乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215168 19822
carcar19 發表於 2009-10-12 22:32:53 |顯示全部樓層
老師好~
我想問下Y牌南瓜易唔易種, 我見老師之前有種,
但我又搵唔到之後有關Y牌南瓜既野(希望我冇miss到喇)
因為我都想買番包黎種下~
回復

mono 發表於 2009-10-12 22:54:05 |顯示全部樓層
泰國蕃茄有花冧囉!
=============================
老師晚安!我向田攞返屋企個棵都有花冧嘑。但我未同佢換大盆.....。
回復

Cat@.@ 發表於 2009-10-13 00:09:30 |顯示全部樓層
泰國蕃茄有花冧囉!
~~~~~~~~~~~~~~
花老師,
想問問,我種的車厘茄,不停生高,有140cm......葉就得好少....會是因為水太多嗎?
謝謝您!!!!
回復

muitau 發表於 2009-10-13 10:42:05 |顯示全部樓層
9414# 花園仔
今朝為德國缸清缸並將嗰盤睡蓮換泥!
=======================
老師早, 各位早!

老師你盆蓮花同魚魚一向都咁靚, 你隻粒粒唐泥我都有用,
8蚊成個麻包袋咁大包,好易用!
另外據我觀察, 你好多野都要彎腰整,
拘拘幫幾個南瓜笠個袋何足令係腰骨赤赤呢 ??

今朝我都見有一粒洛神花變紅及脹大了,
不過今朝好趕而且因為得一粒咁大把,
所以都無理佢了!
回復

花園仔 發表於 2009-10-13 12:08:27 |顯示全部樓層
9419# muitau
藤37要休養生息咋? 北風起涼少少我都想休養生息,
休耕去 ...(懶囉)

我睇見忍唔住笑!

9424# muitau

老師早, 各位早!

妹頭午安, 大家午安!

老師你盆蓮花同魚魚一向都咁靚, 你隻粒粒唐泥我都有用,
8蚊成個麻包袋咁大包,好易用!

我睇見忍唔住大笑!

另外據我觀察, 你好多野都要彎腰整,
拘拘幫幾個南瓜笠個袋何足令係腰骨赤赤呢 ??

你估我得一棵南瓜咩, 嗰棵都話係示範用架嘞!

今朝我都見有一粒洛神花變紅及脹大了,
不過今朝好趕而且因為得一粒咁大把,
所以都無理佢了!

我剛剛摘咗十幾粒呢!
回復

花園仔 發表於 2009-10-13 12:34:12 |顯示全部樓層
9420# miyoko
花園仔老師,我係睇晒你哋啲帖至嚟第一次發問.
請問啲蕉割咗落嚟之係係咪要成個禮拜至食得?
謝謝.
==============================

miyoko, 無論蕉或木瓜....
收割落黎要幾耐至食得,
敢就要睇吓瓜果體植株上嘅成熟度嘞,
如果都未熟青BB嘅鑑硬摘落黎擺到爛都唔轉黄架!
將快成熟先摘落黎, 要因應瓜果嘅成熟度而影響食得嘅時間長短嘅.
仲有擺放環境及條件都有影響架!
好似我圖中梳蕉熟到俾雀仔啄洛摘落黎兩日就冇得剩啦!

嗱! 我呢個K形<直獐蜜瓜>授粉成功50日, 表皮微黃嘞, 一摘落黎即食啦!

哈! 佢樣衰咋, 不過又香又甜架, 真係<爛船都有三斤釘>喎!!
回復

花園仔 發表於 2009-10-13 12:49:29 |顯示全部樓層
9421# carcar19
老師好~
我想問下Y牌南瓜易唔易種, 我見老師之前有種,
但我又搵唔到之後有關Y牌南瓜既野(希望我冇miss到喇)
因為我都想買番包黎種下~
================================

你好!
Y牌南瓜好易種啫, 可惜我體唔適合嘅時間栽種,
天氣持續高溫後期又落大雨, 引至敗根葉黄及開唔到花....
你有興趣種嘅話咪出年春天種啦,
我仲有種籽剩, 你PM地址黎咪寄D俾你囉!

我就覺得種<長條南瓜>過引洛!

日日老笠嘅<長條南瓜>
回復

carcar19 發表於 2009-10-13 12:59:24 |顯示全部樓層
9427# 花園仔
你好!
Y牌南瓜好易種啫, 可惜我體唔適合嘅時間栽種,
天氣持續高溫後期又落大雨, 引至敗根葉黄及開唔到花....
你有興趣種嘅話咪出年春天種啦,
我仲有種籽剩, 你PM地址黎咪寄D俾你囉!

我就覺得種<長條南瓜>過引洛!

======================================================
老師好!
咁我唔客氣喇, 多謝老師先~
唔知老師仲有冇長條南瓜既種子, 可唔可以俾幾粒我呀~(貪心左d~)
回復

花園仔 發表於 2009-10-13 13:49:59 |顯示全部樓層
9422# mono
老師晚安!我向田攞返屋企個棵都有花冧嘑。但我未同佢換大盆.....。

9423# Cat@.@
花老師,
想問問,我種的車厘茄,不停生高,有140cm......葉就得好少....會是因為水太多嗎?
謝謝您!!!!

=====================================

Mill及Cat,
種嘢點都係大盤着數過細盤架!
嗱, 單講蕃茄啦, 種體大池點都好過窄花槽啦!

Cat, 你棵車厘茄猛標高而葉少嘅真正原因, 因為冇詳細講吓種植環境及圖片,
只能靠估 -- 最大原因係唔夠陽光, 唔夠氮肥....
水多唔好啫並唔係長高唔長葉嘅主因!

剛拍....

窄花槽嘅泰國蕃茄.

窄花槽嘅泰國蕃茄.

都幾醒目吖!

都幾醒目吖!

葉就少咗D!

葉就少咗D!

我唔俾佢咁濕架!

我唔俾佢咁濕架!

種體大池嘅葉都多D!

種體大池嘅葉都多D!
回復

花園仔 發表於 2009-10-13 13:55:51 |顯示全部樓層
9428# carcar19
老師好!
咁我唔客氣喇, 多謝老師先~
唔知老師仲有冇長條南瓜既種子, 可唔可以俾幾粒我呀~(貪心左d~)
==========================

好吖! 我都想同人分享吓種<長條南瓜>嘅樂趣!
回復

carcar19 發表於 2009-10-13 16:09:38 |顯示全部樓層
9430# 花園仔

==========================
老師好好人, 我已經pm左你喇~
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-13 21:03:16 |顯示全部樓層
朝朝笠袋腰骨都赤喇! 剩係石板地台嗰棵示範<長條南瓜>琴日都做咗人工授粉7個洛!

...................................................................................
老師送的長南瓜昨天有雌花了…但開了也是徒勞無功,因為一朵公花都沒有…add9icon

第三次…都係失敗!!

所以,好羨慕老師的「腰骨都赤」
回復

花園仔 發表於 2009-10-13 21:24:03 |顯示全部樓層
9432# alilovebyj
老師送的長南瓜昨天有雌花了…但開了也是徒勞無功,因為一朵公花都沒有…
第三次…都係失敗!!
所以,好羨慕老師的「腰骨都赤」

alison好!
千祈唔好放棄呀! 實得架!

先棑天氣高溫不下, 苦瓜長得慢又細個,
而家天氣涼快嘞, D苦瓜又多又大個真係令人開心!
回復

小寶 發表於 2009-10-13 22:28:20 |顯示全部樓層
9430# 花園仔

老師好, 我都好想同你分享吓<長條南瓜>終於打到個仔仔出來的喜悅呀!~

回復

mono 發表於 2009-10-14 10:38:55 |顯示全部樓層
老師早!哈佬喂<直獐蜜瓜>。
老師唔好介意我畫你個<直獐蜜瓜>。我一見到佢就覺得好得意。

回復

muitau 發表於 2009-10-14 10:51:01 |顯示全部樓層
9435# mono
老師唔好介意我畫你個<直獐蜜瓜>。我一見到佢就覺得好得意
================================

mono,
bingo! 我都覺得佢個樣好似骷髏頭堡..............
回復

muitau 發表於 2009-10-14 10:53:07 |顯示全部樓層
9425# 花園仔
我剛剛摘咗十幾粒呢!
====================

今朝我見都有兩粒紅左,今晚返去摘左佢先,
集齊一堆吹乾又可以沖花茶嘍 !
回復

mamafan 發表於 2009-10-14 22:00:43 |顯示全部樓層
前排老師採收嘅苦瓜真係無今次咁大喎, 天氣影響真大!!!!!!!!!!
其實乜天氣適合種乜, 我都係估估吓, 試試吓, 8月先開始種嘢, 就嚟冬天喇, 唔知佢哋過唔過到冬呢..............
回復

花園仔 發表於 2009-10-14 23:52:56 |顯示全部樓層
9435# mono
老師唔好介意我畫你個<直獐蜜瓜>。我一見到佢就覺得好得意。

9436# muitau
mono,
bingo! 我都覺得佢個樣好似骷髏頭堡..............

=================================

大家好!
我點會介意呢!
不過唔好咁草率俾人睇到內心嘅嘢囉!
我就覺得佢似孫悟空個頭形嘞, 臉譜幾靚架! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-10-15 00:01:05 |顯示全部樓層
9434# 小寶
老師好, 我都好想同你分享吓<長條南瓜>終於打到個仔仔出來的喜悅呀
========================================

小寶好!
雖然個仔仔細咗D, 不過耐心D總會有好收穫嘅, <長條南瓜>會延續到出年三,四月結瓜瓜架!

瓜瓜授粉成功就爸爸聲大架罅!
回復