乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215160 19822
mono 發表於 2009-10-6 14:08:52 |顯示全部樓層
老師,想問如果用盆種荷蘭豆,應用幾吋闊口盆比較好?
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 15:04:08 |顯示全部樓層
9339# 悠悠草
<金色馬齒莧>我見街邊阿婆賣既馬齒莧唔知係咪同一種, 有黃色花仔架,
我望下望下, 佢就猛咁叫我買, 我話唔識點食, 無買到.
原來可以用黎做沙律, 係咪好好味嫁?
========================================

悠悠草及大家午安!

街邊阿婆賣嘅<馬齒莧>係唔係與<金色馬齒莧>同種就真係唔清楚嘞,
反正<馬齒莧>即俗稱瓜子菜, 可食用嘅!

<金色馬齒莧>好唔好食好難講啵!
大家口味唔同點可以溝埋講呢!
我梗係覺得佢唔錯啦, 唔係點解佢係我嘅常備菜之一吖!

好嘞, 有D種過話唔係咁好喎!
梗係啦, 大家就算種同樣嘅菜, 種出黎嘅結果都可以差好遠啦!
菜菜質量取决於種籽遺傳基因, 日照長短, 種植泥土, 肥料施放, 水份控制, 氣溫 ....
結果又林又甜滑嘟嘟又得, 又鞋又澀韌麻麻....都可能架!

剛拍攝嘅<金色馬齒莧>

剛拍攝嘅<金色馬齒莧>

剛拍攝嘅<金色馬齒莧>

剛拍攝嘅<金色馬齒莧>

通地都係嘅瓜子菜<馬齒莧>

通地都係嘅瓜子菜<馬齒莧>
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 15:13:32 |顯示全部樓層
9341# mono
===============================

Mill, 12吋直徑圓盤種3棵, 等佢地互相競爭, 你就魚翁得利囉!

Y牌蜜瓜有3個瓜瓜仔囉!
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 15:23:43 |顯示全部樓層
9340# 學種植
西利
===========
小朋友好!
我睇你先<學回帖>好D嘞!

琴日落咗嘅<沙律生菜>種籽今日出芽囉!

琴日落咗嘅<沙律生菜>種籽

嘩! 出芽囉!

嘩! 出芽囉!

大特寫

大特寫

大特寫

大特寫
回復

peggykyw 發表於 2009-10-6 15:59:38 |顯示全部樓層
9345# 花園仔
琴日落咗嘅<沙律生菜>種籽今日出芽囉!
--------------------------------------------------
老師好!
請問生菜播種使唔使起面上冚D泥遮遮種子呢?
回復

muitau 發表於 2009-10-6 16:57:46 |顯示全部樓層

9334# 花園仔
我個棵洛神花係用自發種籽種嘅,
幾經磨難終于開花結果嘞,
但俾原株嘅花果細D架,
總算成功冇所謂啦!
===============================
老師好,
我棵都係由種子種起架, 係積媽牌黎架, 我都好開心因為未試過由種子種到咁大棵, 上星期朋友來參觀佢地唔係好相信咁呀!
老師你點解仲唔摘啲變紅左既花lum既? 唔係未開至可以用黎沖茶架咩?
我都要去search吓啲舊文喇!

另你個沙律好似人生咁啵, 又甜(楊桃), 又苦(瓜), 又辣(椒)咁, 五味紛陳!
回復

mono 發表於 2009-10-6 16:59:23 |顯示全部樓層
9341# mono
Mill, 12吋直徑圓盤種3棵, 等佢地互相競爭, 你就魚翁得利囉
=================================
唔該老師!聽到都開心。
回復

muitau 發表於 2009-10-6 17:03:37 |顯示全部樓層

9337# 花園仔
蘆薈曝灑唔靚架, 仲會有機會患上蘆薈<葉尖日燒症>添架!
=================================

我都叫過人狂晒唔使比水乜濟 ....有份害人添.........

原來呢個叫<葉尖日燒症>,舊年冬天我無咩理佢地時佢地就係咁架喇,
不過我阿媽果度全日有遮陰都有咁既情形,我估唔夠水都會咁呢!
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 18:36:17 |顯示全部樓層
9346# muitau
老師好,
我棵都係由種子種起架, 係積媽牌黎架, 我都好開心因為未試過由種子種到咁大棵, 上星期朋友來參觀佢地唔係好相信咁呀!
老師你點解仲唔摘啲變紅左既花lum既? 唔係未開至可以用黎沖茶架咩?
我都要去search吓啲舊文喇!

另你個沙律好似人生咁啵, 又甜(楊桃), 又苦(瓜), 又辣(椒)咁, 五味紛陳!
=============================================

妹頭好!
嗰棵洛神花我種黎睇嘅啫! 嘻嘻!

嘩! 有冇搞錯怪味沙律點食亞! 呵呵! 人地話加咗D<金色馬齒莧>落沙律度咋!

話俾你知嗰個係<雜果沙律>黎架, 加咗D<金色馬齒莧>落去之馬! 甜滋滋架!!

<雜果沙律>+<金色馬齒莧>
食材: 蜜瓜, 蘋果, 奇異果, 薯仔, 雞蛋, 金色馬齒莧.
醬汁: 純味酸乳酪, 鮮奶, 煉乳.
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 19:02:29 |顯示全部樓層
9348# muitau
9337# 花園仔
蘆薈曝灑唔靚架, 仲會有機會患上蘆薈<葉尖日燒症>添架!

我都叫過人狂晒唔使比水乜濟  ....有份害人添.........

原來呢個叫<葉尖日燒症>,舊年冬天我無咩理佢地時佢地就係咁架喇,
不過我阿媽果度全日有遮陰都有咁既情形,我估唔夠水都會咁呢!
========================================

妹頭呀, 雖然蘆薈原產體沙漠邊緣地區, 人地一林林一叢叢架馬,
佢地互相遮盖實際曝曬面積有限架咋!
至於水份問題, 你估體炎熱曝曬環境中唔需要充足水份咩,
只不過佢地根深蒂固可以輕易從深入地下水源中獲取到所需啫!
我地正式一本通書讀到老, 睇問題唔夠細緻周詳....
一般種植都係以單棵為主, 盤仔細細, 種地嘅又係實硬土壤,
個盤已經係細洛, 棵嘢越黎越大D根纏滿盤內, 你話保鎖得幾多水吖,
仲濟佢水, 棵嘢唯有食自己嘅啫, 咪消耗自己體葉內嘅水份囉!
咁你話係咁棵嘢會靚唔靚嘞....
回復

聰~ 發表於 2009-10-6 20:42:29 |顯示全部樓層
老師...我想問下你我住30樓d蜜瓜果,d果蠅會唔會有機會針到d果?
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 21:12:04 |顯示全部樓層
9351# 聰~
老師...我想問下你我住30樓d蜜瓜果,d果蠅會唔會有機會針到d果?
======================================

你好!
有機會架, 但點都俾地下或低層天台機會少D嘅,
但害蟲唔單止果蠅架馬, D蝴蝶壞蜂甚至夜蛾都會飛得好高格,
我朋友嘅50/F空中花園都有蟲害架, 少D之馬!
我認為一棵蜜瓜得一兩個果咁京貴, 包包佢又何妨呢!

呢壇中有網友種出咗南瓜B嘞, 但笠袋工夫求求其,
笠咗等於冇笠, 結果咪嘥曬囉!
佢如果有睇我D帖, 認真D就有大南瓜收啦!

你嘅30/F令我想起朋友嘅50/F空中花園呢!

你嘅30/F令我想起朋友嘅50/F空中花園呢!

而家仲有南瓜出架!

而家仲有南瓜出架!

南瓜花都猛開呢!

南瓜花都猛開呢!
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 21:35:51 |顯示全部樓層
9345# peggykyw
老師好!
請問生菜播種使唔使起面上冚D泥遮遮種子呢?
============================

你好!
我就冇咁嘅習慣嘞!(有人會咁做嘅)
我會體種籽出芽後, 苗苗高少少(好似企唔穩時),
先會用手將幼泥瀋體苗苗脚度以加固苗苗嘅挺直度架!

嗱, 好似整<黐蟲紙>咁, 又話咁整咁整....
呵呵, 我就唔會亞茂整餅嘞!
人地設計張<黐蟲紙>係平面全方位嘅, 而且防水....
我好簡單嘅啫:
揾塊冇用嘅發泡膠, 佢230X180mm, 揾四粒扲釘,
將<黐蟲紙>釘住, 一邊又得, 兩邊都易, 換紙容易又乾淨! 嘻嘻!
回復

mono 發表於 2009-10-6 21:55:33 |顯示全部樓層
<雜果沙律>+<金色馬齒莧>
食材: 蜜瓜, 蘋果, 奇異果, 薯仔, 雞蛋, 金色馬齒莧.
醬汁: 純味酸乳酪, 鮮奶, 煉乳.
=======================
今日下午,同事向公司食沙律,攞咗支煉乳出嘅溝,但猛咁話啲味唔似。
原來有個咁嘅醬汁係加煉乳嘅。
回復

聰~ 發表於 2009-10-6 22:09:44 |顯示全部樓層

9352# 花園仔

你好!
有機會架, 但點都俾地下或低層天台機會少D嘅,
但害蟲唔單止果蠅架馬, D蝴蝶壞蜂甚至夜蛾都會飛得好高格,
我朋友嘅50/F空中花園都有蟲害架, 少D之馬!
我認為一棵蜜瓜得一兩個果咁京貴, 包包佢又何妨呢!

呢壇中有網友種出咗南瓜B嘞, 但笠袋工夫求求其,
笠咗等於冇笠, 結果咪嘥曬囉!
佢如果有睇我D帖, 認真D就有大南瓜收啦!
=============================

thx老師...好在問一問你...你又咁講
因為我都係空中花園度種...聽日去笠一笠先
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 23:07:30 |顯示全部樓層
9355# 聰~
thx老師...好在問一問你...你又咁講
因為我都係空中花園度種...聽日去笠一笠先
==========================

好吖! 我都希望你成功種到又甜又靚嘅蜜瓜架!

剛出去拍攝嘅<夕張蜜瓜>鼓勵一下!
回復

聰~ 發表於 2009-10-6 23:42:28 |顯示全部樓層

老師...我另外有d野問
如果想d蜜瓜大個d同甜d應該要落d咩肥料?
我落磷肥岩唔岩呢?
同埋蜜瓜大細關唔關個盆既大細事?
thx
回復

悠悠草 發表於 2009-10-7 00:33:12 |顯示全部樓層
9353# 花園仔
嗱, 好似整<黐蟲紙>咁, 又話咁整咁整....
呵呵, 我就唔會亞茂整餅嘞!
人地設計張<黐蟲紙>係平面全方位嘅, 而且防水....
我好簡單嘅啫:
揾塊冇用嘅發泡膠, 佢230X180mm, 揾四粒扲釘,
將<黐蟲紙>釘住, 一邊又得, 兩邊都易, 換紙容易又乾淨! 嘻嘻!
老師, 我聽講d瓜、果蠅會認得形狀, 見到類似瓜果物體(如膠樽包住黃色或綠色黐蟲紙), 先會黐埋去,
平平板板的只會吸引到其他飛虫, 不過我都唔敢確定, 都要睇下老師得出黎既成效, 作個參考。

其實亞茂整餅型我都整過, 不過未見成效時已經被風雨打殘黐晒泥, 之後都無再整。
後來先知要掛係有遮蔭遮雨地方先合適, 但又唔可距離太遠,
老師會掛係乜位置。
回復

花園仔 發表於 2009-10-7 08:18:23 |顯示全部樓層
9357# 聰~
老師...我另外有d野問
如果想d蜜瓜大個d同甜d應該要落d咩肥料?
我落磷肥岩唔岩呢?
同埋蜜瓜大細關唔關個盆既大細事?
thx
===========================

大家早晨呀!
蜜瓜大細係關好多嘢嘅事架, 盤嘅大細係其中之一!

如果想D蜜瓜大個D同甜D應該要落<鉀肥> --
紅牛帮到你! (你都冇認真睇過我嘅帖!)
回復

花園仔 發表於 2009-10-7 08:29:22 |顯示全部樓層

9354# mono
今日下午,同事向公司食沙律,攞咗支煉乳出嘅溝,但猛咁話啲味唔似。
原來有個咁嘅醬汁係加煉乳嘅。

Mill好!
煉乳係作為減少酸度嘅調味品啫!

今早嘅沙律係:
木瓜, 蜜瓜, 蘋果 + 純乳酪

回復