乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208444 19822
花園仔 發表於 2009-9-21 22:59:05 |顯示全部樓層
<金色馬齒莧>用原包装種籽好快出芽架, 兩日就出芽洛!
回復

花園仔 發表於 2009-9-21 23:03:38 |顯示全部樓層

<金色馬齒莧>如果用自留種籽出芽就冇咁快架,
幾日發芽十幾日就食得嘞, 梗係留D種籽啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-21 23:17:52 |顯示全部樓層
每種辣椒嘅生命週期都唔同, 所以問辣椒生命幾長, 的确難答!

地種嘅<飛碟椒>好可憐, 孤單單咁....

地種嘅<飛碟椒>好可憐, 孤單單咁....

<本地高產中型指天椒>就熱鬧囉!

<本地高產中型指天椒>就熱鬧囉!

落曬葉又逢第三春嘅<七彩靚椒>!

落曬葉又逢第三春嘅<七彩靚椒>!
回復

花園仔 發表於 2009-9-21 23:26:00 |顯示全部樓層
你知唔知D魚魚係點瞓覺架?
原來佢地喜歡埋堆瞓嘅,
唔通真係咁先至有安全感!
回復

daikonsan 發表於 2009-9-22 01:16:03 |顯示全部樓層
花园仔是开农场的, 对不对?接受参观吗?
回復

mono 發表於 2009-9-22 09:25:04 |顯示全部樓層
你知唔知D魚魚係點瞓覺架?
原來佢地喜歡埋堆瞓嘅,
唔通真係咁先至有安全感!
花園仔 發表於 2009-9-21 23:26

仲要細條呢埋向大條下面!真係好安全。
回復

muitau 發表於 2009-9-22 11:24:06 |顯示全部樓層
9183# 花園仔

<金色馬齒莧>如果用自留種籽出芽就冇咁快架,
幾日發芽十幾日就食得嘞, 梗係留D種籽啦!
========================

老師早!
原來係咁架? 我仲散晒啲買番黎既比花友添........
一般越新鮮就越快發芽, 唔知有無原因令佢相反既呢?

尋晚po左好多相出來呀, 你啲木瓜同蕉蕉幾時都咁高產量, 想唔"暢快"都唔得啦
回復

花園仔 發表於 2009-9-22 18:32:11 |顯示全部樓層
9187# mono
仲要細條呢埋向大條下面!真係好安全。
=======================

梗係!
我都識唱<月圓彎刀>架, "看刀"
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-22 18:34:20 |顯示全部樓層
9189# 花園仔

這麼大條
可以食嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-9-22 18:44:01 |顯示全部樓層
9188# muitau
老師早!
原來係咁架? 我仲散晒啲買番黎既比花友添........
一般越新鮮就越快發芽, 唔知有無原因令佢相反既呢?

尋晚po左好多相出來呀, 你啲木瓜同蕉蕉幾時都咁高產量, 想唔"暢快"都唔得啦
=============================================

妹頭好!
原因好簡單, 人地專業D囉!

想<身體健康>最緊要<出入平安>,
日日<暢快>心情自然"暢快"啦!
飲食及情緒控制好重要架!

好在你都識少少 -- 晨早唔好食埋曬D生冷嘢, 難消化嘅嘢....嘻嘻!

今早又摘咗個樹上熟, 送咗俾人囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-22 18:53:07 |顯示全部樓層
9190# kerorozIL
這麼大條
可以食嗎?
===============

現時乜都唔得! -- 齋睇!

呢個<直獐蜜瓜>一樣!
希望佢個細佬争吓氣靚仔D, 做番個堂堂正正嘅<夕張蜜瓜>啦!

而家正一係<直獐蜜瓜>!

而家正一係<直獐蜜瓜>!

希望係<夕張蜜瓜>啦!

希望係<夕張蜜瓜>啦!
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-22 19:13:55 |顯示全部樓層
我愛蜜瓜
回復

miku 發表於 2009-9-22 20:13:02 |顯示全部樓層
花老師,
個蜜瓜點先係成熟呀
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-22 20:26:17 |顯示全部樓層
講開花提一提<白蘭花>啦, 開埋花過多十日八日就要修剪囉!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
花老師,
想問問白蘭花嘅主幹可唔可以剪架?我有兩棵越生越高,想剪矮啲...
仲有白蘭花係唔係全年都有花架?我個兩棵一兩個月先得一朵花,而經有加肥...
謝謝花老師!!
回復

vincentma 發表於 2009-9-22 20:52:53 |顯示全部樓層
講開花提一提<白蘭花>啦, 開埋花過多十日八日就要修剪囉!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
花老師,我都想問:修剪完白蘭花之後,有甚麼要跟進呢?係咪要等到春天 ,D 芽將萌發前剪根換泥加肥呢?謝謝!
回復

花園仔 發表於 2009-9-22 21:39:18 |顯示全部樓層
9195# Cat@.@
花老師,
想問問白蘭花嘅主幹可唔可以剪架?我有兩棵越生越高,想剪矮啲...
仲有白蘭花係唔係全年都有花架?我個兩棵一兩個月先得一朵花,而經有加肥...
謝謝花老師!!

9196# vincentma
花老師,我都想問:修剪完白蘭花之後,有甚麼要跟進呢?係咪要等到春天 ,D 芽將萌發前剪根換泥加肥呢?謝謝!

==============================================

大家好!
<白蘭花>樹係最易種嘅植物, 識種D花多到你偷笑呀!
我棵<白蘭花>樹種咗幾年洛, 初初好細棵咋, 而家成八-九呎高囉!
細棵嗰時用普通盤仔轉用細龍缸, 大咗後削根換泥轉用中龍缸,
再大D後再削根換泥轉用大龍缸至今, 唔再換缸嘞 -- 冇咁大個缸吖馬!

<白蘭花>樹到咁上下大, 開完花咪修剪吓佢囉, 點剪佢都唔會死架!
我今次預算剪低1/3高度, 體型亦同樣減少1/3架!
剪完之後唔使特別跟進格, 正常對待就OK囉!

我認為做削根換泥轉缸嘅動作應該體未修剪棵樹前做,
即係做妥削根換泥轉缸後, 棵樹正常生長嘞先至進行修剪樹形工作.
呢D動作最好係過咗年即做(春)或而家做都得(秋)!
總而言之好易做, 唔使緊張!
回復

花園仔 發表於 2009-9-22 21:46:23 |顯示全部樓層
9194# miku
花老師,
個蜜瓜點先係成熟呀
===============

我嘅認知係個瓜瓜停止膨大後,
過咗一段時間個瓜訂乾枯轉色,
聞吓個瓜有香氣咪OK囉 -- 諗架咋, 嘻嘻!
回復

vincentma 發表於 2009-9-23 08:39:21 |顯示全部樓層
大家好!
<白蘭花>樹係最易種嘅植物, 識種D花多到你偷笑呀!
我棵<白蘭花>樹種咗幾年洛, 初初好細棵咋, 而家成八-九呎高囉!
細棵嗰時用普通盤仔轉用細龍缸, 大咗後削根換泥轉用中龍缸,
再大D後再削根換泥轉用大龍缸至今, 唔再換缸嘞 -- 冇咁大個缸吖馬!

花園仔 發表於 2009-9-22 21:39

多謝花老師指導,我果盆白蘭花種左兩年,舊年開始用大龍缸種,今年開始見到多D 花咋,希望出年更多花花,所以要向老師學習!再次多謝老師!
回復

月光光 發表於 2009-9-23 12:44:02 |顯示全部樓層

老師,想問問我棵紅棗d坭度有好多蟻,仲有一隻隻好細隻行得好快既物體唔知係咩黎,
我可以落d咩係坭度整死d蟻呀?定係要換晒d坭呀? Thansk~
回復

muitau 發表於 2009-9-23 13:26:50 |顯示全部樓層
9200# 月光光
想問問我棵紅棗d坭度有好多蟻,仲有一隻隻好細隻行得好快既物體唔知係咩黎,
我可以落d咩係坭度整死d蟻呀?定係要換晒d坭呀?
==============================

記得老師係用蟑蟻淨, 早幾日我摺埋棵苦瓜時,見成千上萬既蟻係泥入面走出黎,
估計入面可能有蟻竇, 我都係附近放左藥.
回復