乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208284 19822
花園仔 發表於 2009-9-17 11:09:02 |顯示全部樓層
9120# 惡姨
老師, 我由呢個星期開始, 將你呢個post由頭睇一次, 今日已經睇到77頁喇...仲要將D重點記低, 唔洗次次搵D舊post搵到眼花花嘛
===========================================

惡E及大家好!

好吖, 你慢慢睇囉啵, 所有資料以後面更新為準呀!

剛摘嘅真正<樹上熟>木瓜!
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 11:12:25 |顯示全部樓層
9121# i4kai
你下次留到<金色馬齒莧>種子、可以比啲我嗎?
我想種吓!
===========================

你好!
一收集到就會俾D你啦!

剛摘咗D刀豆!
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 11:42:14 |顯示全部樓層
9110# muitau

妹頭好!
<一分工夫一分收穫> 你講得好啱吖!

好似你地體另帖討論嘅帆布支架咁, 我家都有幾個伸縮蓬,
都採用歐洲支架, 所有配件鏍絲都用不鏽鋼做, 帆布會用西班牙防水帆布,
每年都會唧吓油, 隔幾年帆布舊咗咪換吓佢囉, 自己換架,
D帆布就好似小寳話齋畫張圖叫人車囉(我幫襯元朗<恊興>嘅),
就算用靚料都唔係好貴啫, 自己攞貨兼安裝喎!
所以人地見到我嘅伸縮蓬帆布幾時都咁新淨靚靚架!

再講吓你唔清楚車帆布點計$嘅問題啦,
嗱, 舉例:
我要車一塊伸縮蓬帆布,
長度28呎, 寬度8呎.
嗱, 我要用<西班牙防水帆布>花式係直條子間色, 要對紋車.
一般<歐洲防水帆布>為4呎封,
咁28呎便要用8幅布嘞, 點解? 兩邊要摺子口另加上7個接駁位呢!
咁樣間鋪頭咪計你 8幅X8呎X$/呎囉, 如做波浪封口又加D$,
加加埋埋你至唔清唔楚啫! 其實好易計架!
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 13:50:14 |顯示全部樓層
亞moon話: 老師比我既夜香花枝條初初生得好地地,仲出左新葉tim,不過唔知點解都c左!
============
梗係啦! 嗰棑氣溫咁高出咗新葉都冇用, 根生唔多扯唔到水上葉子度,
當葉子用埋枝條內嘅水養份後咪C啦!

遲D再插過啦! -- 過咗春節實掂!

你睇吓幾多花點食得切唧!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-17 14:10:54 |顯示全部樓層
哎喲!老師好衰架!人地剛剛先發覺無左棵夜香花,失落得要死!你就影棵花黎引人,鬼咁令人羡慕!
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 14:16:19 |顯示全部樓層
哈哈! 終於有人講食麥皮早餐嘞!

話難食嗰D都冇乜要求嘅....

我食咗好多年囉, 純麥皮梗係枯燥無味啦,
蛙蛙話齋你可以玩吓花臣架馬! 自己可以將佢變化萬千格.
我好多款唔同煮法架, 富貴又得, 普羅又得....
要甜要咸隨你鍾意啫, 加奶加乾果加水果都冇問題,
放菜放魚肉都好鮮味架, 你話溝D自製果醬落去簡直食到舐舐脷啦,
最有益就係將某D乾果黑芝麻等磨碎同煮真係可以延年益壽添....
老實講人梗係追求高質素嘅生活味度架啦, 就算得唔到, 為咗身體健康
當藥咁食都值得格. 我好多年都冇停過, 好好耐性架....
點解咁有恆心? 真係有效吖馬!
回復

月光光 發表於 2009-9-17 14:23:48 |顯示全部樓層
亞moon話: 老師比我既夜香花枝條初初生得好地地,仲出左新葉tim,不過唔知點解都c左!
============
梗係啦! 嗰棑氣溫咁高出咗新葉都冇用, 根生唔多扯唔到水上葉子度,
當葉子用埋枝條內嘅水養份後咪C啦!

遲D再插過啦! -- 過咗春節實掂!

你睇吓幾多花點食得切唧!
==================

老師,我好想種呀,上星期係街市都買左d黎滾湯,都幾貴下o不過真係好香o
回復

muitau 發表於 2009-9-17 15:42:54 |顯示全部樓層
9124# 花園仔
我家都有幾個伸縮蓬,
都採用歐洲支架, 所有配件鏍絲都用不鏽鋼做, 帆布會用西班牙防水帆布,
每年都會唧吓油, 隔幾年帆布舊咗咪換吓佢囉, 自己換架,
D帆布就好似小寳話齋畫張圖叫人車囉(我幫襯元朗<恊興>嘅),
就算用靚料都唔係好貴啫, 自己攞貨兼安裝喎!
所以人地見到我嘅伸縮蓬帆布幾時都咁新淨靚靚架!
=======================================
老師午安,

你個蓬好價值連城咁呀! 我露台都有兩個伸縮蓬,
不過係二樓吊左出去凌晒空咁,要返去研究吓可否自行更換,
因為可以等第日舊舊地換左佢丫嘛.
你講得岩呀, 帆布蓬新淨靚靚間屋都醒神啲架,
見好多屋外牆油到立立令不過個蓬生晒青苔,
即刻"降呢"啦!

再講吓你唔清楚車帆布點計$嘅問題啦,
嗱, 舉例:
我要車一塊伸縮蓬帆布,
長度28呎, 寬度8呎.
嗱, 我要用<西班牙防水帆布>花式係直條子間色, 要對紋車.
一般<歐洲防水帆布>為4呎封,
咁28呎便要用8幅布嘞, 點解? 兩邊要摺子口另加上7個接駁位呢!
咁樣間鋪頭咪計你 8幅X8呎X$/呎囉, 如做波浪封口又加D$,
加加埋埋你至唔清唔楚啫! 其實好易計架
====================================
哦, 原來係咁!
我copy番去比話事人睇先得,
有問題再問啦, 唔該老師!

(直條子間色, 要對紋車-->老師果然有要求 )
回復

muitau 發表於 2009-9-17 15:50:52 |顯示全部樓層
9127# 花園仔
為咗身體健康

以前我日日唔同花款都只係捱到一星期, 佩服!

老師見你張相個新網有啲生鏽, 查實水入面既"鏽"對魚魚有無不良影響架?
回復

EE閒人 發表於 2009-9-17 16:13:15 |顯示全部樓層
9127# 花園仔
為咗身體健康

以前我日日唔同花款都只係捱到一星期, 佩服!

老師見你張相個新網有 ...
muitau 發表於 2009-9-17 15:50

我又講吓:我都日日食,有時煮落粥,d粥會滑d,有時用燕麥糠直接加入熱飲(多數是出街食早餐),有時又會加燕麥飯入米同煮。
對腸胃及膽固醇按制好有效。
仲有,去外地都會帶同燕麥糠!
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-17 18:03:26 |顯示全部樓層
9121# i4kai

WingYee爸爸
我pm左地址比你喇
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 18:23:47 |顯示全部樓層
9129# muitau
老師午安,
你個蓬好價值連城咁呀! 我露台都有兩個伸縮蓬,
不過係二樓吊左出去凌晒空咁,要返去研究吓可否自行更換,
因為可以等第日舊舊地換左佢丫嘛.
你講得岩呀, 帆布蓬新淨靚靚間屋都醒神啲架,
見好多屋外牆油到立立令不過個蓬生晒青苔,
即刻"降呢"啦!

妹頭,
所以我強調睇我嘅帖要用心去睇囉,
點解我咁凸出個支架嘅出處同配件鏍絲質量呢,
你都話<係二樓吊左出去凌晒空咁>洛, 幾難裝配亞,
一般個支架運用正當可以用得十幾廿十年架,
當然講緊係歐洲合金架啦,(我幫襯<大新>嘅!)
敢個架衿啫, 如果用埋曬D次級配件鏍絲唔夠幾年就生鏽甩皮甩骨, 你爬上去更換牙!
既然裝配困難, 人工價值就高啦, 用D喳嘢壽命禁短, 而且安全系數又低, 點化算啵!!

又: 你嗰處咁高難度, 換新帆布要好多條件配合架, 都係俾錢人賺好過嘞!
唔好嫌貴呀, 人地幾個人黎服待你架馬!
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 18:32:04 |顯示全部樓層
9130# muitau
老師見你張相個新網有啲生鏽, 查實水入面既"鏽"對魚魚有無不良影響架?
=========================================
有影響但情度輕微! -- 俾人類用鐵鑊炒菜仲少好多!
回復

惡姨 發表於 2009-9-17 21:51:57 |顯示全部樓層
老師, 我想問吓你棵木瓜有幾高呀?? 我想種一棵喺教會個花槽道, 但個花槽放泥個深度得一尺半, 高度得4尺咋, 唔知種唔種到呢?
回復

花園仔 發表於 2009-9-18 15:46:43 |顯示全部樓層
9135# 惡姨
老師, 我想問吓你棵木瓜有幾高呀?? 我想種一棵喺教會個花槽道,
但個花槽放泥個深度得一尺半, 高度得4尺咋, 唔知種唔種到呢?
====================================

惡E及大家好!
我嗰棵成8呎高架, 我亦有D4-5呎高嘅!
你講個花槽可以種迷你木瓜吖!
回復

花園仔 發表於 2009-9-18 23:21:43 |顯示全部樓層
9126# lamolympia
哎喲!老師好衰架!人地剛剛先發覺無左棵夜香花,失落得要死!你就影棵花黎引人,鬼咁令人羡慕!

9128# 月光光
老師,我好想種呀,上星期係街市都買左d黎滾湯,都幾貴下o不過真係好香o

==========================================

大家好!
咁你地係咪想再插吖, 唔使急啵, 遲兩個月啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-18 23:26:13 |顯示全部樓層
9131# EE閒人
我又講吓:我都日日食,有時煮落粥,d粥會滑d,有時用燕麥糠直接加入熱飲(多數是出街食早餐),
有時又會加燕麥飯入米同煮。對腸胃及膽固醇按制好有效。仲有,去外地都會帶同燕麥糠!
==========================================

你咁恆心, 梗有回報嘅 -- 身體健康!
回復

花園仔 發表於 2009-9-18 23:39:01 |顯示全部樓層
日日都有睡蓮開花
回復

花園仔 發表於 2009-9-18 23:44:49 |顯示全部樓層
中秋節快到嘞, 曬定D紅芽芋先....

黃昏去掘咗D芋頭! 嘩! 好正呀!
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-18 23:46:02 |顯示全部樓層
9140# 花園仔

種得好令呀
回復