乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208712 19822
花園仔 發表於 2009-9-24 12:11:57 |顯示全部樓層
9236# Cat@.@
花老師,
另外一個問題和版友討論中,種菜時,為免蟲患,吱啲三益响菜葉,收菜前二星期就唔吱,得唔得架?

謝謝花老師!!!!
=====================================

大家好!
<三益>係有機嘅, 收菜前停藥時間冇注明, 但按一般毒性農藥都係預設2-3星期停藥期啫,
所以收菜前二星期就停止噴灑<三益>藥應該安全卦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 12:19:26 |顯示全部樓層
9237# miku
花老師
d蔥種得好整齊好靚呀

我頭先去睇過d茄子, 四棵裡面, 有一朶花好似ok左, 因為見佢後面開始脹大, 不過又係得一隻
我種樣樣野都係得一隻既收成....唉!
我種左好耐好耐既四季豆, 已經好幾個月了, 我放佢係一邊, 佢繼續日日開花, 我繼續日日淋水
終於有一條得左....好過無啦!
==================================

你好!
四季豆唔啱造, 熱成咁種到一條都算好架罅!
唔使灰心架實種到嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 12:35:32 |顯示全部樓層
9238# 小寶
老師好,如果宜家落種籽種茄子,唔知會唔會太遲呢?
=========================
小寶好!
而家天氣及溫度都係可以適合茄子生長嘅,
得唔得遲唔遲要睇所落種籽嘅茄子佢嘅習性及生命週期,
如果嗰種茄子生命週期衰退期係秋季後嘅,
咁佢嘅茄茄會比正常細小及快速老化即老奀茄啦!
相反如果嗰種茄子生命週期衰退期係可以越冬嘅,
咪可以正常長大開花結果囉, 我試過所種嘅茄子連績生長两年架!

剛拍攝花槽上嘅茄子, 希望天氣凉翻繼續上路
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 12:51:34 |顯示全部樓層
9240# laugenroll
今日去上環種子店購物, Y牌種子竟然賣成$15一包, 佢極力推介我買 soarer 青瓜種, 佢話最適合呢個天氣下種, 花園仔老師, 以你的經驗, 請問係唔係呢?

我仲買了迷你roma tomato同埋Rockets (large leaf).
====================================

你好!
有信譽嘅大種籽行推介嘅產品應該OK嘅, 而且家陣開始下種籽嘅大部份植物都可以健康成長架,
注意係下種籽後留意保持泥土濕潤, 因天氣轉乾燥, D泥好易乾, 大力淋水又令泥土變得硬實,
影响苗苗根部生長, 可考慮用遮光網阻隔開猛烈陽光使水份冇咁快蒸發....
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 13:07:25 |顯示全部樓層
9241# muitau
9225# 花園仔 睇黎<茄子>進入尾聲囉!
===========================================
我有棵都好似老師呢棵咁, 有幾條不過個個都好迷你, 追左肥都係咁…差唔多又係分手既時候喇!
不過我全部都留晒啲根, 準備晒乾以備媽媽痛風之用!
引自: http://hk.myblog.yahoo.com/chaoyangcun2007/article?mid=451

痛風症市面偏方好多, 千祈唔好寄以大望, 最好抱賞試心理對待就好!

9225# 花園仔 <洛神花>有花冧嘞!
===========================================
我棵都有我咁高了, 不過未見花蕾, 我要努力!
請問老師會唔會講多啲佢呀 ?

我嗰棵滿佈花冧, 可惜先棑有蚜蟲我見有蜂蜂雀雀食佢地,
諗住試吓天敵殺蟲, 結果失敗, 而家噴咗<綠油油>休養中....

9230# 花園仔 香蔥好快大
短短4-5日就大得咁快喇, 半年前鄰居送左比我種, 我一路都將佢掉埋一邊,
點知打風打到佢去左個吉位到, 只不過係泥面都生根生葉, 好粗生!

而家天氣開始轉凉(暫時只係早晚)種乜都生長得快而好架!

剛剛....
回復

peggykyw 發表於 2009-9-24 23:34:57 |顯示全部樓層

9247# 花園仔
而家天氣開始轉凉(暫時只係早晚)種乜都生長得快而好架!
剛剛....   

==============================================

老師好!
你呢盆香蔥係唔係起12/9嘅9054#帖落種種嗰盆呀? 如果係, 佢真係大得好快啵, 生得粗壯挺直。

我有問題請教老師, 我同朋友都抽中左"社區園圃",  25/10開田, 我已重新溫番老師D帖到P.85,  因為園圃種植限期4個月, 為慳時間, 想提前發芽 我地都想種以下果菜, 想問老師應幾時開始發芽 / 每種發芽需要幾多日?

1) 唐生菜             2) 沙律菜
  3) 意大利生菜      4) 菜心
  5) 芥蘭                6) 油麥菜
  7) 白菜                8) 小唐菜
  9) 蝦荑蔥          10) 芫茜
11) 香芹             12) 西蘭花
13) 車厘茄         14) 粟米
15) 荷蘭豆         16) 唐萵

我知白蘿蔔不能移種, 請問紅蘿蔔可否移種?
唔該晒, 老師。
回復

mono 發表於 2009-9-25 00:36:07 |顯示全部樓層
今日去上環種子店購物, Y牌種子竟然賣成$15一包, 佢極力推介我買 soarer 青瓜種, 佢話最適合呢個天氣下種, 花園仔老師, 以你的經驗, 請問係唔係呢?

我仲買了迷你roma tomato同埋Rockets (large leaf). ...
laugenroll 發表於 2009-9-24 10:39

迷你roma tomato一啲都唔迷你㗎!我都試過種。
回復

farfeifar 發表於 2009-9-25 10:06:44 |顯示全部樓層
9244# 花園仔
小寶好!
而家天氣及溫度都係可以適合茄子生長嘅,
得唔得遲唔遲要睇所落種籽嘅茄子佢嘅習性及生命週期,
如果嗰種茄子生命週期衰退期係秋季後嘅,
咁佢嘅茄茄會比正常細小及快速老化即老奀茄啦!
相反如果嗰種茄子生命週期衰退期係可以越冬嘅,
咪可以正常長大開花結果囉, 我試過所種嘅茄子連績生長两年架!

剛拍攝花槽上嘅茄子, 希望天氣凉翻繼續上路
老師, 我而家d茄子就係咁喇!又唔見佢屎, 但d茄生到3"就老化,
食之無味, 棄之可惜~咁我應該殺佢定留佢過冬呢?(我有4棵咁多...)
回復

laugenroll 發表於 2009-9-25 10:15:24 |顯示全部樓層
迷你roma tomato一啲都唔迷你㗎!我都試過種。
mono 發表於 2009-9-25 00:36 [url=http://www.hkplants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=668866&ptid=11235[/url]

唔係卦, 咁大個?!!?!! 請問植株幾高?
回復

花園仔 發表於 2009-9-25 14:00:18 |顯示全部樓層
9247# peggykyw
老師好!
你呢盆香蔥係唔係起12/9嘅9054#帖落種種嗰盆呀? 如果係, 佢真係大得好快啵, 生得粗壯挺直。

係呀! D泥夠肥吖馬!

我有問題請教老師, 我同朋友都抽中左"社區園圃",  25/10開田, 我已重新溫番老師D帖到P.85,  因為園圃種植限期4個月, 為慳時間, 想提前發芽 我地都想種以下果菜, 想問老師應幾時開始發芽 / 每種發芽需要幾多日?

1) 唐生菜             2) 沙律菜
  3) 意大利生菜      4) 菜心
  5) 芥蘭                6) 油麥菜
  7) 白菜                8) 小唐菜
  9) 蝦荑蔥          10) 芫茜
11) 香芹             12) 西蘭花
13) 車厘茄         14) 粟米
15) 荷蘭豆         16) 唐萵

我知白蘿蔔不能移種, 請問紅蘿蔔可否移種?
唔該晒, 老師。

唔使咁緊張, 有四個月種植期加上半個月備苗期種乜都得啦!
種籽發芽時間好難答你, 同一種籽發芽時間受制於:
種植環境及條件外, 種籽質素, 例如種籽包新開封, 已開封幾個月以上, 自留嘅,
都會有發芽時間差異, 反正超過廿日就唔恭喜佢嘞!

蘿蔔類唔係幾適宜移種, 原因請大家用腦諗吓啦, 嘻嘻!

<櫻桃蘿蔔>出真葉囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-25 14:11:53 |顯示全部樓層
9249# farfeifar
老師, 我而家d茄子就係咁喇!又唔見佢屎, 但d茄生到3"就老化,
食之無味, 棄之可惜~咁我應該殺佢定留佢過冬呢?(我有4棵咁多...)
======================================

花花好!
係我會留番一棵做試驗囉!
唔捨點會得啵! -- 留翻D盤種第樣冇咁眼冤吖馬!

摘咗粒跟翻黎嘅<無花果>
回復

peggykyw 發表於 2009-9-25 14:35:10 |顯示全部樓層
9253# 花園仔

明白晒, 唔該老師!
可以溫埋老師D帖先, 再培苗
回復

peggykyw 發表於 2009-9-25 15:18:21 |顯示全部樓層
9254# 花園仔

昨早見有新鮮嘅無花果買, 就買左2個試吓, 食落好多汁, 淡淡的甜味(比想像中淡味), 外皮E靭, 幾有咬口, @13大元
仲貪得意收集左D種子試下種
回復

llaus 發表於 2009-9-25 15:29:02 |顯示全部樓層
9254# 花園仔

http://hkplants.com/home/attachment/200909/24/9 ...
peggykyw 發表於 2009-9-25 15:18

發芽率極高
唔好貪心
一次過發太多
同時每小盆只落一兩粒
如果唔係,分苗分到你死
回復

peggykyw 發表於 2009-9-25 15:43:25 |顯示全部樓層
唔該晒, 蛙哥!
發芽使唔使浸下佢? 你嗰4盆種左幾耐?
發芽率極高---正, 等我試下玩"種子盆栽"先
回復

sam2008 發表於 2009-9-25 16:13:55 |顯示全部樓層
唔該曬、蛙哥!
發芽使唔使浸下佢? 你嗰4盆種左幾耐?
發芽率極高---正、等我試下玩"種子盆栽"先
peggykyw 發表於 2009-9-25 15:43

是用乾無花果發出來
唔知新鮮得唔得
生長得好慢
由種籽到現在用左大約八九個月
但都是得一兩吋高咋
回復

peggykyw 發表於 2009-9-25 17:11:19 |顯示全部樓層
9259# sam2008
--------------------------------

吓.... 8 9個月先大2"
回復

mono 發表於 2009-9-25 17:43:10 |顯示全部樓層
唔係卦, 咁大個?!!?!! 請問植株幾高?
laugenroll 發表於 2009-9-25 10:15

2呎至3呎
回復

mono 發表於 2009-9-25 17:45:39 |顯示全部樓層
9247# peggykyw
老師好!
係呀! D泥夠肥吖馬!
我有問題請教老師, 我同朋友都抽中左"社區園圃",  25/10開田, 我已重新溫 ...
花園仔 發表於 2009-9-25 14:00

老師!啲櫻桃蘿蔔真係好快大啵!現在落種十一月中收田。可以嗎?
回復

laugenroll 發表於 2009-9-26 00:58:04 |顯示全部樓層
花園仔老師, 你個無花果好唔好食? 我上星期日去咗繽繽一次, 但佢剩番一盆好唔靚的, 所以買唔到, 佢話起碼要兩星期後才再有新貨。
回復