乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208711 19822
花園仔 發表於 2009-9-23 23:46:51 |顯示全部樓層
<雷公鑿苦瓜>不停開花結果!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:48:29 |顯示全部樓層
<紅梗潺菜>終於正正經經開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:50:20 |顯示全部樓層
當然<夜香花>仲有棑開架!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:51:34 |顯示全部樓層
<洛神花>有花冧嘞!
回復

carcar19 發表於 2009-9-23 23:53:00 |顯示全部樓層
花園仔老師你好
你個post我睇左幾日都睇唔完ar, 學左唔少野,
唔怪得知我之前種既野都唔成功, 原來種植都唔係容易,
我想問下老師既<飛碟辣椒>同<七彩靚椒>既種子可以喺邊度買得到ar?
我住果頭都唔見有呢d咁得意既辣椒~
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:53:51 |顯示全部樓層
睇黎<茄子>進入尾聲囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 00:01:10 |顯示全部樓層
9226# carcar19
花園仔老師你好
你個post我睇左幾日都睇唔完ar, 學左唔少野,
唔怪得知我之前種既野都唔成功, 原來種植都唔係容易,
我想問下老師既<飛碟辣椒>同<七彩靚椒>既種子可以喺邊度買得到ar?
我住果頭都唔見有呢d咁得意既辣椒~
====================================

你好!
辣椒個名自己亂改嘅, 種籽我唔知邊度有得賣架?

揾唔到咪遲D寄D種籽俾大家啦!

部份苗苗
回復

miku 發表於 2009-9-24 00:02:37 |顯示全部樓層
9227# 花園仔

老師
你d茄子進入左尾聲
但係我d茄子種左三個月, 連一隻茄子都冇呀add2icon
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 00:10:06 |顯示全部樓層
9229# miku
老師
你d茄子進入左尾聲
但係我d茄子種左三個月, 連一隻茄子都冇呀
===========================

你有冇請教同你種植環境及條伴相若, 而又成功種到茄子嘅朋友仔吖?

香蔥好快大
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 00:15:57 |顯示全部樓層
<櫻桃蘿蔔>暫時幾正常吖!
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 00:18:23 |顯示全部樓層
<尖葉莧菜>大得出奇咁快啵!
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 00:21:43 |顯示全部樓層
儲存能量伺機而動嘅<金色馬齒莧>苗苗!
回復

花園仔 發表於 2009-9-24 00:23:22 |顯示全部樓層
移種咗嘅<泰國蕃茄>
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-24 00:49:32 |顯示全部樓層
大家好!
vincentma, 唔使客氣!
補充吓阿Cat問<白蘭花>樹點樣種先至多花嘅問題:

嗱, <白蘭花>樹唔係成年都有花開架! 睇吓乜嘢品種D花期有長短,
不過我棵就正一係<吳君如老豆>咁都有花開架, 而且多花花呢!!

<白蘭花>樹要剪先多花嘅, 剪枝後切記加翻D肥料(已發酵嘅均效肥),
養好身子就曝新芽長枝葉, 跟住就會有好多花冧標出嘞.

加肥可以沿接近缸邊處挖開表面泥土, 傷少少根都唔怕架,
放入肥料, 然後冚翻D泥就OK啦!
平時磷氮肥, 催花咪加少少鉀肥囉,
薄肥多施永唔會錯!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
花老師,
謝謝你的解析!!!!唉......今日淋水時,見到參不多全部葉背都有蟲蛋,平時有定時吱啲三益,唯有成棵剪剩幾支幹同幾塊葉,再吱三益同加肥,希望ok啦!!!!
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-24 00:54:10 |顯示全部樓層
花老師,
另外一個問題和版友討論中,種菜時,為免蟲患,吱啲三益响菜葉,收菜前二星期就唔吱,得唔得架?

謝謝花老師!!!!
回復

miku 發表於 2009-9-24 01:23:59 |顯示全部樓層
9230# 花園仔

9229# miku
老師
你d茄子進入左尾聲
但係我d茄子種左三個月, 連一隻茄子都冇呀
===========================

你有冇請教同你種植環境及條伴相若, 而又成功種到茄子嘅朋友仔吖?

香蔥好快大

花老師
d蔥種得好整齊好靚呀

我頭先去睇過d茄子, 四棵裡面, 有一朶花好似ok左, 因為見佢後面開始脹大, 不過又係得一隻
我種樣樣野都係得一隻既收成....唉!
我種左好耐好耐既四季豆, 已經好幾個月了, 我放佢係一邊, 佢繼續日日開花, 我繼續日日淋水
終於有一條得左....好過無啦!
回復

小寶 發表於 2009-9-24 10:34:49 |顯示全部樓層
9227# 花園仔

====================
老師好,如果宜家落種籽種茄子,唔知會唔會太遲呢?
回復

carcar19 發表於 2009-9-24 10:36:38 |顯示全部樓層
9228# 花園仔
你好!
辣椒個名自己亂改嘅, 種籽我唔知邊度有得賣架?

揾唔到咪遲D寄D種籽俾大家啦!

========================================================
老師好!
唔知都唔緊要啦, 唔該哂老師先~
回復

laugenroll 發表於 2009-9-24 10:39:02 |顯示全部樓層
今日去上環種子店購物, Y牌種子竟然賣成$15一包, 佢極力推介我買 soarer 青瓜種, 佢話最適合呢個天氣下種, 花園仔老師, 以你的經驗, 請問係唔係呢?

我仲買了迷你roma tomato同埋Rockets (large leaf).
回復

muitau 發表於 2009-9-24 11:44:08 |顯示全部樓層

9225# 花園仔 睇黎<茄子>進入尾聲囉!
===========================================
我有棵都好似老師呢棵咁, 有幾條不過個個都好迷你, 追左肥都係咁…差唔多又係分手既時候喇!
不過我全部都留晒啲根, 準備晒乾以備媽媽痛風之用!

引自: http://hk.myblog.yahoo.com/chaoyangcun2007/article?mid=451

9225# 花園仔 <洛神花>有花冧嘞!
===========================================
我棵都有我咁高了, 不過未見花蕾, 我要努力!
請問老師會唔會講多啲佢呀 ?

9230# 花園仔 香蔥好快大
短短4-5日就大得咁快喇, 半年前鄰居送左比我種, 我一路都將佢掉埋一邊,
點知打風打到佢去左個吉位到, 只不過係泥面都生根生葉, 好粗生!
回復