乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208289 19822
muitau 發表於 2009-9-15 23:21:58 |顯示全部樓層
9096# i4kai
包裝圖上啲"特選种馬齒莧"個樣、同花老師嘅"金色馬齒莧"完全唔同!
最大件事係,包種子有成 250g, 我相信裹面有數以萬計嘅種子
==================================

好明顯比錯第二樣你喇, 250G咁大包?
你一定一次過買好多野喇, 否則應該留意到咁大包
要散貨你可以貼去分享區....
回復

muitau 發表於 2009-9-15 23:23:49 |顯示全部樓層
9101# peggykyw
金色馬齒莧是全年可以種嗎?
==================

叮! 係呀, 上星期老師講過啦
回復

laugenroll 發表於 2009-9-15 23:25:27 |顯示全部樓層
花園仔老師, 請問你株無花果是不是紫黑種? 請問它的生長條件要求為何? 因我也很想種一株呢, 但不知是否會長到很高很大....。你說你家有不同品種的無花果, 不如分享一下種植無花果的經驗吧!
回復

花園仔 發表於 2009-9-15 23:58:29 |顯示全部樓層

9094# alsielee
老師好!
請問你por無花果係咩嘢品種?咁貴! 我估一定係好野嚟架!
===================================
你好!
我體
9082#講過係 -- <貪得意買咗盤嘢,>
根本冇理佢係乜嘢品種, 只知係由荷蘭黎嘅, 個牌仔都唔見咗洛!

9104# laugenroll
花園仔老師, 請問你株無花果是不是紫黑種? 請問它的生長條件要求為何?
因我也很想種一株呢, 但不知是否會長到很高很大....。
你說你家有不同品種的無花果, 不如分享一下種植無花果的經驗吧!
========================================
你好!
我體9092#帖中講過 --
<我中意用佢黎整蛋糕煲湯或無聊時嘅零食....
家中常備幾種唔同地區品種嘅無花果架, 嘻嘻!>
唉! 你誤會嘞, 都只係乾果咋!

我根本冇理佢係乜嘢品種, 係貪得意買黎試種吓啫,
我諗唔係幾適合本地氣候嘅, 因為知壇上曾有網友買過黎種,
希望攞多少經驗配合翻自己現有嘅種植環境及條件試吓囉!
你不如問吓積媽或斑比仲好啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-16 00:21:08 |顯示全部樓層
呢個風因為事前做好預防工作, 真係冇乜損失啵!

好似攀藤嘅夜香花, 刀豆咁我都用繩網笠笠佢架!
回復

mono 發表於 2009-9-16 00:30:55 |顯示全部樓層
落咗種籽兩日之馬, 發芽囉!
花園仔 發表於 2009-9-15 00:26

老師晚安!
好野<櫻桃蘿蔔>可以落種,我又預備。
回復

花園仔 發表於 2009-9-16 00:35:32 |顯示全部樓層
9107# mono
老師晚安!
好野<櫻桃蘿蔔>可以落種,我又預備。
=======================

Mill好!
得架罅! 第三日之馬出得幾好吖!(舊種籽咋!)
回復

fianfumy 發表於 2009-9-16 01:51:22 |顯示全部樓層
老師 , 你個沙律汁黑白芝麻醬好掂呀 ( 黑芝麻, 白芝麻, 橄欖油, 白醋, 糖, 豉油, 羅勒, 百里香, 放入攪拌機內攪成醬汁 )  .....多謝你分享 !

昨晚我整理種子時睇到早前曇花分享給我金色馬齒莧名及火箭菜喎 , 睇了老師POST 金色馬齒莧馬是一年買季都可種 , 睇來我可留在秋冬天種囉 !

但記得老師之前的POST是有種火箭菜的 ( 好似只是得老師種咋 )  , 請問老師火箭菜又會是什麼時侯種好呢 ? 好多人話火箭菜好難吃有怪味 , 但我卻好鐘意食 , 好喜愛那種味道囉 !
回復

muitau 發表於 2009-9-16 14:48:58 |顯示全部樓層
9106# 花園仔
呢個風因為事前做好預防工作, 真係冇乜損失啵!
好似攀藤嘅夜香花, 刀豆咁我都用繩網笠笠佢架!
=============================

老師午安!
一分工夫一分收穫, 用完要解番個網網都要好留神好溫柔至得啊, 否則會扯爛晒啲葉!
回復

i4kai 發表於 2009-9-16 22:00:51 |顯示全部樓層
9102# muitau
包裝圖上啲"特選种馬齒莧"個樣、同花老師嘅"金色馬齒莧"完全唔同!
最大件事係,包種子有成 250g, 我相信裹面有數以萬計嘅種子
==================================
好明顯比錯第二樣你喇, 250G咁大包?
你一定一次過買好多野喇, 否則應該留意到咁大包
================================

當時買左包25kg嘅紅牛鉀肥,可能個老細以為我係農場嘅農夫!?
所以比包大号種子我?

我上網 check 過啦!原來經常有人將"馬齒莧"同"馬屎莧"讀錯嘅
睇黎係生產商印錯名啦!
回復

coacoa 發表於 2009-9-16 22:52:12 |顯示全部樓層
老師
我既苦瓜斷左少少. 大風....
我今日上去再睇佢未死. 仲ok
但斷個個位係的確斷左d. 無一半 都 1/3

我用棉花濕水包左3層. 再用條條綁住.
救唔救得番架??
回復

花園仔 發表於 2009-9-16 23:22:44 |顯示全部樓層
9112# coacoa
老師

救唔救得番架??
=========================

你好!
可能得架, 我D瓜瓜都有過咁嘅情況都繼續生存,
不過我冇帮佢包紥嘅, 佢有自我修補功能架!

打完風仲精神嘅苦瓜!
回復

花園仔 發表於 2009-9-16 23:37:08 |顯示全部樓層
9111# i4kai
當時買左包25kg嘅紅牛鉀肥,可能個老細以為我係農場嘅農夫!?
所以比包大号種子我?

我上網 check 過啦!原來經常有人將"馬齒莧"同"馬屎莧"讀錯嘅
睇黎係生產商印錯名啦!
=====================================

你好!
我今朝去<衫兄>度睇過, 我話俾老細知嗰包種籽係<馬屎莧>唔係<馬齒莧>呀!
<馬齒莧>即<瓜籽菜>四圍都係啦使乜買啵!
你買<金色馬齒莧>吖馬, 我出圖都幾十張啦,
就算冇睇或唔記得都望文生義啦, 你嗰包封面菜葉邊忽似<馬齒>唧!!
算啦<馬屎莧>都好食格, 不過要揾個大球場先種得曬嘞!

<金色馬齒莧>留緊種籽啦!

<金色馬齒莧>留緊種籽啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-16 23:53:30 |顯示全部樓層
9109# fianfumy
但記得老師之前的POST是有種火箭菜的 ( 好似只是得老師種咋 )  , 請問老師火箭菜又會是什麼時侯種好呢 ?
好多人話火箭菜好難吃有怪味 , 但我卻好鐘意食 , 好喜愛那種味道囉 !
===============================

你好!
今季我唔會專登種<火箭菜>架罅, 任意從沙律菜種籽包中種出幾多就幾多算嘞!
其實<火箭菜>D味唔係人人可以接受(尤如茼蒿都唔係人人鍾意啦)
好多西餐烹調都有添加架, 法餐裡都常見嘅, 我都接受到架!
沙律菜準備下種籽架罅, 將會種體地種體盤及體網室種!
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 00:24:48 |顯示全部樓層
9110# muitau
老師午安!
一分工夫一分收穫, 用完要解番個網網都要好留神好溫柔至得啊, 否則會扯爛晒啲葉!
=======================================
妹頭好!
你講得好啱吖!
好似你地體另帖討論嘅帆布支架咁, 我家都有幾個伸縮蓬,
都採用歐洲支架, 所有配件鏍絲都用不鏽鋼做, 帆布會用西班牙防水帆布,
每年都會唧吓油, 隔幾年帆布舊咗咪換吓佢囉, 自己換架,
D帆布就好似小寳話齋畫張圖叫人車囉(我幫襯元朗<恊興>嘅),
就算用靚料都唔係好貴啫, 自己攞貨兼安裝喎!
所以人地見到我嘅伸縮蓬帆布幾時都咁新淨靚靚架!

香蔥出芽囉!

香蔥出芽囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 00:38:56 |顯示全部樓層
當<野生百里香>蓬勃生長時, <冬季百里香>又要落種籽囉!

<野生百里香>

<野生百里香>
回復

花園仔 發表於 2009-9-17 00:41:37 |顯示全部樓層
準備送俾人嘅幾盤<美國翠莉蘆薈>苗苗
回復

coacoa 發表於 2009-9-17 05:42:42 |顯示全部樓層
9112# coacoa
老師

救唔救得番架??
=========================

你好!
可能 ...
花園仔 發表於 2009-9-16 23:22

老師. 我唔敢搏. 我得一棵......種子都無晒.
要留住佢. 種唔種到瓜一件事. 我都希望盡下力
所以要問下老師.
不過老師你話佢會自我修補我就放心d
回復

惡姨 發表於 2009-9-17 07:11:37 |顯示全部樓層
老師, 我由呢個星期開始, 將你呢個post由頭睇一次, 今日已經睇到77頁喇...仲要將D重點記低, 唔洗次次搵D舊post搵到眼花花嘛
回復

i4kai 發表於 2009-9-17 10:07:07 |顯示全部樓層
9114# 花園仔

你買<金色馬齒莧>吖馬, 我出圖都幾十張啦,
就算冇睇或唔記得都望文生義啦, 你嗰包封面菜葉邊忽似<馬齒>唧!!
====================

花老師啲<金色馬齒莧>我當然認得啦!
只怪我自已一眼都唔睇就收貨!

你下次留到<金色馬齒莧>種子、可以比啲我嗎?
我想種吓!
回復