乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208707 19822
月光光 發表於 2009-9-23 14:10:43 |顯示全部樓層
想問問我棵紅棗d坭度有好多蟻,仲有一隻隻好細隻行得好快既物體唔知係咩黎,
我可以落d咩係坭度整死d蟻呀?定係要換晒d坭呀?
==============================

記得老師係用蟑蟻淨, 早幾日我摺埋棵苦瓜時,見成千上萬既蟻係泥入面走出黎,
估計入面可能有蟻竇, 我都係附近放左藥.
==============================

真係有成千上萬既蟻係泥度咁架,蟑蟻淨點用架,我好似見過三興度有得買o
回復

farfeifar 發表於 2009-9-23 17:55:28 |顯示全部樓層
蟑蟻淨唔可以落泥架, 因為唔係有機野黎~
只可以放附近架咋!問過三兄喇!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-23 18:03:56 |顯示全部樓層
蟑蟻淨唔可以落泥架, 因為唔係有機野黎~
只可以放附近架咋!問過三兄喇!
farfeifar 發表於 2009-9-23 17:55

咦!花花,你在香港嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 18:13:33 |顯示全部樓層
9195# Cat@.@
花老師,
想問問白蘭花嘅主幹可唔可以剪架?我有兩棵越生越高,想剪矮啲...
仲有白蘭花係唔係全年都有花架?我個兩棵一兩個月先得一朵花,而經有加肥...
謝謝花老師!!

9196# vincentma
花老師,我都想問:修剪完白蘭花之後,有甚麼要跟進呢?係咪要等到春天 ,D 芽將萌發前剪根換泥加肥呢?謝謝!

9199# vincentma
多謝花老師指導,我果盆白蘭花種左兩年,舊年開始用大龍缸種,今年開始見到多D 花咋,希望出年更多花花,所以要向老師學習!再次多謝老師!

==============================================

大家好!
<白蘭花>樹係最易種嘅植物, 識種D花多到你偷笑呀!
我棵<白蘭花>樹種咗幾年洛, 初初好細棵咋, 而家成八-九呎高囉!
細棵嗰時用普通盤仔轉用細龍缸, 大咗後削根換泥轉用中龍缸,
再大D後再削根換泥轉用大龍缸至今, 唔再換缸嘞 -- 冇咁大個缸吖馬!

<白蘭花>樹到咁上下大, 開完花咪修剪吓佢囉, 點剪佢都唔會死架!
我今次預算剪低1/3高度, 體型亦同樣減少1/3架!
剪完之後唔使特別跟進格, 正常對待就OK囉!

我認為做削根換泥轉缸嘅動作應該體未修剪棵樹前做,
即係做妥削根換泥轉缸後, 棵樹正常生長嘞先至進行修剪樹形工作.
呢D動作最好係過咗年即做(春)或而家做都得(秋)!
總而言之好易做, 唔使緊張!

-----------------------------------------------------------

大家好!
vincentma, 唔使客氣!
補充吓阿Cat問<白蘭花>樹點樣種先至多花嘅問題:

嗱, <白蘭花>樹唔係成年都有花開架! 睇吓乜嘢品種D花期有長短,
不過我棵就正一係<吳君如老豆>咁都有花開架, 而且多花花呢!!

<白蘭花>樹要剪先多花嘅, 剪枝後切記加翻D肥料(已發酵嘅均效肥),
養好身子就曝新芽長枝葉, 跟住就會有好多花冧標出嘞.

加肥可以沿接近缸邊處挖開表面泥土, 傷少少根都唔怕架,
放入肥料, 然後冚翻D泥就OK啦!
平時磷氮肥, 催花咪加少少鉀肥囉,
薄肥多施永唔會錯!

想示範剪枝俾你地參考吓嘅, 咁多花冧點剪得落手亞, 遲D先啦!

又換唔到缸唯有挖開表土加肥囉, 傷少少根都唔怕架!

又換唔到缸唯有挖開表土加肥囉, 傷少少根都唔怕架!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 18:15:26 |顯示全部樓層
9204# lamolympia
出短消息吖馬!
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-23 18:26:47 |顯示全部樓層
請老師急救

回復

花園仔 發表於 2009-9-23 18:29:58 |顯示全部樓層
今朝摘咗D<紅梗潺菜>做早餐:

黑白芝麻乾果仁潺菜麥片

黑芝麻, 白芝麻, 合桃, 杏仁放入研磨器磨碎, 紅梗潺菜切碎.
加落麥片度同煮, 鹽及豉油調味!

功效:
去除唔好嘅膽固醇, 補腦, 補腎, 補鈣, 補乜....
烏鬚黑髮, 延年益壽....
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 18:34:16 |顯示全部樓層

9207# kerorozIL
口齒不清矇查查想點亞!

小朋友, 影清楚D張相先啦, 矇查查點睇亞!

刪除咗你幾條帖先啦! 浪費網絡資源又唔美觀!
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-23 18:41:07 |顯示全部樓層
9209# 花園仔

請老師睇睇我棵野乜事
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-23 18:47:53 |顯示全部樓層
9209# 花園仔

E+夜啦
聽日先影
回復

vincentma 發表於 2009-9-23 21:21:18 |顯示全部樓層
大家好!
<白蘭花>樹係最易種嘅植物, 識種D花多到你偷笑呀!
我棵<白蘭花>樹種咗幾年洛, 初初好細棵咋, 而家成八-九呎高囉!
細棵嗰時用普通盤仔轉用細龍缸, 大咗後削根換泥轉用中龍缸,
再大D後再削根換泥轉用大龍缸至今, 唔再換缸嘞 -- 冇咁大個缸吖馬!

<白蘭花>樹到咁上下大, 開完花咪修剪吓佢囉, 點剪佢都唔會死架!
我今次預算剪低1/3高度, 體型亦同樣減少1/3架!
剪完之後唔使特別跟進格, 正常對待就OK囉!

我認為做削根換泥轉缸嘅動作應該體未修剪棵樹前做,
即係做妥削根換泥轉缸後, 棵樹正常生長嘞先至進行修剪樹形工作.
呢D動作最好係過咗年即做(春)或而家做都得(秋)!
總而言之好易做, 唔使緊張!

-----------------------------------------------------------

大家好!
vincentma, 唔使客氣!
補充吓阿Cat問<白蘭花>樹點樣種先至多花嘅問題:

嗱, <白蘭花>樹唔係成年都有花開架! 睇吓乜嘢品種D花期有長短,
不過我棵就正一係<吳君如老豆>咁都有花開架, 而且多花花呢!!

<白蘭花>樹要剪先多花嘅, 剪枝後切記加翻D肥料(已發酵嘅均效肥),
養好身子就曝新芽長枝葉, 跟住就會有好多花冧標出嘞.

加肥可以沿接近缸邊處挖開表面泥土, 傷少少根都唔怕架,
放入肥料, 然後冚翻D泥就OK啦!
平時磷氮肥, 催花咪加少少鉀肥囉,
薄肥多施永唔會錯!

多謝花老師,期待你修剪白蘭花時 post D 相上黎,等我偷下師!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:04:16 |顯示全部樓層
前天剪咗<新奇士檸檬>樹嘅枝葉, 等待佢出花冧呀!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:05:55 |顯示全部樓層
順手剪埋桑樹枝囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:10:59 |顯示全部樓層

好多種花樹都係越剪越靚嘅, <茉莉花>就係其中一種嘞!

剛剪嘅<重瓣茉莉花>

剛剪嘅<重瓣茉莉花>

剪咗幾日就爸爸聲出新芽洛!

剪咗幾日就爸爸聲出新芽洛!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:19:36 |顯示全部樓層
呢棵<單托茉莉花>就係不久前剪咗枝葉,
而且開完花嘞, 你睇D枝葉仲油令令架!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:25:30 |顯示全部樓層
先棑被剪到光禿禿嘅<紫薇>樹而家又再度開花嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:32:05 |顯示全部樓層
光禿禿嘅<金花石蒜>係佢自己脫衣換錦架!
而家花開洛, 表示秋天黎嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:35:06 |顯示全部樓層
西班牙陶缸同大陸陶盤嘅分別就係冇咁易生青笞囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:40:21 |顯示全部樓層
修剪枝條後嘅<楊桃樹>出咗好多花結咗好多果呢!
回復

花園仔 發表於 2009-9-23 23:44:36 |顯示全部樓層
勇敢面對唔做縮頭龜嘅<夕張蜜瓜>小弟, 大得好快喎!
回復