乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208285 19822
花園仔 發表於 2009-9-11 11:49:20 |顯示全部樓層
9041# farfeifar
老師想問一下辣椒通常係幾年生架?
我第一輪椒椒都收得7788,(葉都甩得7788)
我由佢再生仲會唔會再結果呢?
定係可以同佢講byebye喇?

==================================

8942# 新仔
老師棵椒咁多産, 恨C人咩!

請問一棵辣椒, 如無病無痛, 係咪可以種好多年架?

8943# llaus
老師教過:
可種到佢地衰老死才放棄
=============================

新仔及蛙蛙好!

每種辣椒嘅生命週期都唔同架, 仲有種植環境與條件都有異, 點話得埋唧!
我試過本地指天椒(普通小型品種), 種咗三年幾呀!

花花,
阿7788有冇得留底咪睇吓佢順唔順眼囉,
高大威猛咪俾個機會佢啦,
相反好以<長條志雲>咁縮頭縮腦咪呵呵囉!

青靚白淨<長條志雲>嘅貢獻

青靚白淨<長條志雲>嘅貢獻
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 12:03:59 |顯示全部樓層
9040# mono
老師!我棵辣椒有2吋高,幾時先可以放佢出去曬?半日照定全日照好?
你之前比我啲厚肉甜椒,我下咗種子,可以嗎?
===================================

Mill,
萬物生長靠太陽 -- 注意: 佢又唔係剛剛移苗, 怕乜曬啫!
可以!

佢地唔係怕曬係怕熱咋!
因為氣溫太高再猛曬咪C粳啦,
所以種嘢好做人好幾時都要執生架!

紫蘇D葉咁肉酸, 摘佢落黎曬乾就啱嘞!

紫蘇D葉咁肉酸, 摘佢落黎曬乾就啱嘞!
回復

mono 發表於 2009-9-11 12:55:34 |顯示全部樓層
9043# 花園仔
收到!老師,即係只要天氣轉涼就得。
回復

mamafan 發表於 2009-9-12 12:10:47 |顯示全部樓層
老師, 我尋日响花虛搵到熟骨粉, $10包, 一磅左右 <間舗叫"亞志", 開到好夜架>
其實我點知d骨粉生定熟? 味道唔同? 信個老闆?
施用方面, 你話熟嘅已發酵, 可即用, 即撈基肥唔駛等幾日? 定係追肥灑面無咁易傷根?
可分享多少少嗎, 謝謝你!!!!!!!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 12:15:09 |顯示全部樓層
9044# mono
我呢棑D椒椒都好生性吖!
<飛碟椒>都發芽囉!

<靚椒> -- 第三期發育!

<靚椒> -- 第三期發育!

<靚椒>

<靚椒>

<飛碟椒>都發芽囉!

<飛碟椒>都發芽囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-12 12:35:59 |顯示全部樓層
又黎成棵樹都係花罅, 又要老笠囉!

...................................................
如果可以「大家笠」就正啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 12:36:48 |顯示全部樓層
9045# mamafan
老師, 我尋日响花虛搵到熟骨粉, $10包, 一磅左右 <間舗叫"亞志", 開到好夜架>
其實我點知d骨粉生定熟? 味道唔同? 信個老闆?
施用方面, 你話熟嘅已發酵, 可即用, 即撈基肥唔駛等幾日? 定係追肥灑面無咁易傷根?
可分享多少少嗎, 謝謝你!!!!!!!!!!
============================

你好!
我現時嘅肥料只係用大家都熟識嘅<衫兄>肥料咋, 其他唔係咁清楚架.

既然係<熟>洛, 即係<已發酵完成>啦, 原則上點用都得囉! (係唔係真熟先?)

至於我用緊嘅<熟肉骨粉>衫兄話唔入貨洛, 點分享啵!
(唔好意思, 請留意除咗種苗外我冇乜嘢實物可以分享囉! 嘻嘻!)

點都係笠袋穩陣D嘅!

點都係笠袋穩陣D嘅!

都幾大個架!

都幾大個架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-12 12:40:08 |顯示全部樓層
可分享多少少嗎
................................
老 師我想他是指多分享一點經驗!!

木瓜真的超多產!隻隻都咁大,勁啊!至於長條南瓜,今天我看到一個仔仔花,但黃黃小小的,應該無用啦!還要耐心等候呢!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 12:59:38 |顯示全部樓層
9047# alilovebyj

alison好!
啱嘞, 傾翻先棑你我嘅四季桔問題先!
你問點樣控制四季桔體正過年期間結果,
我去問花農, 佢話棵四季桔四季都開架馬,
最近過年開花結果嗰批咪係囉, 真係俾佢吹漲!
不過諗吓又不無道理喎!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 13:12:08 |顯示全部樓層
9049# alilovebyj
可分享多少少嗎
................................
老 師我想他是指多分享一點經驗!!
木瓜真的超多產!隻隻都咁大,勁啊!至於長條南瓜,今天我看到一個仔仔花,但黃黃小小的,應該無用啦!還要耐心等候呢!
======================================

都講過好多多次啦, 呢個係唔係教育帖洛, 分享種植經驗幾時都得啦, 駛乜問啵!

<長條南瓜>生長期有段落性架, 耐心D啦!

今早我都發覺棵瓜瓜好似低潮咗咪乘機修剪吓D枝條囉,
俾二百呎佢架咋!
回復

llaus 發表於 2009-9-12 13:18:14 |顯示全部樓層
老師請問:
收左D四季吉除左浸咸吉外
還可做也呀??
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 13:31:28 |顯示全部樓層
9052# llaus
老師請問:
收左D四季吉除左浸咸吉外
還可做也呀??
=================

蛙蛙,
你聽過<酸到肓公都開眼>呢句未吖!
唔怕酸咪當水果食囉,
蜜餞四季桔囉,(唔識整)
睇囉....

又到咗種香蔥嘅時候嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 20:36:00 |顯示全部樓層
大家晚上好!

見到<雷公鑿苦瓜>咁生性真係開心嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 20:43:30 |顯示全部樓層
苦瓜咁好生養梗係要種多一两棵啦,
仲有記得笠袋啵, 唔係渣都冇架!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 20:53:31 |顯示全部樓層

香蕉苗就係咁架罅!

香蕉就冇可能認錯架啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 21:00:40 |顯示全部樓層
嗱, 咁你又分唔分得出呢幾棵係乜蕉呢?
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-13 00:14:10 |顯示全部樓層
苦瓜咁好生養梗係要種多一两棵啦,
仲有記得笠袋啵, 唔係渣都冇架!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
花老師,
我發咗十粒苦瓜籽成個月,而家先發到一棵add5icon,只有四塊葉,而家先種會唔會太遲呀?
回復

mamafan 發表於 2009-9-13 01:16:02 |顯示全部樓層
9049# alilovebyj
老師我想他是指多分享一點經驗!!
=========================
Alison, 都係你心水清!!!!!!!!!!!!!

分享熟骨粉? 諗都未諗過................
回復

mono 發表於 2009-9-13 02:50:31 |顯示全部樓層
9046# 花園仔
老師,你啲苗發得好好呀。我棵七彩靚椒苗,一放向窗邊曬半日啲葉巳經軟晒。現在又放反向陰凉地方。
回復

花園仔 發表於 2009-9-13 12:05:27 |顯示全部樓層
9058# Cat@.@
花老師,
我發咗十粒苦瓜籽成個月,而家先發到一棵,只有四塊葉,而家先種會唔會太遲呀?
==================================

大家好!
苦瓜種籽嘅發芽率係比較低及時間長D架!
我用<衫兄>嗰D<雷公鑿苦瓜>種籽四粒只發咗两棵咋! 都用咗十二日架!
你成個月都冇乜踪影咪再落過幾粒試吓囉!
遲? -- 如果遲我做乜又種亞! 嘻嘻!

今早又收咗幾個瓜瓜
回復