乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208453 19822
花園仔 發表於 2009-9-8 13:04:24 |顯示全部樓層
中型桶($50/個)啱啱装得落剛剛買嘅25kg/袋雞屎肥, 正!

嘩! 雞屎肥好臭呀, 好彩放體車尾箱唧!
不過真係好正架!
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 13:37:37 |顯示全部樓層
8980# y24790725
唔係,個桶係好似洗衣粉個隻桶咁大,個開口細D
=============================

洗衣粉桶12吋直徑14吋高
細型桶12吋直徑20吋高($30/個)用黎浸麩水都幾骨子架!

順便睇吓<夕張蜜瓜>啦, 而家有檸檬仔咁大罅!

剛剛:
回復

farfeifar 發表於 2009-9-8 13:40:07 |顯示全部樓層
老師我棵特秀密家都有花女喇!
星期五同佢授o左粉, 但今日都唔見佢有漲大...
係咪即係衰o左??

特秀蜜瓜?難道我之前種的特秀蜜種子......  發表於 2012-8-21 02:29
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 13:55:35 |顯示全部樓層
8984# farfeifar
老師我棵特秀密家都有花女喇!
星期五同佢授o左粉, 但今日都唔見佢有漲大...
係咪即係衰o左??
====================
花花,
唔係衰咗呀!
佢同其他瓜唔同架, 初初唔識郁好似唔掂咁,
過多幾日又突然大起黎, 哈哈, 真係俾佢玩C呀!

得唔得要睇吓瓜瓜會否枯黃, 枯黃咪唔得囉,
相反如果瓜瓜仔仍然青綠雖然唔識郁啫仲有機會架!

停留體粒欖嘅狀態好耐而家至郁咋

粒欖咁大好多日都冇郁過架!

粒欖咁大好多日都冇郁過架!
回復

muitau 發表於 2009-9-8 13:56:41 |顯示全部樓層
8976# JicJicmom
老師阿長條志雲咪唔水授粉囉 ~ 自己攪掂唔水老師操心喎 ~~~~
================================

積媽, 老實講我點識吖!
見佢開花, 個柱頭又公又乸咁咪當佢茄子花反向囉!
將公嘅花粉掃落佢脚底嘅乸度啦,
驚佢唔得仲揾咗另一朶公幫手添, 睇吓得唔得囉!

===============================

積媽好野,
尋晚我見眼訓無聽老師話走去復習就訓咗喇,
多謝你幫手解開咗個燈謎!
回復

小寶 發表於 2009-9-8 14:02:47 |顯示全部樓層
8961# 花園仔
我淨係用<蟑蟻淨>蟻粉咋, 而家都唔覺有蟻啦!
======================
老師好,請問<蟑蟻淨>三兄是否有得賣? 果日我同積媽買野好似有隻眼射到佢枱面有得賣, 但唔係好確定呀~
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 14:12:02 |顯示全部樓層
8987# 小寶
老師好,請問<蟑蟻淨>三兄是否有得賣? 果日我同積媽買野好似有隻眼射到佢枱面有得賣, 但唔係好確定呀~
=====================================

小寶好!
我都幫襯過<衫兄>嘅蟻藥, 係外圍用嘅(冇機), 好大包架!
<蟑蟻淨>好似係體<乜平記>買嘅!
回復

farfeifar 發表於 2009-9-8 14:13:46 |顯示全部樓層
8985# 花園仔
花花,
唔係衰咗呀!
佢同其他瓜唔同架, 初初唔識郁好似唔掂咁,
過多幾日又突然大起黎, 哈哈, 真係俾佢玩C呀!

得唔得要睇吓瓜瓜會否枯黃, 枯黃咪唔得囉,
相反如果瓜瓜仔仍然青綠雖然唔識郁啫仲有機會架!

停留體粒欖嘅狀態好耐而家至郁咋
希望係咁啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 14:17:56 |顯示全部樓層
8986# muitau
積媽好野,
尋晚我見眼訓無聽老師話走去復習就訓咗喇,
多謝你幫手解開咗個燈謎!
==============================

咁咪<皆大歡喜>囉!

睇見<長條志雲>縮縮骨骨咁拖住條長尾就眼冤嘞!
回復

muitau 發表於 2009-9-8 14:24:33 |顯示全部樓層
8988# 花園仔
小寶好!
我都幫襯過<衫兄>嘅蟻藥, 係外圍用嘅(冇機), 好大包架!
<蟑蟻淨>好似係體<乜平記>買嘅!
=======================

對對對! 塵蘋記有得賣,有半pack裝添呀,早兩個星期我都買左!
回復

小寶 發表於 2009-9-8 14:28:37 |顯示全部樓層
8990# 花園仔

睇見<長條志雲>縮縮骨骨咁拖住條長尾就眼冤嘞!

========================
上次小寶屋企都有志雲兄, 但係好似授唔到粉的.
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 14:36:16 |顯示全部樓層
8992# 小寶
上次小寶屋企都有志雲兄, 但係好似授唔到粉的.
===========================

咁先至乞人憎吖馬, 都唔知得唔得!

溫馨提示: 呢棑<雷鎜鑿苦瓜>又多公花乸花, 瓜瓜仔又好似吹水....
回復

小牛 發表於 2009-9-8 15:50:43 |顯示全部樓層
老師晚上好 ~~~
睇番上一頁 , <志雲>"大特寫" ......
非男也非女咁0既 ????? 係乜野構造呀 ?
成撮野響花芯中間, 積媽睇唔到係乜野黎 , 總之唔係公又唔係乸喇 .....
莫非........
公乸同體 ???????????
==============================
原來係雌雄同體,我淨見到一堆野……@@"
回復

muitau 發表於 2009-9-8 16:34:27 |顯示全部樓層
老師,

上星期諗住採多啲金色馬齒莧, 咁我就摘左啲有種子苞既, 一心等大家分多啲種子啦 :

點知今次摔開入面全部都係白色未熟既, 肉赤加不解, 因為以前我見到呢啲粒粒苞子一捽開入面就係黑色種子架啦嘛.....

結果成3x球只係採得咁多

請問點斷定佢幾時收得? 唔通真係要等佢爆開? 但係一爆啲種子就跌走晒, 請問點觀察或者點至叫好方法採收佢呢? 唔該!
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 22:45:18 |顯示全部樓層
8995# muitau
老師,
上星期諗住採多啲金色馬齒莧, 咁我就摘左啲有種子苞既, 一心等大家分多啲種子啦
請問點斷定佢幾時收得? 唔通真係要等佢爆開? 但係一爆啲種子就跌走晒,
請問點觀察或者點至叫好方法採收佢呢? 唔該
===============================

妹頭, 你D種籽都未黑即係未成熟, 係冇用架!
我係咁樣採<金色馬齒莧>種籽嘅:
<金色馬齒莧>種到某個時間自然容易開花,
當金黄色小花開過後就會結籽(房),
好快籽房爆開見到黑色種籽,
用承載物墊底然後將籽房按壓搖動, D種籽跌落承載物度, 收集!

亦可掹起棵嘢, 用承載物墊底然後將籽房按壓搖動, D種籽跌落承載物度, 收集!

籽房爆開見到黑色種籽

籽房爆開見到黑色種籽

可掹起棵嘢, 用承載物墊底然後將籽房按壓搖動, D種籽跌落承載物度

可掹起棵嘢, 用承載物墊底然後將籽房按壓搖動, D種籽跌落承載物度

收集種籽

收集種籽
回復

i4kai 發表於 2009-9-9 00:30:13 |顯示全部樓層

8981# 花園仔
8979# i4kai
係咪比花老師用黎整麩水更大的籃色大膠桶呀?
我買左一個,要 $130蚊一個架!
我將佢由中間一開二、用黎當大水桶用'  正!
==========================
WingYee爸爸及大家午安!
嘩! 我買两個都係$125咋, 點解咁貴? 體邊度買架!
======================
花老師,
我個大桶睇黎係大個啲,直徑有22吋
上半斷用黎做水桶、下半斷裝肥田料
我每晚就係咁堆一桶水、加少少麩水‧就去林菜

係大埔買、中桶 $80蚊、大桶 $130蚊
比你啲係貴啲、
你啲桶在元郎買!?路程對大埔友黎講係遠左啲!
回復

miku 發表於 2009-9-9 01:27:41 |顯示全部樓層
花老師
請問青瓜係咪要係防虫網度種KA
我棵青瓜剛剛見倒有囡囡花, 未開, 應該快要開了
但今日比我發現佢D底勁多黃色既一點點, 密密麻麻咁
全部近泥果D葉都佈滿晒, 我情急之下, 將D葉CUT晒呀
跟住諗諗下又唔似係蚜虫, 因為蚜虫好似係白色KA
而家我可以點做, 用咩方法可以整走D黃色粒粒....好嘔心呀
謝!
回復

coacoa 發表於 2009-9-9 02:42:59 |顯示全部樓層
老師老師
之前d瓜瓜一夜間滅亡後 終於再攪過天台個瓜棚
而家離牆20-25吋 度, ok 唔ok 呀??

另外, 我d 夏種番茄 底葉好似謝晒咁樣, 頂個d 就開花 但不結果
都有定期(1/week)落豐收一號 加少少 鉀肥
我天台個盆夏茄靚d(放左上去半個月). 露台個d樣衰d, 有d就死咁
而家搬晒上天台. 天台一邊牆擋左西斜, 另外三面乜都無既
我放左番茄係西斜晒不到的位, 距離牆都起碼有30吋, 不過係放地下
我可以點做令d番茄靚d 又結果呢??
謝謝老師指教
回復

花園仔 發表於 2009-9-9 09:25:29 |顯示全部樓層
8998# miku
花老師
請問青瓜係咪要係防虫網度種KA
我棵青瓜剛剛見倒有囡囡花, 未開, 應該快要開了
但今日比我發現佢D底勁多黃色既一點點, 密密麻麻咁
全部近泥果D葉都佈滿晒, 我情急之下, 將D葉CUT晒呀
跟住諗諗下又唔似係蚜虫, 因為蚜虫好似係白色KA
而家我可以點做, 用咩方法可以整走D黃色粒粒....好嘔心呀
謝!
================================
miku及大家早晨!
種植係好輕鬆好自然....先致係架馬, 咁緊張做乜唧!

乜嘢都唔係一定要體防蟲網度種架!

有蟲蟲咪噴藥囉, 唔會嘔心格, 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-9-9 09:27:40 |顯示全部樓層

8999# coacoa
老師老師
之前d瓜瓜一夜間滅亡後 終於再攪過天台個瓜棚
而家離牆20-25吋 度, ok 唔ok 呀??

另外, 我d 夏種番茄 底葉好似謝晒咁樣, 頂個d 就開花 但不結果
都有定期(1/week)落豐收一號 加少少 鉀肥
我天台個盆夏茄靚d(放左上去半個月). 露台個d樣衰d, 有d就死咁
而家搬晒上天台. 天台一邊牆擋左西斜, 另外三面乜都無既
我放左番茄係西斜晒不到的位, 距離牆都起碼有30吋, 不過係放地下
我可以點做令d番茄靚d 又結果呢??
謝謝老師指教
=======================================

你好!
你咁好心機遲早都會有成積嘅!
開花唔結果主要係天氣太熱濕度唔夠啫, 遲D涼翻就唔同架罅!
對前呢段時間日日三十幾度跟本唔適合蕃茄生長,
你種得生已經好叻, 想種靚D, 遲少少天氣涼D咪OK囉!
回復