乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208288 19822
小花童 發表於 2009-9-10 15:18:04 |顯示全部樓層
我想問我盤辣椒係咪有病?? 佢啲葉有啲透明窿....
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-10 15:24:11 |顯示全部樓層
老師好 ~~~ 積媽想問有關龍利葉問題呀 ~
積媽娘家種左一D龍利葉 , 但好景不常 , 尋日比人全部鏟走哂 ...... 我執左好多枝條 , 而家用大膠箱+水浸住  ......
龍利葉係唔係杆插繁殖架呢 ? 我應該用邊一段至0岩 ? 呢D龍利葉種左成2X年囉 ..... 好心痛好肉赤 ....
唔該老師先 ~~~
回復

花園仔 發表於 2009-9-10 16:04:31 |顯示全部樓層
9023# JicJicmom
老師好 ~~~ 積媽想問有關龍利葉問題呀 ~
積媽娘家種左一D龍利葉 , 但好景不常 , 尋日比人全部鏟走哂 ...... 我執左好多枝條 , 而家用大膠箱+水浸住  ......
龍利葉係唔係杆插繁殖架呢 ? 我應該用邊一段至0岩 ? 呢D龍利葉種左成2X年囉 ..... 好心痛好肉赤 ....
唔該老師先 ~~~
============================================

積媽好!
龍脷葉好易生, <杆插繁殖>? 冇聽過,
反正有D咁多根就得, 使乜肉赤吖,
唔掂咪出聲囉!

摘咗冇幾耐啫, 佢爸爸聲又標翻曬出黎洛
琴晚移種咗D龍脷葉!

摘咗冇幾耐啫, 佢爸爸聲又標翻曬出黎洛.

摘咗冇幾耐啫, 佢爸爸聲又標翻曬出黎洛.

琴晚移種咗D龍脷葉.

琴晚移種咗D龍脷葉.
回復

moontsang 發表於 2009-9-10 16:07:32 |顯示全部樓層
老c老c, 我盆圓茄子, 花開花落但不結果果, 點算呀add2icon
回復

花園仔 發表於 2009-9-10 16:19:57 |顯示全部樓層
9022# 小花童
==============================

你好! 辣椒可能係患咗<細菌性斑點病>!
回復

花園仔 發表於 2009-9-10 16:23:11 |顯示全部樓層
9025# moontsang
老c老c, 我盆圓茄子, 花開花落但不結果果, 點算呀
=============================

你好!
對不起, 我冇種圓茄子喎, 你問花花佢地啦!
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-10 22:18:55 |顯示全部樓層
花老師,
我想問問,13"盤種兩棵青瓜,會唔會太迫呀?
謝謝!
回復

小花童 發表於 2009-9-10 22:38:36 |顯示全部樓層
9022# 小花童
==============================

你好! 辣椒可能係患咗!
花園仔 發表於 2009-9-10 16:19

老師 ~ 咁我可以點醫佢呀??
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:03:10 |顯示全部樓層
9028# Cat@.@
花老師,
謝謝!
============================

你好!
13吋盤種两棵應該唔係好迫啫, 原因佢係爬架嘅, 上部可擴散開架馬!
但要注意當两棵青瓜成年出瓜瓜時個盤養份供應是否足夠所需呢!
我就唔會咁做嘞!
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-11 00:11:39 |顯示全部樓層
9028# Cat@.@
花老師,
謝謝!
============================

你好!
13吋盤種两棵應該唔係好迫啫, 原因佢係爬架嘅, 上部可擴散開架馬!
但要注意當两棵青瓜成年出瓜瓜時個盤養份供應是否足夠所需呢!
我就唔會咁做嘞!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
明白,謝謝花老師!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:14:10 |顯示全部樓層
9029# 小花童
老師 ~ 咁我可以點醫佢呀??
=======================

你好!
請留意跟帖格式!
請注意點樣回答你 -- 你好! 辣椒
可能係患咗<細菌性斑點病>!
我係唔肯定式答你架馬, 又點提供到正确解决方法俾你吖!

我如果遇到咁嘅情況會用<百菌清>或<葉癬靈>噴囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:23:19 |顯示全部樓層
檸蜜黎囉! -- 應該寫好似檸檬咁嘅蜜瓜黎囉!

好似新奇士檸檬咁大囉!

好似新奇士檸檬咁大囉!

睇細望大比較吓啦!

睇細望大比較吓啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:29:56 |顯示全部樓層
我睇而家天氣開始涼嘞, 某D種類辣椒可以種吓洛!

盤種嘅燈籠椒開花結果啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:36:16 |顯示全部樓層
朋友話想試吓嫩嫩嘅<長條南瓜>較竟係乜嘢味道口感喎,
忍痛摘咗個俾佢試吓囉, 熟透嗰個用黎整南瓜雪....
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:42:33 |顯示全部樓層
呢個夠老身嘞, D種籽可以用囉!

嗱, 下邊嗰個千祈唔好打佢主意亞, 唔捨得架, 咁細....
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:51:19 |顯示全部樓層
熟到咁嘅顏色就非摘不可嘞!
再熟D好似邊個邊個咁啡色就唔好食架罅!

又黎成棵樹都係花罅, 又要老笠囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 00:59:13 |顯示全部樓層
摘落黎擺两日就食得啦, 又甜又....

再唔摘等佢熟曬先摘咪好似嗰個網友咁囉!(因為冇笠袋都有針口架) 而且都唔好食吖!
回復

花園仔 發表於 2009-9-11 01:14:34 |顯示全部樓層
琴日掹咗兩棵<辣莧菜>,
加上黃豆眉豆(傳统係用綠豆), 果皮, 蜜棗, 豬骨黎煲湯.
好好飲喎!
回復

mono 發表於 2009-9-11 09:53:45 |顯示全部樓層
9034# 花園仔
我睇而家天氣開始涼嘞, 某D種類辣椒可以種吓洛!
盤種嘅燈籠椒開花結果啦!
===========================
老師!我棵辣椒有2吋高,幾時先可以放佢出去曬?半日照定全日照好?
你之前比我啲厚肉甜椒,我下咗種子,可以嗎?
回復

farfeifar 發表於 2009-9-11 10:27:49 |顯示全部樓層
老師想問一下辣椒通常係幾年生架?
我第一輪椒椒都收得7788,(葉都甩得7788)
我由佢再生仲會唔會再結果呢?
定係可以同佢講byebye喇?
回復