乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208446 19822
lamolympia 發表於 2009-9-7 15:21:05 |顯示全部樓層
咁點解你搞到條魚咁肉酸吖?
老師:我無搞過佢呀!條魚塊面有個胎疵,佢都吾想架,佢C果時同我講,下一世佢點都吾要塊面有一塊黑色野喎!
回復

mono 發表於 2009-9-7 15:44:07 |顯示全部樓層
Mill,
紅刀豆體春夏開始種比較好, 而家係大收嘅時候啵!
暫時仍留緊種籽, 未得住, OK咗會通知大家!

七彩靚椒因地播太曬太熱所以發唔到芽啫,
體屋企用盤種都幾好架!

=======================================

多謝定老師先!我等你嘅紅刀豆。
老師,我見月光光同 cookie 種矮木瓜種得咁高興都想種。噚日我都通處行睇下街邊有無有得買。雖然見到一棵,但無果無花。唔知公定乸。而且唔壯。所以無買。
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 18:43:24 |顯示全部樓層
8962# lamolympia
咁點解你搞到條魚咁肉酸吖?
老師:我無搞過佢呀!條魚塊面有個胎疵,佢都吾想架,佢C果時同我講,下一世佢點都吾要塊面有一塊黑色野喎!
=====================================

邊個嫌佢塊黑斑唧, 條條都係鍾無艷架喇!
我話游水魚两粒眼核好凸出架馬, 俾你攪到無眼睇咁咋!

嗱, 你嗰條魚好似係<粗鱗撻沙魚>啵, 講吓咋! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 18:49:02 |顯示全部樓層
8963# mono
多謝定老師先!我等你嘅紅刀豆。
老師,我見月光光同 cookie 種矮木瓜種得咁高興都想種。噚日我都通處行睇下街邊有無有得買。雖然見到一棵,但無果無花。唔知公定乸。而且唔壯。所以無買。
=====================================

好吖! 你留意吓豆豆嘅生長情況啦!

預咗你架罅!

好厚身囉!

好厚身囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-7 19:55:12 |顯示全部樓層
咁即係點呀? 可唔可以講得白些少呢?
.........................................................
add3icon 唔通老師見到乸花,就諗起志雲——乸乸地!
回復

mono 發表於 2009-9-7 20:06:12 |顯示全部樓層
8965# 花園仔
老師個帖,日日都睇注㗎呢!
回復

y24790725 發表於 2009-9-7 20:46:12 |顯示全部樓層
老師我見到好多不要的膠桶,係有密封蓋的,但人地原本係用來放煮食用的生油架,請問我拿回來可否用來浸花生麩水?
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 20:54:20 |顯示全部樓層
8966# alilovebyj
唔通老師見到乸花,就諗起志雲——乸乸地!
============================
alison,
睇清楚D! 乸花?
我俾曬機會你地去解讀囉啵!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 20:55:12 |顯示全部樓層

嗱, 你嗰條魚好似係<粗鱗撻沙魚>啵, 講吓咋! 嘻嘻!
老師:你講得對!果條係<粗鱗撻沙魚>,因為吾記得點寫個撻字,咪求其寫龍利囉!哈哈哈.........
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 21:00:06 |顯示全部樓層
8968# y24790725
老師我見到好多不要的膠桶,係有密封蓋的,但人地原本係用來放煮食用的生油架,請問我拿回來可否用來浸花生麩水?
==================================
食落肚都得洛, 點解用黎淋地唔得吖?
花生麩水有機又唔係腐蝕性嘅嘢, 點解唔得亞?
回復

muitau 發表於 2009-9-7 23:23:39 |顯示全部樓層
alison,
睇清楚D! 乸花? 我俾曬機會你地去解讀囉啵!

相謎我又估, Em....唔通係授粉成功, 可以開飯局?!
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 23:59:59 |顯示全部樓層
8972# muitau
alison,

==============================

你地有冇睇帖架?
張相好清楚囉啵!
唉, 公花乸花係點架, 再複習吓先至講嘞!

睇完之後翻去再睇過喇!

公公公公....

公公公公....

乸乸乸乸....

乸乸乸乸....
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-8 00:12:26 |顯示全部樓層

8973# 花園仔
8972# muitau
alison,

==============================
你地有冇睇帖架?
張相好清楚囉啵!
唉, 公花乸花係點架, 再複習吓先至講嘞!
睇完之後翻去再睇過喇!
老師晚上好 ~~~
睇番上一頁 , <志雲>"大特寫" ......
非男也非女咁0既 ????? 係乜野構造呀 ?
成撮野響花芯中間, 積媽睇唔到係乜野黎 , 總之唔係公又唔係乸喇 .....
莫非........
公乸同體 ???????????
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 00:36:44 |顯示全部樓層
8974# JicJicmom

哈哈! 積媽你好眼! 係你話架咋!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-8 00:42:57 |顯示全部樓層
8975# 花園仔
====================================
哎呀~~~~~~~~ 該煨囉 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
( 同名唔同姓 , 無樹無樹 ~ XD)
老師阿長條志雲咪唔水授粉囉 ~ 自己攪掂唔水老師操心喎 ~~~~
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 00:52:52 |顯示全部樓層
8976# JicJicmom
老師阿長條志雲咪唔水授粉囉 ~ 自己攪掂唔水老師操心喎 ~~~~
================================

積媽, 老實講我點識吖!
見佢開花, 個柱頭又公又乸咁咪當佢茄子花反向囉!
將公嘅花粉掃落佢脚底嘅乸度啦,
驚佢唔得仲揾咗另一朶公幫手添, 睇吓得唔得囉!
回復

y24790725 發表於 2009-9-8 09:52:11 |顯示全部樓層
8971# 花園仔
==================================
食落肚都得洛, 點解用黎淋地唔得吖?
花生麩水有機又唔係腐蝕性嘅嘢, 點解唔得亞?
---------------------------------------------------
明白了,因為我見人掉了咁多桶,我想唔好浪費,咪想吓可唔可以浸麩水啦,咁我去拿回來用先...唔該老師
回復

i4kai 發表於 2009-9-8 10:22:23 |顯示全部樓層
y24790725 發表於 2009-9-7 20:46

=======================
係咪比花老師用黎整麩水更大的籃色大膠桶呀?

我買左一個,要 $130蚊一個架!
我將佢由中間一開二、用黎當大水桶用'  
回復

y24790725 發表於 2009-9-8 11:23:31 |顯示全部樓層

8979# i4kai
=======================

我將佢由中間一開二、用黎當大水桶用'  正
--------------------------------------------
唔係,個桶係好似洗衣粉個隻桶咁大,個開口細D
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 12:58:26 |顯示全部樓層
8979# i4kai
-----------------------------------------

我將佢由中間一開二、用黎當大水桶用'  正!
==========================

WingYee爸爸及大家午安!

嘩! 我買两個都係$125咋, 點解咁貴? 體邊度買架!

两個加埋都係$125咋!

两個加埋都係$125咋!
回復