乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207984 19822
花園仔 發表於 2009-9-15 00:32:31 |顯示全部樓層

今朝到花墟買嘢, 球場個停車場裝緊修冇得泊呀! 注意嘞!

貪得意買咗盤嘢, 你估吓係乜吖?
貼士: 答中獎品點唱俾你聽懶懶閒同名歌一首 -- 易罅卦!
再提示吓洛, 買咗$210架.
回復

新仔 發表於 2009-9-15 00:41:51 |顯示全部樓層
老師, 好難估啵! 不如開估啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-15 01:29:24 |顯示全部樓層
呢個位後面係種瓜,唔通都係同一類??不過,我覺得除非係花,否則老師係鍾意自己培苗…
回復

花園仔 發表於 2009-9-15 01:41:18 |顯示全部樓層
9084# alilovebyj
呢個位後面係種瓜,唔通都係同一類??不過,我覺得除非係花,否則老師係鍾意自己培苗…
===================================

啱啱相反喎! 嘻嘻!   

好彩琴日授咗粉唧!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 12:35:16 |顯示全部樓層
9082# 花園仔

今朝到花墟買嘢, 球場個停車場裝緊修冇得泊呀! 注意嘞!
貪得意買咗盤嘢, 你估吓係乜吖?
貼士: 答中獎品點唱俾你聽懶懶閒同名歌一首 -- 易罅卦!
再提示吓洛, 買咗$210架.
===============================================
觀乎佢0既包裝 , 似係骨子"芬芬" 0既包裝喎 ......
要成 $210 ...... 未估到 ~ 比d時間我 ~~
回復

花園仔 發表於 2009-9-15 14:07:29 |顯示全部樓層
9086# JicJicmom
觀乎佢0既包裝 , 似係骨子"芬芬" 0既包裝喎 ......
要成 $210 ...... 未估到 ~ 比d時間我 ~~
=============================

積媽及大家好!
嘩! 咁你實估得中啦!
好似唔係咁公平喎,
又俾D提示至得: 今朝到安記買嘢, 其中有伊朗出產嘅!

琴晚吹反咗棵<直獐蜜瓜>添,
而家執番好囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 14:15:15 |顯示全部樓層
9087# 花園仔
老師好 !
為表公平 , 積媽唔估喇 ~ ( 不過積媽好耐 (2星期) 無行花墟喇 , 真係唔知芬芬呢一排有d乜野賣)
成個花墟 , 可以企理d包裝植物 , 得佢一間架咋 ~~
回復

peggykyw 發表於 2009-9-15 14:23:29 |顯示全部樓層
老師好!

我估係 : 無花果
回復

花園仔 發表於 2009-9-15 14:27:18 |顯示全部樓層
9088# JicJicmom
老師好 !
為表公平 , 積媽唔估喇 ~ ( 不過積媽好耐 (2星期) 無行花墟喇 , 真係唔知芬芬呢一排有d乜野賣)
========================

講吓笑啫, 我知你住體附近吖馬!
繼續猜啦, 咁二!

又: 你D龍脷葉點亞?

剛剛

剛剛
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 14:35:52 |顯示全部樓層
9090# 花園仔
老師好 !
講吓笑啫, 我知你住體附近吖馬!
繼續猜啦, 咁二!

又: 你D龍脷葉點亞?
老師好 ~~~ 積媽已經猜左喇 ~ 響包裝紙入面0既葉都好似幾大塊下咁 , 積媽娘家都有種呀~
又 , 多謝老師意見+鼓勵 , 積媽0既龍利葉 , 有少少起色喇 ~ 今早上去天台睇 , 葉仔都開始有番d生氣 , 情況都幾樂觀呀 ~
另外我執執埋埋一堆被拔出0既龍利葉 , 我將佢地安置響娘家門前0既泥地 / 大樹下面 , 希望佢地可以努力生存喇 ~生得成 , 又可以益下鄰居 ~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-9-15 14:42:34 |顯示全部樓層

9089# peggykyw
老師好!
我估係 : 無花果
===============

Peggy, 積媽, 蛙蛙好!

積媽體短消息度答中咗先, 跟住Peggy都中, 蛙蛙就唔好意思嘞!

附積媽嘅分析:
JicJicmom  2009-09-15-14:22
如果我無估錯 , 老師買0既係唔係無花果呢 ? ( 安記賣海味 , 老師無奶油去種海味....)
伊朗同土耳其0既無花果都出名架~~ 積媽娘家以前都有一棵土耳其紫黑種無花果 , 多產又鮮甜 ,
但因為水土問題 , 色水就無響米國 /土耳其種咁靚喇 , 紫黑色佔個果果1/3 位 ( pat pat 位) 左右.
而且一多水就會落葉 ,撞著春天有大水 / 大雨 , 該年就無乜果架喇 ~
積媽留左4-5 枝 ,而家浸緊水等出根 ~ 希望可以延到後喇 ~

敢就點隻唱得懶懶閒嘅歌大家聽吓先再講啦:

http://www.youtube.com/watch?v=FzvMIbqZBFw

無花果
曲 : 顧嘉輝 / 詞 : 盧國沾 /  唱: 陳麗斯

無花果比喻真愛 愛便應去愛
留取這段情與義 只要真義在
願君多灌溉 每天都灌溉情義寄綠葉 望有朝花開
無花果滿樹遮蓋 已是得了愛
同惜這段情與義 知道恩義在
自相識了你 倆心充滿愛
情共愛得失吋心知 永共愛
無花果滿樹遮蓋 已是得了愛
同惜這段情與義 知道恩義在
自相識了你 倆心充滿愛
情共愛得失吋心知 永共愛

歌聽完又講翻無花果啦,
我好中意食無花果架, 貪佢有益好食囉.
無花果含豐富抗氧化物, 具有抗衰老及滋潤養顏嘅作用,
佢對消化系统及腸胃有食療功效, 提高免疫功能.
果肉更含鈣, 磷, 鎂, 銅, 錳, 鋅, 硼等多種人體必須礦物質和微量元素,
強化腦血管, 防止頭腦老化等食療作用喎!
我中意用佢黎整蛋糕煲湯或無聊時嘅零食....
家中常備幾種唔同地區品種嘅無花果架, 嘻嘻!
希望棵樹快高長大幫補吓都好吖 -– 想就咁想嘞, 得唔得就....
回復

peggykyw 發表於 2009-9-15 15:05:31 |顯示全部樓層
#9092 花園仔
Peggy, 積媽, 蛙蛙好!
積媽體短消息度答中咗先, 跟住Peggy都中, 蛙蛙就唔好意思嘞!

=======================================
哈哈..... 我估中咗! 我好鍾意食, 好食又有益。

多謝老師點的歌, 已是30多年前的歌, 老師你咁都諗得起, 真好記性!
回復

alsielee 發表於 2009-9-15 18:34:11 |顯示全部樓層
老師好!

請問你por無花果係咩嘢品種?咁貴! 我估一定係好野嚟架!
回復

花園仔 發表於 2009-9-15 18:51:02 |顯示全部樓層
9093# peggykyw
哈哈..... 我估中咗! 我好鍾意食, 好食又有益。

多謝老師點的歌, 已是30多年前的歌, 老師你咁都諗得起, 真好記性!
======================================

大家好!
敢就係囉, 食嘢唔好求其呀, 好食又有益就啱嘞!

嗰D歌體<毛線經典台>成日播啦, 使乜好記性喎!

講起食嘢又講翻琴晚俾風吹到瞓低嘅<金色馬齒莧>
我摘咗D做沙律食, 用咗<黑白芝麻醬>做汁, 真係好食架!
<黑白芝麻醬>係自己調嘅, 材料即制即食:
黑芝麻, 白芝麻, 橄欖油, 白醋, 糖, 豉油, 羅勒, 百里香, 放入攪拌機內攪成醬汁.
回復

i4kai 發表於 2009-9-15 20:37:51 |顯示全部樓層
9095# 花園仔

============================

花老師,
今日打風、順便請咗半日假
特別山長水遠咁、開車去元朗"三兄"買"紅牛甲肥"
突然記起你啲"金色馬齒莧"好特別、嬌小
咪叫老板比包馬齒莧種子囉

嘩 !! 返到屋企一望見包"大大包"嘅種子
當堂頭都大 !

包裝圖上啲"特選种馬齒莧"個樣、同花老師嘅"金色馬齒莧"完全唔同!
最大件事係,包種子有成 250g
我相信裹面有數以萬計嘅種子
真係多到種一世都種唔完呀!!

可以點算呀 ! ?
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-15 20:56:06 |顯示全部樓層
是不是莧菜
我想試下
可不可以分D比我?
回復

i4kai 發表於 2009-9-15 21:17:27 |顯示全部樓層
是不是莧菜
我想試下
可不可以分D比我?
kerorozIL 發表於 2009-9-15 20:56

============================
好呀!

其他人想要、也請pm地址比我 : )
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-15 21:19:57 |顯示全部樓層
9098# i4kai

你認5認到我呀
回復

i4kai 發表於 2009-9-15 21:36:33 |顯示全部樓層
9098# i4kai

你認5認到我呀
kerorozIL 發表於 2009-9-15 21:19

===================

我記得!  在版聚中嘅12歲小朋友呀嗎!?
但在花老師嘅帖中不便談天說地,pm我啦!
回復

peggykyw 發表於 2009-9-15 21:50:34 |顯示全部樓層

9095#花園仔
大家好!
敢就係囉, 食嘢唔好求其呀, 好食又有益就啱嘞!

嗰D歌體<毛線經典台>成日播啦, 使乜好記性喎!

<黑白芝麻醬>係自己調嘅, 材料即制即食:
黑芝麻, 白芝麻, 橄欖油, 白醋, 糖, 豉油, 羅勒, 百里香, 放入攪拌機內攪成醬汁.

============================================
哦! 原來經典金曲重溫。

老師你 100% DIY沙律, 肯定清甜又好味。
金色馬齒莧是全年可以種嗎?
回復