乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208448 19822
新仔 發表於 2009-9-6 10:18:27 |顯示全部樓層
好高產架!
花園仔 發表於 2009-9-5 23:45

老師棵椒咁多産, 恨C人咩!

請問一棵辣椒, 如無病無痛, 係咪可以種好多年架?
回復

llaus 發表於 2009-9-6 12:43:49 |顯示全部樓層
老師教過:
可種才佢地衰老死才放棄
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 18:51:43 |顯示全部樓層
8941# 小寶
原來還要擺放20天才可切開,除了節瓜, 還有什麼瓜要這樣做的呢?
==============================

小寶及大家好!
哈哈! 呢個係我第一次為咗留種籽去揾一D有關種籽知識嘅網頁學翻黎架咋!
得唔得, 唔知架, 不過我相信學海無涯必須繼續努力囉! 互勉!

朋友來訪, 見我小魚池D水特別乾淨清澈, 佢都係有魚池同用一樣嘅濾水器,
我話俾佢知每两個月會拆個摩打落黎清潔, 朋友看後恍然大悟....
悟出好多嘢, 咁你呢?

如果塊布那渣試問點抹得乾淨D野呢!

如果塊布那渣試問點抹得乾淨D野呢!
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 20:31:13 |顯示全部樓層

繼續同小寶傾吓早餐嘅嘢!
早餐對健康影响好緊要, 因為早上食埋曬D冇益嘢會成為<酸性腐敗便>架,
如果體當日唔排清曬, 體人體內會產生好多有毒物質, 呢D有害嘅嘢積埋積埋....

所以早餐食乜嘢係要經過嚴僅嘅選擇架,
朝早起身我會首先望吓氣跟住揾D嘢做吓,
然後進指定早餐 -- 麥皮(各式各樣烹調方式),
各種水果或菜蔬(沙律或白汋為主).

後繼會有中式飲茶或西式早餐(食少少咁喇主要都係噴口水啫)!

所以咪鍾意種D沙律菜, 蕃薯葉....啦!

呢段時間所以特別喜歡<金色馬齒莧>囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 20:44:28 |顯示全部樓層
8942# 新仔
老師棵椒咁多産, 恨C人咩!

請問一棵辣椒, 如無病無痛, 係咪可以種好多年架?

8943# llaus
老師教過:
可種到佢地衰老死才放棄
=============================

新仔及蛙蛙好!

每種辣椒嘅生命週期都唔同架, 仲有種植環境與條件都有異, 點話得埋唧!
我試過本地指天椒(普通小型品種), 種咗三年幾呀!

你地嘅種植環境咁好, 種翻一二棵紅刀豆吖, 冇蟲,多產, 好食....
回復

mono 發表於 2009-9-6 22:04:43 |顯示全部樓層
新仔及蛙蛙好!
每種辣椒嘅生命週期都 ...
花園仔 發表於 2009-9-6 20:44 [/quote]
老師!如果而家種紅刀豆還遲得切嗎?我都想試下,老師可給我一點種子嗎?
上次你比我啲七彩靚椒,向田度都係發唔到芽,可能都係太熱。
返而向屋企個啲還可以,不過大得慢少少。等佢大啲再睇下點安置佢。
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 23:04:20 |顯示全部樓層
8947# mono
老師!如果而家種紅刀豆還遲得切嗎?我都想試下,老師可給我一點種子嗎?
上次你比我啲七彩靚椒,向田度都係發唔到芽,可能都係太熱。
返而向屋企個啲還可以,不過大得慢少少。等佢大啲再睇下點安置佢。
==============================================
Mill,
紅刀豆體春夏開始種比較好, 而家係大收嘅時候啵!
暫時仍留緊種籽, 未得住, OK咗會通知大家!

七彩靚椒因地播太曬太熱所以發唔到芽啫,
體屋企用盤種都幾好架!

<雷公鑿苦瓜>不停開花結果都係有賴紅牛帮到佢及天氣就黎涼嘞!

有D都未笠袋架, 你睇唔睇到吖?

有D都未笠袋架, 你睇唔睇到吖?

今朝移種咗两棵<雷公鑿苦瓜>

今朝移種咗两棵<雷公鑿苦瓜>
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 23:40:53 |顯示全部樓層
哈哈! 今朝帮<長條南瓜>做人工授粉嗰陣見到<志雲 >喎!

佢咪<志雲>囉!

佢咪<志雲>囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 23:54:57 |顯示全部樓層
<愛美麗>話驚不織布袋焗喎,
我用咗幾年啦, 焗乜吖!

<長條南瓜>大得好快, 十日之馬呎幾長囉!
佢又係用<衫兄>嘅14g不織布袋打孖笠, 幾生猛!

十日前

十日前

今朝

今朝
回復

小寶 發表於 2009-9-7 01:00:05 |顯示全部樓層
8949# 花園仔
=========================
咁即係點呀? 可唔可以講得白些少呢?
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-7 10:01:55 |顯示全部樓層

花老師我星期六嗰日買左棵木瓜,落左盆,星期日都好好地有事架,但係今日d木瓜就有d白色汁流出嚟,d木瓜未熟架,亦檢查過冇比果蠅針喎,但係點解會咁嘅係唔係正常架
回復

月光光 發表於 2009-9-7 10:48:31 |顯示全部樓層
老師,小寶已寄左長條南瓜種子比我喇,落埋種添喇o
回復

小牛 發表於 2009-9-7 11:41:01 |顯示全部樓層
8949# 花園仔
係呢!我都唔明呀!

今早終於摘咗成果45日嘅節瓜落黎囉!
擺放20日後熟期就剖瓜取籽嘞!
老師個大節瓜竟然超過 2kg!!勁勁勁!
add7icon
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 12:13:25 |顯示全部樓層
8952# cookie20002005
花老師我星期六嗰日買左棵木瓜,落左盆,星期日都好好地有事架,但係今日d木瓜就有d白色汁流出嚟,
d木瓜未熟架,亦檢查過冇比果蠅針喎,但係點解會咁嘅係唔係正常架
=======================================

大家好!
剛返到屋企咋, 見你地咁驚青答咗先嘞!

唔使驚, 正常架!
木瓜青BB時有自我保護能力嘅, 揩吓佢都流白乳架!
佢地流白乳即係有嘢搞過佢拮過佢囉, 唔緊要喎!
你檢查過冇比果蠅針? 咁細個窿肉眼好難睇清楚嘅, 算啦, 有冇都唔緊要囉!

換盤要小心D, 盡量唔好傷根, 換完盤唔好曬住, 否則D葉上唔到水好易枯萎架!
淋水要注意濕潤就得, 水少會渴死, 水多會吽爛根, 暫時唔好施肥住呀....

今早又包咗個黃黃地嘅瓜瓜!(送俾人架!)
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 12:19:37 |顯示全部樓層
8951# 小寶

8954# 小牛

係呢!我都唔明呀!
========================  

小寶明嘅 -- 睇吓表情符號咪知喇!!

小牛唔明牙? -- 去片....
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 12:25:38 |顯示全部樓層
老師:請問有無方法可以趕絕果蠅既呢?
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 12:44:52 |顯示全部樓層

8957# lamolympia
老師:請問有無方法可以趕絕果蠅既呢?
===========================

先答:
碟刀豆炆排骨 -- 刀豆老, 棑骨唔識買, 水汪汪....
蒸龍脷魚 -- 條魚好唔新鮮, 鰓位發黑, 蒸魚碟唔夠大咪切開兩段囉!
菜鈑 -- 切細塊D菜得唔得, 食到論論盡盡D飯粒跌到四圍都係唔好睇架馬!

請問有無方法可以趕絕果蠅既呢?
哼! D果蠅趕得絕<諾貝爾獎>都俾你啦!
不而你問有無方法可以趕絕蟑螂, 螞蟻, 蒼蠅既呢? 仲好啦!

老師:我條魚買果時仲係游緊水既,我吾會買一條吾新鮮既魚。我對買既要求都好高架!至於炆排骨水汪汪....係因為我地全家都鍾意多汁既,吾鍾意乾爭爭!要炆乾佢有幾難唧?刀荳因為生得好隱蔽,都吾知佢己經咁老囉!對排骨的確係無要求,賣肉佬比乜就食乜!煮菜飯的時候己經夜啦!因為個女肚子餓!要趕時間,所以無咁細心切細D菜囉!
===========================================

咁點解你搞到條魚咁肉酸吖?
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-7 13:42:03 |顯示全部樓層

8955# 花園仔
花老師我星期六嗰日買左棵木瓜,落左盆,星期日都好好地有事架,但係今日d木瓜就有d白色汁流出嚟,
d木瓜未熟架,亦檢查過冇比果蠅針喎,但係點解會咁嘅係唔係正常架
=======================================

大家好!
剛返到屋企咋, 見你地咁驚青答咗先嘞!

唔使驚, 正常架!
木瓜青BB時有自我保護能力嘅, 揩吓佢都流白乳架!
佢地流白乳即係有嘢搞過佢拮過佢囉, 唔緊要喎!
你檢查過冇比果蠅針? 咁細個窿肉眼好難睇清楚嘅, 算啦, 有冇都唔緊要囉!

換盤要小心D, 盡量唔好傷根, 換完盤唔好曬住, 否則D葉上唔到水好易枯萎架!
淋水要注意濕潤就得, 水少會渴死, 水多會吽爛根, 暫時唔好施肥住呀....

今早又包咗個黃黃地嘅瓜瓜!(送俾人架!)
========================================
原來係有野拮過d木瓜,佢而家未成熟,拮左係唔係唔會影響佢嘅生長架花老師我仲想問除左用蟻粉,仲有咩方法係最有較殺死d蟻架,我個天台而家有好多蟻,殺極都仲有,攪到我d無架豆,葫蘆瓜,秋葵......全部都有好多芽蟲呀
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 13:52:36 |顯示全部樓層
老師:我條魚買果時仲係游緊水既,我吾會買一條吾新鮮既魚。我對買既要求都好高架!至於炆排骨水汪汪....係因為我地全家都鍾意多汁既,吾鍾意乾爭爭!要炆乾佢有幾難唧?刀荳因為生得好隱蔽,都吾知佢己經咁老囉!對排骨的確係無要求,賣肉佬比乜就食乜!煮菜飯的時候己經夜啦!因為個女肚子餓!要趕時間,所以無咁細心切細D菜囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 15:05:45 |顯示全部樓層

8959# cookie20002005
原來係有野拮過d木瓜,佢而家未成熟,拮左係唔係唔會影響佢嘅生長架花老師我仲想問除左用蟻粉,仲有咩方法係最有較殺死d蟻架,
我個天台而家有好多蟻,殺極都仲有,攪到我d無架豆,葫蘆瓜,秋葵......全部都有好多芽蟲呀

講咗好多次<木瓜青BB時有自我保護能力嘅>所以拮咗都唔會影響佢嘅生長架!
我淨係用<蟑蟻淨>蟻粉咋, 而家都唔覺有蟻啦!
其他方法我好少用架, 佢地話<硼砂溝沙糖>喎, <得唔得問吓107>囉!

木瓜由青BB到黃熟....途中點會唔俾嘢拮吖, 怕乜喎!
回復