乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208724 19848
花園仔 發表於 2009-9-3 20:14:22 |顯示全部樓層
8901# y24790725
老師即係老師 不用睇相已知道問題發生在那麼 老師說得對了...............
今早6點半去淋水時 一開門已見到掛了3呎高的問題蜜瓜 底部已有三隻果蠅正在開餐 牠們是向底部處拮的
我一看到已知個蜜瓜不要得了 先拍下照片 (做記錄 可留待下次參考) 再剪掉瓜瓜 跟住我再切開瓜瓜來看 入面已有四條左右的幼蟲了 真是恐怖 我現在仲有一個蜜瓜 請老師看看失敗的蜜瓜後比些意見我 這樣笠袋掛高是否合適? 還是要再改善呢?
==============================

大家好!

睇咗你D相真係眼火爆!
點解? -- 你都冇認真睇我D帖囉!

嗱, 你用嗰隻袋疏薄切切, 仲要貼到實一實,
有笠等於冇笠啫, 果蠅隨時都可以拮拮啦!

我嘅做法係咁嘅:
發現乸花即用觀察形袋袋
(吉吉十蚊店買嘅藍綠色網袋囉)笠住佢,
直至見到花開, 除下袋袋同佢做人工授粉,
人工授粉完成, 即用<衫兄>不織布防蟲袋笠翻佢.

(我係用<衫兄>不織布袋打孖笠嘅, 或用42g不織布袋笠架!)

用觀察形袋袋原因係要清楚睇到朶花幾時開,
所以用網袋同時網袋硬撑唔會貼實乸花個瓜瓜仔,
如果乸花個瓜瓜仔比較大個袋容易貼近嘅話, 會打孖袋笠架!

笠授粉成功嘅瓜瓜用<衫兄>不織布袋的确好方便,
不過佢得14g薄切切梗係唔穩陣啦, 打孖咪OK囉!
我比較鍾意用42g不織布袋笠架, 未試過出問題喎!
回復

y24790725 發表於 2009-9-3 21:03:59 |顯示全部樓層

8902# 花園仔
睇咗你D相真係眼火爆!
--------------------------------------
對唔住呀老師 激得你咁嬲  看你的帖我真係有做齊功課的 都係我大安致意所以
經過今次重大教訓 我會再三小心餘下的蜜瓜 唔會再合眼訓啦  我下午以即刻將個蜜瓜加多一個袋了
回復

y24790725 發表於 2009-9-3 21:28:43 |顯示全部樓層
好醜呀 D相我已Delete了 免得醜化了老師的帖 等我比心機 種到靚靚再比老師看
回復

花園仔 發表於 2009-9-3 22:38:07 |顯示全部樓層
8903# y24790725
8902# 花園仔
睇咗你D相真係眼火爆!
--------------------------------------
對唔住呀老師 激得你咁嬲  看你的帖我真係有做齊功課的 都係我大安致意所以  
經過今次重大教訓 我會再三小心餘下的蜜瓜 唔會再合眼訓啦  我下午以即刻將個蜜瓜加多一個袋了

8904# y24790725

好醜呀 D相我已Delete了 免得醜化了老師的帖 等我比心機 種到靚靚再比老師看

===============================================
Fanny,
我唔係嬲呀! 我鄧你唔抵啫!
你種得個瓜瓜咁靚, 功虧一簣俾蠅蠅拮咗, 你話幾肉赤吖!
雖然個瓜係你嘅, 但相信我仲肉赤過你架, 因為我暫時種極都係得粒欖咁大咋!
諗吓大家如果按照我嘅方式去笠袋咪有機會見到大大個嘅蜜瓜瓜啦!
又唔使咁失落嘅, D相唔使Delete吖, 人總係體失敗中成長, 學習中進步嘅, 加油!
回復

Citystream 發表於 2009-9-4 00:28:16 |顯示全部樓層
花老師說得對木瓜有自我保護能力,木瓜不怕果蠅產卵是因為木瓜有木瓜蛋白酶(Papain),簡稱木瓜酶,它可以分解蛋白質,所以就算有果蠅產了卵也會給它分解,不會影嚮收成,不過不能避免釘過的行跡。
食品工業利用這種酶促反應,使食品大分子的蛋白質水解成小分子肽或氨基酸。用於水解動植物蛋白、製成嫩肉粉、水解羊胎素、水解大豆、餅乾松化劑、麵條穩定劑、啤酒飲料澄清劑、高級口服液、保健食品、醬油釀造及酒類發酵劑等。有效轉化蛋白質的利用,大大提高食品營養價值,降低成本。有利於人體的消化和吸收。所以木瓜酶的用途十分廣。
回復

Citystream 發表於 2009-9-4 01:06:50 |顯示全部樓層
西斜毒這問題,對於混凝土釋放有毒物質比率跟温度上昇的關係未有研究,不能作評論。不過有毒物質排放比率跟時間成反比。
落地種就應該沒有分西斜毒或不毒。落地種最好的方位當然最好向南,因為由東至西的陽光也能照射到。在香港來說冬季和夏季,日出和日落的方位角最多相差23度。所以選擇種植品種時,除了考慮季節也應考慮到品種生長所需的光照量。種植都是要跟大自然協調,ニ+四節氣是古人幾千農業和天象統計的成果,如能對ニ+四節氣有更多了解,一定會有很大的得益。
回復

小寶 發表於 2009-9-4 01:39:50 |顯示全部樓層

citystream提供的資料乃屬非一般, 十分有用, 多謝你的分享!
回復

花園仔 發表於 2009-9-4 10:00:04 |顯示全部樓層
8907# Citystream
8908# 小寶

citystream提供的資料乃屬非一般, 十分有用, 多謝你的分享!
================================

citystream, 小寶及大家好!

多謝你地關注敝帖並補充咗D詳細資料,
我成日講, 要從網絡上獲取詳盡嘅資料簡直易如反掌,
我希望我嘅帖子乾淨企理趣味沛然, 而唔係刻板嘅教育帖呀!
所以我用實際嘅種植經驗與朋友們分享個中樂趣及成功失敗嘅心路歷程!
希望鍾意呢個帖嘅朋友用心慢慢細讀敝帖, 因為我都係好用心去營建呢個帖子架!
謝謝!

又: 大家睇吓<妹頭>問嘢幾認真幾懂心吖!
8897# muitau
請問以你經驗 , 西鈄係咪唔一定毒? 西鈄對地種同盤種的影響有無分別呢?
回復

y24790725 發表於 2009-9-4 10:04:26 |顯示全部樓層

我唔係嬲呀! 我鄧你唔抵啫!
你種得個瓜瓜咁靚, 功虧一簣俾蠅蠅拮咗, 你話幾肉赤吖!
雖然個瓜係你嘅, 但相信我仲肉赤過你架, 因為我暫時種極都係得粒欖咁大咋!
諗吓大家如果按照我嘅方式去笠袋咪有機會見到大大個嘅蜜瓜瓜啦!
又唔使咁失落嘅, D相唔使Delete吖, 人總係體失敗中成長, 學習中進步嘅, 加油!
-----------------------------------------------------------------------------
係呀老師,真係好唔抵架.....
你唔嬲就好啦,我會再努力的................
我今朝6:30做了日本南瓜人工授粉,已照你的方法由BB瓜時開始照顧,經你們的鼓勵,我會再努力的

回復

花園仔 發表於 2009-9-4 10:34:32 |顯示全部樓層
8910# y24790725
係呀老師,真係好唔抵架.....
你唔嬲就好啦,我會再努力的................
我今朝6:30做了日本南瓜人工授粉,已照你的方法由BB瓜時開始照顧,經你們的鼓勵,我會再努力的
=================================

咁咪好囉!
我今朝都好早架, 遲你少少啦7:15am都係做同一動作喎!
回復

Citystream 發表於 2009-9-4 13:50:06 |顯示全部樓層
發帖只是想跟大家分享一些事實背後的小知識,並沒有意思慕犯花老師,我的分享並談不上什麼學術,耍更深入就要看書了。種植也算是跟大自然共存的學問,要和大自然做朋友就要對她更加了解。曾經有一位老師對我說種植的人比起不種植的人更破壞大自然,因為錯誤用肥,藥,不論有機或化學對大自然都會做成一定的傷害,相反不種植的人就不會有同樣的汚染了。所以為了下一代着想,我都是覺得要認識多一點。在此也謝謝花老師開設平台和我們分享他的知識、經驗、心得。
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-4 15:29:52 |顯示全部樓層
8912# Citystream

你這個老師
全都是歪理
你叫你老師不要吃菜,瓜果啦add13icon
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-4 15:41:32 |顯示全部樓層
你這個老師
全都是歪理
你叫你老師不要吃菜,瓜果啦add13icon
kerorozIL 發表於 2009-9-4 15:29

小朋友~
人地話"所以為了下一代着想,我都是覺得要認識多一點。"唔係叫"不要吃菜,瓜果"~
係兩樣o野o黎喎~
回復

花園仔 發表於 2009-9-4 15:45:49 |顯示全部樓層
發帖只是想跟大家分享一些事實背後的小知識,並沒有意思慕犯花老師,我的分享並談不上什麼學術,耍更深入就要看書了。種植也算是跟大自然共存的學問,要和大自然做朋友就要對她更加了解。曾經有一位老師對我說種植的人比起不種植的人更破壞大自然,因為錯誤用肥,藥,不論有機或化學對大自然都會做成一定的傷害,相反不種植的人就不會有同樣的汚染了。所以為了下一代着想,我都是覺得要認識多一點。在此也謝謝花老師開設平台和我們分享他的知識、經驗、心得。
========================================

你好!
多謝你, 我只係再次講吓敝帖嘅風格啫!

<吃飽了撑不臉紅  站着說話不腰痛> 你地知否嗰D所謂磚家俾我鬧到頭耷耷嗎?
神又係佢地鬼又係佢地, 有機冇機都話唔啱, 將一切責任推俾無辜既種植者,
佢地係咪自耕自食架, 又係靠俾佢閙嗰D對大自然傷害嘅人種俾佢食!
請尊重農業, 關愛農民!
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-4 15:59:18 |顯示全部樓層
冇錯
神又係佢地鬼又係佢地, 有機冇機都話唔啱<不要吃菜,瓜果啦
回復

花園仔 發表於 2009-9-4 16:08:51 |顯示全部樓層

你這個老師
全都是歪理
你叫你老師不要吃菜,瓜果啦
=====================

當你睇到嗰位老師嘅話, 小朋友點解唔啱呢?

曾經有一位老師對我說種植的人比起不種植的人更破壞大自然,因為錯誤用肥,藥,不論有機或化學對大自然都會做成一定的傷害,相反不種植的人就不會有同樣的汚染了。

咁D老師磚家應該提出點樣既唔會破壞大自然生態,
又種到豐盛嘅粮食出黎供養佢地班蛀米大蟲食嘅方法至係架,
體度亂噏有咩用吖!!

算嘞!  唔好體呢度再談論呢個問題嘞!
唔該!
回復

Citystream 發表於 2009-9-4 17:02:23 |顯示全部樓層
請不要生氣,你們都誤會了,意思不是說有機種植和常規種植有什麼問題,解决糧食問題常規種植是必然的,但我意思是種植者能對這方面知識提高,對大自然的關係更了解,這樣便可將污染及風險減低。我明白農夫的生活很艱苦的,好天晒落雨淋,為我們提供糧食,我自己當然很尊重和敬佩有良心的農夫,家父已往也是當農夫的c可是現在農業介也變質了,為了滿足市塲和人的欲望,用化學方法去做出奇特,奪目的農作物,這些化學物質和激素已浸入泥土和水源,直接影嚮食物鏈了。我都是在這平台上分享我的體會,希望大家都能存異求同,讓大家能各抒己見,讓種植知識留傳。
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-4 22:00:32 |顯示全部樓層
老師…講下我個長南瓜啊……

今早發現有一個長瓜瓜,但係花已經係尋日開咗啦…我太失策啦!add2icon
回復

花園仔 發表於 2009-9-5 08:14:24 |顯示全部樓層
8918# Citystream

Citystream及大家早晨!
點都好喇, 我唔想將呢個問題放體呢度, 結束啦!

靜....
回復

新仔 發表於 2009-9-5 08:21:31 |顯示全部樓層
老師早晨呀, 我想問問由於自發辣椒苗會好慢,

我可以宜家在室內發定, 到明年夏天移種到後園嗎? 唔該晒!
回復