乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208727 19848
muitau 發表於 2009-9-2 15:06:50 |顯示全部樓層

8861# 小寶
妹頭,你俾我果d.....已經報銷左喇
=====================
好, 一定留比小寶你!
回復

i4kai 發表於 2009-9-2 15:25:31 |顯示全部樓層
8877# 花園仔

<薄肥>即係以花生麩水肥1:10(或14)水稀釋先至稱得上<薄>架馬!

剛剛又浸咗桶<花生麩水肥>
========================================

嘩、花老師 ! !
咁大桶麩水,一打開、咪嗅死成村人囉 !?

我用個洗衣粉桶整麩水、已經嗅到不得了
我 OK 呀!   係其他人頂唔順姐   哈哈!

我見老師成日叫大家薄肥多拖
係咪麩水 1比14,每星期一次呀?
咁如果再"薄"啲,係咪可以直接加入水中當水咁用呢?

btw, 每次我用完麩水'隻右手都好大麩水味
真係水洗都唔清嘅
我都唔想人地誤會我去厠所唔洗手!

你有冇"計"呢?
回復

muitau 發表於 2009-9-2 15:41:02 |顯示全部樓層
8883# i4kai
我見老師成日叫大家薄肥多拖, 係咪麩水 1比14,每星期一次呀?

真係水洗都唔清嘅, 我都唔想人地誤會我去厠所唔洗手!
有冇"計"呢
=================================

我就係咁喇, 倒幾圈係個水桶到, 加夠一桶水, 就淋得!

戴膠手套
回復

farfeifar 發表於 2009-9-2 16:28:21 |顯示全部樓層
8877# 花園仔

即係以花生麩水肥1:10(或14)水稀釋先至稱得上架馬!

剛剛又浸咗桶
========================================

嘩、花老師 ! !

真係水洗都唔清嘅

你有冇"計"呢?
i4kai 發表於 2009-9-2 15:25

冇錯, 除o左戴手套就冇他法, d麩水味係沖完涼都唔甩的!
回復

peggykyw 發表於 2009-9-2 17:36:27 |顯示全部樓層

老師, 睇見你堆夜香花, 只得羨慕, 我棵只得2-3串, 每次收一手仔, 近日近底部好多葉黃左, 老師,棵野是否近水尾? 所以D葉黃呢? 唔該老師!

回復

花園仔 發表於 2009-9-2 18:42:29 |顯示全部樓層
8883# i4kai
嘩、花老師 ! !

真係水洗都唔清嘅

你有冇"計"呢?
===========================
大家好!
你冇睇我嘅帖咩, 都話用<花生麩粉 -- 壓粒狀>浸水肥冇咁臭洛!
我都話種意乾淨企理洛又點會搞到臭氣熏天吖.
妹頭花花講得啱帶膠手套啦!

至於麩水比例自己訂嘅啫,
正常1:7
薄肥咪1:8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16....
睇吓實際情況嘅啫, D植物强壯D咪比例細D, D植物瘦弱D咪比例大D囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-2 18:52:42 |顯示全部樓層
8886# peggykyw
老師, 睇見你堆夜香花, 只得羨慕, 我棵只得2-3串, 每次收一手仔, 近日近底部好多葉黃左,
老師,棵野是否近水尾? 所以D葉黃呢? 唔該老師!
=================================

你好!
夜香花出黃葉係正常架, 有時仲出D特大塊黃葉添呀!
佢嘅目的除咗新陳代謝外仲會吸引D蜂蜂黎採蜜呢!(痴蟲紙係咪黃色架)

棵嘢係多年生植物邊有咁快就水尾吖! 我有D四五歲啦....
回復

花園仔 發表於 2009-9-2 18:56:53 |顯示全部樓層
先幾日剪到光禿禿嘅細葉蕃薯苗又開始蠢蠢欲動嘞!
回復

peggykyw 發表於 2009-9-2 21:31:55 |顯示全部樓層
8888# 花園仔
]你好!
夜香花出黃葉係正常架, 有時仲出D特大塊黃葉添呀!
佢嘅目的除咗新陳代謝外仲會吸引D蜂蜂黎採蜜呢!(痴蟲紙係咪黃色架)

棵嘢係多年生植物邊有咁快就水尾吖! 我有D四五歲啦....[/quote]

老師好!
原來黃葉有吸引蜜蜂採花蜜嘅作用, 唔講真係唔知, 大自然真奇妙!
回復

y24790725 發表於 2009-9-2 21:42:00 |顯示全部樓層
嗚.............花園仔老師 我種的蜜瓜已有手球咁大 但係今晚淋水時開袋看看
發現瓜紋度有條白色好似烏蠅的幼蟲 我即刻捉走 看到蟲位有個蟲洞
仲有個瓜底部係濕和臭臭地的 好似臭水咁 我已掛高離泥面5吋
是否我淋水時淋濕瓜瓜 以至這樣?
或是花生麩水弄至這樣呢?
現在這瓜仲可以要嗎?
我今晚實訓唔到啦 因為會時常想自己做錯什麼弄至瓜瓜出事............
回復

mamafan 發表於 2009-9-3 01:31:39 |顯示全部樓層
老師, 萬分感謝你清楚詳盡的解說!!!!!!!!!!!!!!
如果可以作多些類似的專題研習分享, 可能壹出版會找你出本園藝書呢.........
回復

mamafan 發表於 2009-9-3 01:41:53 |顯示全部樓層
8862# 花園仔
剛摘落黎嘅<老奀茄> -- 棵茄子畢竟老囉!
=====================================================
之前發咗d茄子苗, 都差唔多要幫佢哋搬大屋囉, 咁係唔係一大盆一苗(苗苗葉子仲好幼細)? 老師可唔可以影吓你棵茄子嘅全相睇睇? 謝謝!!!!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-9-3 13:52:35 |顯示全部樓層
8891# y24790725
嗚.............花園仔老師 我種的蜜瓜已有手球咁大 但係今晚淋水時開袋看看
發現瓜紋度有條白色好似烏蠅的幼蟲 我即刻捉走 看到蟲位有個蟲洞
現在這瓜仲可以要嗎?
我今晚實訓唔到啦 因為會時常想自己做錯什麼弄至瓜瓜出事............
大家好!
唔使咁緊張, 放鬆, 放鬆D....
無謂為咗個瓜瓜令自己情緒波動內分泌失調啵!!

通常呢種情況係與淋水或淋花生麩水無關嘅(你估個瓜瓜紙紥嘅咩)!
做錯什麼?
可能係個瓜仔細細個時皮薄被果蠅等害蟲拮過, 傷口被該等蟲蟲包括烏蠅體度產卵,
到瓜瓜膨大時就上演<天蠶變>嘞, 原因係大意冇全程笠袋囉!
亦可能係瓜瓜缺鈣患上<臍腐病>(爛pp), 引至蟲蟲入侵!

個瓜仲要唔要得?
自己揸主意啦, 又冇相睇!

嗱, 木瓜原本唔使笠袋架, 因為佢有自我保護本能, D害蟲好少拮佢嘅!
但當瓜瓜開始成熟保護本能逐漸消失, D害蟲就會入侵架罅.
所以....

送俾朋友有少少針窿都唔OK架馬!

送俾朋友有少少針窿都唔OK架馬!

快D笠袋囉!

快D笠袋囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-3 14:10:40 |顯示全部樓層
8892# mamafan
老師, 萬分感謝你清楚詳盡的解說!!!!!!!!!!!!!!
如果可以作多些類似的專題研習分享, 可能壹出版會找你出本園藝書呢.........

8893# mamafan
之前發咗d茄子苗, 都差唔多要幫佢哋搬大屋囉, 咁係唔係一大盆一苗(苗苗葉子仲好幼細)? 老師可唔可以影吓你棵茄子嘅全相睇睇? 謝謝!!!!!!!
你好!
我又唔係種嘢或教書揾食, 使乜俾壓力自己唧!
作乜專題研習吖, 鍾意咪講吓分享吓囉, 出書! -- 哈哈, 諗都未諗過啵....
如果要出, 使乜壹出版吖, 我自己有能力喎, 嘻嘻, 以後唔好再提嘞!

影成棵出黎都晤靚嘅, 出乜啫, 一切隨緣囉!

靚椒黎嘞! -- 影成棵出黎都晤靚嘅, 出乜吖!

靚椒黎嘞! -- 影成棵出黎都晤靚嘅, 出乜吖!
回復

muitau 發表於 2009-9-3 14:24:10 |顯示全部樓層
8894# 花園仔
嗱, 木瓜原本唔使笠袋架, 因為佢有自我保護本能, D害蟲好少拮佢嘅!
但當瓜瓜開始成熟保護本能逐漸消失, D害蟲就會入侵架罅.
======================================

原來木瓜岩岩同其他瓜相反, 開姑熟至笠袋,
係街市有時都見到啲好似你呢個被針既木瓜,
以前以為跌傷左, 又上一堂!
回復

muitau 發表於 2009-9-3 14:28:39 |顯示全部樓層
老師,

尋日係積媽到我問左:
其實我唔係好明, 由細到大個個都話西鈄好毒,
咁我諗, 假如我棵植物放係面向西背向牆或者有野遮既地方,
咁佢4點前都無直接陽光晒到,咁日落佢都係晒2-3個鐘;
咁佢同向東7-12直晒既植物無乜分別,
咁點解西鈄會無咁好呢?
佢地既生理時鐘?

積媽答:
會唔會要配合風向呢 ?
我都係估估下 , 有乜奶油 .....向東南由早晒到晏就唔毒 , 反而西斜幾粒鐘就叫毒 ???

miku答:
我諗d人話西鈄太陽毒
其實關唔關d陽光已經晒左一日個天台地下, 跟住係每日中午打後d熱力會散發出來, 所以再加埋陽光就會比朝早更加熱呀

請問以你經驗, 西鈄係咪唔一定毒? 西鈄對地種同盤種的影響有無分別呢?
回復

花園仔 發表於 2009-9-3 15:27:38 |顯示全部樓層
8896# muitau
原來木瓜岩岩同其他瓜相反, 開姑熟至笠袋,
係街市有時都見到啲好似你呢個被針既木瓜,
以前以為跌傷左, 又上一堂!
==========================

木瓜未熟青BB嗰陣時揩吓都流白乳架, 一拮落去自己都醃C啦!
到成熟時黃色嘅表皮又薄又軟, 拮落去又冇白乳流出最適合蟲蛹孵化嘞!
回復

mono 發表於 2009-9-3 15:36:28 |顯示全部樓層
多謝老師!又識多樣!
回復

花園仔 發表於 2009-9-3 15:57:10 |顯示全部樓層

8897# muitau
請問以你經驗, 西鈄係咪唔一定毒? 西鈄對地種同盤種的影響有無分別呢?
=========================================

西斜毒唔毒睇你針對乜嘢黎講啦!
舉例:
居住環境, 西斜嘅屋菌都少D架尤其是霉菌添.
但唔好處係間居好<症>架! 西斜因為承接午間最強陽光引至嘅高溫,
當下陽落山後俾佢照射過嘅牆身就會棑放出日間所吸收嘅熱量架罅!
咁你會話夏天唔好啫冬天咪好正囉!
梗唔係啦, 冬天佢棑熱當然好啦, 最幣係佢連同棑出嘅係建築物料嘅有害物質呢!
所以話佢<好毒>咪咁解囉!

西鈄對地種同盤種的影響有無分別呢?
我諗地種同盤種分別唔大, 盤種有機會係擺近牆邊,
如果近傍晚泥乾冇及時淋水, 牆身散發熱氣出黎對盤植物唔好囉!

植物生理時鐘嘅光合作用時間到咗尾聲, 現場餘溫雖然仍在但陽光亮度却足,
勿論地種盤種單靠西斜嘅陽光梗係冇咁好喇!
回復

y24790725 發表於 2009-9-3 18:54:16 |顯示全部樓層

8894# 花園仔
現在這瓜仲可以要嗎?
大家好!
唔使咁緊張, 放鬆, 放鬆D....
無謂為咗個瓜瓜令自己情緒波動內分泌失調啵!!

通常呢種情況係與淋水或淋花生麩水無關嘅(你估個瓜瓜紙紥嘅咩)!
做錯什麼?
可能係個瓜仔細細個時皮薄被果蠅等害蟲拮過, 傷口被該等蟲蟲包括烏蠅體度產卵,
到瓜瓜膨大時就上演<天蠶變>嘞, 原因係大意冇全程笠袋囉!
亦可能係瓜瓜缺鈣患上<臍腐病>(爛pp), 引至蟲蟲入侵!

個瓜仲要唔要得?
自己揸主意啦, 又冇相睇!
---------------------------------------------------
老師即係老師 不用睇相已知道問題發生在那麼 老師說得對了...............
今早6點半去淋水時 一開門已見到掛了3呎高的問題蜜瓜 底部已有三隻果蠅正在開餐 牠們是向底部處拮的
我一看到已知個蜜瓜不要得了 先拍下照片 (做記錄 可留待下次參考) 再剪掉瓜瓜 跟住我再切開瓜瓜來看 入面已有四條左右的幼蟲了 真是恐怖 我現在仲有一個蜜瓜 請老師看看失敗的蜜瓜後比些意見我 這樣笠袋掛高是否合適? 還是要再改善呢?
回復