乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208728 19848
花園仔 發表於 2009-9-1 19:40:53 |顯示全部樓層

8855# muitau
老師好!
我仲以為白v係因為陽光晒唔到添  ,
老師, 我種啲矮瓜有啲椗係綠色, 有啲好似你啲深紫色咁, 請問有無咩意思架?
===============================

嗱, 你個推理都有少少啱嘅, 但實際情況却唔係咁喎!
我曾體街市進行研究, 有D菜檔茄子都有白V, 揸落去軟軟嘅, 應該好嫩呢!
有D菜檔茄子都冇白V, 揸落去軟中帶硬, 我諗會老D卦!

至於D椗嘅顏色我冇研究過喎, 我嗰D都好多種顏色架....

剛摘落黎嘅<老奀茄> -- 棵茄子畢竟老囉!

個椗綠綠地係咪?

個椗綠綠地係咪?
回復

花園仔 發表於 2009-9-1 20:38:09 |顯示全部樓層
8857# EE閒人
花老師,我想問<金色馬齒莧>你點樣煮呀?
係未炒、白灼同滾湯皆可呀。
等我又試下種!
========================
你好!
<金色馬齒莧>係地中海一帶所產嘅沙律菜系列其中一款啫,
做沙律生食都OK洛, 其他烹調方式當然得啦!
你講嗰幾種我都試過, 效果唔錯架.
當然飲食都要講吓文化嘅,
放飛嘅心情, 舒適嘅環境, 都會為食物感覺良好加分架!
悠悠閒閒食乜嘢都咁滋味呢!

我最鍾意用佢做小沙律蔬食:
新鮮採摘後洗淨
用冰水浸泡約十五分鐘
撈起飛水
淋上醬汁(橄欖油, 麻油, 豉油, 蘋果醋, 白糖)
回復

bonbon1 發表於 2009-9-1 20:40:38 |顯示全部樓層
花老師. 你d茄子摘極都仲有咁多, 真係可以拎去賣
原來金色馬齒莧食得架. 想問味道似唔似豆苗? 花墟邊間有得買?? 我搵日去開花墟買先至得
回復

花園仔 發表於 2009-9-1 21:00:44 |顯示全部樓層
8864# bonbon1
花老師. 你d茄子摘極都仲有咁多, 真係可以拎去賣
原來金色馬齒莧食得架. 想問味道似唔似豆苗? 花墟邊間有得買?? 我搵日去開花墟買先至得
================================

你好!
點解要賣? 唔明?

完全唔同!

正确地址我唔記得嘞, 都係賓賓條街及後邊條街啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-1 21:09:22 |顯示全部樓層
8856# JicJicmom
8855# muitau
8842# 花園仔
嗱, 茄子要趁嫩摘架, 老咗就唔好食架罅.
點樣係老? -- 茄子顏色變淡, 頂帽下邊白色V字消失..
=================================
老師好!
我仲以為白v係因為陽光晒唔到添  ,
老師, 我種啲矮瓜有啲椗係綠色, 有啲好似你啲深紫色咁, 請問有無咩意思架?
=================================
又學到野喇 ~ 阿花比我D圓茄收得喇咁 .......
上次D核多到呢 .....唔知0既以為0個隻3番石榴黎 .
===========================================
積媽好!
唔好咁客氣啦, 大家半斤八両啫, 研究分享咪好囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-1 21:24:47 |顯示全部樓層
8858# 小牛
妹頭好!
個洗滌盤整好咗嘞! -- 啱啱放得落隻大鑊! 嘻嘻!
老師你好!
o個洗手盤裝得好靚,好四正呀!
呢個留種籽用嘅大節瓜體棚架度40日架罅, 過多幾日會摘佢落黎,
再等後熟期20日就剖開取種籽洛!
o個節瓜好大呀!令我諗起老師個大冬瓜……
<泰國蕃茄>出苗苗囉!
我都想學老師種下蕃茄仔,但係依輪我插乜都死……
都係等遲少少先郁手好 d 啦……
============================================

小牛好!
你應該話洗滌盤....
我都好滿意, 連裝修師父及五金舖伙記都話我叻呀!

個節瓜過多幾日就摘架罅, 到時留意吓啦!

月中開始就啱架罅, 加油!

係<洗滌盤>呀!

係<洗滌盤>呀!
回復

bonbon1 發表於 2009-9-1 21:38:10 |顯示全部樓層
你好!
點解要賣? 唔明?

完全唔同!

正确地址我唔記得嘞, 都係賓賓條街及後邊條街啦!
...
花園仔 發表於 2009-9-1 21:00

因為我見咁多收穫,同茄子咁靚 . 唔通日日食茄子咁多條. 所以可以拎茄子去賣. 賓賓條街及後邊條街?? 我自己去看下先. 可能森記至雅緻果d店有.
回復

y24790725 發表於 2009-9-1 21:49:34 |顯示全部樓層
花園仔老師
我個朋友話 比蜜蜂針過的果果會苦的
請問是真是假呢??
回復

花園仔 發表於 2009-9-1 22:02:32 |顯示全部樓層
8869# y24790725
花園仔老師
請問是真是假呢??
=====================

蜜蜂會針果果嘅咩? 第一次聽到咋!
回復

花園仔 發表於 2009-9-1 22:08:52 |顯示全部樓層
8868# bonbon1
因為我見咁多收穫,同茄子咁靚 . 唔通日日食茄子咁多條. 所以可以拎茄子去賣.
============================================

哦! 拎去邊度賣好呢?
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-1 22:10:33 |顯示全部樓層
8854# muitau

公主, cookie,
我有金色馬齒莧呀, 佢地粗生到煩到嘔呀, pm個地址來丫.

============================================================
8860# 花園仔

妹頭好!
<金色馬齒莧>種籽你寄俾佢地好嘞, 其實我剩翻好少咋!

============================================================
花園仔老師~

晚上好~ 咁我pm妹頭好了,謝謝你們啊~
回復

y24790725 發表於 2009-9-1 22:20:01 |顯示全部樓層
8870# 花園仔
8869# y24790725
花園仔老師
請問是真是假呢??
=====================

蜜蜂會針果果嘅咩? 第一次聽到咋!
------------------------------------
因我自己種植知識又不多 所以又不敢亂答
現在聽老師這樣說 我又明多一樣啦
唔該老師先...
回復

miku 發表於 2009-9-2 00:01:36 |顯示全部樓層
8841# 花園仔

你好!
日本南瓜我都未成功過呢!
至於其他佢d花仔花女未開已經變黃 -- 唔夠肥, 唔夠泥, 天氣問題都會引至架,
但體呢個時候係唔適宜幫佢換盤嘅! 加吓泥啦!

我嘅<夕張蜜瓜>粒欖咁大囉!

=========================================

謝謝老師
我明白了, 即去同佢地加番d泥先
回復

mamafan 發表於 2009-9-2 04:04:26 |顯示全部樓層

老師好, 大家好!!!!!
我8月中開始種翠肉瓜(上網見好似種木瓜咁, 不過矮矮的), 種子發芽好快, 無耐換了大盆, 一週前仍進展良好, 有5-6塊葉, 近日不知怎的, 最底的兩塊葉開始發黃, 同埋枝梗近泥一段破開了(枝梗好似飲管形), 請指教.
另想問, "薄肥多施" --> 每7-10天施花生麩水(1:15->1:7)??? 咁夠薄未呢? 定要再薄d?
老師講過基肥宜薄不宜過多, 因可及後薄肥多施補充, 對新芽新苗可怎樣施肥呢? 由定植起每7-10天施花生麩水(1:15->1:7)? 施肥要於有太陽時做, 苗苗又要半陰晒, 半陰晒施肥會唔會yip死佢? 我的瓜瓜葉黃了關唔關事呢(yip死)?
多 謝 分 享 !!!!!!!!!!!!
回復

小牛 發表於 2009-9-2 10:44:11 |顯示全部樓層
小牛好!
你應該話洗滌盤....
我都好滿意, 連裝修師父及五金舖伙記都話我叻呀!

個節瓜過多幾日就摘架罅, 到時留意吓啦!

月中開始就啱架罅, 加油!
呵呵~係洗滌盤呢!真係裝得好好呀!
回復

花園仔 發表於 2009-9-2 12:22:38 |顯示全部樓層

8875# mamafan
老師好, 大家好!!!!!
我8月中開始種翠肉瓜(上網見好似種木瓜咁, 不過矮矮的), 種子發芽好快, 無耐換了大盆, 一週前仍進展良好, 有5-6塊葉,
近日不知怎的, 最底的兩塊葉開始發黃, 同埋枝梗近泥一段破開了(枝梗好似飲管形), 請指教.  

另想問, "薄肥多施" --> 每7-10天施花生麩水(1:15->1:7)??? 咁夠薄未呢? 定要再薄d?
老師講過基肥宜薄不宜過多, 因可及後薄肥多施補充, 對新芽新苗可怎樣施肥呢?

由定植起每7-10天施花生麩水(1:15->1:7)? 施肥要於有太陽時做, 苗苗又要半陰晒, 半陰晒施肥會唔會yip死佢?
我的瓜瓜葉黃了關唔關事呢(yip死)?
多 謝 分 享 !!!!!!!!!!!!
=======================================

mamafan及大家好!
講起翠肉瓜我都想種架, 先棑到衫兄諗住買D種籽, 老細話D農友都未開始種啵,
所以佢嗰罐種籽仲未開封呢, 我諗吓等有農友買黎種我先郁手喇!

我係咁樣對付苗苗嘅:
盤仔育苗, 落咗種籽等佢出芽就可以放體陽光下嘞, 當然泥土梗係要保持濕潤啦.
濕潤嘅意思係D泥濕度剛剛好啦, 因為太乾苗苗會渴死,
太濕又會令苗苗嘅根固步自封因為唔使延伸就可以得到超量嘅水份洛, 甚至浸爛吽死D根添.
等到苗苗健健康康長出幾對真葉咪移種落大盤或地上囉!
移種時睇吓有冇傷到苗苗嘅根, 如果冇傷過苗苗嘅根咁就可以繼續正常俾佢各種養料(水份肥料)及陽光,
呢D就係我點解會採用軟膠盤仔育苗嘅原因嘞 -- 佢唔傷根吖馬!
如果移種時有傷到苗苗嘅根,(極多數都會)咁就要選擇適合嘅時間黎進行移種洛,
例如陰天, 傍晚, 目的係避免高溫或强光影响, 因為郁過傷過根嘅苗苗冇咁快恢復正常吸水動作架,
所以移種咗頭嗰幾日體棵苗苗仲未適應生穩嘅情況下要對苗苗小心呵護架,
例如要避免陽光直射(搬到半陰曬地方或加蓋遮光網), 水份控制更加要小心,
千祈唔好落肥料住呀, 尤其係D發酵未完全嘅肥料隨時將苗苗醃死架!
等到苗苗適應咗新環境後精神爽利時咪可以狂曬囉, 施吓薄肥棵嘢就爸爸聲大啦!

至於你問嘅肥料問題, 花生麩浸水我係咁處理嘅:

揾個可密封嘅桶, 放入花生麩(麩與水嘅比例約為 1:15) , 放滿80%水, 搞勻佢後冚盖密封, 桶上寫上日期.
大約隔两星期打開桶盖搞勻吓佢後冚盖密封翻. -- (重複又重複)
三個月後預算發酵完成, 随時用得....(發酵越耐功效越高氣味越少)

使用: 打開桶盖搞勻麩肥, 將需用份量嘅麩肥加水冲淡(麩肥與水嘅比例約為 1:7)
施肥後即淋翻D水以免有時手重淋多咗燒傷植物.

嗱, 花生麩粉1:15 水浸咗二三個月後再以花生麩水肥1:7水稀釋為<正常肥>
<薄肥>即係以花生麩水肥1:10(或14)水稀釋先至稱得上<薄>架馬!

剛剛又浸咗桶<花生麩水肥>
回復

新仔 發表於 2009-9-2 12:38:19 |顯示全部樓層
老師好, 我棵粟米有成9呎高呀, 在底部長出呢D東西, 係乜來呢? 係根嗎?

回復

llaus 發表於 2009-9-2 13:15:37 |顯示全部樓層
搶答:
是浮根來
要加泥上去
順便追下鉀,磷肥呀
回復

新仔 發表於 2009-9-2 13:22:20 |顯示全部樓層
搶答:
是浮根來
要加泥上去
順便追下鉀,磷肥呀
llaus 發表於 2009-9-2 13:15

唔該呀蛙, 但我棵粟米已經好粗好高喇!

再加肥會唔會太高呀?
回復

花園仔 發表於 2009-9-2 13:48:48 |顯示全部樓層
8880# 新仔
搶答:
是浮根來
要加泥上去
順便追下鉀,磷肥呀
llaus 發表於 2009-9-2 13:15
唔該呀蛙, 但我棵粟米已經好粗好高喇!

再加肥會唔會太高呀?
=======================

新仔, 蛙蛙好!

蛙蛙講得啱呀, 佢而家長緊粟米棒喎, 要好多養份架!
回復