乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209896 19822
花園仔 發表於 2009-8-10 13:23:51 |顯示全部樓層
8478# mono
老師講辣椒好呀。
老師,想問以你個人覺得,<靚椒><中型指天椒><本地中型指天椒>,邊隻用來浸辣椒豉油會香啲?我都係唔食得太辣,但又點都要食啲個隻。我想種返棵,浸辣椒豉油,留來冬天打邊爐用。 
<本地中型指天椒>係咪向街見婆仔買個種?
=================================

Mill及大家午安!

<七彩靚椒>浸日本靚豉油就係香香嘅辣椒豉油嘞!
辣椒豉油太辣唔好喎 -- 會搶曬D主角鮮味架!

<本地中型指天椒>係咪向街見婆仔買個種?
本地指天椒 -- 標準型長1吋-1吋半, 中型長2吋-3吋.(自己老作咋!)

<飛碟辣椒>熟咗囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 13:34:46 |顯示全部樓層
8479# 小寶
老師好, nuage給小寶的夜香花今日都開花了, 好高興, 可惜我想儲幾天都不夠整一餐
唔知夜香花是否需要摘頂的呢?
=================================

小寶好!
夜香花唔使點理佢架!
我只係負責 -- 種 - 淋水, 施肥 - 摘花 - 食, 派街坊 ....

耐心D啦, 種大棵D就枝葉茂盛花多到摘唔切架罅!

你睇吓呢棵夜香花條主莖仲粗過棵新奇士檸檬呀!

你睇吓呢棵夜香花條主莖成吋半粗架!

你睇吓呢棵夜香花條主莖成吋半粗架!
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 13:38:01 |顯示全部樓層
8481# peggykyw
老師好!
老師你種的夜香花靚到唔捨得食!
=====================

你好!
(唔摘)唔食棧益曬D黃蜂咋!!

前日摘過又出咁多嘞!

前日摘過又出咁多嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 14:07:29 |顯示全部樓層
我嘅<Y牌壽司青瓜>係就係冇去年咁靚仔,
由於天氣反常產量小咗D啫, 而家仲開緊party啵!

好多老友記授咗粉都跌花甩瓜原因係熱啫,
我點解100%OK呢, 原因係授粉前後我會噴霧(增加濕度)降溫架!

你睇吓12:40拍攝時D葉狀態:
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-10 14:22:12 |顯示全部樓層
8485# 花園仔
我嘅<Y牌壽司青瓜>係就係冇去年咁靚仔,

我點解100%OK呢, 原因係授粉前後我會噴霧(增加濕度)降溫架!

你睇吓12:40拍攝時D葉狀態:

========================================
原來咁做都得架,我3棵青瓜都熱死晒啦 而家我知道點做啦
回復

farfeifar 發表於 2009-8-10 14:30:46 |顯示全部樓層

係d家最需要我個陣,
我都唔可以係佢地身邊同佢噴霧...
即係註定係屎路一條...
by the way~
老師有咩方法可以知道d沙係咸水沙定淡水沙?
(唔用lam的... )
回復

chayote 發表於 2009-8-10 18:33:15 |顯示全部樓層
回chayote 8461#
樹頭菜跟樹仔菜好像是不同的植物,樹頭菜是trifolic的,不像圖中那植物,可參看以下網址http://hktree.com/tree/Crateva%20unilocularis1.htm.
LHS1 發表於 2009-8-10 00:14

多謝你的提醒,我都上網查左,是兩種不同的植物
回復

chayote 發表於 2009-8-10 18:34:32 |顯示全部樓層
8478# mono
老師講辣椒好呀。
老師,想問以你個人覺得,,邊隻用來浸辣椒豉油會香啲?我都係唔食得太辣,但又點都要食啲個隻。我想種返棵,浸辣椒豉油,留來冬天打邊爐用。 
係咪向街見婆仔買個種?
============ ...
花園仔 發表於 2009-8-10 13:23

飛碟辣椒辣不辣?
d seeds 在那裏買?
回復

llaus 發表於 2009-8-10 18:47:50 |顯示全部樓層
係d家最需要我個陣、
by the way~
老師有咩方法可以知道d沙係鹹水沙定淡水沙?
(唔用lam的... ) ...
farfeifar 發表於 2009-8-10 14:30

因鹽是酸性
用pH紙可試下囉

(其實是靠估咋)
回復

chayote 發表於 2009-8-10 18:48:44 |顯示全部樓層
8485# 花園仔  
我嘅係就係冇去年咁靚仔,

你睇吓12:40拍攝時D ...
cookie20002005 發表於 2009-8-10 14:22

我仲傪la!我買左包抗熱青瓜念著玩下,出左苗無耐便熱到88

回復

song 發表於 2009-8-10 19:03:45 |顯示全部樓層
請問老師:
用咩肥料可以谷D茉莉開花呢?
我買番嚟果陣時好多花,但落咗之後就無以為繼,得番D葉!
回復

chayote 發表於 2009-8-10 19:44:06 |顯示全部樓層
因鹽是酸性
用pH紙可試下囉

(其實是靠估咋)
llaus 發表於 2009-8-10 18:47

鹽點會是酸性呀?鹽是酸+鹼的產品呀!中性呀?
舉個例啦!
哥士的+氫氯酸
NaOH+HCl=NaCl+H2O
用pH紙都是綠色呀!
除非酸對鹼的比例是酸多些
回復

chayote 發表於 2009-8-10 20:13:30 |顯示全部樓層
係d家最需要我個陣,
by the way~
(唔用lam的... ) ...
farfeifar 發表於 2009-8-10 14:30

試下幫你la!不過以老師為準
材料要:沙樣本,一隻杯,一隻碟,咖啡濾紙
1.將隻杯杯口上放上咖啡濾紙
2.咖啡濾紙上放沙
3.開水沖杯囗
4.將杯中d水倒在碟上,拎去囇太陽
4.水份蒸發後,如果碟上有晶體代表d沙是咸水沙,冇晶體代表d沙是淡水沙
回復

小寶 發表於 2009-8-10 20:39:46 |顯示全部樓層

小寶好!
夜香花唔使點理佢架!...

你睇吓呢棵夜香花條主莖仲粗過棵新奇士檸檬呀!

=====================================
對唔住 : 宜家改番
嘩,原來咁粗, 睇來我要對佢好d先--要俾多d肥佢, 宜家淨係用盆種.
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 20:42:56 |顯示全部樓層

大家好!

都話叫你地回復唔好咁求其洛, 盞浪費網絡資源而且版面凌亂唔整潔美觀啫!!

嗱! 好易啫, 想回復人地乜嘢
<cope>咗人地嘅問題先,
然後至按
<回復> <paste>翻落去囉.
跟手整行分隔綫至回答人地嘅問題啦, 嘥得你幾多秒唧!

請留意吓我點回復大家嘅!
嗱cookie體8486#嘅回復咪整潔企理又清楚囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 21:02:40 |顯示全部樓層
8487# farfeifar
(唔用lam的... )
============================

(唔講$$$的...)
到賣水族用品公司買淡水沙咪OK囉!
順便問吓佢地用乜嘢方法測試水嘅咸度!
跟住....唔使教喇!
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 21:13:39 |顯示全部樓層
8489# chayote
飛碟辣椒辣不辣?
d seeds 在那裏買?
===============

<飛碟辣椒>唔係好辣啫, 我用過佢做煎饟三寶呢!(去核刮囊)
<飛碟辣椒>係普通品種啫,
<seeds>就體花墟D舖揾吓啦!
<種籽>我會有D嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 21:18:47 |顯示全部樓層
8491# chayote
我仲傪la!我買左包抗熱青瓜念著玩下,出左苗無耐便熱到88
=========================

影相都咁洛, 就算33種出黎都唔慌靚啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 21:26:01 |顯示全部樓層
8492# song
請問老師:
用咩肥料可以谷D茉莉開花呢?
我買番嚟果陣時好多花,但落咗之後就無以為繼,得番D葉!
========================
song,
買翻黎嘅花已經被谷過架啦!
開完花都要休養生息架, 不停咁開咩! 得番D葉咪好彩囉!
谷開花咪鉀肥囉, 紅牛帮到你架! (粒粒咪藍色嗰D啦!)
回復

花園仔 發表於 2009-8-10 22:03:15 |顯示全部樓層
8495# 小寶
宜家改番
嘩,原來咁粗, 睇來我要對佢好d先--要俾多d肥佢, 宜家淨係用盆種.
=======================
小寶好!
使乜話對唔住吖!
想當年初上論壇有時都會咁架, 別人提我就會立刻改翻,
佢地話<知錯改過還是好網友>喎, 所以朋友<特多>, 哈哈!

講翻夜香花, 盤種都得不過要大個D盤囉!
佢枝繁葉茂又花多, 食肥梗多啦 E=MC² 吖馬!
氮磷鉀都要架, 平均D就得!

又落雨洛, 最開心都係<平韮二號>嘞!
幾日前:
回復