乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209879 19822
花園仔 發表於 2009-8-2 23:15:18 |顯示全部樓層
<紅梗潺菜>睇真吓.... 有花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-2 23:20:15 |顯示全部樓層
<日本南瓜>好似有D得得地啵!
回復

花園仔 發表於 2009-8-2 23:46:37 |顯示全部樓層
花花體有茄子食嘅帖度話我同亞實對答似醫生問症喎!

話是話呢棑成日食茄子你睇有冇眼矇丫嗱!
回復

花園仔 發表於 2009-8-2 23:59:09 |顯示全部樓層
雖然天氣咁熱但<野生百里香>體小心照顧下:
回復

花園仔 發表於 2009-8-3 00:16:38 |顯示全部樓層
體攝影版睇到越南水果,
聯想到呢棑D乜流感咁勁好似已前沙士嗰陣,
葛文輝仿傚<北漏洞拉>嘅笑話, 你聽過未吖?
同時又想起越南嗰隻內容老土嘅情歌:
http://www.youtube.com/watch?v=h5T5VI460hg&feature=related

今日摘咗個非常好食嘅木瓜

非常好食嘅木瓜樹!

非常好食嘅木瓜樹!

擺幾日咪黃啦!

擺幾日咪黃啦!
回復

小寶 發表於 2009-8-3 11:36:50 |顯示全部樓層
嗰日答提問有關問題冇出圖,
而家補翻!
花園仔 發表於 2009-8-2 11:12 PM

係呀,老師, 真係好多白色粒粒出來, 但又唔見佢開花喎~
回復

花園仔 發表於 2009-8-3 18:22:34 |顯示全部樓層

8407# 小寶
係呀,老師, 真係好多白色粒粒出來, 但又唔見佢開花喎~
=========================

小寶及大家好!
紅梗潺菜嘅花就係紅紅白白嘅粒粒呀!
開多D, 大粒D, 紅D, 白D, 咪靚D囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-3 18:44:25 |顯示全部樓層
現在壇上個個都話種<鬼椒>
有名你叫架馬 == (2008)全世界最辣紅辣椒 -- Dorset Naga辣椒囉!

我就冇興趣嘞, 原因係太辣冇真正實用價值(對我及身邊朋友而言)
其次就算嗜辣, 佢體本地跟本無法復真架, 形似而已!(辣度不同)

我鍾意種D辣度中庸, 有香味又好食嘅品種,
近棑喜歡<七彩靚椒><靚椒><本地中型指天椒>....

種唔夠食嘅<七彩靚椒>未紅就被摘而食之洛!
回復

花園仔 發表於 2009-8-3 18:48:21 |顯示全部樓層
高產嘅<本地中型指天椒>
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-4 10:09:07 |顯示全部樓層
老師早晨呀 ~~~ 我都跟老師咁下種試下沙生 + 羅生 ~ 積媽唔係太食得生冷野, 所以上季都無種到沙生. 後來公主比左D我食 , 又幾好食 ! 唔雪凍佢咪得囉 .....
星期六積媽又去左衫兄度入貨, 買左唔同種類0既肥料. 老師有試過衫兄0既雞 c 肥嘛 ? 店員話好肥的 , 我想用黎做基肥應該唔錯呀 ~~
另外仲入左花生麩粒 , 紅牛(幫到你)之鉀鉀鉀 (XD), 甲殼素 ( 店員話仲可以防虫...唔知有無記錯...) 買左咁多野, 真係有排試 ......
回復

花園仔 發表於 2009-8-4 10:54:55 |顯示全部樓層
8411# JicJicmom
老師早晨呀 ~~~ 我都跟老師咁下種試下沙生 + 羅生 ~ 積媽唔係太食得生冷野, 所以上季都無種到沙生. 後來公主比左D我食 , 又幾好食 ! 唔雪凍佢咪得囉 .....
星期六積媽又去左衫兄度入貨, 買左唔同種類0既肥料. 老師有試過衫兄0既雞 c 肥嘛 ? 店員話好肥的 , 我想用黎做基肥應該唔錯呀 ~~
另外仲入左花生麩粒 , 紅牛(幫到你)之鉀鉀鉀 (XD), 甲殼素 ( 店員話仲可以防虫...唔知有無記錯...) 買左咁多野, 真係有排試 ......
=======================================

積媽及大家早晨呀!

嘩! 天氣咁熱你地都跟我種<沙律生菜>牙! 我眼紅<叮噹>之馬 -- 佢嗰度氣溫十度八度架咋!

<沙律生菜>唔使雪凍食格, 過吓冰水脆D咁解啫!

<雞C肥>用黎做基肥應該唔錯架 -- 夠肥又冇咁大味囉!
<甲殼素>我買咗都仲未試, 說明書話防蟲喎, 聽住先啦!

一號風球下嘅<日本南瓜>
回復

花園仔 發表於 2009-8-4 11:04:06 |顯示全部樓層
花花話睇見<紅刀豆>D花成串, 第日成豆咪好似香蕉咁大串喎!

哈! 晤使憂都得嘞! 一串花得一兩隻成豆莢架咋!
回復

花園仔 發表於 2009-8-4 11:14:46 |顯示全部樓層
節瓜好快大, 花花形容得好啱啵 -- <吹波節家>

左邊留種籽用, 右邊食得喇!

左邊留種籽用, 右邊食得喇!

左邊留種籽用.

左邊留種籽用.

右邊食得喇!

右邊食得喇!
回復

花園仔 發表於 2009-8-4 11:36:40 |顯示全部樓層

下咗<長條南瓜>及<牛角椒>都出芽囉!
希望勤有功唔使交白卷啦!
回復

ammonch 發表於 2009-8-4 13:22:05 |顯示全部樓層
老師, 你既節瓜好令呀, 我個棵已經俾之前d颱風吹死左啦!
另外如想買遮光網係邊度買好,大約幾$架, thx!
回復

greybear 發表於 2009-8-4 17:22:22 |顯示全部樓層
花園仔老師,

你好呀﹗如果我係植物,我諗我都好想住係你既花園仔到,一定得到悉心照料,又不時有人幫自己拍寫真…。真係好幸福﹗我e排追緊你既詀,e+都未睇到60頁,都唔知點算…﹗仔細女細仲要照顧添架﹗但真係無法,又想感受、分享吓人地種植既樂趣同成果,又想一邊學習,唯有花點時間﹗
我都係搬左屋,有個小小既露天空間先開始實踐種瓜得瓜既理想,幾棵青瓜苗e+三寸高,換咩盆都無概念,真係覺得前路亡亡,d青瓜種子遇著我都算唔好彩﹗
我啱啱先開始學習種野,真係處處都係疑問﹗請你多多指教呀﹗
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-4 20:59:24 |顯示全部樓層
老師,你的日本南瓜是 Y牌嗎?

我種的Y牌,但可能係用發泡膠盒種,瓜仔細細個!

回復

fishinglok 發表於 2009-8-4 22:19:15 |顯示全部樓層
8317# fishinglok
老師~我果O的辣椒葉又係咁O既樣呀, 有冇得救O架, 我已經係放係木瓜樹下, 但係佢都咁O既樣, O的街坊話我O的植物好多都打狗葉. 話巢晒唔夠水喎. 初時我以為係個盆唔夠深, 幫佢換O左個深O的O既盆,  ...
花園仔 發表於 30/7/2009 11:37 PM

老師, 但係如果O的椒椒巢葉仲搭埋好多好多花冧, 咁點好呀, 真係好唔捨得O的花冧呀, 如果剪晒O的巢葉, 得返O的花冧咁樣唔知得唔得呢....嘿嘿!
回復

花園仔 發表於 2009-8-5 12:14:06 |顯示全部樓層
8416# ammonch
老師, 你既節瓜好令呀, 我個棵已經俾之前d颱風吹死左啦!
另外如想買遮光網係邊度買好,大約幾$架, thx!
============================

你好!
遮光網體農業用品嘅舖頭都有得賣架, 通常成卷賣嘅!
體花墟如彬彬亦有得賣, 係一塊塊嘅, 質地幾好架!
吉吉十蚊店都有得賣架, 聽講30蚊一塊喎!
你睇吓帖啦, 遮光網好普通嘢啫!

留種籽用嘅節瓜及食用節瓜

留種籽用嘅節瓜

留種籽用嘅節瓜

食用節瓜

食用節瓜

好嫩好好食呀!

好嫩好好食呀!
回復

花園仔 發表於 2009-8-5 12:24:51 |顯示全部樓層
8418# alilovebyj
老師,你的日本南瓜是 Y牌嗎?
我種的Y牌,但可能係用發泡膠盒種,瓜仔細細個!
=============================

alison好!
你好叻架罅!
我嘅<日本南瓜>第二年種囉, 都未得過, 仲試緊呢!
可能種籽唔掂啦(用買翻黎食嘅瓜瓜攞D核黎種架)!

<長條南瓜>就食唔設嘞, 冇符!

又一個得咗!

又一個得咗!

黃黃地囉!

黃黃地囉!

好快大呀!

好快大呀!

有翻公花嗱!

有翻公花嗱!
回復