乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209749 19848
farfeifar 發表於 2009-7-10 10:54:56 |顯示全部樓層
7950# cookie20002005
花老師我想問翠玉瓜洗唔洗人工授受架,定係好似茄子咁分有效花同冇效花架
===========================================

我諗唔到邊隻瓜唔使授粉啵!

有公花乸花架梗係要授粉啦! -- 諗翻花花<鑑硬黎>事件(又痛又笑呀!)
花園仔 發表於 2009-7-10 09:26

老師你講緊邊單呀?我成日好多野都係夾硬黎架bor!
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 10:59:24 |顯示全部樓層
7949# kelvinkou
老師好... 可否請教一下一D常用嘅農藥嘅用法呢?
今日過咗海訪港, 買咗葉癬靈同綠油油, 希望下次有菌有蟲唔洗眼白白望住佢惡乜都做唔到~
可唔可以簡略咁講一講呢兩種嘢通常會用嚟對付D 咩? 我知樽上嘅說明有講到, 不過都係信您多D吖嘛~
您用佢地嘅經驗一定好豐富
講真, 如果有人用過我先敢用
Thanks!
============================

你好!
藥啵! 梗係信說明書啦!! 佢點會呃人吖!!!

<綠油油>因為係有機所以呢度都好多人用架, 效果幾好吖, 但點都比唔上D冇機農(毒)藥咁勁架罅!
<葉癬靈>係冇機農(毒)藥, 我極少用, 剩保用體辣椒細菌斑點病, 黑斑病, 尾孢葉斑病 -- 捲葉病症啦!

就黎變紅嘅<飛碟辣椒>
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 11:05:01 |顯示全部樓層
7962# farfeifar
老師你講緊邊單呀?我成日好多野都係夾硬黎架bor!
=============================

P287@5723#囉!
http://hkplants.com/viewthread.p ... ;page=287#pid497590
回復

farfeifar 發表於 2009-7-10 11:40:20 |顯示全部樓層
勁呀老師, 咁耐年前都比你摑到出來!
d脆玉家結果都係衰o左, 真係唔知點解,
但我今年秋耕會再戰脆玉家的!add10icon
回復

peggykyw 發表於 2009-7-10 12:46:23 |顯示全部樓層
7941# peggykyw
老師, 郵差叔叔來左啦, 有D失望, 還未收到你份禮物, 唯有等兄日啦 .....
===========================
等吓囉! 個個都收賭洛!

老師, 郵差叔叔今日派了信, 但仲未收到你桑枝,  又失望! 望到頸都長, 好心急, 真擔心它們的會變乾, 點算呀!
回復

lamolympia 發表於 2009-7-10 12:55:42 |顯示全部樓層
老師, 郵差叔叔今日派了信, 但仲未收到你桑枝,  又失望! 望到頸都長, 好心急, 真擔心它們的會變乾, 點算呀!

====================================================
有無寫錯地址呀?無理由喎,我地個個都收到囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 13:17:44 |顯示全部樓層
7966# peggykyw
XXXXXXXX號
XXXXXXXX室
peggy XXXX收

你好!
信封面係咁寫嘅(電腦出架),  請核對啱唔啱先啦!
收唔到體呢度係第二次咋,
第一次聽講係郵差唔識英文喎!

再唔收到咪再寄過啫! 使乜失望吖!
回復

yammikaka 發表於 2009-7-10 14:07:20 |顯示全部樓層
花園仔老師你好, 新手黎既, 都好努力咁追緊post。
岩岩開始種左蜀米, 青瓜, 哈密瓜等, 落種子差唔多一個月, 已經發哂芽, 蜀米重有差唔多8-9寸高啦, 但發現佢一邊生新葉, d 舊葉一路斷, 點解? 可唔可以幫幫手?

另外想問下邊度有又平又實用既 花盆 同 泥買? 因為我當然唔知道一下落得太多種子, 而家發左十幾por蜀米, 青瓜 同 哈密瓜, 依d 都係大型植物, 如果出去一般花店買d盆又太過貴。 請指教!
回復

alsielee 發表於 2009-7-10 14:56:13 |顯示全部樓層
花園仔老師好!

幾日冇睇帖,真係過晒氣添!

我本來喺陳X記訂了一棵食果果嘅桑樹,點知等了個幾月都話冇貨;但係都係唯有繼續等!
我唔知老師肯咁麻煩寄插枝給各花友;而家我好厚面皮咁問:老師,可唔可以寄枝桑樹插枝比我呀?
回復

muitau 發表於 2009-7-10 15:11:01 |顯示全部樓層
7957# 花園仔
大家仲記唔記得佢亞 -- 呢棵種體花槽嘅木瓜牙,
就黎冚旗嘞! D瓜瓜唔識大囉!
===================
老師午安,
乜木瓜原來唔係多年生架咩?!
回復

muitau 發表於 2009-7-10 15:15:16 |顯示全部樓層

7965# farfeifar
勁呀老師, 咁耐年前都比你摑到出來!
================
我都想講好耐,有時search番啲資料,用keyword按完掣一睇,梗有啲幾百頁既post走出來,
老師既仲一定上榜,咁我就頭痕喇,個個彈出黎既thread都幾百頁,好難搵丫........
回復

muitau 發表於 2009-7-10 15:18:36 |顯示全部樓層
7969# yammikaka
另外想問下邊度有又平又實用既 花盆 同 泥買?
=============
你用花卉世界search丫,好多版友都係上去深圳買架.
回復

llaus 發表於 2009-7-10 15:29:05 |顯示全部樓層
7954# llaus

蛙蛙、
首先讀嚇包肥嘅完明書.

離主莖嘅半徑約3吋位挑幾個位,
撥開面層泥、按施放份量放入雞屎,
體雞屎面上冚翻薄泥、淋水. OK!
花園仔 發表於 2009-7-10 09:52

想前想後
驚粒粒肥會慢工功效
所以化左半粒鐘,慢慢整碎d粒粒肥
然後才放入泥
希望唔會劃蛇添足啦
回復

peggykyw 發表於 2009-7-10 16:05:49 |顯示全部樓層
7966# peggykyw
XXXXXXXX號
XXXXXXXX室
peggy XXXX收

你好!
信封面係咁寫嘅(電腦出架),  請核對啱唔啱先啦!
收唔到體呢度係第二次咋,
第一次聽講係郵差唔識英文喎!

再唔收到咪再寄過啫! 使乜失望吖!

唔好意思, 老師, 麻煩到你添。
地址喏, 老師辦事絕對放心, 咁大個花園老師打理得咁好, 寄件咁小既事點會難倒老師, 何況你已寄慣寄熟, 我怕途中有出錯, 又煩到老師啫。
希望 + 期望 兄日收到。
回復

kelvinkou 發表於 2009-7-10 17:00:32 |顯示全部樓層
7949# kelvinkou
老師好... 可否請教一下一D常用嘅農藥嘅用法呢?
今日過咗海訪港, 買咗葉癬靈同綠油油, 希望下次有菌有蟲唔洗眼白白望住佢惡乜都做唔到~
可唔可以簡略咁講一講呢兩種嘢通常會用嚟對付D 咩? 我知樽 ...
花園仔 發表於 2009-7-10 10:59 AM

唔該晒您啦, 老師~ ^^
咁綠油油同葉癬靈喺收成前幾耐唔好用呀?
回復

chayote 發表於 2009-7-10 18:36:24 |顯示全部樓層
花老師我想問翠玉瓜洗唔洗人工授受架,定係好似茄子咁分有效花同冇效花架
cookie20002005 發表於 2009-7-10 07:42

要架,唔授粉無果架,特別是南瓜類(翠玉瓜,南瓜,魚翅瓜......)最需要授粉o節瓜,冬瓜最好幫它人工授粉!
不過看書查過,青瓜授唔授都得,只係留種需要授o
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 20:13:17 |顯示全部樓層
7977# chayote

chayote及大家晚上好!

chayote, 體回答下邊問題前希望你唔好話俾我知: 唔記得邊本書洛!!

咁係邊本書話:<青瓜授唔授都得,只係留種需要授o>
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-10 20:17:27 |顯示全部樓層

花老師我d無架好多芽蟲呀,整極都有,d豆未大就跌晒落地啦,點算好呀,我已經用左三益但係都冇用呀
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 20:23:53 |顯示全部樓層
7976# kelvinkou
咁綠油油同葉癬靈喺收成前幾耐唔好用呀?
==========================

<綠油油>說明書話: <食用作物建議於採收前一天停止施用藥劑> -- 我採摘前預早10日~兩個星期唔會施藥!

<葉癬靈> 因為係農(毒)藥, 所以採摘前我預早三個星期唔會施藥架!!
回復

chayote 發表於 2009-7-10 20:49:16 |顯示全部樓層
7977# chayote

chayote及大家晚上好!

chayote, 體回答下邊問題前希望你唔好話俾我知: 唔記得邊本書洛!!

咁係邊本書話::loveliness ...
花園仔 發表於 2009-7-10 20:13

花先生:
本書叫家庭菜園大百科(果菜類,根菜類,香草類)]
回復