乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209727 19848
donaldyh 發表於 2009-7-8 17:35:58 |顯示全部樓層
花園仔您好,我想問一問呢迷你茄子長大後會有幾長架!因我依家屋企果七盆已經有好多迷茄喇!但好多都係得四至五吋喎,咁係咪即係已經盡晒架喇!是否可以摘黎食架!唔該~
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 18:36:54 |顯示全部樓層
7922# donaldyh
花園仔您好,我想問一問呢迷你茄子長大後會有幾長架!因我依家屋企果七盆已經有好多迷茄喇!但好多都係得四至五吋喎,咁係咪即係已經盡晒架喇!是否可以摘黎食架!唔該~
==========================

當勞好!
正常都係11-13吋度啫, 都話迷你洛有幾大吖!
當茄子停止長大幾日都冇乜進展, 即表示已經成熟啦, 食得囉!
回復

donaldyh 發表於 2009-7-8 18:45:26 |顯示全部樓層
7922# donaldyh
========================= ...
花園仔 發表於 8/7/2009 18:36

我諗都應該可以食得喇!我用手禁過都淋架!已經幾日都係咁細隻架喇!謝謝花園仔
我又一成功收穫喇!
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 19:28:11 |顯示全部樓層
7918# lkwcc
花園仔老師你好~~我一直以黎都睇住你呢個貼黎到學種野....而且都算種得不錯啦....開到花結到果.....但係呢....最近問題出現喇....所以就想請教下老師你既.........
事原就係我有一棵辣椒....從種子種起一直都無乜事既....早排仲開到好多花添....但係呢...花開左幾日後就掉落地....結唔到果.....於是我就加左D鉀同鏻肥比佢啦....加完之後就出事喇......不停咁落葉....到今日為止...大概無左五成既葉喇....再係咁落去我棵椒會唔會死呢???我而家可以點樣補救呢??希望老師又或者有其他朋友可以教下我點去救返我棵椒啦...
p.s:我係用盆種的........
=================================================
你好!
天氣太熱嗱, 除咗本地嘅指天椒及某D熱帶品種嘅辣椒外, 一般都事幹多多架罅!
先排雨水多跟住就高溫持續, 有乜辦法D椒椒生得四正吖!
棵嘢花開花落結唔到果原因好多, 肯定有事, 雖然唔夠鉀肥都係原因之一,
但當棵嘢處於弱勢時猛下補藥人都唔掂喇.
應該定D, 睇吓各種條件有邊樣唔痾拉,
就算結論係缺鉀磷肥, 都要睇定D, 等棵嘢精神爽利至施以薄肥,
妹頭講得啱, 施以薄肥時都要位置適合至得架,
盤種咪將肥放體盤邊沿位囉, 千祈唔好放正體主莖度,
免得因錯誤判斷引至肥傷時燒壞主根就玩完囉!
回復

chayote 發表於 2009-7-8 19:45:03 |顯示全部樓層
大家好!
大冬瓜我諗就黎摘得嘞!
花園仔 發表於 2009-7-8 00:02

節瓜老左係咪可以當冬瓜用?因為我之前在街市看到有d菜當切開d冬瓜一塊塊賣,有d冬瓜切面上d核是節瓜核
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 20:37:37 |顯示全部樓層
7926# chayote
節瓜老左係咪可以當冬瓜用?因為我之前在街市看到有d菜當切開d冬瓜一塊塊賣,有d冬瓜切面上d核是節瓜核
=======================================

真係唔清楚啵!

今日同節瓜做人工授粉, 睇吓佢生唔生性喇!
回復

chayote 發表於 2009-7-8 20:44:59 |顯示全部樓層
我都同節瓜做人工授粉wo!
回復

小寶 發表於 2009-7-8 23:14:22 |顯示全部樓層
7908# farfeifar
wah~wah~wah~~~~~~~~
好想攬下佢呀!!!!!!!!!
老師係咪會整廿人冬瓜盅呀?
===================

哈哈, 小寶問FP係乜喎?
自己設定啦!
佢而家腰圍33吋洛, 如果仲日日食斑比D嘢, 呵呵....

假如两頭尾 ...
花園仔 發表於 2009-7-8 12:39 AM

哎,小寶都 就快到 33 啦(唔係講年齡呀)
FP咪肥寶囉~
回復

peggykyw 發表於 2009-7-8 23:15:32 |顯示全部樓層
老師好!
老師有事向你求教, 我棵夜香花昨日開始有好多蟻起棵野到四圍爛, 簡直係千軍萬馬咁, 點算呀老師? 唔該老師 !
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 23:22:14 |顯示全部樓層
7929# 小寶
哎,小寶都 就快到 33 啦(唔係講年齡呀)
FP咪肥寶囉~
==========================

哈哈! 各自解讀 -- 空間無限架!

潺仔塊葉手掌咁大呀!

潺仔塊葉手掌咁大呀!
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 23:31:05 |顯示全部樓層
7930# peggykyw
老師好!
老師有事向你求教, 我棵夜香花昨日開始有好多蟻起棵野到四圍爛, 簡直係千軍萬馬咁, 點算呀老師? 唔該老師 !
========================================

你好!
螞蟻同蟑螂永遠殺唔盡架!
D蟻四圍躝咪到藥房買D滅蟻誘餌俾佢嘆吓囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 23:49:05 |顯示全部樓層
今日寄出咗<夜香花><桑樹>嘅插枝 -- 每份各兩枝.
兄日收到後插種咪OK囉.
唔好曬, 放體通爽嘅地方, 保持泥土濕潤就得嘞!

日本南瓜大咗好多呀!

日本南瓜大咗好多呀!
回復

小寶 發表於 2009-7-8 23:57:57 |顯示全部樓層
7930# peggykyw
老師好!
========================================

你好!
D ...
花園仔 發表於 2009-7-8 11:31 PM

我棵秋葵竟然有大黃絲蟻咬,佢地好多咁咬同一個位, 搞到秋葵瓜無左一忽, 打綠油油都無用呀
回復

花園仔 發表於 2009-7-9 00:12:15 |顯示全部樓層
7934# 小寶
我棵秋葵竟然有大黃絲蟻咬,佢地好多咁咬同一個位, 搞到秋葵瓜無左一忽, 打綠油油都無用呀
=================================
打綠油油無用格!
係用誘餌俾佢帶返龜先至有得安寕咋!(一段日子都好吖!)

送埋俾蟻蟻聽嘞:

http://www.youtube.com/watch?v=cKTfcX8NbaM
回復

小寶 發表於 2009-7-9 00:42:10 |顯示全部樓層
7934# 小寶
=================================
打綠油油無用格!

...
花園仔 發表於 2009-7-9 12:12 AM

好毒呀!  差d毒c埋我喇
回復

farfeifar 發表於 2009-7-9 01:25:37 |顯示全部樓層
7935# 花園仔
打綠油油無用格!

送埋俾蟻蟻聽嘞:
http://www.youtube.com/watch?v=cKTfcX8NbaM
好好聽呀~一聽到鋼琴就好想訓...
回復

chayote 發表於 2009-7-9 01:30:47 |顯示全部樓層

try to use 魚藤 la!
回復

llaus 發表於 2009-7-9 11:19:13 |顯示全部樓層
老師呀!
如果無骨粉可否用雞屎肥替代呢?

如果得,應怎加到泥裏呢?
看唔想個菜菜因唔小心燒死呀
回復

peggykyw 發表於 2009-7-9 13:01:31 |顯示全部樓層
D蟻四圍躝咪到藥房買D滅蟻誘餌俾佢嘆吓囉!

好! 一於買餌, 希望可以趕走佢地。唔該老師!
回復

peggykyw 發表於 2009-7-9 13:04:53 |顯示全部樓層
今日寄出咗<夜香花><桑樹>嘅插枝 -- 每份各兩枝.
兄日收到後插種咪OK囉.
唔好曬, 放體通爽嘅地方, 保持泥土濕潤就得嘞!

老師, 郵差叔叔來左啦, 有D失望, 還未收到你份禮物, 唯有等兄日啦 .....
回復