乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209729 19848
farfeifar 發表於 2009-7-7 17:50:06 |顯示全部樓層
老師, 我新來架, 唔識PM比你, 係唔係按帖的左上角"回復"就可以PM比你? 煩煩你教教我, 唔該晒
peggykyw 發表於 2009-7-7 17:27

指住老師個頭...像, 見到一堆野彈出來,
有個叫 "發短消息"個個咪係pm law!
回復

muitau 發表於 2009-7-7 22:49:52 |顯示全部樓層
老師,
secret gdn好淒怨啵, 抑鬱果陣千祈唔好聽 !
阿花,原來我有2粒有效花呀, 呵呵呵!!!
回復

peggykyw 發表於 2009-7-7 23:36:10 |顯示全部樓層
先謝過花花的教導, 我已成功pm左比老師啦, 唔該晒!
回復

peggykyw 發表於 2009-7-7 23:42:31 |顯示全部樓層
苗種好耐架, 插枝好快趣 -- 我有帖講格!
想要插枝你睇完帖有興趣就PM地址黎喇!

老師, 我有溫書架: 記得你上次大約8,9月cut 桑枝插, 桑枝起初死下死下咁樣, 但慢慢就生氣非常, 3,4月時仲有桑果食添。多謝老師, 我會比心機種
回復

farfeifar 發表於 2009-7-7 23:52:08 |顯示全部樓層
7903# muitau
阿花,原來我有2粒有效花呀, 呵呵呵!!!
我夠係咯!
2朵都係o係3朵冇效花下面
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 00:02:50 |顯示全部樓層
大家好!
大冬瓜我諗就黎摘得嘞!
回復

farfeifar 發表於 2009-7-8 00:10:56 |顯示全部樓層
7907# 花園仔
大家好!
大冬瓜我諗就黎摘得嘞!
wah~wah~wah~~~~~~~~
好想攬下佢呀!!!!!!!!!
老師係咪會整廿人冬瓜盅呀?
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 00:39:48 |顯示全部樓層
7908# farfeifar
wah~wah~wah~~~~~~~~
好想攬下佢呀!!!!!!!!!
老師係咪會整廿人冬瓜盅呀?
===================

哈哈, 小寶問FP係乜喎?
自己設定啦!
佢而家腰圍33吋洛, 如果仲日日食斑比D嘢, 呵呵....

假如两頭尾整冬瓜盅, 两圍檯加埋位都夠食呀!
回復

chayote 發表於 2009-7-8 01:09:46 |顯示全部樓層

預計仲要等幾耐先正式摘得?
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 01:40:15 |顯示全部樓層
7910# chayote
睇吓佢幾時有粉面囉!

兄日寄出嘅夜香花插枝
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 01:43:22 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

咁大雨都淋唔爛嘅孤挺花
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-8 02:07:29 |顯示全部樓層
我成日都來睇你地既收成, 睇得好鬼開心,
但係又無同你地分享心得, 因為露台種花多d,
今日忍不住要講, 真係勁呀, 咁多收成,
睇得我好鬼開心, 恨死我啦 monkey (70).gif
回復

EE閒人 發表於 2009-7-8 11:34:11 |顯示全部樓層
老師你個大冬瓜再加片荷葉煲水消暑足夠幾條村d街坊飲呀
回復

i4kai 發表於 2009-7-8 12:09:12 |顯示全部樓層
7890# peggykyw
想請教老師, 桑葉由苗種到有桑果食要幾耐時間?另想問那裡有桑苗/插枝買? (行了幾次花壚 / 塵正記都唔見有)
===============================

你好!
苗種好耐架, 插枝好快趣 -- 我有帖講格!
想要插 ...
花園仔 發表於 2009-7-7 13:51

========================================

花老師你好,
我都好想種桑樹呀!
可唔可以都比一支插枝我呀?
謝謝!
回復

花園仔 發表於 2009-7-8 12:17:27 |顯示全部樓層
7915# i4kai
花老師你好,
我都好想種桑樹呀!
可唔可以都比一支插枝我呀?
謝謝!
=======================

大家好!

好吖! 今日寄出!

截止囉!
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-8 12:50:16 |顯示全部樓層

自己設定啦!

假如两頭尾 ...
花園仔 發表於 2009-7-8 00:39

33吋.......仲肥過我喇.....勁呀~
回復

lkwcc 發表於 2009-7-8 13:19:03 |顯示全部樓層
花園仔老師你好~~我一直以黎都睇住你呢個貼黎到學種野....而且都算種得不錯啦....開到花結到果.....但係呢....最近問題出現喇....所以就想請教下老師你既.........
事原就係我有一棵辣椒....從種子種起一直都無乜事既....早排仲開到好多花添....但係呢...花開左幾日後就掉落地....結唔到果.....於是我就加左D鉀同鏻肥比佢啦....加完之後就出事喇......不停咁落葉....到今日為止...大概無左五成既葉喇....再係咁落去我棵椒會唔會死呢???我而家可以點樣補救呢??希望老師又或者有其他朋友可以教下我點去救返我棵椒啦...
p.s:我係用盆種的........
回復

farfeifar 發表於 2009-7-8 13:21:31 |顯示全部樓層
7909# 花園仔
自己設定啦!

假如两頭尾整冬瓜盅, 两圍檯加埋位都夠食呀!
嘩, 33", 仲大過平時街市買個d吹波野呀!
回復

sandylam 發表於 2009-7-8 15:00:15 |顯示全部樓層
笑死我咩..吹波野~
應該點先吹得起??
回復

muitau 發表於 2009-7-8 15:46:22 |顯示全部樓層
7918# lkwcc
加左D鉀同鏻肥比佢啦....加完之後就出事喇......不停咁落葉....到今日為止...大概無左五成既葉喇....
=============================
我估可能落得太近啲根或者補得滯, 肥傷呀, 你點落法架?
回復