乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208438 19822
mono 發表於 2009-6-30 09:30:35 |顯示全部樓層
係喎!紫蘇背真係紫色喎!!
小寶 發表於 2009-6-30 01:39

謝謝老師幫忙貼紫蘇嘅相!
小寶,我個盆係咁㗎。妳等我呀! 不行了.GIF
我聽日睇下可唔可以入去苗圃影張相過妳睇! 交給我吧.gif
回復

Caribbean 發表於 2009-6-30 10:18:24 |顯示全部樓層

老師您好:

我的無架豆又係好似 "COOKIE20002005" 咁, 開花開到好靚之後就連殘花及花托一齊掉落, 結唔到果???
老師老師求您指教下, 多謝!

之前種過D玩具南瓜又係雌花還沒開就謝了, 好慘! 其實我都算勤力, 爬哂老師D貼, 用的都是"衫兄" 買的靚泥靚肥靚種子, 種了几個月農作物, 只是收個生菜幾棵, 今次無架豆又唔知衰乜?

"衫兄" 買的, 好似同老師一樣, 5/24 開始種

"衫兄" 買的, 好似同老師一樣, 5/24 開始種

D紫色花仔幾靚

D紫色花仔幾靚

紅圈之前係有花的

紅圈之前係有花的
P6300029.dr (Small).JPG
P6300028 (Small).JPG

D葉有紅蜘蛛, 點搞? 但故唔會係紅蜘蛛整到結唔到果掛?

D葉有紅蜘蛛, 點搞?  但故唔會係紅蜘蛛整到結唔到果掛?
回復

小寶 發表於 2009-6-30 12:37:23 |顯示全部樓層
7718# 小寶
小寶好!
仲未休息牙!
而家紫蘇好靚架, 佢長靚D葉俾人摘落黎曬乾 -- 留翻黎整大閘蟹吖馬!

種體花槽嘅日本南瓜
花園仔 發表於 2009-6-30 01:53 AM

昨晚訓左咯~
南瓜諗住爬地定上架呢?
回復

小寶 發表於 2009-6-30 12:39:18 |顯示全部樓層
小寶,我個盆係咁㗎。妳等我呀!134773
我聽日睇下可唔可以入去苗圃影張相過妳睇!134774
mono 發表於 2009-6-30 09:30 AM

mono, 些些儂~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 13:39:56 |顯示全部樓層
7721# cookie20002005
我琴日將所有中左地圖蟲嘅葉剪晒,又噴左三益,今朝都仲見到有地圖蟲出現,我又剪...剪..剪...希望會有幫助啦,我d雷公鑿就好俠似老師你嗰d咁,全部都係仔,一個女都搵唔到,我會比心機照顧佢哋,等囡囡出世架,不過苦瓜都中左地圖蟲,剪左好多葉今朝又見到有,花老師我仲可以用d咩有機藥對付地圖蟲呀
========================================
大家好!
我對付潛葉蠅嘅方法同大家差唔多啫!

不過有少少唔同囉, 我發覺有潛潛嘅行踪就:
先將未受襲擊嘅靚葉噴<三益>或<綠油油>
然後將D地圖葉剪走,
如果數量多會先剪走部份, 餘下嘅咪又噴噴囉!
咁樣做係避免棵嘢突然間被斬曬D手脚得翻光棍一條好難生啫!

至於苦瓜全部都係公花, 一個乸花都搵唔到, 唔使心急啵!
當公花一開D橫丫就會跟住走出黎, 好快就有乸花架罅!!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 13:57:05 |顯示全部樓層

7723# Caribbean
老師您好:

我的無架豆又係好似 "COOKIE20002005" 咁, 開花開到好靚之後就連殘花及花托一齊掉落, 結唔到果???
老師老師求您指教下, 多謝!

之前種過D玩具南瓜又係雌花還沒開就謝了, 好慘! 其實我都算勤力, 爬哂老師D貼, 用的都是"衫兄" 買的靚泥靚肥靚種子, 種了几個月農作物, 只是收個生菜幾棵, 今次無架豆又唔知衰乜?
================================

你好
睇見你盤豆豆嘅葉顏色深綠但有黄點斑啵,
好似係豆科植物常見嘅<銹病>嘞.
<銹病>最多出現體豆豆嘅開花結莢期

誘發原因多係:
天氣濕熱, 連續降雨露水又多,
水份積聚種植過密,
氮肥過多鉀肥唔夠,

常見害處係:
葉片變形枯萎阻住植株生長,
甚至跌花落苞結唔到豆豆添.

解决方法:
(大部份朋友都係盤又細又種得太密D泥又淺薄)
棵嘢D根走曬落盤底困住D水,
淋水唔好太濕, 免得積水吽爛根,
唔好咁多氮肥, 多翻D磷鉀肥啦.

當然跌花落苞結唔到豆嘅原因仲有好多架....

唔使灰心架, 一樣一樣黎解决, 實得架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 14:04:54 |顯示全部樓層
7724# 小寶
南瓜諗住爬地定上架呢?
===============

日本南瓜舊年衰咗今年又試吓轉用第種方法, 玩吓啫 -- 爬架囉!

求其種都咁靚嘅<美國翠莉蘆薈>
回復

llaus 發表於 2009-6-30 14:44:17 |顯示全部樓層
小寶,我個盆係咁㗎。妳等我呀!134773
我聽日睇下可唔可以入去苗圃影張相過妳睇!134774
mono 發表於 2009-6-30 09:30

請問紫蘇有乜用途呀add3icon
回復

farfeifar 發表於 2009-6-30 14:46:59 |顯示全部樓層
請問紫蘇有乜用途呀add3icon
llaus 發表於 2009-6-30 14:44

除o左用來蒸蟹, 我都想知仲有咩用呢!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-30 17:19:47 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2009/6/30 14:46

我睇中醫有時都會有乾左嘅紫蘇葉係到架
回復

farfeifar 發表於 2009-6-30 17:31:34 |顯示全部樓層
我睇中醫有時都會有乾左嘅紫蘇葉係到架
cookie20002005 發表於 2009-6-30 17:19

係呀, 煲盒仔茶都有教掉d紫so落去架~
不過盒仔茶超難飲law!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-30 17:55:19 |顯示全部樓層
係呀, 煲盒仔茶都有教掉d紫so落去架~
不過盒仔茶超難飲law!
farfeifar 發表於 2009/6/30 17:31

我飲完會胃痛架
回復

lamolympia 發表於 2009-6-30 18:56:39 |顯示全部樓層
有時去食魚生都有一塊綠色既葉,吾知係吾係紫so葉呢?add3icon
回復

lamolympia 發表於 2009-6-30 19:02:21 |顯示全部樓層
我飲完會胃痛架
我飲完會嘔架!
回復

muitau 發表於 2009-6-30 23:26:45 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2009-6-30 14:46

我老豆會用佢加埋蒜頭豆豉蒸排骨, 炒田螺.
回復

muitau 發表於 2009-6-30 23:32:21 |顯示全部樓層
7726# 花園仔
====================================

唔講都留意唔到原來橫丫出母花!
雖然苦瓜同青瓜既花都係差唔多,但我覺得苦瓜啲花靚啲架!
回復

farfeifar 發表於 2009-7-1 01:39:44 |顯示全部樓層
7726# 花園仔
====================================
唔講都留意唔到原來橫丫出母花!
雖然苦瓜同青瓜既花都係差唔多,但我覺得苦瓜啲花靚啲架!
muitau 發表於 2009-6-30 23:32

係呀, 係呀!我之前日日捕住棵苦家,
睇下佢有冇花女, 有日睇睇下:
咦?呢朵花個樣點解唔同d?
一望下佢後面就見佢掛住個家b喇!
花女個花蕊大粒過花仔好多的!
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-1 01:39:52 |顯示全部樓層
花老師好 ~~~~ 積媽剛收左一隻樹上熟"翠妃" ( 珍珠 ) 苦瓜留籽 , 瓜入面種子莢都已經紅哂熟哂 ~
種子收左之後, 今日響天台晒左一日, 而家準備再下種, 同埋送比農友們一齊種.
但積媽有d擔心 , 呢d自己收0既種子, 會唔會唔夠我響店家度買返來0個d咁好呢 ? 雖然我都知, 老師送比我種0既0既種子 , 都係自己收而且仲好好成績+收成 , 但我見自己收0既種子, 同當日我買返來0既種子, 大細相差得好遠下呀 ........
我好擔心送左比農友們種 , 如果種子質數唔好, 會浪費左佢地d心機呀 ......
老師可以比d意見我嘛 ? 麻煩老師喇 ~
回復

coacoa 發表於 2009-7-1 21:08:58 |顯示全部樓層

老師好

我剛開始學種日本迷你長青瓜
早兩星期搬了上天台
24/5 下種子時沒落過肥
29/5 第一次換盆(8cm)時落了少量固體肥 11-12-10-1-4 (N-P-K-Mg-Ca)
16/6 第2次落發泡膠箱有落o牛過基肥 (泥+花生夫+骨粉+旦殼粉+辣椒茸+蒜茸, 無鉀肥)
上星期追肥落過固體肥 11-12-10-1-4
今天落了已0牛花生夫水, 固體鉀肥及少量固體磷肥
相片今天拍的, 底部三節的那幾片葉子連花包影相後被我剪掉了

想問有那麼多花包要摘嗎, 差不多每條分岔位也有4-5個, 這樣的發育正常嗎?
謝謝老師
(我有看老師的帖, 也有另存有用info
不過 pg145-300的未看得完)
ps 老師的蘆薈好美, 我不知道在哪才可買到可食用蘆薈呢

回復

cathyng1009 發表於 2009-7-1 23:33:40 |顯示全部樓層
老師好

我剛開始學種日本迷你長青瓜
早兩星期搬了上天台
24/5 下種子時沒落過肥
29/5 第一次換盆(8cm)時落了少量固體肥 11-12-10-1-4 (N-P-K-Mg-Ca)
16/6 第2次落發泡膠箱有落o牛過基肥 (泥+花生夫+骨粉+旦殼粉+辣 ...
coacoa 發表於 2009-7-1 21:08

唔好意思,題外話。
請問您張相後面果兩個網在哪裡買的?
回復