乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208272 19822
花園仔 發表於 2009-6-26 12:49:19 |顯示全部樓層
7631# may.sun
早晨老師,想問小紅潺要超多陽光架,我棵小苗而家先出第一塊真葉
====================================

大家好!
<紅梗潺菜>係鍾意陽光, 不過唔使超嘅!
佢出真葉後就會大得好快架罅.

呢棵<紅梗潺菜>摘遠食過幾次嘞, 而家先豎竹俾佢爬吓咋!
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 12:54:03 |顯示全部樓層
7635# alilovebyj

嘩…冬瓜好大喎!!係要用鐵棚架先頂得順!

d青瓜苗好四正,棵棵都係一樣大!
=============================

係亞, 個棚係鉛水通搭架!

<Y牌青瓜>苗, 生長正常, 開始爬架囉!
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 13:02:12 |顯示全部樓層
7629# i4kai

昨晚我見到隻果蠅 , 正在拮我棵美國翠葉蘆薈 !
其實蘆薈怕唔怕果蠅?

===========================

我所有<美國翠莉蘆薈>都從未落過農藥架!
乜事都冇發生過喎!
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 13:22:24 |顯示全部樓層
7636# fishinglok
老師我有o野想問呀, 想問問, 菜芯收割後, 係唔係要重新發苗再種過呀, 唔似通菜咁, 剪極都會生.
===========================================

我個帖入邊有好多呢樣嘢嘅資料啵!

菜心收割後係會出橫丫嘅,
會唔會似通菜咁剪極都會生就睇吓乜嘢品種囉!

求其貼幾張相先睇吓洛 --
記得體張相度按一下呀, 清好多架!

一次性嘅菜心

一次性嘅菜心

摘芯食嘅品種

摘芯食嘅品種
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 13:26:14 |顯示全部樓層
7630# peggykyw
天氣咁熱, <南瓜雪糕>好吸引啵, 點整架, 可唔可以教我地呀?
====================================

我自己諗嘅, 唔敢擺上黎呀! 敬請原諒呀!
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 13:33:32 |顯示全部樓層
7632# muitau
老師,
我採左一條應該都夠老身既青瓜,因為佢有大半邊都已經係黃黃地,唔摘我驚佢爛.
咁我都係選啲大粒既核, 洗乾淨再放係篩到吹乾.不過,今次都係巢同埋凹左入去,都唔係飽滿既.....
=================================================

妹頭,
<黃黃地>就叫做<老身>架嗱! -- 你又唔去睇吓大戲D<老身>較竟有幾老!

如果得嘅我都留咗啦, 使乜買啵, 仲可以分享俾大家啦!
回復

llaus 發表於 2009-6-26 13:39:22 |顯示全部樓層
老師我有o野想問呀、想問問、菜芯收割後、係唔係要重新發苗再種過呀、唔似通菜咁、剪極都會生.
===========================================

菜心收割後係 ...
花園仔 發表於 2009-6-26 13:22

老師我資質差唔明呀
可否再講白D:
第一幅圖,棵菜心只得一條莖
係唔係照 CUT,但留頭在泥裏
跟著有橫丫出呢add3icon
回復

vov 發表於 2009-6-26 13:42:20 |顯示全部樓層
大家好, 我係種植新手, 依家只係種緊九層塔同洛神葵.  打算種試下種士多啤梨同指天椒.
我今日用左幾個鐘時候先睇到去p.26咋, 多謝花園仔既分享, 起呢度學到好多野.
不過... 我唔知仲要睇幾耐先可以追到依家既post呢?
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 13:46:34 |顯示全部樓層

蛙蛙,
第一幅圖寫住<一次性嘅菜心> 咪種大掹黎食囉!
第二幅圖寫住<摘芯食嘅品種> 你一路睇落去喇!

咁怎分一次性和可摘芯呢?

種籽包有說明該植物嘅特性架馬!!
又, 我分享俾大家嘅粗菜心有講明係專門割橫丫食嘅!
回復

llaus 發表於 2009-6-26 13:50:00 |顯示全部樓層
咁怎分一次性和可摘芯呢add3icon
回復

llaus 發表於 2009-6-26 13:51:15 |顯示全部樓層
add14icon因現有種緊菜芯
所以咁緊張0者
回復

fishinglok 發表於 2009-6-26 13:56:20 |顯示全部樓層
老師我有o野想問呀, 想問問, 菜芯收割後, 係唔係要重新發苗再種過呀, 唔似通菜咁, 剪極都會生.

菜心收割後係 ...
花園仔 發表於 26/6/2009 01:22 PM

嘩~老師你o的菜芯種得好肥呀, 好正呀. 我果o的瘦到呀. 只能作灼油菜用. 我都唔多清楚我果種係咩種, 睇相就應該唔係一次性果o的, 不過我都試o下等睇o下出唔出橫丫. 多謝晒老師o既指點呀.
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 14:12:07 |顯示全部樓層
7653# llaus
因現有種緊菜芯
所以咁緊張0者
==============

使乜緊張丫!
你嗰度天時地利都100分嘞,
加上你落力D, 防吓蟲, 薄肥勤施(多氮少磷).
肯定種到淋甜正菜啦!

想知係乜種? 好易啫 -- 揾两三棵肥壯嘅割黎食,
留翻個菜頭繼續種, 睇佢D橫丫快晤快標出黎就知啦!

咁怎分一次性和可摘芯呢?

種籽包有說明該植物嘅特性架馬!!
又, 我分享俾大家嘅粗菜心有講明係專門割橫丫食嘅!
回復

llaus 發表於 2009-6-26 14:20:39 |顯示全部樓層
7653# llaus
因現有種緊菜芯
所以咁緊張0者

使乜緊張丫!
加上你落力D、防嚇蟲、薄肥勤施(多氮少磷).
肯定種到淋甜正菜啦!

想知係乜種? 好易啫 -- 搵兩三棵肥壯嘅割黎食 ...
花園仔 發表於 2009-6-26 14:12

我D種籽全都是從農業版老友記分享返來呀.邊有包裝呀?
回復

llaus 發表於 2009-6-26 14:22:13 |顯示全部樓層
7653# llaus
因現有種緊菜芯
所以咁緊張0者

使乜緊張丫!
加上你落力D、防嚇蟲、薄肥勤施(多氮少磷).
肯定種到淋甜正菜啦!

想知係乜種? 好易啫 -- 搵兩三棵肥壯嘅割黎食 ...
花園仔 發表於 2009-6-26 14:12

如果有橫丫出
可否留種到下季再種呢?
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 14:24:59 |顯示全部樓層

7656# llaus
我D種籽全都是從農業版老友記分享返來呀.邊有包裝呀?
=================================
咁咪:
好易啫 -- 揾两三棵肥壯嘅割黎食,
留翻個菜頭繼續種, 睇佢D橫丫快晤快標出黎就知啦!

===================================

如果有橫丫出
可否留種到下季再種呢?
-------------------------

如要留種咪揀定一两棵粗壯嘅種到佢開花....
回復

llaus 發表於 2009-6-26 14:38:12 |顯示全部樓層
除左菜芯
唔知芥蘭可唔可以好似菜芯咁摘芯呢?
回復

花園仔 發表於 2009-6-26 14:51:10 |顯示全部樓層

7659# llaus
除左菜芯
唔知芥蘭可唔可以好似菜芯咁摘芯呢?
========================

一樣啫:
回復

llaus 發表於 2009-6-26 14:54:09 |顯示全部樓層
老師今次好清楚啦
連個咁豬o既蛙蛙都睇得明啦
多謝老師
又有錢落袋啦add14icon
回復

fishinglok 發表於 2009-6-26 17:35:50 |顯示全部樓層
嘿嘿~我果o的菜芯種都係響元朗千色店對面買, 都係冇包裝睇.
回復