乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208434 19822
花園仔 發表於 2009-6-29 01:30:03 |顯示全部樓層
7700# breadtree
老師好,
用左3個月終於睇晒你395頁, 雖然吾係好勤力划文, 但真係學左你好多好多野.
租左田兩個幾月, 將你教既野實踐係塊田度. 暫時都好滿意兩個幾月既成績.
兩個月黎已經收到7條苦瓜 + 2條粟米 + 1輪意生 + 2輪莧菜..

有時我會將你既分享同圖, 比我老公睇, 跟住就話要學你種粟米, 又學你係田度整坑 , 係租田第一日佢話明吾會理我, 叫我吾好預佢,吾好叫佢做野喎.  但係 e + 佢好緊張佢種既粟米, 佢冇去度果日都會問d粟米變成點.

我同苦瓜一齊種既節瓜都種到好大, 以前有病, 用左苦煉油之後好番晒, e+生到四圍都係, 但可惜一隻似樣既瓜仔都未見完, 有試過同佢套袋, 幫佢人工受粉再套袋(但我d苦瓜係吾洗人工受粉架),  但睇完今日先知道, 佢地未開花已經比d衰野針左, 仲諗住下星期去既時候, kill 左佢費晒浪費物資, 浪費地方.
我吾能夠好似你咁, 先用袋套住佢, 等佢開花後幫佢人工受粉, 因為吾可以日日都去田, 要返工 . 可吾可以咁呢 ? 見到有準女子, 先套住佢先, 一星期後再同受粉呢 ? 女仔等吾等到一個星期呢 ???
================================

你好!
多謝你咁好心機睇曬敝帖啵!
希望入邊嘅資料有D啱你用啦!

粟米好易種啫不過就黎風季嘞要做好防風嘅工作喎!

節瓜好惹果蠅架, 唔笠袋好難結到靚靚瓜瓜囉!
乸花開咗即日就要授粉架罅, 唔等得架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-29 01:47:15 |顯示全部樓層

7701# soy
老師:
請問我的無架豆角近日葉片發黃,是有什麼問題呢?
除基肥外冇再追肥,兩天淋水一次,有半日照
謝!
============================

蛙太好!
因為睇唔到相片唔知果嘢幾大,
亦唔知種咗幾耐.

單從你所述就發覺:
缺陽光 -- 半日照係唔夠嘞但問題都唔係好大.
缺水 -- 天氣咁熱水份蒸發好快, 想辦法令泥土濕潤至得架!
缺肥 -- 有落基肥都好D, 如果棵嘢發大及就黎開花就要追肥架罅.
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-29 07:23:00 |顯示全部樓層
7698# 花園仔
我種的無架豆角,兩日前開花,我落唔d豐收一號,但今日見到的花,一係就謝謝地、一係就跌咗落嚟!點解呀?
==================================================

答咗你先嘞!
正常啵!
<無架豆角>D花一日就變啡色跌埋落黎架罅, 跟住就出豆豆啦!

==================================================
花老師我d無架豆琴日都好好地,今朝一睇d花未開就連埋花托一齊跌落地,d頂葉一晚間變黃晒,點解會咁架 仲有我d苦瓜今朝都開左好多花,但係冇全仔冇女呀,我都有追磷鉀肥架,係唔係我做錯d咩咁呀
回復

muitau 發表於 2009-6-29 10:55:32 |顯示全部樓層
老師早晨,
多謝解答青瓜種子問題,而家我知留種係無用喇, 出件再買過籽囉,唔該.

我家小天台一定種唔到你呢個名乎其實既大冬瓜, 佢生得好靚仔呀, 冬瓜盅就岩喇

另外祝你南瓜授粉成功
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-29 16:57:58 |顯示全部樓層
花老師我d無架豆同其他植物全部都有地圖蟲呀,我頭先返屋企見有陽光即刻將有問題嘅葉剪晒,無一幸免呀,點解會咁架,今次咩都冇晒啦,係唔係因為落雨太多水呀
回復

soy 發表於 2009-6-30 00:00:51 |顯示全部樓層

7703# 花園仔

THANKS 老師!
附相請指教!會改善淋水
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 00:17:30 |顯示全部樓層

7707# soy

蛙太及大家好!
睇咗無架豆幅圖真係一如所料啵!

缺陽光 -- 主莖修長,幼細, D葉顏色淺及有枯黄現像.
缺水 -- 天氣咁熱水份蒸發好快, 盆窄長, 種得咁密泥又淺少鎖唔到水.
缺肥 -- 有落基肥都好D, 但仍要施吓薄肥架!

成3個幾月大洛, 棵嘢CC吓都仲開花結豆呢!

成3個幾月大洛, 棵嘢CC吓都仲開花結豆呢!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 00:21:12 |顯示全部樓層
7704# cookie20002005
花老師我d無架豆琴日都好好地,今朝一睇d花未開就連埋花托一齊跌落地,d頂葉一晚間變黃晒,點解會咁架 仲有我d苦瓜今朝都開左好多花,但係冇全仔冇女呀,我都有追磷鉀肥架,係唔係我做錯d咩咁呀
==========================================

你好!
影D大相及講吓詳情好馬!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 00:27:40 |顯示全部樓層

7705# muitau
老師早晨,
多謝解答青瓜種子問題,而家我知留種係無用喇, 出件再買過籽囉,唔該.
我家小天台一定種唔到你呢個名乎其實既大冬瓜, 佢生得好靚仔呀, 冬瓜盅就岩喇
另外祝你南瓜授粉成功
============================

你好!
希望你嘅祝福與加持使南瓜仔再次授粉成功啦!

准我再一次:
http://www.youtube.com/watch?v=JxF43bBEEJ8

又見陽光

又見陽光
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 00:42:38 |顯示全部樓層
7706# cookie20002005
----------------------------------
花老師我d無架豆同其他植物全部都有地圖蟲呀,我頭先返屋企見有陽光即刻將有問題嘅葉剪晒,無一幸免呀,點解會咁架,今次咩都冇晒啦,係唔係因為落雨太多水呀
================================================

雨水多都有關係架!

D苦瓜花有公冇乸 -- 大部份瓜類都係咁架, 初初猛出公花, 遲D就出乸花架罅, 耐心D啦!

我嗰D都係公公公....

節瓜

節瓜

苦瓜

苦瓜
回復

cathyng1009 發表於 2009-6-30 00:58:07 |顯示全部樓層
7698# 花園仔
花老師,明白哂喇!咁我用豐收一號每星期一次當追肥可以嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 01:03:00 |顯示全部樓層
種韮菜嘅朋友, 初初D韮菜好似頭髮絲咁細,
剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D .....

嗱! 初初每穴都係<三毛>咋! 耐心D啦!

星期日嘅<平韮二號>

星期日嘅<平韮二號>
回復

farfeifar 發表於 2009-6-30 01:10:09 |顯示全部樓層
種韮菜嘅朋友, 初初D韮菜好似頭髮絲咁細,
剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D .....

嗱! 初初每穴都係<三毛>咋! 耐心D啦!
花園仔 發表於 2009-6-30 01:03

噢!等我又剪下我d毛毛蔥先!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 01:16:10 |顯示全部樓層
7712# cathyng1009
====================================
你好!
豐收一號我未用過應該係全效肥卦, 可以薄施嘅, 加D鉀肥就最好啦!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 01:23:24 |顯示全部樓層
7714# farfeifar
==================

花花好!
蔥(細香蔥類)都係一樣啫, 要耐心D囉!
我琴日先種咗盤香蔥之馬!

紫蘇
回復

cathyng1009 發表於 2009-6-30 01:38:40 |顯示全部樓層
7712# cathyng1009
====================================
你好!
豐收一號我未用過應該係全效肥卦, 可以薄施嘅, 加D鉀肥就最好啦! ...
花園仔 發表於 2009-6-30 01:16

明白!感激花老師!
回復

小寶 發表於 2009-6-30 01:39:41 |顯示全部樓層
7714# farfeifar
==================

花花好!
蔥(細香蔥類)都係一樣啫, 要耐心D囉!
我琴日先種咗盤香蔥之馬!

紫蘇
花園仔 發表於 2009-6-30 01:23 AM

係喎!紫蘇背真係紫色喎!!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 01:44:16 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

雀仔擔黎種籽長大咗嘅<純白馬齒莧>轉用陶盤黎種囉!
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 01:53:29 |顯示全部樓層
7718# 小寶
小寶好!
仲未休息牙!
而家紫蘇好靚架, 佢長靚D葉俾人摘落黎曬乾 -- 留翻黎整大閘蟹吖馬!

種體花槽嘅日本南瓜
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-30 07:31:37 |顯示全部樓層
7711# 花園仔
----------------------------------
================================================

雨水多都有關係架!

D苦瓜花有公冇乸 -- 大部份瓜類都係咁架, 初初猛出公花, 遲D就出乸花架罅, 耐心D啦!

我嗰D都係公公公....

我琴日將所有中左地圖蟲嘅葉剪晒,又噴左三益,今朝都仲見到有地圖蟲出現,我又剪...剪..剪...希望會有幫助啦,我d雷公鑿就好俠似老師你嗰d咁,全部都係仔,一個女都搵唔到,我會比心機照顧佢哋,等囡囡出世架,不過苦瓜都中左地圖蟲,剪左好多葉今朝又見到有,花老師我仲可以用d咩有機藥對付地圖蟲呀
回復