乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208699 19822
花園仔 發表於 2009-7-4 00:41:18 |顯示全部樓層
7778# coacoa
老師老師,
我家天台都住了番薯, 原本番薯住在山上的
帶回來後很多蟲害
我只用了原本山上的黃泥種
後來天氣好了, 我就剪掉很多的醜葉子
加了點靚土 (沒有黃泥了)
看書教不要加肥, 我就沒有加過
現在葉子漂亮了那麼的一點點
但總是欠了什麼似的
花生先生的背景和番薯小姐的一樣, 不過它是帶著一個個未成熟的孩子來我家的
請問老師老師我要怎樣才可好好照顧它呢?
==============================

你好!
其實好簡單嘅啫, 植物同人一樣都需要養份(肥料)先至快高長大架!
<看書教不要加肥, 我就沒有加過> -- XXX!!
蕃薯都要養份架, 唔係點靚啵!
只不過須按照種植目標黎正確施肥啫,
例如你種蕃薯嘅目的係食蕃薯根塊嘅就要施以磷肥及氮肥少D囉,
相反目的係食蕃薯葉嘅咪氮肥為主磷肥少D囉.

花生都結緊果至移種, 好傷根啵, 小心D啦....
回復生態後等食囉! 嘻嘻!

唔落氮肥D葉會咁靚咩!!

唔落氮肥D葉會咁靚咩!!
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 01:03:40 |顯示全部樓層
7779# farfeifar
講開家, 我又有問題:
想問下一般種盆o既青家壽命係幾長呢?
我棵節青家係上年9月27日種o既,
前後都係收o左3個家家, 而家見佢開始收皮了~
d橫啞個頭自己燶o左~上面d葉又開始枯黃~
但我有keep住追肥架!
請問咁情況下係咪可以??
thank you老師!
7781# farfeifar
7780#muitau
我都唔知啊~佢係標過好多瓜瓜出來架~
不過隻隻都大唔成之嘛~可能種盆係咁上下啦!
我係用24"x7"長盆種2棵law!
上面講個棵同另一品種個棵total都係得6隻家咋!
==============================

花花好!
青瓜種植期大約三~四個月喇!
你種佢咁耐都冇用格, 又冇瓜出棵嘢又唔靚!

你用24"x7"長盆種2棵,
個盤深6"你至多咪放4"深嘅泥, (等於吉吉大圓盤泥份量囉!)
明顯唔夠泥儲存養份供應俾两棵瓜瓜用啦,
有幾隻俾你食都算係咁架罅!!

E=MC² -- 第日點你識做架啦!

Y牌壽司青瓜

Y牌壽司青瓜
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 01:25:39 |顯示全部樓層

點解以前D人話種蕃薯唔使落肥呢?
XXX!!
原因以前D人話肥料即係指了了(氮肥囉!)
咁佢地又唔會食蕃薯葉嘅, 剩係要蕃薯啫.
咁梗係唔好落咁多肥料啦免得長葉唔長果喇!
其實佢地未種之前落咗D腐熟肥(CC囉!)+草木灰架罅! -- 即係基肥啦!

事實上植物同人一樣都需要養份(肥料)先至快高長大架!
蕃薯都要養份架, 唔係點靚啵!
只不過須按照種植目標黎正確施肥啫,
例如你種蕃薯嘅目的係食蕃薯根塊嘅就要施以磷肥及氮肥少D囉,
相反目的係食蕃薯葉嘅咪氮肥為主磷肥少D囉.

亂過亂世佳人嘅3種蕃薯

亂過亂世佳人嘅3種蕃薯

食塊根嘅蕃薯

食塊根嘅蕃薯

紅皮黃肉嘅蕃薯

紅皮黃肉嘅蕃薯

白皮黃肉嘅蕃薯

白皮黃肉嘅蕃薯
回復

farfeifar 發表於 2009-7-4 01:26:09 |顯示全部樓層
7783# 花園仔
花花好!
青瓜種植期大約三~四個月喇!
你種佢咁耐都冇用格, 又冇瓜出棵嘢又唔靚!

你用24"x7"長盆種2棵,
個盤深6"你至多咪放4"深嘅泥, (等於吉吉大圓盤泥份量囉!)
明顯唔夠泥儲存養份供應俾两棵瓜瓜用啦,
有幾隻俾你食都算係咁架罅!!

E=MC² -- 第日點你識做架啦!
老師收到! 聽日即刻ko o左佢再下種先! 謝謝!!!!!今次種一棵先~
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 01:34:28 |顯示全部樓層
琴日跟咗個有關草木灰嘅帖:

草木灰好, 不過佢嘅成份唔穩定(原因係佢嘅養份含量會隨焚燒材料唔同而有差異架)
所以咪控制難囉 -- 落少咗起唔到作用, 落多咗又燒壞根!!!
我一般將佢用體秋凉後種嘅根莖菜蔬度, 夏季好少用嘅!

衫兄嘅紅牛係岩鉀肥黎鉀含量高(一般含鉀10.5%)
施放容易安全試過都幾穩定, 可惜貴咗D囉!
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 01:43:34 |顯示全部樓層
<親子活動的農業植物>
秋葵幾好架 -- 冇乜蟲, 快大, 多花豆, 幾好食....

睇住佢出花冧, 開花, 結豆....幾日咋!
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 01:59:18 |顯示全部樓層

好夜洛, 仲見積媽, 妹頭體度遊遊吓....
又係講晚安+早晨嘅時候嘞,
兄日會有雨啵,
但我心中好似<秋日的私語>嘅陽光咁平和溫暖呢!
希望大家都係啦!

http://www.youtube.com/watch?v=fgVzHcP433U
回復

coacoa 發表於 2009-7-4 02:04:13 |顯示全部樓層
老師老師
我明白啦~我明天就會去好好照顧番薯小姐
順便向她道歉--原來我餓親佢添

花生是在 11/6 定植的
近照 (最後一張是今早映的)
還要種多久呢?
11/6

30/6

3/7
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-4 02:16:51 |顯示全部樓層
7788# 花園仔

老師你真係眼利 ~~ 積媽0岩0岩執完天台仔,人同天台都要由頭洗到腳呀 ~~ 風季就到囉 ~ 積媽要執走好多無用0既野,整定d防風措施呀~
之前春播0既農作物, 今日都清左好多, 會集中種番d瓜類 ~~ 聽日會下種發苗苗囉 ~
積媽都要去訓喇 ~ 晚安老師 ~
ps. 呢隻白色花好鬼清雅耶 ~~
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 09:16:02 |顯示全部樓層
7789# coacoa
花生是在 11/6 定植的
近照 (最後一張是今早映的)
還要種多久呢?
====================

大家早晨!
好多朋友都會問同一問題嘅, 其實答咗咪 = 冇答嘅啫!

植物生長要睇種植條件架馬!

希冀, 等待....到實現時得到嘅結果,
帶黎嘅喜悅總比已知嘅時間黎得更强烈呀!
等吓啦! 嘻嘻!!

一早就同南瓜瓜做人工授粉嘞!
得唔得好多因素影响架馬, 第日再講....
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 09:20:24 |顯示全部樓層
7790# JicJicmom
呢隻白色花好鬼清雅耶 ~~
=================
積媽早晨!
普通嘢啫, 不過好靚囉, 你要唔要吖!
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-4 09:34:29 |顯示全部樓層
7792# 花園仔
早晨呀花老師 ~~
多謝老師先 ~~ 如果有寄開野至"順便"寄比我喇  ( 積媽好貪心 )我響花墟見唔到有白色版本呀 ~~~~~ 白色好清雅 , 同黃/橙/粉紅又係另一種感覺 ~~
想問一下老師 , "老鼠瓜" 係乜野來 ? 食得架嘛 ? 老爺比種子叫我種  , 我都唔知係乜來 ..... 會唔會好大林咁架 ?
另外呢 , 係唔係所有品種0既蕃薯葉都食得架 ? 只係 "好食" 同 "唔好食" 0既分別 ?
唔該老師呀 ~~~
回復

peggykyw 發表於 2009-7-4 09:59:57 |顯示全部樓層

老師早, 你的蕃薯田好壯觀呀! 有排食。
今朝天陰陰, 地暗暗, 仲雨毛毛添, 我想趁週末有時間幫椒椒換盆, 老師, 請問咁既天氣合適換盆嗎? 我種的是指天椒, 大約要幾深的盆種呢?
另想問老師, 夜香花是否係多年生的植物? 過造後應點處理? 多謝老師賜教!
回復

coacoa 發表於 2009-7-4 15:07:18 |顯示全部樓層
老師老師
咁有無乜野特徵之類
我可以知道花生孩子夠成熟呢?
謝謝老師
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 15:56:30 |顯示全部樓層
7793# JicJicmom
早晨呀花老師 ~~
多謝老師先 ~~ 如果有寄開野至"順便"寄比我喇  ( 積媽好貪心 )我響花墟見唔到有白色版本呀 ~~~~~ 白色好清雅 , 同黃/橙/粉紅又係另一種感覺 ~~
想問一下老師 , "老鼠瓜" 係乜野來 ? 食得架嘛 ? 老爺比種子叫我種  , 我都唔知係乜來 ..... 會唔會好大林咁架 ?
另外呢 , 係唔係所有品種0既蕃薯葉都食得架 ? 只係 "好食" 同 "唔好食" 0既分別 ?
唔該老師呀 ~~~
========================================
大家好!
我嗰棵純白色花嘅馬齒莧優點係花色純白, 葉翠綠, 造形優雅(四面擴散), 我好嘻歡呢!
下星期寄俾你啦!

老鼠瓜我見過但未種過啵, 可參考
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=402

極大部份蕃薯葉係可以食用嘅, 各式品種都有唔同嘅特性,
好唔好食, 粗唔粗生, 對病害嘅抵抗力....
我呢幾年試過十幾廿種架嗱! 現時仍種有八種食葉或食塊根嘅蕃薯品種架!

半邊蓮

半邊蓮
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 16:33:51 |顯示全部樓層
7794# peggykyw
今朝天陰陰, 地暗暗, 仲雨毛毛添, 我想趁週末有時間幫椒椒換盆, 老師, 請問咁既天氣合適換盆嗎? 我種的是指天椒, 大約要幾深的盆種呢?
另想問老師, 夜香花是否係多年生的植物? 過造後應點處理? 多謝老師賜教!
===============================

你好! 呢幾日嘅天氣係適合換盤嘅, 只要棵嘢夠健康咪OK囉!
普通指天椒易種又高產用吉吉大號盤(直徑12吋深10吋)都適合嘅!

我棵夜香花差唔多五歲囉, 過造後(冬天)剪剪剪....留翻幾條粗主枝,
下季度又狂標側枝架罅!

成吋粗呀!

成吋粗呀!

剛剛....

剛剛....
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 16:42:15 |顯示全部樓層
7795# coacoa
老師老師
咁有無乜野特徵之類
我可以知道花生孩子夠成熟呢?
謝謝老師
==================

你好!
敝帖講過好多次嗱!
花生叫<落花生>, 原因佢開花幾日後朶花會生出條果針伸落泥土長出花生仔架!
想知佢夠成熟未咪撥開表土睇吓囉!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-4 16:47:52 |顯示全部樓層
7797# 花園仔
===============================

你好! 呢幾日嘅天氣係適合換盤嘅, 只要棵嘢夠健康咪OK囉!
普通指天椒易種又高產用吉吉大號盤(直徑12吋深10吋)都適合嘅!

我棵夜香花差唔多五歲囉, 過造後(冬天)剪剪剪....留翻幾條粗主枝,
下季度又狂標側枝架罅!

=========================================
老師我都想種夜香花呀,係唔係要由種子種起架?邊到會買到種子呀?
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 17:07:14 |顯示全部樓層
7799# cookie20002005
老師我都想種夜香花呀,係唔係要由種子種起架?邊到會買到種子呀?
====================================
插枝咪得啦! 當季有花摘架罅!
222呀! 寄幾條你插黎玩吓囉!

4月插枝9月有花摘洛!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-4 17:29:53 |顯示全部樓層
7800# 花園仔
====================================
插枝咪得啦! 當季有花摘架罅!
222呀! 寄幾條你插黎玩吓囉!

4月插枝9月有花摘洛!
======================================
好呀花老師,我真係好想種夜白花架,多謝晒你呀
回復