乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208695 19822
JicJicmom 發表於 2009-7-3 00:20:37 |顯示全部樓層
7744# 花園仔
花老師 ~
多謝老師同阿花花意見, 等我試過,出到芽 , 就拎小苗去分享喇 ~~~
天口慶呀 , 積媽產房都要停工囉 ~
回復

花園仔 發表於 2009-7-3 00:32:43 |顯示全部樓層
7761# coacoa
aiya...我都知佢有唔妥, 死啦死啦, 先兩日先落過紅牛 + 花生夫水 + 磷肥添
今次實死無生啦!
控制泥土水份, 是不是不可太dry??

今日去探瓜瓜時見到有黃花bb啦~
老師想問葉葉這樣是肥傷還是有病?
=======================

點會死亞!
植物生理病之馬!
都話薄肥多施洛, 薄呀!!
泥土水份太乾太濕都唔好啦 -- D天氣反差咁大!

另外, 苦瓜和南瓜 正常嗎?
苦瓜高得很快, 但很幼, 葉子也越長越細片
南瓜不再長高啦~
==========================

正常!
唔好咁緊張啦, 你種得好好吖!!

點解我D青瓜仲未爆花呢?
我唔咁快落鉀肥住,
主打氮磷肥黎谷棵嘢壯D,
出橫丫先出花苞, 而家落咗紅牛嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-3 00:45:36 |顯示全部樓層
7762# JicJicmom
積媽好!
我好鍾意種苦瓜架,
嗱, 又種咗幾棵洛!
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-3 00:51:42 |顯示全部樓層
7764# 花園仔
老師 ~~~ 我唔中意食苦瓜, 但好中意種苦瓜 ,因為身邊好多人都中意食 ~
花花送的白苦家種子發左芽喇 ~ 我終於有一棵白苦家了 ~ ^^
翠妃珍珠苦家老了 , 呢個星期要同佢拜拜喇 ~
天口熱 , 我要種好多苦家 ~~ ^^
回復

coacoa 發表於 2009-7-3 00:53:06 |顯示全部樓層
老師老師
我都唔想佢咁快出花住架
不過我之前唔識分 npk
所以落左 npk 混合固體肥
鉀肥都係見有花苞先落
下次我會醒目d
回復

花園仔 發表於 2009-7-3 00:56:27 |顯示全部樓層
7760# muitau
岩係岩呀,老師係真係好好細心,咁細微既野都諗埋,去邊間書局同圖書館打書釘都學唔到呀!
==============================

梗係!
好多嘢都係要自己細心鑽研先得架, 人地教得你幾多吖!
回復

花園仔 發表於 2009-7-3 01:20:52 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

兄日講吓蕃薯葉先!

用長盤種嘅好食<蕃薯>
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-3 07:51:19 |顯示全部樓層
花老師我想問點解潺菜要比竹佢爬嘅
回復

llaus 發表於 2009-7-3 07:53:14 |顯示全部樓層
老師早安!
蛙蛙井前就有棵大茶花
請問茶花除觀賞外,還有無其他用途呢?
每早要打掃跌落來茶花都化唔少時間
回復

llaus 發表於 2009-7-3 07:53:20 |顯示全部樓層
老師早安!
蛙蛙井前就有棵大茶花
每早要打掃跌落來茶花都化唔少時間
回復

muitau 發表於 2009-7-3 10:38:40 |顯示全部樓層
7768# 花園仔
兄日講吓蕃薯葉先!用長盤種嘅好食<蕃薯>
==============================

都唔記得報告, 我上星期摘左啲alison分享你既三叉蕃薯苗,
嘩, 確係好滑好好食, 最緊要係粗生又無乜麻煩野, 我已經決定將佢大攪!
回復

muitau 發表於 2009-7-3 10:42:07 |顯示全部樓層
7771# llaus
蛙蛙井前就有棵大茶花
===============

茶花?! 白色架? 我又想起果個名牌子喇 , 細個以為茶花就係用黎沖茶......
回復

花園仔 發表於 2009-7-3 10:54:33 |顯示全部樓層
7769# cookie20002005
花老師我想問點解潺菜要比竹佢爬嘅
========================

大家好!
睇圖啦! -- 唔明牙!! -- 人地跟本係鍾意<依附權貴>架馬! -- 向上爬呀! 嘻嘻!
一路爬, 一路爬, 一路爬爬爬.... 終於有日富貴花開架!

潺仔都有鴻圖志架!!

潺仔都有鴻圖志架!!
回復

花園仔 發表於 2009-7-3 11:32:25 |顯示全部樓層
7772# muitau

都唔記得報告, 我上星期摘左啲alison分享你既三叉蕃薯苗,
嘩, 確係好滑好好食, 最緊要係粗生又無乜麻煩野, 我已經決定將佢大攪!
===================================

唔係好嘢點會介紹俾大家吖!!

嗱, 琴日又更新咗示範單位嘞!
回復

llaus 發表於 2009-7-3 11:40:50 |顯示全部樓層
7771# llaus
蛙蛙井前就有棵大茶花
===============

茶花?! 白色架? 我又想起果個名牌子喇 、細個以為茶花就係用黎沖茶...... ...
muitau 發表於 2009-7-3 10:42

粉紅色呀
回復

花園仔 發表於 2009-7-3 12:02:42 |顯示全部樓層

7776# llaus
咁靚!
剩係用黎欣賞都值回票價啦! 唔通你想....
7777牙!
回復

coacoa 發表於 2009-7-3 13:35:19 |顯示全部樓層

老師老師,
我家天台都住了番薯, 原本番薯住在山上的
帶回來後很多蟲害
我只用了原本山上的黃泥種

後來天氣好了, 我就剪掉很多的醜葉子
加了點靚土 (沒有黃泥了)
看書教不要加肥, 我就沒有加過
現在葉子漂亮了那麼的一點點
但總是欠了什麼似的

花生先生的背景和番薯小姐的一樣, 不過它是帶著一個個未成熟的孩子來我家的
請問老師老師我要怎樣才可好好照顧它呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-7-3 13:57:15 |顯示全部樓層
講開家, 我又有問題:
想問下一般種盆o既青家壽命係幾長呢?
我棵節青家係上年9月27日種o既,
前後都係收o左3個家家, 而家見佢開始收皮了~
d橫啞個頭自己燶o左~上面d葉又開始枯黃~
但我有keep住追肥架!
請問咁情況下係咪可以??
thank you老師!
回復

muitau 發表於 2009-7-3 15:56:36 |顯示全部樓層
7779# farfeifar
我棵節青家係上年9月27日種o既,
前後都係收o左3個家家...
========================

咁耐先得3個家家? 對唔住我唔係想笑花花或者踩低人,
不過我啲只係個零月都唔止咁既成績,
咁係因為你落種時氣候唔岩定咩因素呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-7-3 16:08:09 |顯示全部樓層
7780# muitau
我都唔知啊~佢係標過好多瓜瓜出來架~
不過隻隻都大唔成之嘛~可能種盆係咁上下啦!
我係用24"x7"長盆種2棵law!
上面講個棵同另一品種個棵total都係得6隻家咋!
回復