乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208691 19822
coacoa 發表於 2009-7-2 00:14:45 |顯示全部樓層
唔好意思,題外話。
請問您張相後面果兩個網在哪裡買的?
cathyng1009 發表於 2009-7-1 23:33

吉吉島放風網
$10each
不過唔記得係邊間
我呢排行左 10間以上
間間d野都唔同既~
回復

farfeifar 發表於 2009-7-2 00:18:47 |顯示全部樓層
花老師好 ~~~~ 積媽剛收左一隻樹上熟"翠妃" ( 珍珠 ) 苦瓜留籽 , 瓜入面種子莢都已經紅哂熟哂 ~
種子收左之後, 今日響天台晒左一日, 而家準備再下種, 同埋送比農友們一齊種.
但積媽有d擔心 , 呢d自己收0既種子, 會唔會唔夠我響店家度買返來0個d咁好呢 ? 雖然我都知, 老師送比我種0既0既種子 , 都係自己收而且仲好好成績+收成 , 但我見自己收0既種子, 同當日我買返來0既種子, 大細相差得好遠下呀 ........
我好擔心送左比農友們種 , 如果種子質數唔好, 會浪費左佢地d心機呀 ......
老師可以比d意見我嘛 ? 麻煩老師喇 ~
JicJicmom 發表於 2009-7-1 01:39

jm, 你都夠彊種我自己收o既白苦家種啦!
怕咩o徒時間姐! 大家齊齊種law!
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 00:21:43 |顯示全部樓層
7739# JicJicmom
花老師好 ~~~~ 積媽剛收左一隻樹上熟"翠妃" ( 珍珠 ) 苦瓜留籽 , 瓜入面種子莢都已經紅哂熟哂 ~
種子收左之後, 今日響天台晒左一日, 而家準備再下種, 同埋送比農友們一齊種.
但積媽有d擔心 , 呢d自己收0既種子, 會唔會唔夠我響店家度買返來0個d咁好呢 ? 雖然我都知, 老師送比我種0既0既種子 , 都係自己收而且仲好好成績+收成 , 但我見自己收0既種子, 同當日我買返來0既種子, 大細相差得好遠下呀 ........
我好擔心送左比農友們種 , 如果種子質數唔好, 會浪費左佢地d心機呀 ......
老師可以比d意見我嘛 ? 麻煩老師喇 ~
=============================

積媽好!
苦瓜留籽係可以嘅, 只要個瓜夠老而且入邊D囊紅熟曬, D籽夠大粒厚身咪OK囉!
其實自己留種梗係冇種籽公司出嗰D咁靚啦, 但如果按上述條件去留種籽都可以架罅!

我送俾大家嘅種籽都一定試過出到芽嘅.
自留嘅種籽都係揀選D强壯嘅植株或果實架!
回復

亞實 發表於 2009-7-2 00:32:15 |顯示全部樓層
老師的木瓜好好好多瓜R !!!
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 00:40:47 |顯示全部樓層
7740# coacoa
老師好

我剛開始學種日本迷你長青瓜
早兩星期搬了上天台
24/5 下種子時沒落過肥
29/5 第一次換盆(8cm)時落了少量固體肥 11-12-10-1-4 (N-P-K-Mg-Ca)
16/6 第2次落發泡膠箱有落o牛過基肥 (泥+花生夫+骨粉+旦殼粉+辣椒茸+蒜茸, 無鉀肥)
上星期追肥落過固體肥 11-12-10-1-4
今天落了已0牛花生夫水, 固體鉀肥及少量固體磷肥
相片今天拍的, 底部三節的那幾片葉子連花包影相後被我剪掉了

想問有那麼多花包要摘嗎, 差不多每條分岔位也有4-5個, 這樣的發育正常嗎?
謝謝老師
(我有看老師的帖, 也有另存有用info
不過 pg145-300的未看得完)
ps 老師的蘆薈好美, 我不知道在哪才可買到可食用蘆薈呢
==================================

你好!
睇黎你嘅青瓜好健康吖, 不過要小心肥傷呀!
因為你第一次換盆及上星期追肥曾落過均效肥嘅鉀(10/33)
所以出花苞咪快而多囉, 摘除嘅花苞應該係公花係咪, 睇清楚唔好摘錯乸花啊!

呢隻可食用嘅<美國翠莉蘆薈>一般賣植物嘅花檔都週時見到架!
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 00:47:32 |顯示全部樓層
7745# sifenamok
老師的木瓜好好好多瓜R !!!
====================

亞實, 落咗好好好多肥啵!!!

盤種嘅<飛碟椒>.

盤種嘅<飛碟椒>.

地種嘅<飛碟椒>.

地種嘅<飛碟椒>.
回復

亞實 發表於 2009-7-2 00:57:07 |顯示全部樓層
老師的木瓜又大又多瓜, 羨慕死人了,

請問老師去邊度買木瓜苗好呢?
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 01:04:51 |顯示全部樓層

7748# sifenamok
老師的木瓜又大又多瓜, 羨慕死人了,

請問老師去邊度買木瓜苗好呢?
=========================

矮仔木瓜苗瓦, 藍地嘅<塵正寄>喇,
不過佢都唔保証棵棵都有果結架! 嘻嘻!

得個<睇>字嘅茄子無效花

得個<睇>字嘅茄子無效花
回復

coacoa 發表於 2009-7-2 01:06:30 |顯示全部樓層
老師好

我剛開始學種日本迷你長青瓜
早兩星期搬了上天台
24/5 下種子時沒落過肥
29/5 第一次換盆(8cm)時落了少量固體肥 11-12-10-1-4 (N-P-K-Mg-Ca)
16/6 第2次落發泡膠箱有落o牛過基肥 (泥+花生夫+ ...
花園仔 發表於 2009-7-2 00:40

老師
d花花仲好細朵. 唔係好識分 公
花係唔係有條長少少既patpat??
我好似有摘過1-2個
死啦死啦~~
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 01:13:17 |顯示全部樓層
7750# coacoa
老師
我好似有摘過1-2個
死啦死啦~~
=====================

所以咪提你唔好咁心急囉!
開咗花先啦!

青瓜花

青瓜花
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 01:19:14 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

coacoa 發表於 2009-7-2 01:30:31 |顯示全部樓層
7750# coacoa
老師
我好似有摘過1-2個
死啦死啦~~
=====================

所以咪提你唔好咁心急囉!
開咗花先啦! ...
花園仔 發表於 2009-7-2 01:13

我明白啦.
其實我係驚d花花太多分薄d肥料, 養唔大d瓜瓜babies

肥傷係唔係葉邊會黃??
如果有咁情形, 係咪應該淋多d水沖淡d?
回復

muitau 發表於 2009-7-2 15:13:40 |顯示全部樓層
7713# 花園仔
星期日嘅<平韮二號>
===========================
老師午安,

之前你提過: "長到咁上下大(粗身及有4吋高以上)就可以移苗嘞. 大概4-6棵一組同放一穴, 行穴距約6-8吋咪OK囉!"
初初我以為cool埋一扎, 原來係打圈插一穴, 你咁樣就有利佢地生根,係咪呀?
回復

muitau 發表於 2009-7-2 15:21:09 |顯示全部樓層
我不知道在哪才可買到可食用蘆薈呢
=============================
我有可送你一棵, 如有興趣pm我丫
回復

bong 發表於 2009-7-2 23:36:00 |顯示全部樓層
花老師, 想請問吓點解我啲青瓜好似生得好慢咁嘅?我姐姐和我同一日種,已經開花啦, 但我啲仲係3吋高咋......

另外,我D矮瓜好多蟻, 點算呢?
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 23:41:17 |顯示全部樓層
7753# coacoa
肥傷係唔係葉邊會黃??
如果有咁情形, 係咪應該淋多d水沖淡d?
========================

大家好!
都成為事實洛, 跟住小心D咪OK囉!

coacoa嘅日本小青瓜

coacoa嘅日本小青瓜
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 23:51:48 |顯示全部樓層
7754# muitau
初初我以為cool埋一扎, 原來係打圈插一穴, 你咁樣就有利佢地生根,係咪呀?
====================================

妹頭好!
點種都冇所謂架, 反正佢都越生越多嘅.
當佢越生越多時你點設定形狀都得啦,
當然圓形D根嘅走向性會好D啦, 你話啱唔啱吖?
回復

花園仔 發表於 2009-7-2 23:57:52 |顯示全部樓層
7756# bong
花老師, 想請問吓點解我啲青瓜好似生得好慢咁嘅?我姐姐和我同一日種,已經開花啦, 但我啲仲係3吋高咋......

另外,我D矮瓜好多蟻, 點算呢?
=======================

你好!
好簡單啫, 你可以將所有種植條件同你姐姐作一一比較吓咪知道原因囉!

矮瓜係好惹蟻架, 用誘藥杜佢啦!
回復

muitau 發表於 2009-7-3 00:02:11 |顯示全部樓層
7758# 花園仔
當然圓形D根嘅走向性會好D啦, 你話啱唔啱吖?
========================

岩係岩呀,老師係真係好好細心,咁細微既野都諗埋,去邊間書局同圖書館打書釘都學唔到呀!
回復

coacoa 發表於 2009-7-3 00:02:59 |顯示全部樓層

大家好!
都成為事實洛, 跟住小心D咪OK囉!
花園仔 發表於 2009-7-2 23:41 [/quote]

aiya...我都知佢有唔妥, 死啦死啦, 先兩日先落過紅牛 + 花生夫水 + 磷肥添
今次實死無生啦!
控制泥土水份, 是不是不可太dry??

今日去探瓜瓜時見到有黃花bb啦~
老師想問葉葉這樣是肥傷還是有病?

另外, 苦瓜和南瓜 正常嗎?
苦瓜高得很快, 但很幼, 葉子也越長越細片
南瓜不再長高啦~

謝謝老師幫忙~十分感謝~
回復