乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207805 19848
JicJicmom 發表於 2009-6-22 22:54:16 |顯示全部樓層
老師好 ! 我個粟米都有問題呀 ......
積媽有2棵粟米 , 每棵有2隻. 其中一棵有一隻大d0既 , 粟米尖走左出黎 ..... 隻粟米變左葫蘆身形..... 好奇怪拱樣樣 .....( 我見人地d都唔係咁樣0既....)
我摸下佢個粟米身又實實地咁 .......佢會唔會 side 我米飯架 ? 抑或佢只係醜怪左d呢?
P1160491 (Small).JPG
雄花早雌花成十日開 , 積媽怕授唔到粉, 於是用手抹左d雄花一粒粒0既野, 用手塞入剛吐出黎0既鬚度 ....-__-""
麻煩老師解答 ~~ ^.^""
回復

花園仔 發表於 2009-6-22 23:44:04 |顯示全部樓層
7542# JicJicmom
老師好 ! 我個粟米都有問題呀 ......
積媽有2棵粟米 , 每棵有2隻. 其中一棵有一隻大d0既 , 粟米尖走左出黎 ..... 隻粟米變左葫蘆身形..... 好奇怪拱樣樣 .....( 我見人地d都唔係咁樣0既....)
我摸下佢個粟米身又實實地咁 .......佢會唔會 side 我米飯架 ? 抑或佢只係醜怪左d呢?

雄花早雌花成十日開 , 積媽怕授唔到粉, 於是用手抹左d雄花一粒粒0既野, 用手塞入剛吐出黎0既鬚度 ....-__-""
麻煩老師解答 ~~ ^.^""
==============================================

積媽及大家好!
首先講俾你地知:
粟米雄花係用爆炸力將塵粉狀(極細小粒粒)嘅花粉體唔同時間散放架,
肉眼望埋去就似煙霧飄落黎咁黏住每條雌花蕊架(粟米鬚)!
並唔係D粒粒嘅野瀋落D鬚鬚度就OK架!
當然D粒粒嘅野都帶有花粉, 粘咗落鬚鬚度都授到粉,
但唔均勻吖馬, 咪有得有唔得好似崩牙佬咁囉,
甚至好似<悠悠草>嗰D泰國粟米咁得幾隻牙仔添呀!
所以咪要種多幾棵囉, 等佢地D雌雄花體唔同時差開花時,
都互相傳授到花粉吖馬, 起碼成功授粉嘅基率好高啦!

同時種植條件令雌雄花同步綻放有好又嘅關係,
棵嘢健康强壯表現體主莖同葉子上, 莖粗葉大顏色深亮咪好嘢囉!
如果棵嘢奀瘦(一般盤種唔夠養份)最好唔俾佢生咁多仔, 一個就夠曬數嘞.
多出嘅早早就應剝落黎煲湯, 費事兩條都肉酸酸啦!

我求其貼幾張啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-22 23:58:07 |顯示全部樓層
7543# 花園仔
=====================================================
多謝花老師解答+意見呀 ~
如果係咁, 我地用盤種0既, 就要諗下計仔 ....一次過種6棵 :
1. 分2個星期下種, 唔同時間開花可以增加佢授粉機會
2. 3盤放高D,3盤放低D, 咁"爆粉"時又可以增大授粉0既範圍 ......
我聽日影多2張相比老師睇下 ~~
唔該哂呀老師 ~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 00:02:15 |顯示全部樓層
7541# 悠悠草
有問題請教老師,
有咩原因影響粟米雄花緊閉(無花粉散開), 而導致雌花無法受粉?
品種? 天氣? 施肥? 還是其他因素影響?
=====================================
你好! 可以參考上帖及補充一下:
品種? -- 唔係個個品種都適時及適合本地種嘅!
天氣? -- 唔同嘅品種對氣溫濕度嘅要求都唔同, 即係合唔合時囉!
施肥? -- 粟米扯肥架, 佢神高神大要好多養份架(氮磷肥), 開花前要加D鉀肥呀!
其他因素 -- 粟米根深所以泥要鬆厚, 水份要足, 浮根現時冚冚佢啦!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 00:28:57 |顯示全部樓層
7544# JicJicmom
如果係咁, 我地用盤種0既, 就要諗下計仔 ....一次過種6棵 :
2. 3盤放高D,3盤放低D, 咁"爆粉"時又可以增大授粉0既範圍 ......
我聽日影多2張相比老師睇下 ~~
唔該哂呀老師 ~~ ^^
=================================

唔使客氣, 種幾棵冇所謂, 最少两棵越多越好!
唔使隔咁耐喎, 三, 四日乜都夠啦, 6棵自己都會有快慢啦!
盤放埋一齊就得, 佢係風媒嘅D粉塵吹到四圍都係架, 棵嘢公花矮咪整高D囉!

順便睇吓大冬瓜啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-23 00:33:48 |顯示全部樓層
7544# JicJicmom
2. 3盤放高D,3盤放低D, 咁"爆粉"時又可以增大授粉0既範 ...
花園仔 發表於 2009-6-23 00:28

!!!!!!!!! 大冬瓜好似坐緊熱氣球咁 !!!!!!!! (只欠一個氣球 !)
我仲成日以為大冬瓜一定要訓地下 ~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 00:41:30 |顯示全部樓層
7547# JicJicmom
!!!!!!!!! 大冬瓜好似坐緊熱氣球咁 !!!!!!!! (只欠一個氣球 !)
====================================

躪地個瓜形冇咁靚架!

我建議你用大龍缸種棵矮種木瓜嘞! (藍地<塵正寄>有得賣)
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 00:46:17 |顯示全部樓層
睇吓秋葵啦! 先幾日摘咗D用黎炒蛋, 哈, 又幾好食啵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 00:57:26 |顯示全部樓層
順便睇吓<飛碟椒>吖!

地種嘅<飛碟椒>

地種嘅<飛碟椒>

地種嘅<飛碟椒>

地種嘅<飛碟椒>

盤種嘅<飛碟椒>開咗好多花!

盤種嘅<飛碟椒>開咗好多花!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 01:00:31 |顯示全部樓層

呢两隻<靚椒>留黎做種籽!

<靚椒>

<靚椒>
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 01:11:23 |顯示全部樓層
萬丈高樓平地起
咁濃密嘅韮菜最初都係咁之馬!

教小朋友盤種嘅韮菜

教小朋友盤種嘅韮菜

地種嘅<平韮二號>

地種嘅<平韮二號>
回復

fishinglok 發表於 2009-6-23 01:22:41 |顯示全部樓層
7547# JicJicmom
====================================

躪地個瓜形冇咁靚架!

我建議你用大龍缸種棵矮種木瓜 ...
花園仔 發表於 23/6/2009 12:41 AM

嘩~好勁呀, 木瓜樹上有好多花呀, 唔多瓜就假喇. 唔知幾時我棵木瓜可以好似咁呢.
回復

fishinglok 發表於 2009-6-23 01:24:51 |顯示全部樓層
死喇, 我買盆木瓜時都唔知佢係呢種喎, 點先可以知佢係高定矮呀. 我都換O左個大藍色膠桶O黎種呀. 唔知可以有幾高呢.
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 01:33:53 |顯示全部樓層
死喇, 我買盆木瓜時都唔知佢係呢種喎, 點先可以知佢係高定矮呀. 我都換O左個大藍色膠桶O黎種呀. 唔知可以有幾高呢.
========================================

你係咪帮襯<塵正寄>8蚊棵矮種木瓜吖!
好矮細就掛果架罅!(用大藍色膠桶種啱啵!)
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 01:46:23 |顯示全部樓層
好夜囉!
又到咗講晚安+早晨嘅時間嘞!
唔想獨唱喎....

http://www.youtube.com/watch?v=PFOBn0_KVxM&feature=related
回復

fishinglok 發表於 2009-6-23 02:00:30 |顯示全部樓層
========================================

你係咪帮襯8蚊棵矮種木瓜吖!
好矮細就掛果架罅!(用大 ...
花園仔 發表於 23/6/2009 01:33 AM

我係置樂O的花舖買呀, 成60蚊盆都唔叫苗仔, 買時都有2呎度喇. 冇花又冇果O既. 所以都唔知係咩種.
回復

soy 發表於 2009-6-23 03:25:52 |顯示全部樓層
好夜囉!
又到咗講晚安+早晨嘅時間嘞!
唔想獨唱喎....
http://www.youtube.com/watch?v=PFOBn0_KVxM&feature=related
花園仔 發表於 2009-6-23 01:46

是白色紫薇嗎?
好清雅呢!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-23 07:59:31 |顯示全部樓層

你係咪帮襯8蚊棵矮種木瓜吖!
好矮細就掛果架罅!(用大 ...
花園仔 發表於 2009/6/23 01:33

花老師我想買矮種木瓜呀,而家仲有冇得買呀
回復

may.sun 發表於 2009-6-23 08:12:35 |顯示全部樓層

7556# 花園仔

早晨老師,紫微你有白有紫,重有冇其它色呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-23 09:17:52 |顯示全部樓層
7550# 花園仔
==============================================
早晨呀老師 ~
飛碟椒好好笑呀個樣 ~~ 有3隻腳仔咁 ~~
老師食過呢隻辣椒嘛 ? 辣唔辣架 ? 我覺得做觀賞椒都幾可愛喎 ~
回復