乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207568 19848
花園仔 發表於 2009-6-19 14:10:27 |顯示全部樓層
7476# farfeifar
嘩, 老師真係玩到咁大, 用個大筒來浸麩水呀!!!!!!!!!!
唔臭?點解o既??
7477# JicJicmom
老師好 !
睇個樣似花生糊多D喎 ~ 我用埋手頭呢一堆花墟貨,都會轉用衫兄貨喇 !
==================================
大家好!
我諗D花生麩粉粒(印度產品喎)比較純淨卦!
我點會用渣嘢吖!

而家D產品正一係龍蛇混雜, 梗係小心好D啦,
買個陶盤都要了解吓D陶土有冇含放射物至得架!

呢缸就係 -- <龍蛇混雜>嘞, 請留意!
回復

mono 發表於 2009-6-19 14:16:57 |顯示全部樓層
mono你報咗啦,我正在考慮中!
軒軒 發表於 2009-6-19 14:06

我都知會多雨同打風,但都仲想種。最多種啲唔搭棚嘅野囉。
回復

mono 發表於 2009-6-19 14:18:19 |顯示全部樓層
真係好想參觀下老師個花園"仔"呢!
肯定好震憾hehe
farfeifar 發表於 2009-6-17 01:09

應該會迷路。 “ı–¶.gif
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-19 14:23:22 |顯示全部樓層
7476# farfeifar
嘩, 老師真係玩到咁大, 用個大筒來浸麩水呀!!!!!!!!!!
唔臭?點解o既??
7477# JicJicmom
老師好 !
睇個樣似花生糊多D喎 ~ 我用埋手頭呢一堆花墟貨,都會轉用衫兄貨喇 !
======================= ...
花園仔 發表於 2009-6-19 14:10

老師 ~~~ 係咪火"龍"果 + 百花"蛇" 舌草  ? XD
我覺得麩水最緊要係陣味囉 ~ 有次比管理員問我係唔係死左老鼠  ... ( 邊係咁0既味架 .. )
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 14:23:36 |顯示全部樓層
花花話:
嘩, 老師真係玩到咁大!

係呀! 我預咗個冬瓜幾十斤重架!

今朝又織咗個巨型装呀!

呢個尼龍繩網就黎唔夠大罅!

呢個尼龍繩網就黎唔夠大罅!
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 14:34:29 |顯示全部樓層

花花同Mill,
震撼, 迷路....
梗唔係喇, 花園仔咋!

積媽,
請睇吓N年前我體海南島熱帶植物園拍嘅DV截圖!
留意遮光網
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 14:45:54 |顯示全部樓層
7463# alsielee

你好!
得閒咪睇埋嗰二百幾頁囉! 希望入邊有D嘢啱你用啦! 多謝!

今早雨中嘅<紫薇花>

背景 -- 新奇士檸檬樹

背景 -- 新奇士檸檬樹

背景 -- 芒果樹

背景 -- 芒果樹
回復

peggykyw 發表於 2009-6-19 15:12:28 |顯示全部樓層
你好!
咁你又講得幾啱啵, 我種花雖然唔係粽糉種啫, 但都好多種類架,
唔講得上粽糉種得靚, 總係種得靚過D食得嘅農作物嘅!

你咁好心機睇曬我個帖子, 又話我<無私的分享, 博學多才, 專業及科學的種植.......>
(邊係吖! -- 不過讚人點都好過得罪人嘅!)

唔好話指教, 分享先至係正道喎! 多D上黎玩啦!

你將第一帖送俾我, 咁我都識做嘅....
講個新發現你知喇:
一般浸花生麩水係好臭架,
我體月初用<衫兄>嘅花生麩粉(壓粒狀)浸咗大桶肥料,
琴日打開攪拌時 -- 哈哈, 好靚啵! 仲冇臭味添!

多謝花老師!
冇臭味! 真是天大的好消息! 唔知壓粒狀花生麩粉有冇細包裝呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-19 15:54:49 |顯示全部樓層
花花同Mill,
震撼, 迷路....
梗唔係喇, 花園仔咋!

積媽,
留意遮光網
花園仔 發表於 2009-6-19 14:34

多謝老師資料 ~~~ 積媽 .....當然有留意喇~
積媽0既云呢拿種左有9個月, 期間經歷唔少風雨 , 又 c過番生 ..... 我而家放0既位 , 係最0岩呢隻植物生長架~
唔敢講過自己種得好唔好 , 但呢樣試下0個樣試下, 真係少不了 ! 試下試下可以試出個未來架 ~
原來云呢拿又叫香子蘭 ~~~~ 未知老師有無見過照片中呢隻0既果呢 ?
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 16:22:05 |顯示全部樓層
7490# JicJicmom
原來云呢拿又叫香子蘭 ~~~~ 未知老師有無見過照片中呢隻0既果呢 ?
=====================================

真正個樣未見過呀! 聽農場技術員解說話D豆未經炮製係唔香架!

照片中呢隻Vanilla嘅果:
http://www.natureproducts.net/Wholesale/Vanilla.html
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 16:28:50 |顯示全部樓層
7488# peggykyw
冇臭味! 真是天大的好消息! 唔知壓粒狀花生麩粉有冇細包裝呢?
====================================

又唔好開心得咁快住!!
浸咗十零廿日之馬, 仲有漫漫長路啵!

應有細包裝嘅! -- 問吓元朗區D朋友咪清楚啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-19 16:34:25 |顯示全部樓層
7490# JicJicmom
=====================================

真正個樣未見過呀! 聽農場技術員解說話D豆未經炮製係唔香架!

照片中呢隻Vanilla嘅果: ...
花園仔 發表於 2009-6-19 16:22

老師 , 我一直以為云呢拿只會係外國入口,  唔知原來祖國都有本事生產呀 !!!! 好利害 !
( 老師呢個網頁好正呀 ~ 好多野睇呀 ~~~ 多謝老師 !! ^^)
回復

fishinglok 發表於 2009-6-19 16:58:50 |顯示全部樓層
哈哈~我尋日都浸o左兩支花生麩水. 用水樽入住, 等幾個月後先拎來用. 今日返來都搖一搖, 打開蓋放緊o的氣. 我o的花生麩係藍地陳正記買o既, 20蚊4斤. 我見買開o野, 等老闆娘計數時, 已經有成3,4個人買. 我見咁好買, 都順手叫老闆娘裝20蚊比我.
回復

muitau 發表於 2009-6-19 17:17:32 |顯示全部樓層
7486# 花園仔
留意遮光網
======================================

老師,
我留意唔到要留意遮光網啲咩? 透光度??????
回復

mono 發表於 2009-6-19 22:18:27 |顯示全部樓層
7486# 花園仔
留意遮光網
======================================

老師,
我留意唔到要留意遮光網啲咩http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20( ...
muitau 發表於 2009-6-19 17:17

我都係!
回復

小寶 發表於 2009-6-19 22:24:42 |顯示全部樓層
老師好, 小寶起呢度真係日日都增進知識~
回復

may.sun 發表於 2009-6-19 22:37:58 |顯示全部樓層
老師好, 小寶起呢度真係日日都增進知識~
小寶 發表於 2009-6-19 22:24

5衹你,我一日5睇都5舒服
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 22:38:44 |顯示全部樓層
妹頭及Mill,
大家好!
首先請留意以下對答 -- 係有特定嘅事件及人物架,
事件係Vanilla, 人物係積媽亞,
顯然當事人非常明白,
你等冇實質參與其中當然一頭霧水啦!

<積媽,
留意遮光網
花園仔 發表於 2009-6-19 14:34
多謝老師資料 ~~~ 積媽 .....當然有留意喇~>
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 22:52:24 |顯示全部樓層
7493# JicJicmom
老師 , 我一直以為云呢拿只會係外國入口,  唔知原來祖國都有本事生產呀 !!!! 好利害 !
( 老師呢個網頁好正呀 ~ 好多野睇呀 ~~~ 多謝老師 !! ^^)

積媽,
國家農業發展早在好久以前已經非常活躍,
外來植物種類大量引進研究培植,
好似咖啡,香料....乜嘢神秘果, 雲呢拿等等一早就有啦, 並不神秘架!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-19 23:28:31 |顯示全部樓層
7493# JicJicmom
7499# 花園仔
積媽,
國家農業發展早在好久以前已經非常活躍,
外來植物種類大量引進研究培植,
好似咖啡,香料....乜嘢神秘果, 雲呢拿等等一早就有啦, 並不神秘架!
==========================================
我見國內有唔少好靚0既玫瑰 / 月季品種 , 云南又四季如春好多靚花靚草 . 但唔知道有呢d咁高經濟效益0既植物 / 農作物呢 ~~
想借問一下老師 , 積媽有一盤版友仔送贈0既咖啡樹小苗 ,唔知老師有無咩意見比我呢 ? 好似成日都唔大咁 .....
回復