乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207967 19822
donaldyh 發表於 2009-6-23 20:21:48 |顯示全部樓層
7578# 花園仔
花園仔~我諗都應該好似您圖入面咁樣做先係正確,對嗎?
咁我今晚返到屋企肯心地好無連敏地將佢地cut 左去吧!
謝謝~
==================================

雄花都開洛, 好似趕唔切囉,
試吓啦, 得唔得都攞D經驗啦!
==================================
真係多謝您既分享喇!我就今晚返去攪攪佢啦!
回復

悠悠草 發表於 2009-6-23 22:40:20 |顯示全部樓層
7545# 花園仔
<<你好! 可以參考上帖及補充一下:
品種? -- 唔係個個品種都適時及適合本地種嘅
!
天氣? -- 唔同嘅品種對氣溫濕度嘅要求都唔同, 即係合唔合時囉
!
施肥? -- 粟米扯肥架, 佢神高神大要好多養份架(氮磷肥), 開花前要加D鉀肥呀
!
其他因素

--
粟米根深所以泥要鬆厚, 水份要足, 浮根現時冚冚佢啦! >>

多謝老師解答,
施肥? 其他因素-- 呢方面我都做足工夫,
我諗都係品種問題, 我呢種baby corn 即係收粟米芯品種, 而我就種到差唔全部成熟晒先o黎收, 結果大部份都變成「失米」喇. 依家好多「失米」, 又唔送得比人, 可以點用好呢?

係呢,  老師、donaldyh d粟米有咁多側芽, 我呢個品種無側芽喎.
回復

小寶 發表於 2009-6-23 22:44:53 |顯示全部樓層
7542# JicJicmom
老師好 ! 我個粟米都有問題呀 ......
積媽有2棵粟米 , 每棵有2隻. 其中一棵有一隻大d0既 , 粟米尖走左出黎 ..... 隻粟米變左葫蘆身形..... 好奇怪拱樣樣 .....( 我見人地d都唔係咁樣0既....)
我摸 ...
花園仔 發表於 2009-6-22 11:44 PM

真係幾靚~~~
回復

小寶 發表於 2009-6-23 22:50:13 |顯示全部樓層
7521# bonbon1
花老師. 我d密瓜母花唔知點解肚腩仔黃左.同唔識大. 公花都重有出和開花. 我想問會唔會肥太多定缺什麼?? 定比野針?? 密瓜d葉ok. 係我種3次之中最好的. 無什麼病.  反而d南瓜葉有2,3塊黃左.
========= ...
花園仔 發表於 2009-6-22 11:02 AM

當老師種日本南瓜的同時, 小寶就開始種長型南瓜~
回復

muitau 發表於 2009-6-23 23:13:21 |顯示全部樓層
老師個冬瓜好似個小朋友坐係個搖籃到咁,好安穩呀!
呢兩日既粟米篇相信大把網友仔又save低或者take notes呢, 一啲都唔會獨唱的歌
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 23:21:36 |顯示全部樓層
7583# 悠悠草
多謝老師解答,
我諗都係品種問題, 我呢種baby corn 即係收粟米芯品種, 而我就種到差唔全部成熟晒先o黎收, 結果大部份都變成「失米」喇. 依家好多「失米」, 又唔送得比人, 可以點用好呢?

係呢,  老師、donaldyh d粟米有咁多側芽, 我呢個品種無側芽喎.
========================================

悠悠草,
嗰D「失米」煲湯好甜架, 又清潤點會冇用吖!
當勞嗰隻粟米係平常體街市見到嗰隻超甜粟啫,
我都有種架, 佢正常嘅側芽多數三两條乍,
當勞D泥肥得濟先至好似百花齊放咁啫!
側芽多冇用格!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 23:33:29 |顯示全部樓層
7585# 小寶
當老師種日本南瓜的同時, 小寶就開始種長型南瓜~
=============================
小寳好!
傍晚我將两棵日本南瓜種咗體花槽囉!

即係粉紅色紫薇花花後邊呀!
-- 順便話俾美新知我除咗有紫色, 白色外仲有深紅色及粉紅色架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 23:43:31 |顯示全部樓層
7586# muitau
老師個冬瓜好似個小朋友坐係個搖籃到咁,好安穩呀!
呢兩日既粟米篇相信大把網友仔又save低或者take notes呢, 一啲都唔會獨唱的歌
=====================================

妹頭,
粟米好易種, 仲簡單過<准我>嘅曲或詞呀!

呢棑天氣就玩死D南瓜仔嘞!
短日照令公花影都冇埋,
先两日禁硬童養媳洞房事件,
唉! 衰咗洛!

衰咗洛!

衰咗洛!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 23:49:36 |顯示全部樓層
7563# farfeifar
老師, 我想問花生幾時可以收成呀??3月19日種到而家~
開過2次花喇!
=========================
花花,
有冇細細力撥開D泥睇吓亞?

琴日又種多咗一棵<雷公鑿苦瓜>
回復

may.sun 發表於 2009-6-23 23:54:30 |顯示全部樓層
7579# 花園仔

有專門種植嘅粟米芯品種架!
===================
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 23:59:22 |顯示全部樓層
7559# cookie20002005
花老師我想買矮種木瓜呀,而家仲有冇得買呀
===========================

我幾年前體藍地<塵正寄>買過8蚊棵嘅矮種木瓜,
後來亦曾介紹朋友買過, 知道佢間中有得賣嘅, 而家唔知賣幾多錢一棵嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-24 00:04:39 |顯示全部樓層

7591# may.sun

你睇翻7582#悠悠草嘅帖啦!

個茄子顏色幾靚吖!
回復

花園仔 發表於 2009-6-24 00:29:07 |顯示全部樓層
唔記得邊個話唔識攞莧菜種籽....

莧菜係要趁嫩食, 唔係就又老又靱架罅!

老得濟咪留種籽囉 -- 嘩! 咁多點用得曬亞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-24 00:43:59 |顯示全部樓層
又係講晚安+早晨嘅時間洛!
今晚冇乜月光啵(初一呀!)
自己製造都得嘅啫:

http://www.youtube.com/watch?v=SKd0VII-l3A
回復

donaldyh 發表於 2009-6-24 02:02:59 |顯示全部樓層
7587# 花園仔
多謝老師解答,

========================================

悠悠草,
嗰D「失米」煲湯好甜架, 又清潤點會冇用吖!
當勞嗰隻粟米係平常體街市見到嗰隻超甜粟啫,
我都有種架, 佢正常嘅側芽多數三两條乍,
當勞D泥肥得濟先至好似百花齊放咁啫!
側芽多冇用格!
各位晚安 + 早安:
我有咁肥既泥多得呢度各花友既心得咋!
我已經將果兩盆甜粟米既側芽&側支cut晒了。都發現有幾支側支cut左之後原來入面係粟米仔黎架!聞到好大陣粟米咪架!
cut 好之後我都將D肥泥蓋面架!希望可以快高長大啦!
回復

peggykyw 發表於 2009-6-24 11:26:09 |顯示全部樓層
花老師, 你種的白色紫薇真少見, 看有一種脫俗的感覺!
7559# cookie20002005
花老師我想買矮種木瓜呀,而家仲有冇得買呀
===========================

我幾年前體藍地<塵正寄>買過8蚊棵嘅矮種木瓜,
後來亦曾介紹朋友買過, 知道佢間中有得賣嘅, 而家唔知賣幾多錢一棵嘞!

我上個禮拜四去過<塵正寄>, UN支支的木瓜苗要$18大洋, 對面馬路就大棵D要$28
回復

peggykyw 發表於 2009-6-24 11:48:00 |顯示全部樓層
唔記得邊個話唔識攞莧菜種籽....
莧菜係要趁嫩食, 唔係就又老又靱架罅!
老得濟咪留種籽囉 -- 嘩! 咁多點用得曬亞!

咁多種籽你用唔曬, 可唔可以益吓我呀?
回復

軒軒 發表於 2009-6-24 11:52:54 |顯示全部樓層
園圃老師話粟米的莖可以當做竹蔗般用,用來煲湯!
回復

muitau 發表於 2009-6-24 14:30:33 |顯示全部樓層

7589# 花園仔
呢棑天氣就玩死D南瓜仔嘞!短日照令公花影都冇埋,
先两日禁硬童養媳洞房事件,唉! 衰咗洛!
================
咁, 我代老師唱:
准我前來, 准我的祝福, 准我淌淚為你....
(天文台話聽日又開始好番天啦)
回復

muitau 發表於 2009-6-24 14:32:38 |顯示全部樓層
園圃老師話粟米的莖可以當做竹蔗般用,用來煲湯!
軒軒 發表於 2009-6-24 11:52

嘩, 咪由頭到尾成枝都用得?!, 好勁遮!
回復