乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2240867 19822
花園仔 發表於 2009-6-17 00:10:41 |顯示全部樓層

7460# muitau
老師你真係18般武藝樣樣能,你有無計過每日大概花多少時間於園藝上?
================================

整個尼龍草網袋算乜嘢舞藝亞, 一陣間就織好啦!
用幾多時間種嘢? 一時時啦, 冇定嘅, 都幾多架....

睇吓南瓜嘅 -- 昨日, 今日, (明日)....
唔記得講晚安+早晨添!

昨日

昨日

今日

今日
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 01:09:40 |顯示全部樓層
真係好想參觀下老師個花園"仔"呢!
肯定好震憾hehe
回復

alsielee 發表於 2009-6-17 06:13:15 |顯示全部樓層
7452# 花園仔

你好!
講出黎你一定失望洛!
我冇修農學, 對果木嫁接技術又唔係咁有認識, 種幾棵嘢玩吓啫, 跟本係非常膚淺!
只係將自己嘅種植經驗同朋友仔分享吓啫, 好多嘢唔識架, 所以根本冇講, 唔識點講?

我對果木各樣接駁技術只係停留體坊間老農口傳心授嘅階段啫, 冇睇書架, 點識乜嘢工作坊吖.
所以咪唔夠膽講囉! 請見諒呀!

再講一次: 我唔係真老師喎, 朋友仔稱呼咋, 咪當真呀!

====================================================

老師好! 你太謙虛啦! 你已經係一個非常技術高超嘅城市人la! 知識覆蓋面又廣!

如果唔想做老師,咪做大師囉! 我喺追 貴帖追到100多頁的時候,"大師"這個名稱已經出現在我的腦海洛!
回復

moontsang 發表於 2009-6-17 10:21:03 |顯示全部樓層
花老師, 我棵日本南瓜種左唔夠1個月,得呎幾高, 但我今朝發現有5,6個花"lam".........係咪要mit晒佢地呀??add8icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-17 10:49:12 |顯示全部樓層
7447# JicJicmom
老師幾次寄來的小苗 , 都生得好好呀 ~ 珍珠菜響端午節時加左益母草煮左湯黎飲 ~ 好好味 ~~ 我仲分左盤 ,送左一盤比舅公呀~
而家努力種蕃薯苗~ 希望日後煮麵都有幾條菜食下 ~ ^^
多謝老師心得 ~~ ...
花園仔 發表於 2009-6-16 21:39

老師早 ~~~
積媽早前都種左苦家 ,係體衫兄買0既雷公仔種子呀~ 但好快就枯左 , 雖然2棵加埋都收到1x隻瓜 , 但得2個月貨仔咋喎 ..... 我大約係3月中下種 , 5月中就枯左成半 ......
咁我種0既苦家0既壽命係唔係短左d呢 ? 抑或係正常時間呢 ? 呢d瓜類植物, 響肥料度下功夫, 會唔會令佢壽命延長d呢 ? (我只係下麩水,間唔屎有豐收一號比佢....)
我想知係唔係我種得唔好 , 可唔可以有d乜野改進呀 ~~~ ( 黎緊成個夏天都會種瓜囉 ~~ )

麻煩老師喇 ~~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-18 10:07:25 |顯示全部樓層
7465# JicJicmom
老師早 ~~~
積媽早前都種左苦家 ,係體衫兄買0既雷公仔種子呀~ 但好快就枯左 , 雖然2棵加埋都收到1x隻瓜 , 但得2個月貨仔咋喎 ..... 我大約係3月中下種 , 5月中就枯左成半 ......
咁我種0既苦家0既壽命係唔係短左d呢 ? 抑或係正常時間呢 ? 呢d瓜類植物, 響肥料度下功夫, 會唔會令佢壽命延長d呢 ? (我只係下麩水,間唔屎有豐收一號比佢....)
我想知係唔係我種得唔好 , 可唔可以有d乜野改進呀 ~~~ ( 黎緊成個夏天都會種瓜囉 ~~ )

麻煩老師喇 ~~~

========================================================

唔好意思, 趕住出門, 答咗積媽先....

大家好!
雷公鑿苦瓜生長期大約二,三個月啦, 睇吓種植環境條件嘅啫!
我認為收穫量重要D囉, 你两棵+埋有1X隻瓜算中上架罅, 用盤種喎!
覺得唔理想咪研究翻佢種植環境條件有邊度可以改善吓囉, 下次肯定勝從前架!

我剛剛體5月31日落咗衫兄雷公鑿苦瓜種籽
而家先開始爬架咋!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-18 10:13:45 |顯示全部樓層
7465# JicJicmom
唔好意思, 趕住出門, 答咗積媽先....
大家好!
雷公鑿苦瓜生長期大約二,三個月啦, 睇吓種植環境條件嘅啫!
我認為收穫量重要D囉, 你两棵+埋有1X隻瓜算中上架罅, 用盤種喎!
覺得唔理想咪研究翻佢種植環境條件有邊度可以改善吓囉, 下次肯定勝從前架!

而家先開始爬架咋!
============================================
老師早晨 ~~~ 多謝老師抽空回答呀 ~~
咁等我再檢討檢討下 ~~~ 我覺得阿雷公仔應該仲有進步空間0既 ~~
XD
回復

moontsang 發表於 2009-6-18 23:51:52 |顯示全部樓層
7378# miku
另外你早日前送比我d莧菜種子發左芽了, 我會比心機種佢地ka la.
我想請教你如果加基肥, (d基肥未做發酵程序), 因為我見倒你有一個post係挖個洞, 將花生乎同骨粉用泥溝完放入個洞度, 跟住上面再加泥, 跟 ...
花園仔 發表於 2009-6-12 13:25

====================================
見到呢個帖, 我一直都唔敢出聲, 因為我落種老師比我既紅莧菜, 發唔到芽
不過我無放棄佢呀, 老師送既種子經過2星期, 今日見到芽仔啦, 仲好粗壯KAadd4icon
多謝花老師
回復

fishinglok 發表於 2009-6-19 00:24:09 |顯示全部樓層
真係好鬼鍾意睇花園仔老師o既文章呀, 每次睇都會學到新o野. 而且又好鍾意老師樣樣都識種. 樣樣都有種. 睇到呢, 樣樣都想去學種呀.
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 01:35:24 |顯示全部樓層
7469# fishinglok
真係好鬼鍾意睇花園仔老師o既文章呀, 每次睇都會學到新o野. 而且又好鍾意老師樣樣都識種. 樣樣都有種. 睇到呢, 樣樣都想去學種呀.
=======================================

早晨!
得閒咪多D入黎睇吓囉, 我鍾意人地細心睇我D帖架!
雖然冇乜特別嘅嘢提供俾大家, 但都係經驗嘅分享呢, 間中都有少少啱大家用嘅!
多謝囉!

睇吓我棵插枝體花槽嘅<桑樹>啦, 右邊係摘曬椒椒嘅<靚椒>, 哈, 佢又開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 01:54:15 |顯示全部樓層

7464# moontsang

花老師, 我棵日本南瓜種左唔夠1個月,得呎幾高, 但我今朝發現有5,6個花"lam".........係咪要mit晒佢地呀??
--------------------
不過我無放棄佢呀, 老師送既種子經過2星期, 今日見到芽仔啦, 仲好粗壯KA
多謝花老師
================================

NATNATMA 好,
南瓜嘅花冧使唔使mit咗佢?
我認為唔使囉, 你mit咗佢都因為覺得棵瓜發育未完成就開花啫!
你mit曬D花棧佢又急急開過補翻架, 咁咪事與願違囉! 我願帮佢補吓身洛!

<紅潺菜>出芽係必然嘅, 耐心D就得, 因為寄俾大家嘅種籽都係試過出芽架!

包咗咁多朶乸花, 你估朶朶得嘅咩, 所以勤力D梗有回報嘅(想係咁想啦!)
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 02:15:57 |顯示全部樓層
7467# JicJicmom
老師早晨 ~~~ 多謝老師抽空回答呀 ~~
咁等我再檢討檢討下 ~~~ 我覺得阿雷公仔應該仲有進步空間0既 ~~
=====================================

積媽早晨!
梗係!
體盤種苦瓜嘅好處係用肥料操控棵嘢生長比較得心應手囉!
好似熟識體荃錦公路上揸車咁收放自如呢!
用氮磷鉀肥玩靚棵雷公鑿令佢健康長壽又多瓜瓜係可以架, 俾D心機囉!

<香味超甜粟>種籽乾咗囉!
回復

i4kai 發表於 2009-6-19 10:16:52 |顯示全部樓層

7466# 花園仔

而家先開始爬架咋!

======================================

花老師, 我啲苦瓜(6、7棵)都係同你差唔多時候種嘅
但係自從出咗兩片真葉之後,都未有長大過
(其他品種都係咁)
請問係勿野原因呢?
早幾日落完雨,我都有加啲豐收一號比佢地!
回復

peggykyw 發表於 2009-6-19 11:12:47 |顯示全部樓層
花老師好! 老師真是: 種花種種種, 種種種得靚!
好高興有緣認識您, 無意中search到你的帖, 一看就不能自拔, 像當年追看金鏞小說情節般, 每天追帖睇下老師種各種植物的進展, 睇下各類問題的回應,  一有時間就睇, 冇時間都要抽時間去睇, 一路睇一邊佩服老師, 一路又mark notes, 真是獲益良多, 得益不少。 花了20多日, 終於今日追貼#374帖, 對老師無私的分享, 博學多才, 專業及科學的種植.......真是十分敬佩!
我已吽基肥20日, 準備種食得的果菜, 以後種植時遇有問題, 請老師多多指教, 謝謝!
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 13:36:03 |顯示全部樓層
7474# peggykyw
好高興有緣認識您, 無意中search到你的帖, 一看就不能自拔, 像當年追看金鏞小說情節般, 每天追帖睇下老師種各種植物的進展, 睇下各類問題的回應,  一有時間就睇, 冇時間都要抽時間去睇, 一路睇一邊佩服老師, 一路又mark notes, 真是獲益良多, 得益不少。 花了20多日, 終於今日追貼#374帖, 對老師無私的分享, 博學多才, 專業及科學的種植.......真是十分敬佩!
我已吽基肥20日, 準備種食得的果菜, 以後種植時遇有問題, 請老師多多指教, 謝謝!
===============================================

你好!
咁你又講得幾啱啵, 我種花雖然唔係粽糉種啫, 但都好多種類架,
唔講得上粽糉種得靚, 總係種得靚過D食得嘅農作物嘅!

你咁好心機睇曬我個帖子, 又話我<無私的分享, 博學多才, 專業及科學的種植.......>
(邊係吖! -- 不過讚人點都好過得罪人嘅!)

唔好話指教, 分享先至係正道喎! 多D上黎玩啦!

你將第一帖送俾我, 咁我都識做嘅....
講個新發現你知喇:
一般浸花生麩水係好臭架,
我體月初用<衫兄>嘅花生麩粉(壓粒狀)浸咗大桶肥料,
琴日打開攪拌時 -- 哈哈, 好靚啵! 仲冇臭味添!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-19 13:51:12 |顯示全部樓層
7475# 花園仔
你好!
咁你又講得幾啱啵, 我種花雖然唔係粽糉種啫, 但都好多種類架,
唔講得上粽糉種得靚, 總係種得靚過D食得嘅農作物嘅!

你咁好心機睇曬我個帖子, 又話我<無私的分享, 博學多才, 專業及科學的種植.......>
(邊係吖! -- 不過讚人點都好過得罪人嘅!)

唔好話指教, 分享先至係正道喎! 多D上黎玩啦!

你將第一帖送俾我, 咁我都識做嘅....
講個新發現你知喇:
一般浸花生麩水係好臭架,
我體月初用<衫兄>嘅花生麩粉(壓粒狀)浸咗大桶肥料,
琴日打開攪拌時 -- 哈哈, 好靚啵! 仲冇臭味添!

嘩, 老師真係玩到咁大, 用個大筒來浸麩水呀!!!!!!!!!!
唔臭?點解o既??
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-19 13:53:56 |顯示全部樓層
7474# peggykyw
好高興有緣認識您, 無意中search到你的帖, 一看就不能自拔, 像當年追看金鏞小說情節般, 每天追帖睇下老師種各種植物的進展, 睇下各類問題的回應,  一 ...
花園仔 發表於 2009-6-19 13:36

老師好 !
睇個樣似花生糊多D喎 ~ 我用埋手頭呢一堆花墟貨,都會轉用衫兄貨喇 !
回復

花園仔 發表於 2009-6-19 13:55:54 |顯示全部樓層
7473# i4kai

花老師, 我啲苦瓜(6、7棵)都係同你差唔多時候種嘅
但係自從出咗兩片真葉之後,都未有長大過
(其他品種都係咁)
請問係勿野原因呢?
早幾日落完雨,我都有加啲豐收一號比佢地!
==================================

你好!
你嘅情况冇講吓種植環境同條件, 好難答架!
但苗苗後發育期嘅進度, 主要原因同種籽靚唔靚有好大關係喎!
所以我同積媽都標示出係<衫兄>嘅雷公鑿苦瓜種籽,
咁先容易有針對性去了解原因架馬!

我體6月5日落嘅 <衫兄>雷公鑿苦瓜種籽, 今早情況
回復

mono 發表於 2009-6-19 14:05:38 |顯示全部樓層
老師!午安!
<衫兄>嘅花生麩粉(壓粒狀)係2斤庄嗎?
我報咗下期囉。
回復

軒軒 發表於 2009-6-19 14:06:42 |顯示全部樓層
mono你報咗啦,我正在考慮中!
回復