乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207971 19822
farfeifar 發表於 2009-6-23 11:22:56 |顯示全部樓層
7544# JicJicmom
花園仔 發表於 2009-6-23 00:28

見到老師個瓜好興奮, 如果係我o既我會日日都去攬下佢add6icon
回復

farfeifar 發表於 2009-6-23 11:58:44 |顯示全部樓層
老師, 我想問花生幾時可以收成呀??3月19日種到而家~
開過2次花喇!

圖中是12吋盆

圖中是12吋盆
回復

donaldyh 發表於 2009-6-23 12:02:43 |顯示全部樓層
7543# 花園仔
老師好 ! 我個粟米都有問題呀 ......
積媽有2棵粟米 , 每棵有2隻. 其中一棵有一隻大d0既 , 粟米尖走左出黎 ..... 隻粟米變左葫蘆身形..... 好奇怪拱樣樣 .....( 我見人地d都唔係咁樣0既....)
我摸下佢個粟米身又實實地咁 .......佢會唔會 side 我米飯架 ? 抑或佢只係醜怪左d呢?

雄花早雌花成十日開 , 積媽怕授唔到粉, 於是用手抹左d雄花一粒粒0既野, 用手塞入剛吐出黎0既鬚度 ....-__-""
麻煩老師解答 ~~ ^.^""
==============================================

積媽及大家好!
首先講俾你地知:
粟米雄花係用爆炸力將塵粉狀(極細小粒粒)嘅花粉體唔同時間散放架,
肉眼望埋去就似煙霧飄落黎咁黏住每條雌花蕊架(粟米鬚)!
並唔係D粒粒嘅野瀋落D鬚鬚度就OK架!
當然D粒粒嘅野都帶有花粉, 粘咗落鬚鬚度都授到粉,
但唔均勻吖馬, 咪有得有唔得好似崩牙佬咁囉,
甚至好似<悠悠草>嗰D泰國粟米咁得幾隻牙仔添呀!
所以咪要種多幾棵囉, 等佢地D雌雄花體唔同時差開花時,
都互相傳授到花粉吖馬, 起碼成功授粉嘅基率好高啦!

同時種植條件令雌雄花同步綻放有好又嘅關係,
棵嘢健康强壯表現體主莖同葉子上, 莖粗葉大顏色深亮咪好嘢囉!
如果棵嘢奀瘦(一般盤種唔夠養份)最好唔俾佢生咁多仔, 一個就夠曬數嘞.
多出嘅早早就應剝落黎煲湯, 費事兩條都肉酸酸啦!
===========================================
花園仔您好,好耐冇上過黎了,因公司近排忙左所以冇咩時間係度,但我一有時間就睇下帖架喇!提外話講住咁多先。
最注要既我想問一問點解我屋企果兩盆甜粟米會生到開晒叉架!我見您果d都有一支直上到頂,係唔係要將分支cut左去先得呢?
依家我最弱果盆生得仲好過之前最好果盆,它已經開晒公花都已經散左好多塵粉狀(極細小粒粒)嘅花粉係周圍,但就係冇乸花出呀!
唔通我要再等下先有?
我比d相您睇睇先啦!在6月19日影架!
以下呢一盆係先前生得最好既甜粟米,依家仲矮過另一盆。
以下呢一盆係先前生得最弱既,依家仲高過上面果盆了。仲係生得好好添。
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-23 13:11:46 |顯示全部樓層
7564# donaldyh
老師未開檔 ....撘下咀先...
你棵粟米 ....咩品種 ? 好矮..... 同埋 ...好瘦. 我棵係超甜粟 , 成6尺幾高架 ......
同埋你有咁多側芽0既 ?會唔會係D養份去哂D葉/ 側芽度, 所以咁瘦呀?  之前我棵都有側芽 ,小寶教我要整走哂佢架 ~
回復

donaldyh 發表於 2009-6-23 14:04:15 |顯示全部樓層
7565# JicJicmom
老師未開檔 ....撘下咀先...
你棵粟米 ....咩品種 ? 好矮..... 同埋 ...好瘦. 我棵係超甜粟 , 成6尺幾高架 ......
同埋你有咁多側芽0既 ?會唔會係D養份去哂D葉/ 側芽度, 所以咁瘦呀?  之前我棵都有側芽 ,小寶教我要整走哂佢架 ~
=====================================================================
我果D種子都係在三兄果度買架!只係種左4粒得2粒可以成長度咁樣咋!都係超粟米呀!
D側芽都生長度咁長,係唔係要CUT左去架!我都係第一次種咋!咩都唔係咁識呀!睇帖咁耐都未見到係咪要CUT左去。
所以咪係度問一問囉!其實D葉駛唔駛CUT左去架!但冇左葉係咪冇得做光合作用呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-23 14:11:22 |顯示全部樓層
7566# donaldyh
我知好多時d側枝會影響主枝生長 / 營養架 , 所以當時見到有野生出黎,都問下版友仔們.
人地剪頂 , 就可以促進分板 / 側枝, 咁一d多果 / 多花性0既品種, 就可以增加產量囉 ~
如果去側枝 / 側芽, 就可以令營養集中響主枝 , 對於響主枝結花果0既品種 , 就會有幫助囉 ~
所以我覺得要先了解植物本身係邊一類 , 再睇埋其他客觀環境 (落盤/落地 , 方向 等等 ) ,  至知道要點做架~
回復

donaldyh 發表於 2009-6-23 14:27:58 |顯示全部樓層
7567# JicJicmom
我知好多時d側枝會影響主枝生長 / 營養架 , 所以當時見到有野生出黎,都問下版友仔們.
人地剪頂 , 就可以促進分板 / 側枝, 咁一d多果 / 多花性0既品種, 就可以增加產量囉 ~
如果去側枝 / 側芽, 就可以令營養集中響主枝 , 對於響主枝結花果0既品種 , 就會有幫助囉 ~
所以我覺得要先了解植物本身係邊一類 , 再睇埋其他客觀環境 (落盤/落地 , 方向 等等 ) ,  至知道要點做架~
===============================================================
咁我依家應該點樣做好呀!係咪照樣CUT側芽 / 側枝呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-23 14:39:28 |顯示全部樓層
7568# donaldyh
等老師返來睇下有無咩辦法喇 ...... 我見到有浮根出左喇 ( 最後張相近泥0既一條條小根 ) , 即係話開花結果在即 , 咁我就唔識點做喇要 ...
回復

donaldyh 發表於 2009-6-23 14:42:20 |顯示全部樓層
7569# JicJicmom
積媽.唔該晒您
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 15:29:42 |顯示全部樓層
大家好!
因為暫時唔得閒, 要遲D至可以答當勞嘅問題!

睇住圖先啦....
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-23 16:07:58 |顯示全部樓層
7571# 花園仔

哦 ~~~~~~ 可以食粟米仔呀 ~~~~
回復

moontsang 發表於 2009-6-23 17:23:30 |顯示全部樓層
花老師, 你個大冬瓜好吸引呀add6icon, 如果我用發泡膠箱種夠唔夠大呀??
回復

may.sun 發表於 2009-6-23 17:27:24 |顯示全部樓層
7571# 花園仔

原來粟米芯咁黎0既~~~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-23 17:33:53 |顯示全部樓層
2樣我都中意食呀haha~add6icon
回復

donaldyh 發表於 2009-6-23 19:31:46 |顯示全部樓層
7571# 花園仔
大家好!
因為暫時唔得閒, 要遲D至可以答當勞嘅問題!

睇住圖先啦....
===========================
花園仔~我諗都應該好似您圖入面咁樣做先係正確,對嗎?
咁我今晚返到屋企肯心地好無連敏地將佢地cut 左去吧!
謝謝~
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 19:50:19 |顯示全部樓層
7568# donaldyh
7576#JicJicmom
=================================================
咁我依家應該點樣做好呀!係咪照樣CUT側芽 / 側枝呢?

========================================

當勞, 積媽, 大家好!
睇咗圖啦, 眼都花唎,
我呢幾年拍嘅粟米片片仲頭暈啦, 數唔出幾多張呀!
上列嘅都係用衫兄種籽去種嘅超甜粟.

超甜粟好易種, 唔講咁多嘞,
針對性講两項目啦:

棵嘢到咁上下體脚上泥面會出D側丫, 斜斜地向上生,
呢D嘢冇用架, CUT咗佢啦!

CUT咗D側丫後棵嘢咪剩翻大轆木咁向上生囉,
跟住脚底會出D浮根, 主莖開始粗壯, 頂部開始有雄花形成.

主莖有D葉接位有膨大現像(一般2-3個部位) -- 即粟米心形成!(連帶住雌花).

跟住頂位雄花開嘞, 膨大嘅粟米心越黎越明顯, 粟米心爆出咗D鬚鬚即雌花,
係决定汰弱留強嘅時候嘞! 可以因應種植條件去决定留幾個粟米心架,
盤種如果棵嘢壯健咪留1-2舊啦, 棵嘢奀瘦最好留翻一舊算嘞, 有多咪摘曬落黎食粟米心囉!

係决定汰弱留強嘅時候嘞!

係决定汰弱留強嘅時候嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 19:56:39 |顯示全部樓層
7576# donaldyh
花園仔~我諗都應該好似您圖入面咁樣做先係正確,對嗎?
咁我今晚返到屋企肯心地好無連敏地將佢地cut 左去吧!
謝謝~
==================================

雄花都開洛, 好似趕唔切囉,
試吓啦, 得唔得都攞D經驗啦!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 20:01:22 |顯示全部樓層
7574# may.sun
原來粟米芯咁黎0既~~~
==================

有專門種植嘅粟米芯品種架!
我D係<食得唔好嘥>乍!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 20:05:47 |顯示全部樓層
7573# moontsang
花老師, 你個大冬瓜好吸引呀, 如果我用發泡膠箱種夠唔夠大呀??
======================================

NATNATMA, 得! 落多D泥啵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-23 20:13:25 |顯示全部樓層
7569# JicJicmom
等老師返來睇下有無咩辦法喇 ...... 我見到有浮根出左喇 ( 最後張相近泥0既一條條小根 ) , 即係話開花結果在即 , 咁我就唔識點做喇要 ...
==================================
積媽幾眼利吖, 遲就遲架罅, 當勞又唔早D開聲,
將嗰D側丫一早CUT走, D養份俾曬主莖你話而家會點呢!
梗係正啦! 第日識做啦!
回復