乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207807 19848
花園仔 發表於 2009-6-20 00:13:31 |顯示全部樓層
7501# JicJicmom
想借問一下老師 , 積媽有一盤版友仔送贈0既咖啡樹小苗 ,唔知老師有無咩意見比我呢 ? 好似成日都唔大咁 .....
==============================================

咖啡樹好大林架, 高過人而且牙牙喳喳, 盤種唔夠養份俾佢扯架,
又唔啱水土....唔建議種嘞!

你睇洛:
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 00:17:55 |顯示全部樓層
先两日嘅夜香花
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 00:20:06 |顯示全部樓層
先两日嘅<紅刀豆>高過圍牆嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 00:23:03 |顯示全部樓層
小寶, 美新,
無架豆角仲猛咁出豆啵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 00:33:37 |顯示全部樓層
秋葵好易種時時有得食!
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 00:37:06 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

小寶 發表於 2009-6-20 00:39:44 |顯示全部樓層
小寶, 美新,
無架豆角仲猛咁出豆啵!
花園仔 發表於 2009-6-20 12:23 AM

哎, 小寶D無架豆種得鬼咁肉酸~
回復

alsielee 發表於 2009-6-20 07:00:39 |顯示全部樓層
7487# 花園仔

你好!
得閒咪睇埋嗰二百幾頁囉! 希望入邊有D嘢啱你用啦! 多謝!
=====================================

老師好!
我梗係一早已經睇埋嗰二百幾頁啦! 只不過我嘅意思係話:我喺睇到百幾頁嘅時候,已經將老師佩服到五體投地啦!
我亦已經把所有對我有用嘅資料傳咗檔,方便查閱;因為年紀越大,記憶力越差!

D花生麩粉如果真係冇乜嗅味,我都想試吓!
因為我家的花園就真係花園仔肋!假如有嗅味喺花園散發,係好影嚮生活嘅!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-20 09:27:43 |顯示全部樓層
7501# JicJicmom
想借問一下老師 , 積媽有一盤版友仔送贈0既咖啡樹小苗 ,唔知老師有無咩意見比我呢 ? 好似成日都唔大咁 .....
==============================================

咖啡樹好大林架, 高過人而且牙牙喳 ...
花園仔 發表於 2009-6-20 00:13

花老師早晨 ~~~~
  好大林 ......... 我 ... 我 .....
拎佢返娘家度種落地喇唯有 .... 等我養得佢大D先 .....唔該老師呀 ~
回復

mono 發表於 2009-6-20 13:53:03 |顯示全部樓層
花老師早晨 ~~~~
  好大林 ......... 我 ... 我 .....
拎佢返娘家度種落地喇唯有 .... 等我養得佢大D先 .....唔該老師呀 ~
JicJicmom 發表於 2009-6-20 09:27

都好有地方安置嘛。
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 15:08:43 |顯示全部樓層
7509# alsielee
D花生麩粉如果真係冇乜嗅味,我都想試吓!
因為我家的花園就真係花園仔肋!假如有嗅味喺花園散發,係好影嚮生活嘅!
============================================

你好!
浸吽花生麩水點話冇臭味架!!
只不過花生麩質量唔同可能發出氣味便有濃淡嘅分別啫!
仲有 -- 睇我帖子要似<花花><小寶><積媽><妹....等朋友咁跟得貼又細心至得架!
嗱, 睇埋下邊對話先好亞:

7474#花園仔
講個新發現你知喇:
一般浸花生麩水係好臭架,
我體月初用<衫兄>嘅花生麩粉(壓粒狀)浸咗大桶肥料,
琴日打開攪拌時 -- 哈哈, 好靚啵! 仲冇臭味添!

7488#peggykyw
冇臭味! 真是天大的好消息! 唔知壓粒狀花生麩粉有冇細包裝呢?

7491#花園仔
又唔好開心得咁快住!!
浸咗十零廿日之馬, 仲有漫漫長路啵!

今朝摘架!

今朝摘架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-20 15:27:02 |顯示全部樓層
日本青瓜有靚仔啊!

我今都有小小收成,但就係蚊脾同牛脾啦!

老師,這荷花好美!超級重瓣呵呵呵

回復

花園仔 發表於 2009-6-20 15:39:55 |顯示全部樓層
7508# 小寶
=====================

小寶及大家好!
種嘢唔係樣樣都咁順利架!
如果種得唔理想最好知到係乜嘢原因囉!

打風洛, 講吓今朝發生嘅事及溫馨提示:
我體唔同環境地方種咗幾棵長條南瓜,
今朝有D乸花開花囉, 呵呵....
竟然一朶公花都唔見影啵!(原因前段時間係日照短 -- 不利公花開放)
冇理由等佢丫角終老架, 做童養媳都揾吓機會啦,
皇天負有心人 -- 終於揾到個兄日將會開嘅仔花冧,
禁硬送佢地入洞房....

嗱, 種南瓜要聽天氣預報架, (日照長多公花, 日照短可能冇公花開架!)
如果連續幾日陰雨天, 又有乸花預算期內會開,
咁就要儲蓄起D冇用公花嘞,
雖然係老弱殘兵機會微, 點都好過O機會吖馬!!

前段時間雪咗嘅公花, 可惜花粉乾曬!

前段時間雪咗嘅公花, 可惜花粉乾曬!
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 15:50:54 |顯示全部樓層

7513# alilovebyj
老師,這荷花好美!超級重瓣呵呵呵
==========================

Alison好!
雖然艷陽高照都難掩花殘將墜嘅落寞....
耳邊迴腸盪氣係神秘園幽幽樂韻, 頂佢唔住嘞! 熄鬼咗佢先....

剛剛....

剛剛....
回復

may.sun 發表於 2009-6-20 16:53:11 |顯示全部樓層
7506# 花園仔

秋葵好易種時時有得食!
====================
好易種,好易有餐
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 22:29:59 |顯示全部樓層
7515# 花園仔
Alison好!
雖然艷陽高照都難掩花殘將墜嘅落寞....
耳邊迴腸盪氣係神秘園幽幽樂韻, 頂佢唔住嘞! 熄鬼咗佢先....
=======================================

當堂平靜曬!
回復

花園仔 發表於 2009-6-20 22:32:55 |顯示全部樓層
7516# may.sun
好易種,好易有餐
=================

話口未完又開花洛!
回復

花園仔 發表於 2009-6-21 01:10:50 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

雖然好夜嘞, 但內心仍好似有D嘢無法平靜....
聽陣音樂先至瞓喇....

http://www.youtube.com/watch?v=vQVeaIHWWck&feature=related
回復

小寶 發表於 2009-6-21 01:17:15 |顯示全部樓層
7508# 小寶
=====================

小寶及大家好!
種嘢唔係樣樣都咁順利架!
如果種得唔理想最好知到係乜嘢原因囉!

打風洛, 講吓今朝發生嘅事及溫馨提示:
我體唔同環境地方種咗幾棵 ...
花園仔 發表於 2009-6-20 03:39 PM

嗯, 知道. 小寶宜家唔會好似當日打風吹歪粟米時的咬牙切齒咯, 一切平常心~
回復

bonbon1 發表於 2009-6-21 09:17:46 |顯示全部樓層
花老師. 我d密瓜母花唔知點解肚腩仔黃左.同唔識大. 公花都重有出和開花. 我想問會唔會肥太多定缺什麼?? 定比野針?? 密瓜d葉ok. 係我種3次之中最好的. 無什麼病.  反而d南瓜葉有2,3塊黃左.
回復