乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2240871 19822
花園仔 發表於 2009-6-15 21:48:11 |顯示全部樓層

茄子落花成因好多!
其一係棵野營養不良(缺鉀), 引至無效花多囉!

乜嘢係有效花呢? -- 花梗夠粗, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)長. -- 容易結果!
乜嘢係無效花呢? -- 花梗幼細, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)短, 甚至冇凸出. -- 甩花跌果!
回復

may.sun 發表於 2009-6-15 22:01:21 |顯示全部樓層

7440# 花園仔

冬瓜嘅梗仲粗過脚指公呀
=================
即刻成隻脚指公浮現係我腦海~
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 23:02:40 |顯示全部樓層
大家好!
今日寄咗D<藤三七>珠芽俾積媽!
順便收咗積媽鍾意嘅<香味超甜粟>種籽.

<香味超甜粟>留種籽用.

<香味超甜粟>留種籽用及手工吊冬瓜網袋.

<香味超甜粟>留種籽用及手工吊冬瓜網袋.

<香味超甜粟>留種籽用及即食.

<香味超甜粟>留種籽用及即食.
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-15 23:24:13 |顯示全部樓層
老師晚上好 ~~~~ (今日積媽唔使淋水可以早d上網呀)
多謝老師成日寄野比我呀 ....... 積媽真係無以為報 !
上星期收到0既蕃薯苗下左泥, 今日買到新長盤就轉盤 , 響小盤扣出黎時 , 發現多左好多根呀 ~~
想請教老師, 呢輪雨水多, 對於下肥我真係頭都痕埋 ..... 我一直用開麩水, 呢家咁時勢就梗係唔用喇 , 呢頭倒左落去0個頭流番哂出來 ....... 我而家都係用豐收一號黎追肥 , 但總覺得唔係好夠咁 .....
呢d天氣 ( 遲d仲要打風落雨.....) , 對於"追肥" , "下肥" 老師有無乜野心得可以提點下我地呢 ?
唔該哂老師呀 ~~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-6-15 23:52:12 |顯示全部樓層
7444# JicJicmom
老師晚上好 ~~~~ (今日積媽唔使淋水可以早d上網呀)
多謝老師成日寄野比我呀 ....... 積媽真係無以為報 !
上星期收到0既蕃薯苗下左泥, 今日買到新長盤就轉盤 , 響小盤扣出黎時 , 發現多左好多根呀 ~~
想請教老師, 呢輪雨水多, 對於下肥我真係頭都痕埋 ..... 我一直用開麩水, 呢家咁時勢就梗係唔用喇 , 呢頭倒左落去0個頭流番哂出來 ....... 我而家都係用豐收一號黎追肥 , 但總覺得唔係好夠咁 .....
呢d天氣 ( 遲d仲要打風落雨.....) , 對於"追肥" , "下肥" 老師有無乜野心得可以提點下我地呢 ?
唔該哂老師呀 ~~~ ^^
==================================================

積媽好!
唔使客氣嘅, 我冇所謂架!
寄種籽容易D, 寄苗苗就要細心D洛,
我通常體截郵前先整好信封, 揸車到郵局付郵架,
所以你地收到仲未好殘架!

我體落雨天過後或間中有陽光時會立刻追吓薄肥嘅.
一般採用两個方式進行:

大面積嘅會淋麩水或灑放花生麩粉粒.(睇吓天氣好轉情度而定)

細面積及盤種嘅, 多數用短指耙整鬆表土淋上麩水,
亦會體盤沿位挖開表土埋放花生麩粉粒及肉骨粉, 有需要咪落埋紅牛鉀肥添!
回復

花園仔 發表於 2009-6-16 00:02:52 |顯示全部樓層
又係講晚安+早晨嘅時間嘞!

第二朶荷花兄日會開架!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-16 00:34:56 |顯示全部樓層

積媽好!
唔使客氣嘅, 我冇所謂架!
所以你地收到仲未好殘架!

我體落雨天過後或間中有陽光時會立刻追吓薄肥嘅.
一般採用两個方式進行:

大面積嘅會淋麩水或灑放花生麩粉粒.(睇吓天氣好轉情度而定)

細面積及盤種嘅, 多數用短指耙整鬆表土淋上麩水,
亦會體盤沿位挖開表土埋放花生麩粉粒及肉骨粉, 有需要咪落埋紅牛鉀肥添!
==================================================

老師幾次寄來的小苗 , 都生得好好呀 ~ 珍珠菜響端午節時加左益母草煮左湯黎飲 ~ 好好味 ~~ 我仲分左盤 ,送左一盤比舅公呀~
而家努力種蕃薯苗~ 希望日後煮麵都有幾條菜食下 ~ ^^
多謝老師心得 ~~ 積媽仲要好好地學習乜野盤種乜野植物 , 而家隻隻盤都無位加泥, 真係激氣 ~
回復

muitau 發表於 2009-6-16 13:31:43 |顯示全部樓層
7445# 花園仔
==========================
老師你心思好細密
回復

alsielee 發表於 2009-6-16 15:57:58 |顯示全部樓層
老師,你好!

我想請教你識吾識嫁接果樹呢?

在我認識的朋友中,能認得菜心同芥蘭(生長中的樣子)的已經很好!
煮熟了的菜反而比較多人認識。

所有從書籍上看到的嫁接技術都係很簡單(英文書)或是很複雜(大陸書);
在香港又唔好似在台灣咁有嫁接工作坊!

老師,你係我的最大希望,謝謝!
回復

gtrnismo 發表於 2009-6-16 19:00:23 |顯示全部樓層
大家好!
今日寄咗D珠芽俾積媽!
順便收咗積媽鍾意嘅種籽.
花園仔 發表於 2009-6-15 23:02

禁arm見倒, 花園哥有個問題想問大家好耐

我古你一定識

點解出面賣果D種子(失米)會染到又紅又紫, 為什麼呢?

同我地自己種出尼既失米取種子有咩分別呢? 係米咩F1 F2果D基因問題? 應該唔會貪得意掛
回復

花園仔 發表於 2009-6-16 21:01:35 |顯示全部樓層
7450# gtrnismo
我古你一定識
同我地自己種出尼既失米取種子有咩分別呢? 係米咩F1 F2果D基因問題? 應該唔會貪得意掛
=====================================================

你好!
講出黎你一定失望洛!
我冇修農學, 對遺傳學又唔係咁有認識, 種多少嘢玩吓啫, 跟本係非常膚淺乍!
只係將自己嘅種植經驗同朋友仔分享吓啫, 好多嘢唔識架, 所以根本冇講, 唔識點講?

有時想行多两步分享多幾樣, 點知....
走夾唔唞....

周時買到D種籽都染咗顏色, 我都冇反應架仲以為係添加咗殺蟲劑咋!
回復

花園仔 發表於 2009-6-16 21:17:22 |顯示全部樓層
7449# alsielee
老師,你好!
我想請教你識吾識嫁接果樹呢?
在我認識的朋友中,能認得菜心同芥蘭(生長中的樣子)的已經很好!
煮熟了的菜反而比較多人認識。
所有從書籍上看到的嫁接技術都係很簡單(英文書)或是很複雜(大陸書);
在香港又唔好似在台灣咁有嫁接工作坊!
老師,你係我的最大希望,謝謝!
=======================================

你好!
講出黎你一定失望洛!
我冇修農學, 對果木嫁接技術又唔係咁有認識, 種幾棵嘢玩吓啫, 跟本係非常膚淺!
只係將自己嘅種植經驗同朋友仔分享吓啫, 好多嘢唔識架, 所以根本冇講, 唔識點講?

我對果木各樣接駁技術只係停留體坊間老農口傳心授嘅階段啫, 冇睇書架, 點識乜嘢工作坊吖.
所以咪唔夠膽講囉! 請見諒呀!

再講一次: 我唔係真老師喎, 朋友仔稱呼咋, 咪當真呀!
回復

花園仔 發表於 2009-6-16 21:23:51 |顯示全部樓層
7448# muitau
老師你心思好細密
===============
你好!
認低威咗两帖, 呢劑幾大都要止吓血先得洛!

你話我心思好細密 -- 啱吖!
鍾意你哥仔隻<准我>嘅, 點都會好心事馬!
回復

花園仔 發表於 2009-6-16 21:39:05 |顯示全部樓層
7447# JicJicmom
老師幾次寄來的小苗 , 都生得好好呀 ~ 珍珠菜響端午節時加左益母草煮左湯黎飲 ~ 好好味 ~~ 我仲分左盤 ,送左一盤比舅公呀~
而家努力種蕃薯苗~ 希望日後煮麵都有幾條菜食下 ~ ^^
多謝老師心得 ~~ 積媽仲要好好地學習乜野盤種乜野植物 , 而家隻隻盤都無位加泥, 真係激氣 ~
=================================
積媽好!
唔使客氣啵!
人往往體失敗中成長起黎嘅.
有時睇到D朋友仔一路成長進步真係好開心架.

移種咗幾棵苦瓜
回復

gtrnismo 發表於 2009-6-16 21:56:13 |顯示全部樓層
7450# gtrnismo
我古你一定識
== ...
花園仔 發表於 2009-6-16 21:01

太謙虛喇

係園藝館既都話你得架喇, 其實好好奇, 你係米有農場同有果園架
好大地方同埋你D泥真係0舍不同

每次見倒人地post一paul蔥, 跟住你就會post一塊田
果種感覺好得意

講真, 你唔知都應該得翻幾個人會知架咋

等我繼續留意下先, 因為問D老闆佢地大多95答8
回復

Caribbean 發表於 2009-6-16 22:52:08 |顯示全部樓層

我古你一定識

同我地自己種出尼既失米取種子有咩分別呢? 係米咩F1 F2果D基因問題? 應該唔會貪得意掛 ...
gtrnismo 發表於 2009-6-16 19:00

It just happens I read something from a book called "The Complete Vetgetable Gardener".   It said "The seed packet may sometimes say that it contained "treated" seeds.  This means that the seeds are particularly prone to pest or disease attack, so they have been pretreated with fungicide or pesticide for improved germination.  The seeds are dyed to make thie treatment obvious, and you should wear gloves whenever you handle them.  If you want to use only organic gardening methods you prefer to avoid these seeds".

通常染到又紅又紫的種子是已經過處理 - 噴過農藥, 因為那些種子品種容易有病, 處理後提高發芽率. 染到又紅又紫用來方便識別, 所以當處理要帶手套.  純有机就應避免這些種子.  這本書是英國出版, 唔知用在香港岩唔岩!
回復

muitau 發表於 2009-6-16 23:10:34 |顯示全部樓層
7453# 花園仔
認低威咗两帖, 呢劑幾大都要止吓血先得洛!你話我心思好細密 -- 啱吖!
=====================
老師,
你啲傲氣呢?

鍾意你哥仔隻<准我>嘅, 點都會好心事馬
======================
代他多謝你!!
回復

花園仔 發表於 2009-6-16 23:16:22 |顯示全部樓層
7456# Caribbean
通常染到又紅又紫的種子是已經過處理 - 噴過農藥, 因為那些種子品種容易有病, 處理後提高發芽率. 染到又紅又紫用來方便識別, 所以當處理要帶手套.  純有机就應避免這些種子.  這本書是英國出版, 唔知用在香港岩唔岩!
===============================================

唔該晒!
<周時買到D種籽都染咗顏色, 我都冇反應架仲以為係添加咗殺蟲劑咋!> -- 好彩! 亂撞都中啫!
回復

花園仔 發表於 2009-6-16 23:39:32 |顯示全部樓層
好彩用尼龍草整咗個網袋唧!

剛剛影嘅大冬瓜!

剛剛影嘅大冬瓜!
回復

muitau 發表於 2009-6-16 23:50:36 |顯示全部樓層
老師你真係18般武藝樣樣能,你有無計過每日大概花多少時間於園藝上?
回復