乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207566 19848
franciscannon 發表於 2009-6-12 13:23:31 |顯示全部樓層
老師:有網頁話紫菜浸水是很好的肥料,同海藻液(Seaweed fertilizer)一樣,究竟係唔係?
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 13:25:48 |顯示全部樓層

7378# miku
另外你早日前送比我d莧菜種子發左芽了, 我會比心機種佢地ka la.
我想請教你如果加基肥, (d基肥未做發酵程序), 因為我見倒你有一個post係挖個洞, 將花生乎同骨粉用泥溝完放入個洞度, 跟住上面再加泥, 跟住先移苗係上面. 呢個做法用係莧菜度ok嗎? 但我係用係花盤, 唔係種地.
定係疏苗之後追肥呢?
邊樣會好d.
==============================
你好!
我帖子內好詳細講種莧菜格!

挖窿放肥嘅係種比較大棵D嘅植物如粟米, 瓜瓜, 茄茄....
好似莧菜咁快食得嘅植物採用呢個方法係冇乜用架.
原因係D菜食得D肥都未完全發酵完成呢!

使乜疏苗丫, 大嗰棵食嗰棵先咪等於疏苗囉!

等D苗苗出真葉後間中施吓薄肥(氮=花生麩)咪OK啦!

睇帖啦!

咁都得嘅:
回復

franciscannon 發表於 2009-6-12 13:25:52 |顯示全部樓層
補充:我只係睇到三百零頁,如果老師已講過,千祈唔好鬧我冇睇帖。
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 13:29:56 |顯示全部樓層
7381# franciscannon
老師:有網頁話紫菜浸水是很好的肥料,同海藻液(Seaweed fertilizer)一樣,究竟係唔係?
====================================

你好!
可能係嘅! 我未試過呢!

我比較老土又保守, 都應該學吓新嘢嘞!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-12 13:33:22 |顯示全部樓層
7380# 花園仔
所以D工作服幾時都好鬆身及厚身囉!
咁咪好熱lor!我怕中暑啊~add9icon
回復

alsielee 發表於 2009-6-12 13:35:11 |顯示全部樓層
花園仔老師,謝謝問好!

在以往幾年,我都是種熱帶雨林植物為多,沒有種菜。

但是在幾個月前,我在屯門西鐵站的新X農社買了紅莖潺菜來插枝,成為了在我家種的第一棵菜。

1個月前,我用在菜市場買的苦瓜(雷公鑿)下了種子,種了,現苗高~2',已有小花。

3週前,在藍地陳X記買了2株木瓜苗(~12"高),
亦買了$5絲瓜種子(遲了!),種了,現苗高6"。

這些便是我家的僅有蔬菜。若遇疑難,還望指教!
回復

miku 發表於 2009-6-12 13:37:28 |顯示全部樓層

7382# 花園仔
你好!
我帖子內好詳細講種莧菜格!

挖窿放肥嘅係種比較大棵D嘅植物如粟米, 瓜瓜, 茄茄....
好似莧菜咁快食得嘅植物採用呢個方法係冇乜用架.
原因係D菜食得D肥都未完全發酵完成呢!

使乜疏苗丫, 大嗰棵食嗰棵先咪等於疏苗囉!

等D苗苗出真葉後間中施吓薄肥(氮=花生麩)咪OK啦!

睇帖啦!
-----------
原來係咁既, 謝謝老師連圖咁解答, 我已經print左出來留record了.
我睇帖睇得好慢, 而家仲未過100頁, 希望可以快d追番上來,
我會繼續努力煲帖ka la, thanks!
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 13:42:29 |顯示全部樓層
7386# alsielee
花園仔老師,謝謝問好!
在以往幾年,我都是種熱帶雨林植物為多,沒有種菜。
但是在幾個月前,我在屯門西鐵站的新X農社買了紅莖潺菜來插枝,成為了在我家種的第一棵菜。
1個月前,我用在菜市場買的苦瓜(雷公鑿)下了種子,種了,現苗高~2',已有小花。
3週前,在藍地陳X記買了2株木瓜苗(~12"高),
亦買了$5絲瓜種子(遲了!),種了,現苗高6"。
這些便是我家的僅有蔬菜。若遇疑難,還望指教!
=====================================

得閒咪多D上黎同大家分享吓囉!
除咗我仲有好多朋友都好熱心架!
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 13:47:55 |顯示全部樓層
7385# farfeifar
咁咪好熱lor!我怕中暑啊~
==================

中乜暑丫!
你都唔會最猛陽光嗰陣做嘢格.
出汗可以減吓肥啵!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-12 14:47:41 |顯示全部樓層
7389# 花園仔
中乜暑丫!
你都唔會最猛陽光嗰陣做嘢格.
出汗可以減吓肥啵!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-12 17:49:57 |顯示全部樓層
小寶自動伸個頭出來啦~
cookie20002005我有呀~~~
小寶 發表於 2009/6/12 11:54

好呀,我想要呀,唔該小寶
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 18:58:57 |顯示全部樓層
7391# cookie20002005
好呀,我想要呀,唔該小寶
=========================

好丫, 等小寶俾你喇, 我而家曬定幾粒先!
回復

花園仔 發表於 2009-6-13 01:15:36 |顯示全部樓層
7390# farfeifar

嘩! 好夜囉!
你地慢慢玩啦!
食D嘢, 開部大機聽陣歌, 就休息洛!

送隻古老歌你聽吓啦:
秋庭豊とアローナイツ 嘅 さだめ -- 冇乜嘢嘅, 少少傷感啫....

http://www.youtube.com/watch?v=oHlcf4zEkMY
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-13 01:23:20 |顯示全部樓層
7390# farfeifar

嘩! 好夜囉!
你地慢慢玩啦!

送隻古老歌你聽吓啦:
秋庭豊とアローナイツ 嘅 さだめ -- 冇乜嘢嘅, 少少傷感啫....
http://www.youtube.com/watch?v=oHlcf4zEkMY
=====================================
老師開心又一日,唔開心又一日, 開心著數d喎 ~~~~
傷感一陣好喇 ~~~ 訓番個靚覺, 明天會更好喎 ~~~ ^^
回復

muitau 發表於 2009-6-13 01:23:44 |顯示全部樓層
7393# 花園仔
送隻古老歌你聽吓啦:
========================

個男歌手把聲好磁性呀~~~
唔制呀, 出便無雨.....聽住都唔夠傷感呀!!
(佢係張床到食煙,十分危險,大家唔好學)
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-13 09:58:37 |顯示全部樓層
老師,我借你張肥料放置圖用一用!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-13 10:27:28 |顯示全部樓層
7393# 花園仔
嘩! 好夜囉!
你地慢慢玩啦!

送隻古老歌你聽吓啦:
嘩, 老師梗搵到d好特別o既歌比我地聽o既姐!
個mv係個年代都好激呢!hehe~
回復

mono 發表於 2009-6-13 13:59:24 |顯示全部樓層
老師,唔知可唔可以預留老師牌迷你茄種子,我想秋播用。排定隊等。
仲有,呢排啲莧菜好細棵就巳經出花,老晒。都唔知點解?
不過下星期都清田囉。
回復

llaus 發表於 2009-6-13 14:14:06 |顯示全部樓層
老師,唔知可唔可以預留老師牌迷你茄種子,我想秋播用。排定隊等。
仲有,呢排啲莧菜好細棵就巳經出花,老曬。都唔知點解?
不過下星期都清田囉。 ...
mono 發表於 2009-6-13 13:59

呢排啲莧菜好細棵就巳經出花,老晒
=============

就個是植物天性來啵
過造囉,還唔快D開花結果留種呀
回復

小寶 發表於 2009-6-13 15:56:00 |顯示全部樓層
老師好!
小寶已經收到<藤三七>了, 謝謝!
回復