乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207569 19848
小寶 發表於 2009-6-11 23:04:24 |顯示全部樓層
7329# mono
老師,其實花老師迷茄係乜野品種?(我想問好耐㗎嘑)
=================================
原生係雀仔担黎牆邊生嘅, 好多年洛....
已知佢適合本地種植, 產量豐富唧! ...
花園仔 發表於 2009-6-11 06:02 PM

雀仔擔來的咁好吃?
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-11 23:05:11 |顯示全部樓層
老師,無架豆角都可留種籽嗎?係咪搵幾條等佢種到老!!??

今天收到老師的葉子了…謝謝啊…不過,那個鷹爪老師第一次就寄咗比我啦…呵呵呵…

不過,今次d葉仔好鮮!我又立即下泥!呵呵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 23:06:02 |顯示全部樓層
同樣尾聲嘅仲有<油麥菜>,
太老嘞, 食條心都開始苦苦地洛!
回復

小寶 發表於 2009-6-11 23:06:29 |顯示全部樓層
無架豆角尾聲嘞, 但疏疏落落仍有貢獻呢!
下年會早D種架罅!
花園仔 發表於 2009-6-11 11:02 PM

小寶的無架豆奸奸開始呀~
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 23:14:50 |顯示全部樓層
7342# alilovebyj

今天收到老師的葉子了…謝謝啊…不過,那個鷹爪老師第一次就寄咗比我啦…呵呵呵…

==============================================

你好!
我見積媽冇鷹爪嗰種丫馬, 一式两份咪重複咗囉!
無架豆角可以留種籽架(效果就唔知)
搵幾條等佢種到老(又黄又乾)就OK嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 23:31:15 |顯示全部樓層

7344# 小寶
小寶的無架豆奸奸開始呀~
=====================

聽講小寶D腸胃仔唔舒服啵!
以後飲食小心D啦, 最緊要去D乾淨企理嘅地方食嘢呀!
我夠為食啦, 唔乾淨企理嘅食肆我唔會入去架,
總之一分錢一分貨, 平嘢小心D啦, 尤其是去大....
唔講咁多嘞費事掃興啦
!

講翻田七(三七),
我準備兄日寄D<藤三七>苗苗(珠芽)俾你種, 好粗生架!
功效請按:

http://www.tndais.gov.tw/Veggie/E10.htm
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 23:41:35 |顯示全部樓層
<藤三七>D花都幾靚架!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-11 23:42:35 |顯示全部樓層
7342# alilovebyj

=== ...
花園仔 發表於 2009-6-11 23:14

====================================
多謝老師一番心事, 包裝得好好咁寄蕃薯苗比我呀 ~~
不過因為尋日比陳積積抓親手未埋得哂口, 唔方便整泥,  所以而家用水浸住, 聽朝買到手套至入泥呀 ~
就黎風季 , 老師比呢d蕃薯苗我就真係0岩哂喇 ~~ 至少唔使搬餐懵囉 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-11 23:45:10 |顯示全部樓層
雀仔擔來的咁好吃?
小寶 發表於 2009-6-11 23:04

============================
雀仔真係好介紹 ~~~ 食過花老師牌迷茄0既同事/朋友, 都話呢隻茄0既味道好鮮好真呀 ~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-11 23:55:57 |顯示全部樓層
7348# JicJicmom
多謝老師一番心事, 包裝得好好咁寄蕃薯苗比我呀 ~~
不過因為尋日比陳積積抓親手未埋得哂口, 唔方便整泥,  所以而家用水浸住, 聽朝買到手套至入泥呀 ~
就黎風季 , 老師比呢d蕃薯苗我就真係0岩哂喇 ~~ 至少唔使搬餐懵囉 ~~
==========================================
唔使客氣, 舉手之勞啫!
呢两隻蕃薯苗真係值得推薦嘅!
鷹爪嗰隻食咗好多年嘞,
大葉嗰隻好食夾大件, 係新發現黎架, 正!

順便睇吓<野生百里香>嘅進度啦:
回復

小寶 發表於 2009-6-11 23:58:50 |顯示全部樓層
7344# 小寶
聽講小寶D腸胃仔唔舒服啵!
以後飲食小心D啦, 最緊要去D乾淨企理嘅地方食嘢呀!
總之一分錢一分貨, 平嘢小 ...
花園仔 發表於 2009-6-11 11:31 PM

多謝老師呀! 昨晚我同NUAGE都PM來PM去研究左好耐, 應該我宜家果棵都係藤三七(掛)...

小寶的腸胃一向唔好, 尤其去高級食肆公司飯局, 私人宴會去飲咁, 食到第3-4個餸個胃就開始唔C服.
小寶番大陸都好小心食野, 人地食過好的先去, 所以都無咩問題.
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 00:05:59 |顯示全部樓層
7351# 小寶
多謝老師呀! 昨晚我同NUAGE都PM來PM去研究左好耐, 應該我宜家果棵都係藤三七(掛)...
==========================================

唔緊要啦! 我唔寄住囉!

順便睇吓節瓜種植情況啦:
回復

zxpc 發表於 2009-6-12 00:14:18 |顯示全部樓層
我都未见過田七
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 00:31:34 |顯示全部樓層
7349# JicJicmom
雀仔真係好介紹 ~~~ 食過花老師牌迷茄0既同事/朋友, 都話呢隻茄0既味道好鮮好真呀 ~~
=====================================================

呢隻蕃茄仔仲有個優點就係多產, 如果用個發泡膠箱装3/4厚泥種幾棵真係摘到手軟架!

呢棵純白嘅<馬齒莧>就黎移種洛!
回復

小寶 發表於 2009-6-12 00:35:45 |顯示全部樓層
7351# 小寶

唔緊要啦! 我唔寄住囉!

順便睇吓節瓜種植情況啦: ...
花園仔 發表於 2009-6-12 12:05 AM

點解唔寄住呀老師?
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 00:37:45 |顯示全部樓層
7353# zxpc
我都未见過田七
=================
我真嘅田七苗都未見過啵!
睇電視麗梅介紹就見過嘞!

紅緊囉! <靚椒>

紅緊囉! <靚椒>
回復

may.sun 發表於 2009-6-12 00:41:31 |顯示全部樓層
7346# 花園仔

==============================
feel 到老師係"梁舜燕"----------上等人
回復

小寶 發表於 2009-6-12 00:45:20 |顯示全部樓層
7346# 花園仔

==============================
feel 到老師係"梁舜燕"----------上等人
may.sun 發表於 2009-6-12 12:41 AM

同意同意(maysun成日都咁鬼馬)
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 00:46:00 |顯示全部樓層
7355# 小寶
點解唔寄住呀老師?
===============
睇吓你種緊嗰棵係唔係相同啫!
唔好嘞, 我兄日寄咗俾你先啦!

嗱! 有D朋友問點解包咗袋都俾果蠅針,
梗係啦, 你未包之前都已經俾果蠅針咗啦!
所以我一見有乸花就嗱嗱聲包住佢先嘞!
回復

小寶 發表於 2009-6-12 00:54:25 |顯示全部樓層
7355# 小寶

唔好嘞, 我兄日寄咗俾你先啦!

花園仔 發表於 2009-6-12 12:46 AM

麻煩哂(小寶你好意思問老師攞野)
回復