乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207570 19848
花園仔 發表於 2009-6-12 00:56:28 |顯示全部樓層

7357# may.sun
美新, 小寶,
唔好咁講, 人嘅定位首先取决都係自己嘅啫,
企體邊個位置有得選擇架馬.
冇所謂啦!

講第樣:
當乸花有跡象近日會開時, 有公花就摘定幾朶先罅....

順便講埋: 晚安+早晨!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-12 07:43:09 |顯示全部樓層
7349# JicJicmom
雀仔真係好介紹 ~~~ 食過花老師牌迷茄0既同事/朋友, 都話呢隻茄0既味道好鮮好真呀 ~~
=====================================================

呢隻蕃茄仔仲有個優點就係多產, 如果用個發泡膠箱 ...
花園仔 發表於 2009/6/12 00:31

花老師我都想試吓種你哩隻迷茄呀,可唔可以比少少種子我呀
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 11:28:19 |顯示全部樓層
大家好!

溫馨提示:
今早到元朗體吉吉十蚊店買咗 -- <彈性網袋>及<不織布網袋>
回復

小寶 發表於 2009-6-12 11:30:28 |顯示全部樓層
大家好!

溫馨提示:
今早到元朗體吉吉十蚊店買咗 -- 及
花園仔 發表於 2009-6-12 11:28 AM

嘩,搶呀!!!
老師你個蜂帽諗住養蜜蜂採蜜呀?
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 11:35:11 |顯示全部樓層
7364# 小寶
嘩,搶呀!!!
老師你個蜂帽諗住養蜜蜂採蜜呀?
=======================

送俾人防蚊用嘅100蚊架!
回復

muitau 發表於 2009-6-12 11:42:48 |顯示全部樓層

7363# 花園仔
今早到元朗體吉吉十蚊店買咗
===================
今日去唔到買! 睇怕聽朝都售罄喇
回復

muitau 發表於 2009-6-12 11:47:32 |顯示全部樓層

7365# 花園仔
送俾人防蚊用嘅100蚊架!
==============
100蚊?!! 份心意真唔惹少!!!
我ROLL大張相見到係衫兄到買既.
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 11:48:55 |顯示全部樓層
7362# cookie20002005
=======================================
呢隻蕃茄仔而家我發放到大江南北及香港四圍都係嘞,
你試吓問其他網友分享啦, 我冇現成架罅.
真係分享唔到我先曬乾寄俾你囉!
回復

小寶 發表於 2009-6-12 11:54:04 |顯示全部樓層
7362# cookie20002005
=======================================
呢隻蕃茄仔而家我發放到大江南北及香港四圍都係嘞,
你試吓問其他網友分享啦, 我冇現成架 ...
花園仔 發表於 2009-6-12 11:48 AM

小寶自動伸個頭出來啦~
cookie20002005我有呀~~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 11:56:14 |顯示全部樓層
7367# muitau
老師係衫兄到買架?
======================

衫兄度買嘅!
算乜丫, 洗100蚊出去就可避免俾超過100隻蚊針呀!
我覺得值囉, 雖然唔係針我, 但我見到都肉赤架馬!
回復

may.sun 發表於 2009-6-12 12:01:43 |顯示全部樓層
衫兄度買嘅!
我覺得值囉, 雖然唔係針我, 但我見到都肉赤架馬!
==============================
老師有情有義,i like..
回復

farfeifar 發表於 2009-6-12 12:05:50 |顯示全部樓層
7367# muitau
老師係衫兄到買架?
======================

衫兄度買嘅!
我覺得值囉, 雖然唔係針我, 但我見到都肉赤架馬! ...
花園仔 發表於 2009-6-12 11:56

咁係咪淨係防到塊面架咋?
係呢,老師有咩對策可以淋花整花時唔會比d蚊狂咬呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-6-12 12:07:10 |顯示全部樓層
大家好!

溫馨提示:
今早到元朗體吉吉十蚊店買咗 -- <彈性網袋>及<不織布網袋>
花園仔 發表於 2009-6-12 11:28

上2,3個隻我都用緊呀, 個size唔錯架!
回復

muitau 發表於 2009-6-12 12:12:56 |顯示全部樓層
花花你話成日都有蚊咬,買個面罩,再自行加長到腳眼咪無有怕囉
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 12:36:04 |顯示全部樓層
7372# farfeifar
================================
唔通笠個大蚊帳咩?

哈! 着咗長袖衫褲, 水鞋, 手套, 笠埋防蜂罩D蚊點咬你亞!
(衫褲梗係要厚身D啦)
回復

alsielee 發表於 2009-6-12 12:39:55 |顯示全部樓層
花園仔老師好! 大家好!

我在花園淋水&整花的時候,都有蚊咬這個問題,最初我係用蚊香嘅,點知自己吸到暈吓暈吓,D蚊都照咬;而家我唯有在做花園野的時候著長褲&水鞋,手則帶膠手套&塑膠手袖(在吉吉島10蚊店買);著了這些保護裝備後真係冇蚊咬啦!
回復

小寶 發表於 2009-6-12 12:47:16 |顯示全部樓層
7372# farfeifar
================================
唔通笠個大蚊帳咩?

哈! 着咗長袖衫褲, 水鞋, 手套, 笠埋防蜂罩D蚊點咬你亞!
( ...
花園仔 發表於 2009-6-12 12:36 PM

係呀我試過向JENNIE屋企隔住條件衫俾蚊針到背隻開花~
回復

miku 發表於 2009-6-12 13:02:12 |顯示全部樓層
大家好!

溫馨提示:
今早到元朗體吉吉十蚊店買咗 -- 及
花園仔 發表於 2009-6-12 11:28

花園仔老師, 我都買左上面右果兩隻, 我而家好努力追緊你d帖, 不過都未過100頁呀,

另外你早日前送比我d莧菜種子發左芽了, 我會比心機種佢地ka la.
我想請教你如果加基肥, (d基肥未做發酵程序), 因為我見倒你有一個post係挖個洞, 將花生乎同骨粉用泥溝完放入個洞度, 跟住上面再加泥, 跟住先移苗係上面. 呢個做法用係莧菜度ok嗎? 但我係用係花盤, 唔係種地.

定係疏苗之後追肥呢?

邊樣會好d.

謝謝解答!
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 13:02:46 |顯示全部樓層
花花, 嗱係咪亞!
即刻 alsielee 走出黎支持洛,
alsielee 你好馬!

龍姑娘想買神秘果, 有乜咁神秘丫!
元朗D花檔週時都見有得賣啦!

得唔得? -- 得就我都種咗喇!
98年夏天我體海南興隆熱帶植物園第一次接觸到呢棵嘢嘅!
仲記得植物園D管理員好熱情, 好好心機帶我睇曬D植物呢!

睇吓從DV整落黎嘅影像, 回憶吓啫....
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 13:09:35 |顯示全部樓層
7377# 小寶
係呀我試過向JENNIE屋企隔住條件衫俾蚊針到背隻開花~
==================================

所以D工作服幾時都好鬆身及厚身囉!
回復