乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2241555 19848
花園仔 發表於 2009-5-27 14:34:56 |顯示全部樓層
6939# 新仔
老師好, 想問問香茅可以浸頭生根種嗎?
==========================

新仔好!
我未試過啵! 問<草民>兄實知嘞, 阿蛙都得!

又: 我將處理盤香茅罅! 要種開定聲啦!
回復

muitau 發表於 2009-5-27 14:47:01 |顯示全部樓層
6927# muitau
睇清楚, 米亂黎牙!!
我個帖都講到口臭過臭草洛!
去街市買 --鑽地老鼠(紫茉莉)+土茯苓+牛大力+果皮+米+瘦肉黎煲湯.
去濕毒, 防癌....
=============================== ...
花園仔 發表於 2009-5-27 14:22

唔好嬲啦老師, 我見你跳過唔答都醒水,拿拿聲去search,岩岩刨完打算過黎認錯,
點知見你已經激到 扎扎跳.....

係嘅係嘅, 我返去罰抄:
"我嗰D種咗一年倒啦! 笪地瘦又冇乜理佢咪好鬼肉酸囉!
  將D根塊洗乾淨, 批皮切成片片, 連同土伏苓, 牛大力, 加幾粒蜜棗同瘦肉一齊煲湯, D湯好好飲架!"

聽日放假去後山對住佢地念到熟為止, 罪過罪過 , 請你原諒我!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 15:27:10 |顯示全部樓層
6939# 新仔
老師好, 想問問香茅可以浸頭生根種嗎?
==========================

新仔好!
我未試過啵! 問兄實知嘞, 阿蛙都得!

又: 我將處理盤香茅罅! 要種開定聲啦! ...
花園仔 發表於 2009-5-27 14:34

我又回下老師先 ~~ 積媽試過呀 ~~~ 家下積媽竇口0既香茅就係拱樣樣種出黎架喇 ~~
得閒整下香茅之扒都不知幾疏肝 ~ 有時修完枝葉 , 將d枝葉切碎d響香爐仔上面加個煲仔加d水丟枝葉碎落去煮下佢 , 好醒神又驅蚊架~
回復

i4kai 發表於 2009-5-27 15:43:22 |顯示全部樓層

但係其實雨水會唔會沖走泥土上既養份呢 ?還是留在田的底處?
.........
=====================================
5423#張圖都有顯示肥份走向架.

花園仔老師,

請問淋水時,啲肥自然會流走。
咁係咪可以在盤底將啲肥水回收再用架?
回復

小寶 發表於 2009-5-27 15:44:13 |顯示全部樓層
唔好嬲啦老師, 我見你跳過唔答都醒水,拿拿聲去search,岩岩刨完打算過黎認錯,
點知見你已經激到 扎扎跳.....

係嘅係嘅, 我返去罰抄:
"我嗰D種咗一年倒啦! 笪地瘦又冇乜理佢咪好鬼肉酸囉!
  將D根塊洗乾淨, 批 ...
muitau 發表於 2009-5-27 02:47 PM

不如影左相先再作進一步行動啦, 可能唔係鑽地鼠呢
老師主要的POINT係: 米亂來呀~~~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-27 15:50:34 |顯示全部樓層
6944# i4kai
你好窮咩?
回復

muitau 發表於 2009-5-27 15:53:32 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2009-5-27 15:44

一見老師發火都失晒魂
係喎, 咪亂黎喎, 我返去影相先啦咁.
回復

muitau 發表於 2009-5-27 15:55:48 |顯示全部樓層
6944# i4kai
你好窮咩?
farfeifar 發表於 2009-5-27 15:50

我估佢意思係唔想浪費遮...好多時我都有咁諗架,
而家一落雨我就拎晒啲桶呀, mug呀咁, 出黎裝水, 慳得一蚊得一蚊 !
回復

farfeifar 發表於 2009-5-27 16:00:06 |顯示全部樓層
我通常個碟底有水,我會倒返上個盆度~
如果棵野唔太濕時
果然大家都好窮
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:12:20 |顯示全部樓層
6942# muitau
聽日放假去後山對住佢地念到熟為止, 罪過罪過  , 請你原諒我!!
======================================

我都冇嬲你, 原乜諒丫!

小寶話頭叫你小心D啫, 求其體山頭見到似就當係 -- 好危險架!
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:16:59 |顯示全部樓層
6943# JicJicmom
我又回下老師先 ~~ 積媽試過呀 ~~~ 家下積媽竇口0既香茅就係拱樣樣種出黎架喇 ~~
得閒整下香茅之扒都不知幾疏肝 ~ 有時修完枝葉 , 將d枝葉切碎d響香爐仔上面加個煲仔加d水丟枝葉碎落去煮下佢 , 好醒神又驅蚊架~
============================================

積媽好!
香茅粗生易種又多用途, 種得過!

要重整旗鼓嘅香茅
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:25:07 |顯示全部樓層
6944# i4kai
5423#張圖都有顯示肥份走向架.

請問淋水時,啲肥自然會流走。
咁係咪可以在盤底將啲肥水回收再用架?

=============================

你好!
啱丫! 下層肥份流下到最底層嘅普通泥度並溶合於其中, 再隨溢出水份之肥份唔多嘞!
咁你唔浪費咪翻用黎淋翻上面囉, OK格!
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:38:48 |顯示全部樓層
6945# 小寶
==================================

小寶好!
多謝你帮手提醒muitau啵!

好好肉又好味嘅大肉蕃茄
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:44:48 |顯示全部樓層
等緊食嘅長條南瓜
回復

小寶 發表於 2009-5-27 23:47:57 |顯示全部樓層
6945# 小寶
==================================

小寶好!
多謝你帮手提醒muitau啵!

好好肉又好味嘅大肉蕃茄 ...
花園仔 發表於 2009-5-27 11:38 PM

唔洗客氣呀~
大肉茄好靚呀~~
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:48:01 |顯示全部樓層
呢幾日做足防雨措施架罅, 洛神花冇浸死到!
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:49:42 |顯示全部樓層
火龍果見水即生添!
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:52:30 |顯示全部樓層
食埋呢水<沙律生菜>就暫停洛, 太熱嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-5-27 23:54:18 |顯示全部樓層
陸續上場嘅茄子
回復

kelvinkou 發表於 2009-5-27 23:56:33 |顯示全部樓層

老師, 有嘢請教你呀~
等你救命呀~

我D椒類都受某種蟲害攻擊... 佢地好細好細粒, 但走得幾快吓... 米黃米白色...
特徵係D 新葉俾佢搞到捲埋一嚿... 點算好?? 已經犠牲咗一盆甜椒   

正常嘅:

中咗招嘅:

D 蟲仔喺葉入面活動GA!
回復