乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210613 19822
花園仔 發表於 2009-4-27 22:29:55 |顯示全部樓層
6175# donaldyh

老師:"我諗你地梗係想慳地方而將麩水濃縮嘞"
我唔係想慳地方而將麩水濃縮架!只係我都唔識問下問下先知係咁做,我先膽操操去做咋!點知會係咁啫!
唉~我今晚返到屋企我會將果2支溝錯既花生麩水倒左去架喇!再重新整過喇!依家我好灰呀!
========================================

你好!
使乜灰呀! 係誤會啫!
都係花花一時大意引導錯誤啫!
其實都冇問題嘅, 只要第日開水時用1:21咪OK囉!
真正錯誤係個樽入面冇足夠空位及橾作唔合理乍.
嗰两樽唔好嘥呀, 每樽搖勻倒1/3出黎變成三樽就掂啦!
擺佢幾個月用1:21冲淡用一樣得格,
回復

小花童 發表於 2009-4-27 22:31:04 |顯示全部樓層
呢個係 " 梨 "
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 22:38:37 |顯示全部樓層
6182# 小花童
你好!
你諗住種地定種盆丫?
有冇諗過幾耐至有果結呢?
回復

小花童 發表於 2009-4-27 22:50:04 |顯示全部樓層
6183# 花園仔

我都係種盆架咋 ! 試種....咩都種下先....睇下你啲post 學下野先 ! 岩岩種左啲木瓜出左苖見佢密得濟就移盤...點知全軍盡墨 !! haha
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-27 22:52:48 |顯示全部樓層
老師,唔知點解我棵南瓜有好多花'LUM'不過就從未見過佢開花,個花'LUM"個頭係"痴"埋既,我以為係佢地未成熟,不過過幾日D花未開就謝喇,請問我可唔可以撕開朵花黎授粉?
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 23:00:48 |顯示全部樓層
6185# littlecuitegirl
老師,唔知點解我棵南瓜有好多花'LUM'不過就從未見過佢開花,個花'LUM"個頭係"痴"埋既,我以為係佢地未成熟,不過過幾日D花未開就謝喇,請問我可唔可以撕開朵花黎授粉?
============================

<鑑硬黎> -- 梗唔得啦!
有冇落鉀肥丫?
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 23:04:51 |顯示全部樓層
要人自願至得架!
花都係一樣啫....
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-27 23:06:55 |顯示全部樓層
6185# littlecuitegirl
======================== ...
花園仔 發表於 2009-4-27 23:00

冇呀,等聽日即刻上去追肥先,唔該老師!!!!!!!!!
回復

小花童 發表於 2009-4-27 23:11:02 |顯示全部樓層
花園仔老師, 我用既係 "翠筠"既靚土 咁駛唔駛再落肥架? 佢寫明 "已添加有機質肥料" 園藝通用.
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 23:14:27 |顯示全部樓層
6188# littlecuitegirl
===========================
講紅牛都咁耐啦, 花果肥丫馬, 仲唔醒!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-27 23:18:02 |顯示全部樓層
我而家都係用紅牛…多謝sammyzoe當日0既安排
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 23:20:14 |顯示全部樓層
6189# 小花童
花園仔老師, 我用既係 "翠筠"既靚土 咁駛唔駛再落肥架? 佢寫明 "已添加有機質肥料" 園藝通用.
====================================

我冇用過"翠筠"靚土, 你請教吓同樣用過"翠筠"靚土嘅網友啦, 大家會樂意答你架!
建議你刨多D帖先囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 23:23:52 |顯示全部樓層

6191# alilovebyj
alison好, 請睇吓金色馬齒莧幾易攞種籽
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-27 23:25:43 |顯示全部樓層
"翠筠"靚土我用緊,當然要定植時加足夠基肥,同適時追肥。做少d都唔得!!!

記住,花老師指示的…間屋要夠大,補品要足夠!
回復

小花童 發表於 2009-4-27 23:28:17 |顯示全部樓層
"翠筠"靚土我用緊,當然要定植時加足夠基肥,同適時追肥。做少d都唔得!!!

記住,花老師指示的…間屋要夠大,補品要足夠!
alilovebyj 發表於 2009-4-27 23:25

有冇咩肥可以推介下?
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-27 23:28:33 |顯示全部樓層
6188# littlecuitegirl
===========================
講紅牛都咁耐啦, 花果肥丫馬, 仲唔醒!
花園仔 發表於 2009-4-27 23:14

果日落左d響青瓜度,之後落雨就冇再同南瓜追肥,冇諗過唔夠肥佢朵花會唔張開口,多謝老師提點,聽日即刻追肥,係呢老師,仲有想問吓你無架豆角有幾高嫁?係唔係要插定d竹比佢地?thx!!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 23:39:50 |顯示全部樓層
6196# littlecuitegirl
果日落左d響青瓜度,之後落雨就冇再同南瓜追肥,冇諗過唔夠肥佢朵花會唔張開口,多謝老師提點,聽日即刻追肥,係呢老師,仲有想問吓你無架豆角有幾高嫁?係唔係要插定d竹比佢地?thx!!!!!
==============================

無架豆角約二呎高啫! 約呎零高就要插定d竹比佢地嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 23:44:03 |顯示全部樓層
6195# 小花童
有冇咩肥可以推介下?
==================

你去Alison個帖度互動吓至得架!

七彩靚椒有好多椒椒嘞!

七彩靚椒有好多椒椒嘞!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-27 23:51:55 |顯示全部樓層
6196# littlecuitegirl
========= ...
花園仔 發表於 2009-4-27 23:39

THANK YOU 老師!!!
回復

小花童 發表於 2009-4-28 00:29:56 |顯示全部樓層
6195# 小花童
有冇咩肥可以推介下?
==================

你去Alison個帖度互動吓至得架!
花園仔 發表於 2009-4-27 23:44

即刻過去 ! thx!
回復