乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210627 19822
花園仔 發表於 2009-4-29 14:04:10 |顯示全部樓層
6220# may.sun
老師,我有負你所教導,我棵豆蘭巳放棄喇
and今日看過原來我有老師送的mint wor~~
===========================

你好!
種得生咪分享俾朋友仔囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 14:07:50 |顯示全部樓層
6219# 小寶
老師好, 葉葉係咪病左?
===============

小寳好!
少少喇, D葉葉俾蚤仔咬到變花面貓咁啫!
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 14:10:58 |顯示全部樓層
仲有我D大細蕃茄都冇乜事啵!
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 14:14:09 |顯示全部樓層
茄子大細都正常吖!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-29 14:21:46 |顯示全部樓層
6223# 花園仔
老師我的蕃茄不是大蕃茄,只係細蕃茄黎架!依家同您相入面果D都差不多都係青綠色,咁幾時佢先會轉紅色架!須唔須要加粒粒肥架!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-29 14:31:00 |顯示全部樓層
我的青瓜仲未有時間移盆呀!希望今晚可以同佢地移盆啦!D青瓜真係出左好多花花,D鬚鬚又多左幾條了。我諗都係0係去旅行前攪掂佢地好D喇!我有個長方形既發泡膠箱好大的,就係要黎種2~3棵青瓜啦,原有果個盆2棵,再唔夠的話加多一個圓形盆我諗都OK掛,老師是否咁樣呢?
回復

donaldyh 發表於 2009-4-29 14:32:43 |顯示全部樓層
唉~我上個星期六去左黃衫兄度買不纖布,竟然比人買走晒,攪到我白行添。請問知唔知仲邊到有得買呀!
回復

yimyim 發表於 2009-4-29 14:34:21 |顯示全部樓層
花園仔老師,你好,我花左好長時間先可以睇完你d帖,我有少少問題想問,我見你種的沙律生菜種得好靚,我都有買過一d mix左的種子,種左出來淨係得d好似你d紅葉萵苣咁,有d係青色,有d係紅色,但係食落有少少苦味,我想好似你咁種埋 rocket、牛油生菜同羅馬生菜呢d冇咁苦的,請問你有冇d咩牌子建議?我通常只會去花墟度買,但我都唔覺有呢幾種種子買?所以想問下你,唔該你!
回復

song 發表於 2009-4-29 15:14:43 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2009-4-28 20:08

好靚喎!
我都想種紅菜頭,請問要幾耐先有果實收成?同埋邊度有種子賣?唔該!
回復

小寶 發表於 2009-4-29 15:19:43 |顯示全部樓層
6199# littlecuitegirl
THANK YOU 老師!!!
==================
咁好禮亞!
D無架豆角大得好快架, 拿拿聲插定竹枝先!
花園仔 發表於 2009-4-28 07:53 PM

老師好!
無架豆係咪直播好呢?
回復

小寶 發表於 2009-4-29 15:21:48 |顯示全部樓層
6219# 小寶
老師好, 葉葉係咪病左?
===============

小寳好!
少少喇, D葉葉俾蚤仔咬到變花面貓咁啫!
花園仔 發表於 2009-4-29 02:07 PM

哦~ 因為我睇之前幅相的葉好似縐縐地, 好似我果d青瓜葉咁, 我果d葉會好乾咁, 一lin就碎~
回復

惡姨 發表於 2009-4-29 15:47:49 |顯示全部樓層
[quote] 6201# 惡姨
老師, 老師, 乜靚椒唔係燈籠椒黎嫁咩??? 我仲艇左3棵添....
==================================

惡E呀, 如果係燈籠椒咁普通嘅我又點會分享俾小寳地亞?
靚椒唔好咩, 好似滑嘟嘟個頭像咁款, 肥嘟嘟又紅 ...

但.......老師....雖然我惡暏, 但唔食得辣喎, 如果有燈籠靚椒就好喇....
回復

vincentma 發表於 2009-4-29 21:30:28 |顯示全部樓層
老師,請問一個問題,我呢塊葉係牽牛花既葉,點解會有黃斑既?其他葉無事,但久不久就有 D葉變左咁樣,係唔係有病呢?
回復

song 發表於 2009-4-29 22:16:50 |顯示全部樓層

我都想種番啲有機紅菜頭,請問邊度有種子賣呢?唔該
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 22:42:56 |顯示全部樓層
6234# song
我都想種番啲有機紅菜頭,請問邊度有種子賣呢?唔該
===============================
一般種籽舖都有得賣!
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 22:50:48 |顯示全部樓層
6233# vincentma
老師,請問一個問題,我呢塊葉係牽牛花既葉,點解會有黃斑既?其他葉無事,但久不久就有 D葉變左咁樣,係唔係有病呢?
=====================================
你好!
我冇種牽牛花真係唔知點解, 不過以一般種植常識睇黎棵嘢病得唔輕, 葉葉係被病菌侵食啵!
以對付潜葉蠅方式對應可能有效喎!
回復

may.sun 發表於 2009-4-29 22:52:49 |顯示全部樓層
6220# may.sun
老師,我有負你所教導,我棵豆蘭巳放棄喇
and今日看過原來我有老師送的mint wor~~
===========================

你好!
種得生咪分享俾朋友仔囉! ...
花園仔 發表於 2009-4-29 14:04

當然la~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 22:56:04 |顯示全部樓層
6232# 惡姨
但.......老師....雖然我惡暏, 但唔食得辣喎, 如果有燈籠靚椒就好喇....
=============================

體呢度咁耐都唔覺有種植燈籠椒成功嘅例子啵!
雖然我繼續試種緊....
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 23:02:30 |顯示全部樓層
6227# donaldyh
唉~我上個星期六去左黃衫兄度買不纖布,竟然比人買走晒,攪到我白行添。請問知唔知仲邊到有得買呀!
====================================
你好! 體本帖及以下帖子都有D資料嘅:
http://hkplants.com/thread-11114-1-1.html
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 23:12:01 |顯示全部樓層
6225# donaldyh
老師我的蕃茄不是大蕃茄,只係細蕃茄黎架!依家同您相入面果D都差不多都係青綠色,咁幾時佢先會轉紅色架!須唔須要加粒粒肥架!
=================================================

只要棵嘢健康, 耐心D啦佢熟透就一定轉紅嘅, 時間快慢係按蕃茄種類及各人種植條件而定嘅!
追肥仍須按既定日程施放架, 因為棵嘢不停開花結果架馬!
回復