乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210616 19822
花園仔 發表於 2009-4-27 09:33:36 |顯示全部樓層
6158# alilovebyj
嗯,蟲害?因為包係袋入面,呢兩日都無乜時間去睇。今日去整天台,就看到紅了,等我鬼咁開心。點知拆開袋,剪落黎,就發現底部爛掉了,爛咗成四分一。變點,已看不到是否被蟲咬過了。
===================================
alison早晨!
嗱, 笠咗袋 一樣入到蟲架馬, 個袋主要防果蠅, 惡蜂及唔夠位爬入去嘅大條蟲咋,
蟲仔都好易入到去格! 佢咬爛少少個茄就自己爛曬架罅! 唔係百份百<安全>架!

笠咗袋忍唔住都要拆開睇吓穩陣D嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 09:39:31 |顯示全部樓層
6160# may.sun
種呢D我信心大少少呀----->你easy 執啦,老師
============================
早晨!
我睇斑比個帖你D沙律菜十分靚呀!
有D我都有, 有D雖然都好中意但冇信心種得靚啫! 多謝嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 09:59:23 |顯示全部樓層
沙律菜常用嘅超過30種架, 乜味都有黎配合不同嘅食材.
西式嘅體地中海沿岸產量至豐, 種類又多.
花花體日本買嘅種籽多属此類.
嗰D菜多用作沙律, 伴碟甚至只宜做汁嘅,
所以栽種前要首先了解該植物嘅資料囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 10:02:56 |顯示全部樓層
呢棑最好種尖葉莧菜嘞!
又快大又好食.
又掹得嗱!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 10:06:29 |顯示全部樓層
盆種嘅無架豆角有豆豆嘞!
回復

亞實 發表於 2009-4-27 10:46:36 |顯示全部樓層
6158# alilovebyj
嗯,蟲害?因為包係袋入面,呢兩日都無乜時間去睇。今日去整天台,就看到紅了,等我鬼咁開心。點知拆開袋,剪落黎,就發現底部爛掉了,爛咗成四分一。變點,已看不到是否被蟲咬過了。
========== ...
花園仔 發表於 2009-4-27 09:33

老師, 我d蕃茄同alison果d一樣, 個底係黑/啡色,
唔似係蟲害woo
會唔會係棵蕃茄太老? 種左6個月, 已頂唔住?
依家不斷有果,好多果未熟已爛, 變黑/啡的
回復

軒軒 發表於 2009-4-27 11:04:07 |顯示全部樓層
亞實,我都有你同一樣的情況,我覺得係棵蕃茄太老啦!
回復

亞實 發表於 2009-4-27 11:07:27 |顯示全部樓層
亞實,我都有你同一樣的情況,我覺得係棵蕃茄太老啦!
軒軒 發表於 2009-4-27 11:04

以前未試過的!!
眼見好多都變黑, 真係唔開心!
回復

軒軒 發表於 2009-4-27 11:10:46 |顯示全部樓層
我已經成株掉了!
回復

亞實 發表於 2009-4-27 11:32:31 |顯示全部樓層
我已經成株掉了!
軒軒 發表於 2009-4-27 11:10

我有8株, 唔係好捨得
回復

邦妮 發表於 2009-4-27 11:44:18 |顯示全部樓層
老師,
再次多謝你提供浸花生麩水的資料,非常詳細啊,謝謝你!
回復

ammonch 發表於 2009-4-27 13:09:48 |顯示全部樓層
6155# 花園仔

花園仔老師, 乜蕃茄都可以插技架, 點做呀, 可以指教下嗎?
另外, 我想整個防蟲室(材料, 方法等), 應參考邊個帖呀? thx!
回復

sandylam 發表於 2009-4-27 13:50:57 |顯示全部樓層
我果棵車厘茄都種左一年啦~
但上次自收既種子,唔知點解種唔出苗仔.
我係將茄茄(已經熟到爆開)既籽攞出,用水浸吓洗吓用牙簽整乾淨果肉,再風乾重新入泥.
有做錯嗎?
粒籽外面好似黏左果肉咁,如果唔浸唔用牙簽整都唔甩.
回復

小花童 發表於 2009-4-27 14:16:49 |顯示全部樓層
初到步 ! 多多賜教 !
回復

donaldyh 發表於 2009-4-27 15:41:57 |顯示全部樓層
6130# 花園仔
老師:"我諗你地梗係想慳地方而將麩水濃縮嘞"
我唔係想慳地方而將麩水濃縮架!只係我都唔識問下問下先知係咁做,我先膽操操去做咋!點知會係咁啫!
唉~我今晚返到屋企我會將果2支溝錯既花生麩水倒左去架喇!再重新整過喇!依家我好灰呀!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-27 15:46:35 |顯示全部樓層
6106# 花園仔
衷心多謝您教我,我會再接再勵既。
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-27 21:50:08 |顯示全部樓層
阿實,我今天又看到一個小的蕃茄有一個大黑點,我想是老師說對了,是蟲咬啊!有一個小小的突點,然後黑咗一個尾指手甲咁大!

當奴,唔好灰啊!從不失敗,不會成長呢!!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 22:07:50 |顯示全部樓層
6172# ammonch
花園仔老師, 乜蕃茄都可以插技架, 點做呀, 可以指教下嗎?
另外, 我想整個防蟲室(材料, 方法等), 應參考邊個帖呀? thx!
====================================

你好!
我未試過蕃茄插枝架, 你可以請教其他網友嘅!
<小型防虫室>點做? 本壇好多網友都有提供嘅, 體本帖都有講吓架.
回復

花園仔 發表於 2009-4-27 22:14:24 |顯示全部樓層
6173# sandylam
我果棵車厘茄都種左一年啦~
但上次自收既種子,唔知點解種唔出苗仔.
我係將茄茄(已經熟到爆開)既籽攞出,用水浸吓洗吓用牙簽整乾淨果肉,再風乾重新入泥.
有做錯嗎?
粒籽外面好似黏左果肉咁,如果唔浸唔用牙簽整都唔甩.
==============================

咁驚貴! 粒核咁嫩可能俾牙簽整傷咯!
先棑复過呢個問題啦!
回復

小花童 發表於 2009-4-27 22:22:02 |顯示全部樓層

我既柑終於出葉啦!
回復