乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210600 19822
花園仔 發表於 2009-4-24 23:58:04 |顯示全部樓層
6121# alilovebyj
嘩…老師都好有研究喎!
====================

研乜究丫, 我嗰D只不過係垃圾一堆啫!

晚安!
回復

may.sun 發表於 2009-4-25 00:53:02 |顯示全部樓層
6102# may.sun
多謝老師 ,你有我地址嗎?冇,我再pm妳吖....
============================
唔使客氣, 有地址啦, 會體星期一寄出.
花園仔 發表於 2009-4-24 17:59

多謝老師
回復

may.sun 發表於 2009-4-25 00:56:02 |顯示全部樓層
6114# 小寶
真係好靚呀!
==================

我願你讚吓潺仔强洛!
花園仔 發表於 2009-4-24 23:20

等我讚..我愛條莖係
回復

邦妮 發表於 2009-4-25 15:22:58 |顯示全部樓層
睇見當勞爆樽咁大劑, 我想話俾大家知, 浸花生麩水可以好企理干淨架!

以下係我提供俾一位靚靚又斯文太太嘅浸花生麩水方法:

預備幾個冇壓摺過嘅當勞樽.
用尺由樽頸下用油性筆平均畫分十等份.
將花生麩(1:5)放入樽內 ...
花園仔 發表於 2009-4-24 18:53

真係好多謝老師提供的資料,其實一直以黎我都好想學浸花生麩水,
但聽講會好臭,所以唔敢做,而家老師比左我好大信心呀,我會嘗試的,
不過仲係有D唔明白,煩請老師再次解答以下問題,謝謝!
(1) 咩叫當勞樽
(2) 1:5 係咪指1份花生麩5份水呢
(3) 要浸幾耐先可以用得呢,同埋要溝浠幾多先可以用呢
回復

小寶 發表於 2009-4-25 18:40:09 |顯示全部樓層
6114# 小寶
真係好靚呀!
==================

我願你讚吓潺仔强洛!
花園仔 發表於 2009-4-24 11:20 PM

強仔都好有生氣呀!
小寶明天都要落種子呀~
回復

花園仔 發表於 2009-4-25 19:27:57 |顯示全部樓層
6126# 小寶
強仔都好有生氣呀!
小寶明天都要落種子呀~
==========================

小寶好!
食咗飯未亞?
今日落咁大雨有冇損失呀?
我就唔係咁好彩嘞,
有棵大肉蕃茄其中一丫有两組三/四個茄茄架罅,
慢咗一步搏竹枝, 結果不堪負荷被雨水整斷囉.
所以懶D都唔掂架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-25 19:57:32 |顯示全部樓層
  噢…咁真係幾肉赤喎!雨大我沒甚麼損失,但年紀最大的肉茄,白粉病好嚴重!剛去勁修葉,決定等d茄轉色,就引刀一快啦!add8icon

金色馬齒萈好似有花,我啦啦聲剪d落黎食…費事佢花都出埋,咁我都唔知食唔食好!
回復

小寶 發表於 2009-4-25 20:30:21 |顯示全部樓層
6126# 小寶
強仔都好有生氣呀!
小寶明天都要落種子呀~
==========================

小寶好!
食咗飯未亞?
今日落咁大雨有冇損失呀?
我就唔係咁好彩嘞,
有棵大肉蕃茄其中一丫有两組三/四個茄茄架罅,
慢咗一步搏 ...
花園仔 發表於 2009-4-25 07:27 PM

食左喇~
因為無野所得, 所以大雨無咩損失
肉茄抵唔住d風風雨雨, 慘慘呀! 不過少少損失又提醒左自己啫~
回復

亞實 發表於 2009-4-25 20:32:14 |顯示全部樓層
  噢…咁真係幾肉赤喎!雨大我沒甚麼損失,但年紀最大的肉茄,白粉病好嚴重!剛去勁修葉,決定等d茄轉色,就引刀一快啦!add8icon

金色馬齒萈好似有花,我啦啦聲剪d落黎食…費事佢花都出埋,咁我都唔知食唔食好! ...
alilovebyj 發表於 2009-4-25 19:57

我D大肉茄都有白粉病,
仲好勁黃葉,
我種左7個月了,
都唔知點算
回復

花園仔 發表於 2009-4-25 20:55:00 |顯示全部樓層

6125# 邦妮

真係好多謝老師提供的資料,其實一直以黎我都好想學浸花生麩水,
但聽講會好臭,所以唔敢做,而家老師比左我好大信心呀,我會嘗試的,
不過仲係有D唔明白,煩請老師再次解答以下問題,謝謝!
(1) 咩叫當勞樽
(2) 1:5 係咪指1份花生麩5份水呢
(3) 要浸幾耐先可以用得呢,同埋要溝浠幾多先可以用呢
========================================

邦妮好!
請你耐心睇曬下面故事先:

我從來冇用膠樽浸過花生麩水嘅.
只係用梘粉桶浸過啫.

我體敝帖 P202@4037#

答复 4033# kennis 嘅提問:

老師, 我成日都有睇你個Post架 (不過冇發言之麻  ) 我想請教一個笨問題, d 花生麩浸水後, 花生麩會沉低, 上面D水會清D, 請問施肥時應該只取上面的水, 定係要攬混先落呢?
=================================

唔笨架!

我係咁處理嘅:
揾個可密封嘅桶, 放入花生麩(麩與水嘅比例約為 1:15) , 放滿80%水, 搞勻佢後冚盖密封, 桶上寫上日期.
大約隔两星期打開桶盖搞勻吓佢後冚盖密封翻. -- (重複又重複)
三個月後預算發酵完成, 随時用得....(發酵越耐功效越高氣味越少)

使用: 打開桶盖搞勻麩肥, 將需用份量嘅麩肥加水冲淡(麩肥與水嘅比例約為 1:7)
施肥後即淋翻D水以免有時手重淋多咗燒傷植物.

===================================

嗰日體<當勞詹>嘅帖度, 見佢同花花互動,
結果當勞聽花花話用1:5麩與水嘅比例黎用膠樽浸花生麩水.
我諗你地梗係想慳地方而將麩水濃縮嘞,
再想吓認為只要將來稀釋倍數加大咪OK囉(冲淡1:21)
所以咪將呢個方法提供俾朋友聽囉!

到發現當勞爆樽事件後再翻查佢究竟出咗乜嘢問題
哈哈, 居然俾我體當勞個帖

http://hkplants.com/thread-29120-1-2.html
P5@97#

通常都係花生麩先會用水牛的~
骨粉發酵得冇花生麩咁勁, 可以就咁追都ok,
花生麩同水用1:5開咗佢用膠樽牛,
唔怕爆蓋or個樽變型就寧實個蓋, 聽聞會牛得好d
要牛起碼2-3個月先用得架~好似釀酒咁, 越耐越好~
用得個屎麩水同水1:7份量當水淋就ok了, 淋完要用清水過一過,
冇咁臭之餘都可以緩和下d麩水冇咁易出事燒根!

嘩! 1:5 -- 1:7 大劑呀! (應該 1:15 -- 1:7 呀!)
肯定花花搞錯曬囉!

所以你唔好跟囉!

我整過俾你啦:

預備幾個冇壓摺過嘅2.5L可樂膠樽, 捨得使錢到五金舖買D厚膠樽就更企理啦!
用尺由樽頸下用油性筆平均畫分20等份.
將花生麩放入樽內至1格位(1:15)入水樽內至16格位.

唔好冚蓋住, 用網布冚住樽口以防蒼蠅飛入去生蛋.
擺放一日半日先至冚蓋.
放體陰凉地方.

最初两日擰開樽蓋放吓氣, 搞勻佢再冚翻蓋.
(人體上風位, 個樽口咁細棑出氣迅速被風吹走啦, 臭乜丫!)
然後隔耐D(約1-2星期)擰開樽蓋放吓氣, 搞勻佢再冚翻蓋囉!

D麩水梗係唔好聞格, 放耐D氣味咪少D囉!
浸佢两三個月咪用得啦!
溝水比例 1:7
回復

小寶 發表於 2009-4-25 21:05:27 |顯示全部樓層
係呀,從綠田園網址所載花生夫水和水的 比例為1:15
http://www.producegreen.org.hk/agronomy_14.htm#topic4
-------------------
花生麩水

將花生麩粉放入水中,讓它在缺氧環境下分解。 2-12 個月後便可使用。時間越長,熟腐程度越高,越不易燒傷植物。花生麩與水的比例約為 1:15 ,使用時,需先將液肥加水稀釋,液肥與水的比例約為 1:7 。施用後,最好能淋水以免燒傷植物。
花生麩水必須密封,以免臭味外洩。
回復

花園仔 發表於 2009-4-25 21:14:07 |顯示全部樓層
6131# 小寶
係呀,從綠田園網址所載花生夫水和水的 比例為1:15
================================

我都係1:15架, 係花花1:5啫
回復

farfeifar 發表於 2009-4-26 00:51:23 |顯示全部樓層

6132# 花園仔

原來我睇少o左個1字呢!!!!!
但我浸o左5樽都冇爆過, 真好彩~
暫時都仲未正式用過,
之前有試過開過少少來淋,
都唔係1:7, 好求其咁溝希就用,
又係好好彩冇事hehe~
大家記住係 1:15 開水呀!
回復

vincentma 發表於 2009-4-26 16:12:59 |顯示全部樓層
呢個花生麩既 subject 真係非常詳細,老師 + 小寶 + 花花既指導,仲唔識我就要被人打 pat pat 啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-26 20:59:15 |顯示全部樓層
6134# vincentma
呢個花生麩既 subject 真係非常詳細,老師 + 小寶 + 花花既指導,仲唔識我就要被人打 pat pat 啦!
========================================

唔使客氣啵!
希望大家開開心心種靚啦!

雨中嘅士多啤梨

雨中嘅士多啤梨
回復

花園仔 發表於 2009-4-26 21:34:50 |顯示全部樓層
蝦夷蔥(細香蔥)猛咁開花
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-26 21:35:51 |顯示全部樓層
sifenamok
咁你留意下有白粉既地方見唔見到有黃瓢蟲吖,
近日我家黎左好多隻黃瓢蟲呀,
佢地專食白粉架~~~
如果你想用依天得殺白粉時要小心唔好噴到黃瓢蟲喎.
回復

花園仔 發表於 2009-4-26 21:38:19 |顯示全部樓層
呢段時間種尖葉莧菜最合適嘞! 我種咗好多呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-26 21:42:11 |顯示全部樓層
呢盆嘅第十八朶孤挺花
回復

花園仔 發表於 2009-4-26 21:44:33 |顯示全部樓層
地種嘅火龍果
回復