乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210602 19822
花園仔 發表於 2009-4-24 11:47:53 |顯示全部樓層
6095# donaldyh
老師我種的是甜粟米,我只係種左三棵係盆度已落基肥,唔知咁樣可唔可以生長度呢?
================================================

你好!
同樣當勞你係搞運輸嘅, 我問翻你轉頭嘞,
你架大拖頭換個私家車咁細馬力嘅引擎得唔得丫!

唔同嘅係粟米係個盆仔仲可以生長, 但係....
粟米咁大棵, 梗係又多根又食肥架, 盆仔咁細點掂呀仲三棵添!

台東糯米粟開花結果囉!
回復

may.sun 發表於 2009-4-24 13:31:24 |顯示全部樓層
6074# may.sun
老師你d金色馬齒莧好型呀(外面買不到呢)
==========================

寄D俾你囉!

森薯標葉囉!
花園仔 發表於 2009-4-22 23:17

多謝老師 ,你有我地址嗎?冇,我再pm妳吖....
回復

donaldyh 發表於 2009-4-24 15:08:57 |顯示全部樓層
6101# 花園仔
謝謝老師既比喻,咁我咪要將佢地分開晒3盆黎種囉!
回復

fae 發表於 2009-4-24 17:06:50 |顯示全部樓層
6096# fae
^^我家的媽媽好心急咁問,d 蕃茄幾時先至會轉紅
佢驚個蘋果爛埋...d 蕃茄仲未熟XDD
================================
D番茄幾時完至會轉紅?
咁就要睇吓個D蕃茄嘅成熟度洛, 七成八成甚至九成咪快D囉!
叁 ...
花園仔 發表於 2009-4-24 11:32

六成以下就催極都唔熟???.....我諗住見到老師個d 都係咁青BB~..結左果都有成兩個幾禮拜的了
見佢一直都唔曉再發大個,所以咪擇左落黎先...原來低過六成...咁就聽天由命啦
老師呀~ 你個d 笠番茄既袋係買番黎定係自己做嫁??^^
回復

bearbear 發表於 2009-4-24 17:23:32 |顯示全部樓層
熟透嘅蕃茄難免俾雀雀抽吓水架罅!
花園仔 發表於 2009-4-23 00:16

除咗抽水,佢地仲好似幫你D蕃茄開枝散葉添喎
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 17:31:42 |顯示全部樓層
6103# donaldyh
謝謝老師既比喻,咁我咪要將佢地分開晒3盆黎種囉!
================================
係呀! 其實種嘢用揾食亞, 做生意亞一樣嘅啫, 動吓個腦咪OK囉!

順便體呢度答埋六兄弟移民嘅嘢嘞:

老師又係我,我的青瓜6兄弟我都知太密呀!依家佢地D鬚鬚已經攬住左支竹喇!
咁點樣換盆呀?同埋我尋晚整左混合泥呀,最起碼都要下星期五先可以用到喎,咁可以點樣呢?
唔好意思成日煩住您添

有鬚都可以移民格, 只不過梗係冇後生仔咁快速溶入新環境之馬!

太大棵移苗風險係高好多架嘞, 原因係移盆後D根要重新穩定先可以發揮功能,
而棵嘢太大D枝葉又多, 所需水份D根唔知供唔供應得切俾佢地.
盡量小心D唔好傷到咁多根啦! 其他自己衡量吓囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 17:51:26 |顯示全部樓層
6103# donaldyh

老師我係您個帖第2934#睇到~大約20份泥(唔係咁準)+1份花生麩+半份骨粉+半份含鉀嘅肥料作為基肥, 撈勻淋透水狂曬俾佢發酵7-10日, 耐D梗係好D啦!
<我只係做左撈勻淋透水,但冇比佢狂曬,呢排d天氣又冇太陽,我整好晒之後放左入大既發泡膠箱入面,咁樣係咪都可以架!我之前已經都係咁整架,好明顯整之前d泥係啡啡黑黑色,隔左一星期後開出黎睇d泥變左黑色,仲見到好多毛毛菌一舊舊,泡膠箱入面仲有好多水點架!唔知道咁樣正唔正確呢?>

==================================================

體呢度答你嘅問題:
冇問題丫, D泥潮濕丫馬, 冇曬D泥發泡膠箱入面仲有好多水點係正常格.
肥料發酵時面對空氣時梗有D毛毛菌架 -- 芝士, 豉油, 火腿都係啦.
唔好嘅菌都有可能架, 所以我咪曬太陽殺吓菌兼昇溫等發酵提速囉!
冇曬太陽跼住發酵都得格, 花多D時間就好D囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 17:59:18 |顯示全部樓層
6102# may.sun
多謝老師 ,你有我地址嗎?冇,我再pm妳吖....
============================
唔使客氣, 有地址啦, 會體星期一寄出.
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 18:15:07 |顯示全部樓層
6104# fae
六成以下就催極都唔熟???.....我諗住見到老師個d 都係咁青BB~..結左果都有成兩個幾禮拜的了
見佢一直都唔曉再發大個,所以咪擇左落黎先...原來低過六成...咁就聽天由命啦
老師呀~ 你個d 笠番茄既袋係買番黎定係自己做嫁??^^
===============================================
嗱! 所以種植嘅樂趣就係直接參與囉!
點知佢由結果至成熟要幾耐咪耐心守候啦!
好嘞, 假如由結果至成熟(紅曬)要50日,
咁你想體40日食得, 咪體結果35日摘落黎催熟囉!

我笠番茄既袋係自己做嘅, 有講格!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 18:18:18 |顯示全部樓層
6105# bearbear
除咗抽水,佢地仲好似幫你D蕃茄開枝散葉添喎
===========================
所以咪到處都可以採摘到好味嘅蕃茄茄囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 19:25:48 |顯示全部樓層
無架豆角開花囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-24 21:01:24 |顯示全部樓層
呢個紫色好靚。按一下放大相,仲靚!
回復

小寶 發表於 2009-4-24 21:06:41 |顯示全部樓層
真係好靚呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 23:16:22 |顯示全部樓層
6113# alilovebyj
呢個紫色好靚。按一下放大相,仲靚!
========================

呢隻色搞到我頭都大, 复真好難, 結果用咗個東德鏡搞掂!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 23:20:13 |顯示全部樓層
6114# 小寶
真係好靚呀!
==================

我願你讚吓潺仔强洛!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 23:23:07 |顯示全部樓層
琴日摘咗D白骨通菜, 好正呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 23:25:24 |顯示全部樓層
幾快趣D無架豆角爸爸聲大囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 23:29:05 |顯示全部樓層
新種咗唔係好耐嘅美國翠莉蘆薈幾靚亞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 23:31:26 |顯示全部樓層
體桂花樹下探頭探腦嘅平價蝴蝶蘭
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-24 23:52:38 |顯示全部樓層
結果用咗個東德鏡搞掂!==> 嘩…老師都好有研究喎! 可惜我唔係好識!
回復