乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210629 19822
花園仔 發表於 2009-4-29 23:17:42 |顯示全部樓層
6226# donaldyh
我的青瓜仲未有時間移盆呀!希望今晚可以同佢地移盆啦!D青瓜真係出左好多花花,D鬚鬚又多左幾條了。我諗都係0係去旅行前攪掂佢地好D喇!我有個長方形既發泡膠箱好大的,就係要黎種2~3棵青瓜啦,原有果個盆2棵,再唔夠的話加多一個圓形盆我諗都OK掛,老師是否咁樣呢?
======================================
得嘅!
不過真係要好小心至得, 原因上次講過啦!
如果冇信心咪由得佢地競爭吓囉 -- 物競天擇, 適者生存. 冇乜大不了架!
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 23:30:58 |顯示全部樓層
6228# yimyim
花園仔老師,你好,我花左好長時間先可以睇完你d帖,我有少少問題想問,我見你種的沙律生菜種得好靚,我都有買過一d mix左的種子,種左出來淨係得d好似你d紅葉萵苣咁,有d係青色,有d係紅色,但係食落有少少苦味,我想好似你咁種埋 rocket、牛油生菜同羅馬生菜呢d冇咁苦的,請問你有冇d咩牌子建議?我通常只會去花墟度買,但我都唔覺有呢幾種種子買?所以想問下你,唔該你!
==================================

你好!
我D沙律生菜主要產地係地中海沿岸, 種籽都係體花墟買嘅.
生菜味苦澀除咗種類原因外種植條件因素都有影响架!

最近一批沙律生菜:
回復

小寶 發表於 2009-4-29 23:33:13 |顯示全部樓層
真係靚, 我以為去左海底世界~
回復

may.sun 發表於 2009-4-29 23:36:41 |顯示全部樓層
今次密好多tim~
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 23:37:14 |顯示全部樓層
6230# 小寶
老師好!
無架豆係咪直播好呢?
===================
小寳好!
豆類都係直播好!
豆角及無架豆角都係一樣啫!

摘到停唔到手, 食到停唔到口嘅豆角:
回復

yimyim 發表於 2009-4-29 23:43:30 |顯示全部樓層
6242# 花園仔

老師,我今日行左花墟一次,都淨係見到幾個英國牌子,例如 Y字頭同埋  Mr. Foxxxxxx咁,我之前買個d種子種出來係你最下面個張相紅色個d咁樣,不過就有兩款,一隻綠色一隻紅色,請問你第一張相呢d係咩生菜呢?同埋可唔可以話我知邊個牌子呢?繽繽我行過幾間都唔見有羅馬生菜呢!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 23:47:35 |顯示全部樓層
6243# 小寶
真係靚, 我以為去左海底世界~
=====================
<海底世界> -- 呢D點算靚吖, 體馬爾代夫潛水時面對超寬大銀幕嗰種先至靚呀!

D菜菜都算生性架罅, 先棑D天氣咁差, 又剝過一次葉食, 咁都得你讚靚, 算幾好囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-29 23:57:32 |顯示全部樓層
6244# may.sun
今次密好多tim~
===============
邊係啵! 呢排雨水多躂曬咪覺得密咗囉!

3月17日移種 --- To day
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-30 00:02:51 |顯示全部樓層
老師,你太神了!
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 00:08:28 |顯示全部樓層
6246# yimyim
老師,我今日行左花墟一次,都淨係見到幾個英國牌子,例如 Y字頭同埋  Mr. Foxxxxxx咁,我之前買個d種子種出來係你最下面個張相紅色個d咁樣,不過就有兩款,一隻綠色一隻紅色,請問你第一張相呢d係咩生菜呢?同埋可唔可以話我知邊個牌子呢?繽繽我行過幾間都唔見有羅馬生菜呢!!
==========================

第一張係<紅縐葉生菜>
最下面個張相紅色個d係<紅葉萵苣>
我都搞唔清楚D沙律生菜邊隻牌子,
<羅馬生菜>種籽係體<衫兄>度買嘅 -- (提示: 現時種<羅生>唔啱造)
回復

mono 發表於 2009-4-30 00:09:36 |顯示全部樓層
嘩!啲沙律生菜大得真係快,都唔洗兩個月。食得!
老師好嘢!
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 00:13:18 |顯示全部樓層
6249# alilovebyj
alison好!
你個<人授>南瓜仔點亞?
嗱呢個<人授>南瓜仔一日之馬從乒乓波變咗網球呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 00:17:51 |顯示全部樓層
6251# mono
嘩!啲沙律生菜大得真係快,都唔洗兩個月。食得!
老師好嘢!
===========================
苗苗搞咗好耐架!
回復

yimyim 發表於 2009-4-30 00:19:16 |顯示全部樓層
老師,知道啦,唔該sai, 有機會我會去三兄到睇下,可能下半年先會考慮啦,我種好左而家個d先,謝謝你耐心的教導
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 00:20:27 |顯示全部樓層
做咗<人授>嘅長條南瓜, 嗱嗱聲笠翻佢先:
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 00:30:39 |顯示全部樓層
6254# yimyim
老師,知道啦,唔該sai, 有機會我會去三兄到睇下,可能下半年先會考慮啦,我種好左而家個d先,謝謝你耐心的教導
======================
唔使客氣!

種植嘅嘢唔懶得架!
打咗蟲(噴果蠅水)你睇:
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 00:39:21 |顯示全部樓層
呢棑最啱造係種吓<潺仔強>嘞!
係睇見呢D潺菜係橫丫黎架!
回復

農夫 發表於 2009-4-30 00:39:24 |顯示全部樓層
沙律生菜好吸引.
唔理天氣岩唔岩,
前日播左種lu
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 00:46:12 |顯示全部樓層
6258# 農夫
沙律生菜好吸引.
唔理天氣岩唔岩,
前日播左種lu
====================
我都係!
發咗D苗苗準備用方盆種(試吓俾50%陽光佢睇吓O唔OK!)

晚安+早晨!
回復

農夫 發表於 2009-4-30 00:50:43 |顯示全部樓層
睇到張相
有日出既感覺
大家早晨呀
回復