乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210601 19822
新仔 發表於 2009-4-22 23:50:04 |顯示全部樓層
老師我都落咗粟米種呀, 粟米之間嘅距離係咪要多D架?
回復

花園仔 發表於 2009-4-22 23:59:22 |顯示全部樓層
6081# 新仔
================================

你好! 係按每種唔同品種粟米嘅要求去决定行株距值架!
寬D梗係好過窄啦, 太過寬又未必着數曬架, 因為會影响異株受粉嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-4-23 00:01:02 |顯示全部樓層
落花生開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-23 00:05:34 |顯示全部樓層
開花嘅仲有密麻麻嘅蝦夷蔥(細香蔥)呢!
回復

花園仔 發表於 2009-4-23 00:09:32 |顯示全部樓層
梗係唔少得四圍開花嘅士多啤梨啦!
回復

新仔 發表於 2009-4-23 00:13:31 |顯示全部樓層
6081# 新仔
================================

你好! 係按每種唔同品種粟米嘅要求去决定行株距值架!
寬D梗係好過窄啦, 太過寬又未必着數曬架, 因為會影响異株 ...
花園仔 發表於 2009-4-22 23:59

唔該晒老師, 希望種得成啦! 因為我第一次種粟米咋!
回復

花園仔 發表於 2009-4-23 00:13:34 |顯示全部樓層
種體黃土地嘅長條南瓜爬緊嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-23 00:16:58 |顯示全部樓層
熟透嘅蕃茄難免俾雀雀抽吓水架罅!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-23 00:22:13 |顯示全部樓層
kwanyeehui ....唔駛背架,網上查下咪有囉!

老師,你d青瓜真係大得好快喎!心中本來還和你暗暗比試,睇下你快d定我快d……我都係唔夠快。對了,老師,你的青瓜好像沒甚麼刺的,對嗎?你種得好直﹐我第一條收0既應該係彎彎地,因為佢貼晒地!

原來金色馬齒萈咁樣就收得,我以為佢會長得比較大一點,高一點才可收來吃?是當沙律材料嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-4-23 00:23:07 |顯示全部樓層
當Y牌青瓜(白色長條)開始爬架時,
同係Y牌嘅壽司青瓜上棚頂囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-23 00:34:07 |顯示全部樓層
6089# alilovebyj
老師,你d青瓜真係大得好快喎!心中本來還和你暗暗比試,睇下你快d定我快d……我都係唔夠快。對了,老師,你的青瓜好像沒甚麼刺的,對嗎?你種得好直﹐我第一條收0既應該係彎彎地,因為佢貼晒地!

原來金色馬齒萈咁樣就收得,我以為佢會長得比較大一點,高一點才可收來吃?是當沙律材料嗎?
=======================================================

你好! 呢隻Y牌壽司青瓜細時有小小刺架, 成熟時外皮變得光滑, 總之係正啦 -- 做得壽司喎!

金色馬齒莧係沙律菜黎架, 細細棵就掹疏黎食, 熟食都好正架!

順便祝新仔種粟米成功!

晚安+早晨!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-23 00:37:19 |顯示全部樓層
6089# alilovebyj
老師,你d青瓜真係大得好快喎!心中本來還和你暗暗比試,睇下你快d定我快d……我都係唔夠快。對了,老師,你的青瓜好像沒甚麼刺的,對嗎?你種得好直﹐我第一條收0既應該係彎彎地,因為佢貼晒地 ...
花園仔 發表於 2009-4-23 00:34

係呀,老師,我個棵壽司青瓜而家細細個都有好多刺,唔知大左會唔會好似你果d咁皮光肉滑呢???
回復

cobie 發表於 2009-4-23 01:06:13 |顯示全部樓層
老師好.我棵落花生己經有幾支花莖入左泥.請問我乜野情況下知道可以收成呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-4-23 01:19:32 |顯示全部樓層
落花生開花囉!
花園仔 發表於 2009-4-23 00:01

嘩, 好快呀!!!!!我個棵仲係bb仔
回復

donaldyh 發表於 2009-4-23 15:16:33 |顯示全部樓層
老師我種的是甜粟米,我只係種左三棵係盆度已落基肥,唔知咁樣可唔可以生長度呢?
回復

fae 發表於 2009-4-23 16:49:51 |顯示全部樓層
^^我家的媽媽好心急咁問,d 蕃茄幾時先至會轉紅
佢驚個蘋果爛埋...d 蕃茄仲未熟XDD
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 10:53:14 |顯示全部樓層
6092# littlecuitegirl
係呀,老師,我個棵壽司青瓜而家細細個都有好多刺,唔知大左會唔會好似你果d咁皮光肉滑呢???
===================================
你好!
品種唔同? BB仔嗰陣你D瓜瓜仔都多刺D啦, 預測唔到啵!

嗱, 睇吓小時候係咪冇咁多刺嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 11:05:43 |顯示全部樓層

6093# cobie
老師好.我棵落花生己經有幾支花莖入左泥.請問我乜野情況下知道可以收成呢?

cobie好! 呢個問題, 我想介紹你睇吓以下嘅一篇文章:

落花生的性格      梁容若

在許多果品裏,我最愛落花生。這並不僅僅因為它價錢賤、好吃,而實在因為落花生這種植物,有許多可貴的德性,可以讓我們深思,可以從它得到許多啟示。
        落花生看起來很軟弱,矮矮地趴在地上,既不能當先迎接太陽,也不會在風裏雨裏表現英姿或者嬌態。毛茸茸的暗淡葉子,平凡粗俗的黃花,一點兒也不能動人。可是它的生命力很強,韌性很大,不怕冷也不怕熱,耐旱也耐澇,碰著冰雹,受害很輕。病蟲害更少,連土地的肥瘦也不選擇,總是一點兒一點兒地長,把它的種子散布到全世界,海灘也有,山坡也有。這種偉大的適應力,是許多嬌嫩、高貴的植物趕不上的。
        落花生偷偷地開花,暗地裏結果,每一棵長的果子並不多,可是每一顆果子都充分有發展為一棵新生命的可能。世界上有些充滿野心的植物,像柳樹的飛絮,榆樹的散錢,椿角、蓬子的隨風飄舞,像是一下子要把它的種子鋪滿世界,其結果一百顆種子裏也不見得有一顆能成就長大。野心的大小跟成功常常成反比例。落花生安分守己,發展得很慢,腳步卻踏得最堅實,它很少碰到失敗。
        許多植物憑藉風的力量或是動物的力量,來傳播種子,它們不能不長上美麗的顏色,芬芳的味道,輕浮的身體來誘惑對方,適應對方。落花生不想借助外力,它把果子深深地埋在土裏,表皮長成跟泥土一樣的顏色,一層又一層,外面沒有色,也沒有香,把濃厚的油澤包藏在最中心,頂謙虛、頂本分,像闇然自修的君子。
          在蔓生植物裏,凌霄、藤蘿是美麗的,葡萄、西瓜是迷人的,菟絲、牽牛是潑辣的,可是比起落花生來,都像缺少了些甚麼。落花生在平凡裏有雄奇,在渺小裏有偉大。  

到佢成熟嘞, 都唔可以立刻分辨出佢有冇果實, 必須挖開D泥先至知道架.

到佢成熟嘞, 都唔可以立刻分辨出佢有冇果實, 必須挖開D泥先至知道架.
回復

cobie 發表於 2009-4-24 11:29:52 |顯示全部樓層
6098# 花園仔

老師早.多謝你介紹的文章.我重覆睇左幾次,我會將它收藏起嚟.老師,雖然我們從未見面,但好似借助這文章去鼓勵我.cobie正欠缺落花的堅毅等的性格.我會好好去反醒.我好欣賞這文章,欣賞落花生,更加欣賞老師.我們在老師處何止學到種植呢!衷心感謝.
回復

花園仔 發表於 2009-4-24 11:32:47 |顯示全部樓層
6096# fae
^^我家的媽媽好心急咁問,d 蕃茄幾時先至會轉紅
佢驚個蘋果爛埋...d 蕃茄仲未熟XDD
D番茄幾時完至會轉紅?
咁就要睇吓個D蕃茄嘅成熟度洛, 七成八成甚至九成咪快D囉!
叁幾日囉, 八九成熟嗰D就青變紅嘞, 七成嗰D要多幾日架,
六成以下就催極都唔熟, 真係個蘋果爛埋都仲青BB呀!

搞笑嘅係你點判斷青BB嘅茄茄有幾成熟丫!

都係睇士多啤梨易D洛

都係睇士多啤梨易D洛
回復