乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210591 19822
花園仔 發表於 2009-4-21 00:01:59 |顯示全部樓層
小青蛙體新奇士檸檬樹上捉蟲蟲呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 00:06:12 |顯示全部樓層
今日, 琴日至啱, 摘咗D沙律生菜及五角豆!
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 00:16:27 |顯示全部樓層
大肉茄唔笠袋唔掂架! 你睇:

18日仲好地地格

18日仲好地地格

20日就俾蟲蟲咬咗两個洛

20日就俾蟲蟲咬咗两個洛

呢抽都爛咗一個啵

呢抽都爛咗一個啵

三個唔要得嘞

三個唔要得嘞

笠袋係正道

笠袋係正道

笠啦

笠啦
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 00:21:08 |顯示全部樓層

繼續開花體盆種嘅士多啤梨!

D梗有D紫紅色啵! 寄俾小寶嘅梗係唔會咁嘅色啦!

D梗有D紫紅色啵! 寄俾小寶嘅梗係唔會咁嘅色啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 00:24:55 |顯示全部樓層
體花槽種嘅士多啤梨不停供果, 後邊係爸爸聲大緊嘅白色長條青瓜!
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 00:28:56 |顯示全部樓層
另一棵白色長條青瓜!
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 00:42:10 |顯示全部樓層
種體防蟲網室植物池上嘅茄子好快大呀!

仲有後備架!

仲有後備架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-21 00:42:26 |顯示全部樓層
其實我個d草莓都有果和花啊…昨天吃了一粒,呵呵呵…像手指尾甲一樣大!!

呵呵…我呢隻種好細!係班比已消滅晒個d。

有一棵果大一點的,是曇花送的,但只吃了三個果,佢就係咁生走莖。

我而家接咗幾條走莖,諗住等佢捱過夏天,咁下季就有大一點的草莓「苗」了。

因為曇花送的草莓比較大粒一點,收過一粒,像女生拇指指甲般大。可惜只收了一粒!
回復

小寶 發表於 2009-4-21 00:55:44 |顯示全部樓層
催熟進行咗两日茄茄開始紅嘞!
嗰D係乜? 準備寄俾小寳嘅士多啤梨苗囉!
花園仔 發表於 2009-4-20 02:26 PM

多謝老師~~
回復

小寶 發表於 2009-4-21 00:56:17 |顯示全部樓層
今日, 琴日至啱, 摘咗D沙律生菜及五角豆!
花園仔 發表於 2009-4-21 12:06 AM

秋葵呀~好味~但我仲未落種籽
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 00:58:43 |顯示全部樓層
6048# alilovebyj
其實我個d草莓都有果和花啊…昨天吃了一粒,呵呵呵…像手指尾甲一樣大!!
呵呵…我呢隻種好細!係班比已消滅晒個d。
有一棵果大一點的,是曇花送的,但只吃了三個果,佢就係咁生走莖。
我而家接咗幾條走莖,諗住等佢捱過夏天,咁下季就有大一點的草莓「苗」了。
因為曇花送的草莓比較大粒一點,收過一粒,像女生拇指指甲般大。可惜只收了一粒!
=================================================
我D士多啤梨雖然唔係名種, 但都又香又甜又多果, 都幾大粒架,
葉綠果紅, 極具欣賞價值. 最大優點係適合本地種植.
今日寄咗幾棵俾小寶試種, 得嘅話咪寄D俾你試吓囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 01:09:52 |顯示全部樓層
6050# 小寶
秋葵呀~好味~但我仲未落種籽
====================
我種得好丑樣, 不過都幾多產架!

今日寄咗少少紅潺菜, 青瓜(白色長條)及紫茉莉(白花)種籽俾你試吓.

紅潺菜

紅潺菜
回復

小寶 發表於 2009-4-21 01:14:46 |顯示全部樓層
6052# 花園仔

多謝老師呀
紅潺菜咁靚,種左肯定要睇埋花花先肯食
回復

fae 發表於 2009-4-21 01:18:41 |顯示全部樓層
五角豆呀.......最愛五角豆...可惜塊地唔爭氣,兩棵苗仔一移種就俾我整到傷晒根
要等下期看看有無機會種~
老師你個邊既果蠅真係好厲害呀,其實係唔係等到花lum個度見到有小果就可以lup住佢嫁啦^^? 因為我唔係日日可以去田度觀察佢...
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 01:30:52 |顯示全部樓層

6054# fae
老師你個邊既果蠅真係好厲害呀,其實係唔係等到花lum個度見到有小果就可以lup住佢嫁啦^^? 因為我唔係日日可以去田度觀察佢...
==================================

除咗果蠅仲有其他害蟲架!
係呀! 小小果就笠得, 過幾日拆開 -- 嘩! 好大個呀!

成抽笠起佢啦!

成抽笠起佢啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 01:38:32 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

睡蓮苗苗嘅日與夜
回復

muitau 發表於 2009-4-21 09:53:34 |顯示全部樓層
老師早,
一見五角豆我就想起佢入面滑潺潺既汁液, 我...唔係太接受....
回復

花園仔 發表於 2009-4-21 23:33:05 |顯示全部樓層
6057# muitau
老師早,
一見五角豆我就想起佢入面滑潺潺既汁液, 我...唔係太接受....
===================================
你好!
朋友送嘅種籽貪得意種吓啫, 我都好少食嘅.
我喜歡用鹽擦豆豆表皮後冲水, 然後切除豆盖.
用大滚水出水, 撈出入冰水過冷河, 再正式烹煮.
回復

花園仔 發表於 2009-4-22 00:11:15 |顯示全部樓層

我想請教關於種植番茄同士多啤梨。
請問將幼苗轉大盆既時候,大盆需不需要做定基肥?
如果追肥時,有什麼肥適合用?
可不可以只加一粒粒黑色既有機肥?
=========================

有新網友體短消息問上述問題, 其實呢D問題可以體版面帖子度得到答案架罅.
再試答一下啦:

幼苗轉大盆時最好大盆嘅泥係已發酵完成嘅其肥泥. 為安全起見幼苗根部嘅泥應與新泥有所分隔.
如幼苗轉大盆而大盆嘅泥係冇加基肥普通泥, 要等幼苗D根生穩(苗苗明顯大咗)先至追肥呀.
追肥以氮磷為主囉(淡施), 一般市面嘅均衡有機肥就OK啦, 好多種類格, 你請教吓其他網友啦!
因為我用嘅係花生麩浸水肥呀!

準備移苗嘅蕃茄苗

準備移苗嘅蕃茄苗
回復

花園仔 發表於 2009-4-22 00:21:52 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復