乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210593 19822
花園仔 發表於 2009-4-19 11:05:08 |顯示全部樓層
6017# 新仔
太艷麗喇! 係朱頂蘭嗎? 我嗰棵同呢棵好似样啵!
============================

你好! 驕傲小小話, 係種得比一般好嘅普通孤挺花(朱頂蘭)啫!
回復

花園仔 發表於 2009-4-19 11:18:48 |顯示全部樓層
6018# alilovebyj
早晨啊!
高大帥開始有少少疲態囉!老師一定有好多棵孤挺!呵呵呵,棵棵都咁靚。
=================================

alison早晨!
我種咗幾多孤挺花架, 的確棵棵都咁靚架(你點知架, 我都冇傳上!).
你睇到嘅係3月22日開始開花嘅孤挺花啫, 同一盤之馬!
呢盤花兩個球根, 四鎗共18朶花架, 仲有一朶花未開呢!

剛剛唱完五輪真弓嘅 -- <下了一夜雨> 佢殘咗囉!
跟住咪劉家昌,尤雅嘅 -- <在雨中> 喇, 請欣賞:
回復

花園仔 發表於 2009-4-19 11:39:29 |顯示全部樓層

都話種<沙律生菜>好洛, 移種咗冇幾耐之馬, 食得嘞!
http://hkplants.com/thread-11235-288-1.html

剝葉食仲有棑食添!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-19 12:17:54 |顯示全部樓層
真係品種繁多!
我比較忍手,上次種老師送的各款生菜,都係等佢大晒先食,如果能像老師適時剝葉,真的可以有多d可以食!
回復

jessicayip31 發表於 2009-4-19 18:43:58 |顯示全部樓層
6020# 花園仔

哦~其實我都已經拉入左d, 有屋簷擋左一擋嫁啦, 不過會"pi"雨嘛~哈....d葉又唔"線" 水, up爛晒d葉, 好擔心佢無葉做光合作用!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-20 09:14:48 |顯示全部樓層
花老師早 ~~ 老師0既沙生們好澎湃 ,感覺好似入左海底世界咁 ~~~
另外想請教老師 , 有無見過呢D野, 好似老師曾有貼過類似0既相 (唔知有無記錯.....)  , 但我又未搵到 ......
#756樓
http://hkplants.com/thread-25054-38-1.html
呢棵野係響某花場見到 , 場主摘左一D比我地食,酸酸甜甜咁 , 近核地方有D苦澀 ~ 場主話呢D小紅果可以用黎做果醬 , 所以叫紅占果 ( 我覺得個名係作架0者...) 唔知佢真名叫乜野呢 ?
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 09:36:22 |顯示全部樓層
6026# JicJicmom

積媽早晨!
體你個帖复咗嘞!

蝦夷蔥(細香蔥)開花囉!
睇吓留唔留到種籽俾大家啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 09:41:03 |顯示全部樓層
6024# alilovebyj
真係品種繁多!
我比較忍手,上次種老師送的各款生菜,都係等佢大晒先食,如果能像老師適時剝葉,真的可以有多d可以食!
===========================================

睇你忍得幾耐!

你嘅至愛<牛生>, 幾靚仔啵!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-20 09:45:25 |顯示全部樓層
6026# JicJicmom

積媽早晨!
體你個帖复咗嘞!

蝦夷蔥(細香蔥)開花囉!
睇吓留唔留到種籽俾大家啦!
花園仔 發表於 2009-4-20 09:36

多謝老師解答呀 ~~~ ^.^
老師送的蝦夷蔥 , 我都希望種到佢開花留籽 ~~~
另外自己都下左D種 , 而家都出左芽 , 仲係好似條毛咁 ....... 希望佢可以成功咁長大喇~~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 10:14:01 |顯示全部樓層
6029# JicJicmom
多謝老師解答呀 ~~~ ^.^
老師送的蝦夷蔥 , 我都希望種到佢開花留籽 ~~~
另外自己都下左D種 , 而家都出左芽 , 仲係好似條毛咁 ....... 希望佢可以成功咁長大喇~~~
===============================================

耐心D啦, 實得架!

羅馬生菜好食咪留多D種籽囉!
回復

bearbear 發表於 2009-4-20 13:27:41 |顯示全部樓層
5986# sandylam
老師,我既苦瓜3月1日下種,有三尺幾高啦,但子葉都仲未甩,奀吱吱咁但又想開花,點搞好?
果蠅會唔會針車厘茄?
我既黄色車厘茄一粒粒熟緊,第一粒我加左不織布袋,但未熟果D要加袋嗎?
黄色車厘茄好好味架. ...
花園仔 發表於 2009-4-18 17:19

原來車厘茄都有機會比果蠅針,又學倒野,謝謝老師!
我都好鍾意種車厘茄,我以前種係窗邊佢霸囇成個窗  

sandylam: 如果要加袋不如成抽花∕果一個袋啦,一粒一個袋唔多掂喎
回復

sandylam 發表於 2009-4-20 13:30:45 |顯示全部樓層

6031# bearbear

我果種係一粒粒結果唔係一齊結果架.
我見老師果種係一齊結果.
我果種係一邊有花開一邊又結果,粒粒都唔同時間熟,所以咪只有一粒粒咁包囉.
種左差不多一年,都係好鍾意佢.
所以留種打算日後都有得種.
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 13:51:26 |顯示全部樓層
6031# bearbear
原來車厘茄都有機會比果蠅針,又學倒野,謝謝老師!
我都好鍾意種車厘茄,我以前種係窗邊佢霸囇成個窗  

sandylam: 如果要加袋不如成抽花∕果一個袋啦,一粒一個袋唔多掂喎
=============================================
如果棵嘢好多茄茄仔的確好難包嘅!
車厘茄都好多種架, 厚皮嗰隻果蠅拮唔入咪唔使包啦!
薄皮嗰D又果棵數量唔多咪包包佢囉! 成揪包丫馬!
數量多咁正牙, 咪成棵放入防蟲網內囉, 冇牙! -- 整囉!

大肉茄咪一揪揪包囉:

大肉茄咪一揪揪包囉!

大肉茄咪一揪揪包囉!

好大個囉!

好大個囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 14:26:51 |顯示全部樓層
催熟進行咗两日茄茄開始紅嘞!
嗰D係乜? 準備寄俾小寳嘅士多啤梨苗囉!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-20 14:37:16 |顯示全部樓層
老師我想問一問我的青瓜6兄弟會否太密呢?要不分開佢地呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 14:52:33 |顯示全部樓層
6035# donaldyh
老師我想問一問我的青瓜6兄弟會否太密呢?要不分開佢地呀!
====================================

你好!
兩人住幾好丫, 况且遲D仲有小朋友架馬!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-20 14:55:50 |顯示全部樓層
老師,好開心呀,青瓜囡囡真係大左肚喇,多謝指教啊~~~~
P1050221 (Medium).JPG
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-20 23:11:54 |顯示全部樓層
嗰D係乜? 準備寄俾小寳嘅士多啤梨苗囉!<===咁大,唔算係苗囉!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 23:25:43 |顯示全部樓層
6038# alilovebyj
嗰D係乜? 準備寄俾小寳嘅士多啤梨苗囉!<===咁大,唔算係苗囉!!
==========================================
alison好!
大牙? 咪整細D囉! 點都係苗啫!

當大家開始唔多講士多啤梨嘅收成時,
我D莓莓正處於方興未艾嘅時候啵!

好大塊葉哦!

好大塊葉哦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-20 23:38:22 |顯示全部樓層
落雨也不怕嘅士多啤梨現在仍然開花架!
回復