乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210523 19822
花園仔 發表於 2009-4-2 00:16:15 |顯示全部樓層
5597# alilovebyj

呢幾盆孤挺好厲害,同一球開完花又再起花芽。d營養係邊度 「bit」出黎架!!
=============================================

孤挺花開花能量係儲體球根度嘅.
所以當冇花嗰陣佢甩皮甩骨你都要俾夠養份佢嘆架!

士多啤梨都要人錫架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-2 00:19:54 |顯示全部樓層
所以當冇花嗰陣佢甩皮甩骨你都要俾夠養份佢嘆架!<===我以前一直都係幫d花放些緩解肥就算。咁ok嗎?

今年開完花,我會同佢地換泥。對了…老師,孤挺開完花你會把球掘出來儲存等下季再放入泥?定係由得佢係盆照種呢!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:29:35 |顯示全部樓層
5602# alilovebyj
所以當冇花嗰陣佢甩皮甩骨你都要俾夠養份佢嘆架!<===我以前一直都係幫d花放些緩解肥就算。咁ok嗎?

今年開完花,我會同佢地換泥。對了…老師,孤挺開完花你會把球掘出來儲存等下季再放入泥?定係由得佢係盆照種呢!!
============================================

我嘅做法係開完花後唔郁佢, 等過咗一两個月過盆換泥! 如太逼夾就分多一盆囉!
平時施肥淋開菜菜咪淋D俾佢囉! 好易打理架!

今日又摘番薯苗食呀!
回復

小寶 發表於 2009-4-2 00:32:35 |顯示全部樓層
老師d番薯苗真係very 骨呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:36:38 |顯示全部樓層
5604# 小寶
========================

小寳好! 班主都讚好戲呀!

係呢你同alison嘅南瓜出咗芽未呢?
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:40:00 |顯示全部樓層
收咗大把羅馬生菜種籽呀!(試過出芽架)
回復

小寶 發表於 2009-4-2 00:47:30 |顯示全部樓層
5604# 小寶
========================

小寳好! 班主都讚好戲呀!

係呢你同alison嘅南瓜出咗芽未呢?
花園仔 發表於 2009-4-2 12:36 AM

老師好呀! 老師做的戲邊個見到都讚好呀!!
小寶台灣日本南瓜出左, 長型南瓜仍未見~
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:49:54 |顯示全部樓層
苦瓜真係命苦嘞一出條芯就俾雀雀啄咗, 好彩佢忍辱負重生多幾條芯出黎.
而家開始爬架囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:56:41 |顯示全部樓層
5607# 小寶
老師好呀! 老師做的戲邊個見到都讚好呀!!
小寶台灣日本南瓜出左, 長型南瓜仍未見~
===========================

做戲做全套, 長條南瓜易種多產又好食, 一定要種呀,
我再寄過D種籽俾你地喇!

有戲睇:
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:59:37 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

小寶 發表於 2009-4-2 01:01:08 |顯示全部樓層
多謝老師! 蛙蛙在捕捉蚊蚊牙??
回復

fae 發表於 2009-4-2 02:29:21 |顯示全部樓層
5600# 花園仔

哎~~~我已經修晒棵蕃茄底層既分支呀......天呀T____T唯有....繼續等待...
謝謝老師
回復

may.sun 發表於 2009-4-2 10:57:50 |顯示全部樓層
蛙仔好細隻,塊士多啤梨葉都大過佢
回復

muitau 發表於 2009-4-2 12:30:29 |顯示全部樓層
老師,
如你所說, 呢輪係邊到見到既蘆薈都係有花開架, 想問開完枝"逛"係咪就咁剪左佢就得架喇?
我連臭草都開花,開完會唔會死呢?
(成日記住羅勒果類唔好比佢開花,一開就會死既原因影響,一見任何植物想開花就好擔心)
回復

faiwan 發表於 2009-4-2 15:55:59 |顯示全部樓層
5590# 花園仔

thanks so much
回復

mandm2007 發表於 2009-4-3 00:01:42 |顯示全部樓層
5593# mandm2007
老師!! 我種左豆角,佢呢幾日爆左好多花呀!!
我想問豆角係唔係唔駛授粉都會有豆豆架??
第一次種好緊張呀!!
=====================================

使乜緊張啵! 有花就有豆啦, 豆角係唔駛D蜂蜂授 ...
花園仔 發表於 2009-4-2 00:01

咁係唔係大部份豆類都唔駛授粉呀?
好似好多瓜都要幫佢地授粉咁喎!!
青瓜要授粉嘛? 我有種青瓜呀,有花蕾啦!! 要問定先!!
回復

muitau 發表於 2009-4-3 00:08:55 |顯示全部樓層
5616# mandm2007

青瓜啲花有分公花母花架, 要授粉的, 我種過.
回復

花園仔 發表於 2009-4-3 01:04:13 |顯示全部樓層
5611# 小寶
多謝老師! 蛙蛙在捕捉蚊蚊牙??
=======================

係呀! 種籽晏D寄俾你!
回復

花園仔 發表於 2009-4-3 01:06:34 |顯示全部樓層
5612# fae
哎~~~我已經修晒棵蕃茄底層既分支呀......天呀T____T唯有....繼續等待...
謝謝老師
===========================================

等吓囉! 我D全部開花囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-3 01:10:48 |顯示全部樓層
老師裝蕃薯葉個籃好有田園feel啊!

老師南瓜已出了兩棵苗,但因為今早風大,吹得好緊要,個樣殘殘地,我而家收埋d苗係櫈底,希望挺過今晚啦!!總之離岸吹強風時,我個天台就永無寧日!
回復