乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210514 19822
alilovebyj 發表於 2009-3-31 00:15:03 |顯示全部樓層
魚肥啊,應該都OK
回復

renda 發表於 2009-3-31 00:31:10 |顯示全部樓層
老師好
嘩!5536#棵花好靚呀,係咩黎架?add3icon
回復

mono 發表於 2009-3-31 09:19:03 |顯示全部樓層
魚肥啊,應該都OK
alilovebyj 發表於 2009-3-31 00:15

上次苗圃老師話,好似向出面買到個啲巳經唔係有基。用洗米水啦!
回復

Jennie 發表於 2009-3-31 09:45:56 |顯示全部樓層
我有買到魚仔肥,不過好似唔可以落咁多,會燒死D根。唔知可唔可以就咁溝水用呢?
回復

athernas 發表於 2009-3-31 12:27:02 |顯示全部樓層
舊年我都送左一棵苗仔比朋友,佢住十幾樓而且仲有個露台可以晒到太陽既,前幾天跟她食飯時佢好開心同我講棵樹仔到腰部咁高仲結左幾粒果果吖,種左一年都有幾粒果都算唔錯架喇,不過聽人講插枝係會長大得快啲及結果 ...
Monse 發表於 2009/3/18 02:53

請問種子係唔係中間果粒核啊.
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-31 12:51:48 |顯示全部樓層

老師早(午)安~~~~
積媽有問題想問呀 ~~ 話說舊年我十十下咁學人種野, 種到不知所謂 , 舊年4月0既青椒小苗 , 到今年二月至開始成長 (-___-"" 真係無大過 , 唔係講笑 ....) 響舊年12月開始 , 本來係禿枝0既至開始出新葉 , 呢幾日見到佢有花 lum , 仲有數隻小小椒 .
青椒係我煮野食時留低黎種 , 唔知係乜野品種, 亦無種子袋0既說明可以參考.
本來係好開心事, 但我又擔心棵野先天不足 , 會唔會唔係咁適宜而家去開花結果呢 ? 呢棵野到而家都係得 5-6寸高 , 隻椒都垂到泥面咁滯 (但未熟) .
其實我應該點好呢 ?
1. 大義滅親搣左d花果全心養好植株至由得佢開花打果 , 定係
2. 由得佢天生天養, 又開花又結果呢 ?
我另外仲有一棵辣椒都係咁上下情況. 希望老師可以比少少意見呀 ~~~
先謝老師 ~~~~
回復

muitau 發表於 2009-3-31 13:22:51 |顯示全部樓層
5524# muitau
老師,
我放左啲沙律生菜種子係棉花上面發芽,而家啲根食晒入棉花到,我就咁放入泥,係咪再大啲都分唔到株架? 有無辦法呀?
========================================

邊個教你用棉花發生菜種籽架!
郁 ...
花園仔 發表於 2009-3-30 20:23

哈哈...十幾年前個小學老師呀   
唔緊要啦,有個經驗下次唔會喇!
回復

muitau 發表於 2009-3-31 13:24:02 |顯示全部樓層
muitau ,我找到資料pm你!
alilovebyj 發表於 2009-3-30 21:06

收到喇,唔該晒!
回復

新仔 發表於 2009-3-31 14:34:36 |顯示全部樓層
老師好

我在室內發了點瓜苗, (如蜜瓜, 翠玉瓜) 預備種落地,

請問瓜苗與瓜苗之間應佢離多少最好呢? 唔該晒!
回復

renda 發表於 2009-3-31 16:06:05 |顯示全部樓層
5549# 新仔

新仔好 ,我大膽搭下嘴,但唔肯定啱架
翠玉瓜株行距3呎×4呎;密瓜2呎×3呎 盆種(2呎×4呎 地種)。有錯請大家不吝賜教
回復

jade520 發表於 2009-3-31 18:08:05 |顯示全部樓層
又追返d post
老師種d士多啤梨真係好靚啊
我都有種...但係d葉好似死下死下咁..黑邊...俾我整塊搣走
見到老師話紅莖唔夠肥...即刻去落肥...
我落果d係古早肥...其實依隻肥好唔好架
我去花墟買...佢話依隻冇咁易惹蚊滋啊
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 18:50:20 |顯示全部樓層
5542# renda
嘩!5536#棵花好靚呀,係咩黎架?
========================

你好!
哈! 証明你冇睇帖!
<到手香>嘅花呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 19:14:09 |顯示全部樓層
5546# JicJicmom
老師早(午)安~~~~
積媽有問題想問呀 ~~ 話說舊年我十十下咁學人種野, 種到不知所謂 , 舊年4月0既青椒小苗 , 到今年二月至開始成長 (-___-"" 真係無大過 , 唔係講笑 ....) 響舊年12月開始 , 本來係禿枝0既至開始出新葉 , 呢幾日見到佢有花 lum , 仲有數隻小小椒 .
青椒係我煮野食時留低黎種 , 唔知係乜野品種, 亦無種子袋0既說明可以參考.
本來係好開心事, 但我又擔心棵野先天不足 , 會唔會唔係咁適宜而家去開花結果呢 ? 呢棵野到而家都係得 5-6寸高 , 隻椒都垂到泥面咁滯 (但未熟) .
其實我應該點好呢 ?
1. 大義滅親搣左d花果全心養好植株至由得佢開花打果 , 定係
2. 由得佢天生天養, 又開花又結果呢 ?
我另外仲有一棵辣椒都係咁上下情況. 希望老師可以比少少意見呀 ~~~
先謝老師 ~~~~
===========================================

積積媽好!
辣椒的確好蝦仁種架!(普通嘅指天椒除外)
用買番黎嘅各色燈籠椒尤其甚者, 用佢嘅種籽種, 一般只係種到原椒一半體積咁上下乍.
植株細小, 葉病多, 最常見係捲葉, 枯葉, 甩葉.... 原因一籮籮!
我認為最好選擇本地種籽或購買優質種籽仲可靠!
你嘅情况我都上演緊, 我由得佢天生天養, 又開花又結果囉!

種體牆邊嘅青色燈籠椒.

種體牆邊嘅青色燈籠椒.

有好多花架!

有好多花架!

地上嘅長尖椒都有花架罅, 不過死吓死吓咁!

地上嘅長尖椒都有花架罅, 不過死吓死吓咁!
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 19:27:00 |顯示全部樓層

5531# 惡姨
老師, 老師, 你嘅靚椒果然好正喎, 約四日到就發芽喇, 不過大得好慢啊
=========================================

係丫! 嗱, 你睇吓由2008-11-21落種籽嘅<靚椒>插白牌仔及<七彩靚椒>生長情況:

前<靚椒>後<七彩靚椒>

前<靚椒>後<七彩靚椒>

<靚椒>

<靚椒>

<靚椒>有仔仔囉!

<靚椒>有仔仔囉!

<七彩靚椒>

<七彩靚椒>

<七彩靚椒>都有仔仔罅!

<七彩靚椒>都有仔仔罅!

由2008-11-21落種籽嘅<靚椒>插白牌仔及<七彩靚椒>

由2008-11-21落種籽嘅<靚椒>插白牌仔及<七彩靚椒>
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 19:47:26 |顯示全部樓層
5549# 新仔
老師好

我在室內發了點瓜苗, (如蜜瓜, 翠玉瓜) 預備種落地,

請問瓜苗與瓜苗之間應佢離多少最好呢? 唔該晒!

========================================

新仔好!
翠玉爪體地嘅好大林架, 株距真係要3-4呎架!
蜜瓜類爬架或躝地都係擴散形啫2-3呎都OK啦!

我冇乜地方咪株距約18吋度啦, 密咗少少囉!

青瓜株距約18吋度啦

青瓜株距約18吋度啦
回復

Jennie 發表於 2009-3-31 19:58:51 |顯示全部樓層
老師忙到答唔哂!不如開班啦,我第一個報名!
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 20:22:07 |顯示全部樓層
5556# Jennie
老師忙到答唔哂!不如開班啦,我第一個報名!
==============================

你好! 我唔係樣樣都識架馬!
開班 = 開玩笑 -- 我邊有咁多時間呀!

成兩個幾月洛, 藍莓苗苗好似唔識大咁啵!
回復

jade520 發表於 2009-3-31 20:34:07 |顯示全部樓層
又追返d post
我都有種...但係d葉好似死下死下咁..黑邊...俾我整塊搣走
我去花墟買...佢話依隻冇咁易惹蚊 ...
jade520 發表於 2009-3-31 18:08

老師冇睇到我d字啊
d玫瑰好靚啊
係咪真係就咁插枝就種得架啦?
去花墟買一枝種
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 20:52:47 |顯示全部樓層
5558# jade520
又追返d post
我去花墟買...佢話依隻冇咁易惹蚊 ...
jade520 發表於 2009-3-31 18:08
老師冇睇到我d字啊
d玫瑰好靚啊
係咪真係就咁插枝就種得架啦?
去花墟買一枝種
==================================

你好! 紅莖唔一定唔夠肥嘅, 因為士多啤梨咁多種類有D本來就係紅色莖都未定架!
古早肥我冇用過, 所以咪唔出聲等用過嘅朋友答囉!

我嘅玫瑰梗係靚啦, 絲絨玫瑰啵, 香噴噴添, 係著名品牌香水嘅原料呢!
開花後剪一段插枝就OK啦!
回復

小寶 發表於 2009-3-31 22:07:41 |顯示全部樓層
5531# 惡姨
老師, 老師, 你嘅靚椒果然好正喎, 約四日到就發芽喇, 不過大得好慢啊
=========================================

係丫! 嗱, 你睇吓由2008-11-21落種籽嘅插白牌仔及生長情況: ...
花園仔 發表於 2009-3-31 07:27 PM

老師的椒已經好靚喇, 小寶果d仲好細咋~~~
回復